Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Omvormer dicht bij de zonnepanelen of bij de meterkast?

Ik hoor heel vaak: “De omvormer moet toch zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst worden.”  Dit is een fabeltje en ik zal uitleggen waarom.

Waar de omvormer geplaatst wordt, is niet afhankelijk van waar de zonnepanelen liggen of waar de meterkast is. Dit is namelijk afhankelijk van verliezen in de kabels, mogelijke ruimtes waar de omvormer kan hangen en andere factoren zoals omgevingstemperatuur en stof.

Verliezen in kabels

Als stroom door elektriciteitskabels loopt, treden er verliezen op.  Dit komt door de weerstand in de bekabeling. Hoe groot die verliezen zijn is afhankelijk van een aantal factoren zoals de lengte van de kabel, de dikte of diameter van de kabel, het materiaal, de grootte van de stroom en het voltage.

Het verlies is te vergelijken met een file. Wanneer er tegelijk honderd auto’s over een smalle eenbaansweg zullen moeten rijden gaat dit langzaam en ontstaan er files. Wanneer de weg bijvoorbeeld vijfbaans wordt, kunnen er makkelijker auto’s over. Bij een file kost het tijd en bij een kabel kost het energie. Hoe dikker de kabel, hoe makkelijker de energie er doorheen stroomt.

Bij zonnepanelen hebben we twee soorten kabels (dit geldt uiteraard niet voor micro-omvormers). De ene kabel loopt van de zonnepanelen naar de omvormer en daar loopt gelijkstroom door (= Direct Current = DC kabel). De andere kabel loopt van de omvormer naar de meterkast. Op deze kabel staat de bekende 230 volt wisselspanning zoals deze overal aanwezig is. Door deze kabel loopt de wisselstroom (=Alternating Current = AC kabel).

Voor zonnepanelen willen we eigenlijk dat de verlies op de kabels maximaal 1 procent per kant is. De elektrotechnische norm is maximaal 5 procent. Hier blijven we de ruim binnen. Elke procent verlies kost kilowatturen, dus dat willen we voorkomen. Maar dit is ook een kosten afweging. Hoe dikker de kabel, hoe minder verlies maar dat betekent ook meer kosten voor de kabels.

Om de verliezen in de kabels te berekenen zijn ingewikkelde formules.

Je kan nu ook zelf eenvoudig de verliezen in de kabels berekenen met de handige gratis tools: https://fritts.nl/zonne-energie-tools/

Om het één en ander duidelijker te maken geven we een simpel voorbeeld.

We gaan uit van 10 zonnepanelen van 250 Wattpiek met een omvormer van 2500 watt.

Situatie 1: Omvormer op zolder.

De omvormer komt dichtbij de zonnepanelen te hangen. De lengte van de DC-kabel is 5 meter en de lengte van de AC-kabel naar de meterkast  is vijftien meter. Er wordt uitgegaan van standaarddikte van de kabels (4mm2 voor de DC-kabel en 2,5mm2 voor de AC-kabel).

Wanneer de omvormer op vol vermogen draait, zullen de verliezen 0,11 procent in de DC-kabel zijn en 0,95 procent in de AC-kabel. Beide dus binnen de 1 procent. Het totale verlies is 1,06 procent, wat ook zeer redelijk is.

Situatie 2: Omvormer in garage.

De omvormer komt dichtbij de meterkast te hangen. De lengte van de DC-kabel is vijftien meter en de lengte van de AC-kabel naar de meterkast  is vijf meter.

Wanneer de omvormer op vol vermogen draait zullen de verliezen 0,34 procent in de DC kabel zijn en 0,32 procent in de AC-kabel. Beide dus binnen de 1 procent. Het totale verlies is 0,66 procent, wat nog beter is.

Uit deze simpele vergelijking blijkt dus dat het zeker niet altijd beter is om de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te plaatsen.

Ben je op zoek naar meer informatie over zonnepanelen? Fritts heeft een grote community waar op (bijna) alle vragen wel een antwoord te vinden is. Kijk eens rond en vraag gerust!

Verliezen in de praktijk

De genoemde verliezen treden alleen op wanneer de omvormer op vol vermogen draait. Dit gebeurt op een mooie zonnige dag maximaal een paar uur. Het aantal dagen mooi weer per jaar is bovendien ook beperkt. De omvormer begint met een laag vermogen en eindigt ook laag. Voor het berekenen van de jaarverliezen gaan we ervan uit dat de omvormer gemiddeld op 45 procent van zijn vermogen draait.

Fabeltje

Maar waar komt dat fabeltje dan vandaan. Ik weet het niet, maar ik heb wel een vermoeden. In het begin van deze eeuw is er een subsidie geweest voor een kleine zonnepaneleninstallatie van circa drie á vier zonnepanelen met een vermogen van 500-600 wattpiek. Als we dit vergelijken met de eerdere situaties, zien we dat het plaatsen in de buurt van de omvormer inderdaad minder verliezen geeft.

5m DC = 0,2% verlies  15m AC = 0,19% verlies  Totaal max verlies is 0,39%

15m DC = 0,58% verlies  5m AC = 0,06% verlies Totaal max verlies is 0,64%

En met een groot systeem?

Hoe kan het dat de beste situatie zoveel kan verschillen. Dat komt met name door het voltage. Als we bijvoorbeeld kijken naar een grotere zonne-energieinstallatie dan is het meest gangbare dat circa twintig zonnepanelen op één string aangesloten worden (echt maximum is circa 24 zonnepanelen). Al is een installatie veel groter wordt, wordt dit in strings opgedeeld van circa twintig zonnepanelen.

Omdat er bij grotere installaties ook vaak grotere afstanden afgelegd moeten worden gaan we nu uit van langere kabels. Vaak wordt bijvoorbeeld een zonne-energiesysteem op een schuur geplaatst die verder van het huis af ligt.

Situatie 1: Omvormer in de schuur bij de zonnepanelen.

De omvormer komt dicht bij de zonnepanelen te hangen. De lengte van de DC-kabel is tien meter en de lengte van de AC-kabel naar de meterkast  is twintig meter.  Er wordt uitgegaan van standaarddikte van de kabels (4mm2 voor de DC-kabel en 2,5mm2 voor de AC-kabel).

Wanneer de omvormer op vol vermogen draait, zullen de verliezen 0,12 procent in de DC-kabel zijn en 2,53 procent in de AC-kabel. Het totaal is maximaal 2,65 procent verlies. We hebben hier dus een probleem in de AC-kabel want er is meer verlies dan gewenst (hoewel nog steeds binnen de normen). Om dit op te lossen is een 6mm2 kabel net genoeg (+/- 1 procent verlies). Een 6mm2-kabel van twintig meter is echter ongeveer driemaal duurder dan een kabel van 2,5mm2.

Situatie 2: Omvormer bij de meterkast.

De omvormer komt dicht bij de meterkast te hangen. De lengte van de DC-kabel is 25 meter en de lengte van de AC-kabel naar de meterkast is vijf meter.  Er wordt uitgegaan van standaarddikte van de kabels (4mm2 voor de DC-kabel en 2,5mm2 voor de AC-kabel).

Wanneer de omvormer op vol vermogen draait zullen de verliezen 0,29 procent in de DC-kabel zijn en 0,63 procent in de AC-kabel. We hebben hier dus geen probleem met de AC kabel .Beide dus binnen de 1 procent. Het totale verlies is 0,92 procent, wat beter en goedkoper is! Het is natuurlijk wel afhankelijk van de situatie en of alles mogelijk is.

Conclusie

Alles is afhankelijk van de situatie. Alles is technisch oplosbaar en dat heeft zijn prijs. Simpelweg zegge ‘de omvormer moet zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen’ klopt niet. Laat alles goed berekenen door een vakman en controleer of de verliezen niet te hoog zijn (maximaal 1 procent per kant).

Update september 2013

Dit artikel heeft velen geholpen met het maken van een goede beslissing voor het plaatsen van de omvormer. Dit artikel gaat met name in op de kabelverliezen. Ik heb wat feedback gehad over de veiligheid. Hier wordt met name bedoeld de veiligheid van de DC-bekabeling in huis. Laat ik hier duidelijk over zijn: veiligheid gaat boven alles!

De spanning in DC-kabels met name bij grotere systemen aardig oplopen. DC-spanning en stroom zijn zeer gevaarlijk en zeker gevaarlijker dan AC-spanning en stroom (het normale 230 volt netwerk in huis). De DC-zonnepaneel kabels zijn normaliter dubbel geïsoleerd en dus veilig om binnenshuis te gebruiken. Neemt niet weg dat het zeer raadzaam is de kabels netjes weg te werken in bijvoorbeeld pijp en goten. Hierdoor zijn ze in feite driedubbel geïsoleerd. Daarnaast is het raadzaam om aan te geven dat er gevaarlijke spanning op de kabels staat. Op punten waar de kabels gevaarlijk zouden kunnen zijn (bijvoorbeeld een slaapkamer van kinderen), is het natuurlijk af te raden kabels te laten lopen.

In Duitsland raden ze tevens af de DC-kabels in huis te laten lopen als de kans op bliksem inslag groot is. Zonnepanelen vergroten de kans op blikseminslag niet maar in gebieden waar de kans groter is wordt het dus af geraden.

Voor alles geldt: de plaatsing van de omvormer is afhankelijk van de situatie. Voor de juiste plaats moet altijd gekeken worden naar het juist gebruik van kabels, kabelverliezen, voldoende ventilatie etc. etc. maar natuurlijk altijd veiligheid!

Update november 2013

In België is ongeveer vijf keer zoveel zonne-energie geplaatst als in Nederland (2500 MW vs 500 MW). Doordat er meer ervaring is, zijn er ook problemen naar boven gekomen. Eén van de meest voorkomende problemen is een te hoge netspanning. Indien er veel zonne-energie installaties in een buurt staan kan het zijn dat de netspanning gaat stijgen. Het kan zijn dat de spanning bijvoorbeeld 245 volt is in plaats van de bekende 230 volt. Dit is niet erg en ook niet voor de omvormer.

Echter wanneer de spanning boven de 253 volt komt in Nederland zal deze binnen twee seconden afschakelen. Als het verlies van de kabel van de omvormer naar de meterkast bijvoorbeeld 3,5 procent (wat veel is maar nog steeds binnen de norm), zal deze omvormer op een mooie dag uit schakelen.

In België geven ze nu dus vaker de voorkeur aan het plaatsen van de omvormer dicht bij de meterkast. Dit omdat de spanning e.d. dan vrijwel hetzelfde zijn bij de omvormer als bij de meterkast. Dit kan dus minder storingen en dus minder opbrengstverlies.

Nu is het zo dat in België het net nou niet niet altijd in super conditie is en dit soort problemen sneller voorkomen. Ook zijn dit soort storingen te voorkomen door het juist kiezen van de kabeldikte. En dan liever te dik dan te dun.

Het is dus niet noodzakelijk, maar het is wel grappig hoe de opvattingen en inzichten per land kunnen verschillen.

Update oktober 2016

Er komen de laatste tijd veel vragen binnen over het aansluiten van de zonnepanelen op de wasmachine. De vraag die altijd gesteld wordt: “Mogen de zonnepanelen aangesloten worden op de wasmachine groep?” 

Of de zonnepanelen aangesloten mogen worden op de wasmachine groep is geheel afhankelijk van de situatie. Belangrijk is in ieder geval het volgende:

  1. De kabel van de wasmachine moet volledig zelfstandig gebruikt worden voor de wasmachine. Er mogen geen vertakkingen zijn voor bijvoorbeeld licht of een stopcontact. Simpel gezegd. De kabel moet direct naar de meterkast lopen.
  2. De kabel moet geschikt zijn voor het vermogen van de omvormer. Dit moet de installateur berekenen en onderbouwen.
  3. Er moet een onderverdeler (ook wel zonverdeler of onderverdeling genoemd) geplaatst worden met een eigen groep voor de wasmachine en de omvormer.
  4. Uitzondering op punt 3 is dat tot 2000 watt er tegenwoordig geen onderverdeling meer noodzakelijk is maar dat de omvormer vast moet worden aangesloten (Bron: Mastervolt)
Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

117 reacties op “Omvormer dicht bij de zonnepanelen of bij de meterkast?


Door Peter op 14 september 2021

Moet er altijd een kabel naar de meterkast bij het plaatsen van zonnepanelen


Door Henry Does op 26 oktober 2020

Mag je bij het gebruiken van de PV verdeler de bestaande kabel die naar de wasmachine groep loopt oplengen om de ov verdeler op een andere plek te hangen?


Door WoBo op 16 september 2020

Veiligheid is hier essenntieel. Gelijkstroom onderbreken kan en zal in veel gevallen tot een vlamboog leiden (omdat wisselstroom wel 100 nuldoorgangen per seconde kent en gelijkspanning geen nuldoorgangen heeft). Daarom is een omvormer buiten de bebouwing essentieel veiliger dan daar binnen.


Door Sjef Houbraken op 5 augustus 2020

in mijn huidige situatie heb ik een meter met 23 zonnepanelen
deze leveren 6500 kWh op in een jaar en ik verbruik 4000 kWh
ik schaf een tweede aansluiting aan in een hobby ruimte waar ik ook 5000 kWh verbruik op jaarbasis
kan ik de 23 zonnepanelen ook aansluiten op de tweede meter zodat ik in beide meters terug kan leveren ?


Door De Greve Frans op 2 maart 2020

Geachte, mijn dochter zou heel binnenkort zonnepanelen laten plaatsen maar ik zou de kaben ( DC ) plaatsen, ongeveer 15m welke diameter moet ik gebruiken en mag dat ook soepele kabel zijn? 2 aders of 4 aders? de installatie is 3×380+N
Dank bij voorbaat
Frans


Door Henk Sloos op 30 december 2019

In de aanloop naar de aanleg van zonnepanelen op het schuurdak heb ik vanaf de omvormer op de schuurzolder vlak onder de panelen naar de groepenkast een 3/4″ kunststof mantelpijp gelegd met open bochten boven het plafond in slaapkamer, gang en woonkamer, totale lengte bijna 20 meter. Is het aan te raden om voor de AC kabel een 4mm2 exemplaar te kiezen? 12 panelen 320Wp.


Door Hendrik op 27 mei 2021

12x230x0,9=3456watt.
p=uxi dus 3456=230x?->=15ampere.
Qua belasting zou het kunnen.


Door Anoniem op 7 oktober 2021

Klopt dit wel ….


Door Anoniem op 7 oktober 2021

12 maal 320wp toch, dan kom je boven de max. 16 Ampere uit en is een 4mm2 gewenst lijkt mij een veiligere keuze.


Door Claudine op 22 november 2019

Beste Lex,
Mijn vraag gaat over de kabel van de omvormer en de meterkast. Mag daar een lasdoos tussen zitten? Ik heb een groep en kabel over (oude wasmachine aansluiting) maar de kabel is te kort voor de omvormer.


Door Jvdl op 19 september 2019

Vraag ?
Op het moment als de zonnepanelen geen ernergie leveren(nacht) hoeveel energie gebruikt de omvormer dan als die “aan” blijft ?


Door Robbie op 8 februari 2020

Geen


Door anne schut op 5 juli 2019

dag Lex,ms kun je me met het volgende helpen:ik heb eeb zonne paneel van 100 watt op mijn camper gezet.welke dikte van bedrading heb ik nodig van omvormer naar accu?
info boekje zegt 4 tot 6 mm2 maar dat lijkt me erg dik.
heb je daar een advies/mening over?
groet Anne.


Door Erik op 7 augustus 2019

De dikte van de draad is afhankelijk van de stroom die zal gaan lopen en de lengte van de kabel.
Aangezien ik geen informatie heb over de welke zonnepaneel er gebruikt wordt, ga ik voor het gemak even uit van een standaard zonnepaneel die 100 Watt bij 35 Vdc opwekt. Uit de formule I=P/U blijkt dat de stroom 100W gedeeld door 35 Vdc ongeveer 3 zal zijn.
In een Kamper zijn de afstanden relatief klein, waardoor ik een korte kabel verwacht. In dat geval zou 1,5 mm2 voldoende moeten zijn, toch raad ik aan om kabels met een dikte van 2,5 mm2 te gebruiken.


Door Rob Perfors op 29 november 2019

Erik, ik denk dat dit niet het juiste antwoord is. Ik neem aan dat het gaat om een zonnepaneel voor een camper die levert waarschijnlijk iets van 17-18V dus circa 6A een en ander afhankelijk van het merk. De omvormer krijgt 6A en geeft af aan de accu’s 100W/12v = 8,44 A. Bij een 0,5 meter lengte heb je al 4 mm2 nodig. Daarom, zit de omvormer zo dicht mogelijk bij de accu’s in een camping.


Door Robbie op 8 februari 2020

Watt = volt x ampère, paneel is wss 12v, dus nog geen 1 ampère. Zelfs speaker kabels zijn voldoende.


Door Westra op 15 april 2019

Hallo Lex. Bij deze een vraag:
Komt het wel eens voor dat de omvormer in de kruipruimte wordt geplaatst en zijn er redenen om dit absoluut niet te doen? Er vanuit gaande dat de omvormer de juiste certificering heeft, de ruimte voldoende ruimte bied, deze geventileerd (minimaal) en droog is? Zeer benieuwd.


Door A.J.M. van Nierop op 26 februari 2019

Hallo Lex, Op mijn schuur met schuin dak (60 graden)vlak achter mijn huis op het zuid-westen kan ik 10 zonnepanelen plaatsen 165x100cm. Er ligt nu een grondkabel van de meterkast naar de schuur die apart in de meterkast in mijn woonhuis is gezekerd op een groepenkast met een schuifzekering speciaal voor de berging.
Kan ik deze grondkabel gebruiken met de omvormer in de schuur, of moet ik er een nieuwe grondkabel bijleggen of de kabel van de zonnepanelen doortrekken naar de meterkast, daar de omvormer plaatsen en dan eerst op een nieuwe schuifzekering in de groepenkast aansluiten? Je begrijpt wel het liefst ga ik niet weer opnieuw graven.
Groeten en bedankt alvast.
Aad van Nierop


Door Jan H op 11 juli 2019

Ik zit met ongeveer hetzelfde probleem maar dan met 8 panelen van 300wp


Door Erik op 7 augustus 2019

Het gebruik van de bestaande kabel en groep is mogelijk, mits niets in in het schuurtje op deze groep wordt of is aangesloten. Wanneer er wel een aansluitpunt is, kan er een veel te grote stroom lopen bij kortsluiting. Stel dat de groep in de meerkast is afgezekerd op 16 Ampère en de zonnepanelen hebben een piek vermogen van 300W/stuk, dan zal de stroom door de zonnepanelen geleverd maximaal 3000W/ 230 Vac = 13 Ampère kunnen leveren. Opgeteld met de stroom vanuit de meterkast is het 29 Ampère. Standaard 2,5 mm2 installatie draad is daar niet geschikt voor.
Het zou kunnen dat de grondkabel een extra bruine draad heeft. In dit geval kan er in de meterkast een extra groep geplaatst worden. In het andere geval zou ervoor gekozen kunnen worden om de aftakking naar de aansluitpunten in het schuurtje extra te zekeren. Uw locale installateur of zonnepanelen monteur kan u hierbij helpen.


Door Norbert op 28 september 2019

Met de extra bruine draad kan er nog steeds 29A lopen over de NUL. Stroom moet immers ook weer terug


Door Little Henkie op 15 juli 2021

Stroom is soms heel dik, maar soms ook een beetje dun! Oppassen geblazen dus. Je kunt het de Sint vragen, maar die weet natuurlijk ook niet alles. Soms wel, maar dan vooral op maandag.


Door Henry op 12 oktober 2019

Het is niet toegestaan om 2 eindgroepen in 1 kabel te gebruiken, dus de truc met de loze draad gaat niet werken.
Met een onderverdeler is het vrij eenvoudig op te lossen.


Door Caspar op 8 februari 2019

Hoi Lex, ik ben bezig met zonnepanelen op mijn schuine dak en zonnepanelen op de schuur. Op dit moment heb ik twee offertes en krijg twee verschillende adviezen. De ene partij geeft aan dat ik aan een omvormer (solaredge) genoeg heb. De andere partij zegt dat ik een omvormer(beide serie geschakeld) in de schuur moet hangen en een op zolder. In beide gevallen moet er gegraven worden in de tuin voor of een dc kabel en in het andere geval een A-C kabel .
Wat moet ik doen?


Door pim op 28 december 2018

Dankjewel voor dit stuk over het plaatsen van de omvormer. Ik kan me voorstellen dat hoe meer ruimte er in de kabel is hoe sneller de elektriciteit stroomt. Interessant dat de afstand tot de panelen geen invloed heeft op het verlies.


Door John leijen op 8 november 2018

Hallo Lex
Is het een probleem als ik een afstand van 25m overbrug met de 4mm2 kabel (waarmee je de panelen onderling verbind )van panelen tot de meterkast ?
Met vriendelijke groet John Leijen


Door Adriaan op 28 oktober 2018

Verhoogde netspanning probleem voor (wat oudere) apparatuur.
Mijn router en telefoonvoeding in de meterkast vinden een netspanning van 231 a 233 volt niet prettig, wat resulteerde in storingen. om te kijken of dit het gevolg was van deze verhoogde spanning heb ik er een 1 A variac uit de rommeldoos tussen geschakeld. Hiermee is hun netspanning c.a. 4 V verlaagd. De netspanning zonder PV komt is 219 a 224 V
Dit geeft geen problemen


Door Ben op 19 oktober 2018

ik heb nu 2 dagen 12 zonnepanelen met SolarEdge Omvormer. Nu zegt de omvormer dat er 12 kW is geleverd maar mijn slimme meter in de meterkast zegt 9 Kw . Is dat normaal of niet ??


Door Ben op 19 oktober 2018

ok ik heb begrepen dat wat ik verbruik eerst afgetrokken wordt


Door Kees Vogels op 5 juni 2019

je eigen gebruik is er al af geteld


Door Peter op 8 oktober 2018

Beste Lex,
Ik wil graag zonnepanelen op mij dak plaatsen en ik heb een paar vraagjes.
Ik wil op mijn schuine dak 8 panelen plaatsen en over een half jaar nog eens 8 op mijn platte dak(ivm nieuwe dakbedekking). Ik zit te denken aan het aanschaffen van solar edge optimizers p370 en een solar edge hd-wave omvormer.
Nu is het dat ik panelen wil van 320wp eerst 8 en daarna nog eens 8. welke hd-wave raad u mij aan en is het geen probleem als ik een string met 8 optimizers maakt en dat ik daarna het uitbreid met nog eens 8 panelen. Dus dat ik het schuine dak en het platte dak op 1 omvormer aansluit. De afstand tussen de panelen is +/- 10 meter met kabel.

Alvast bedankt voor de antwoorden.
Groetjes Peter


Door Gerard Dorsman op 31 augustus 2018

De installateur wil de omvormer buiten aan de muur hangen naast de condensor van de airco. Is een omvormer weerbestendig en zo ja, wordt de omvormer niet te warm in een zomer zoals we die net gehad hebben. De muur is op het zuiden.


Door Erik op 7 augustus 2019

Of de omvormer weersbestendig is, hangt van het type af.
Het plaatsen van de omvormer in de zon is nooit een goed idee. De temperatuur in de omvormer zal oplopen en het rendement zal teruglopen. Ook zullen de electronische componenten sneller verouderen, waardoor de omvormer sneller kapot zal gaan.


Door Marcel op 6 augustus 2018

Lex,

ik heb hier mogelijk ook een probleempje mee….
Heb een installatie van 8 panelen (265 W) op mijn garage, in mijn garage hangt de omvormer (girowatt 2000-S)

het probleem:
– omvormer word erg warm, ongeveer 54 graden.
– omvormer gaat soms gewoon uit (zekering is er niet uit dan)
– omvormer geeft aan geen AC verbinding zekering/aardlekschakelaar ligt er dan uit

instalateur heeft inmiddels andere omvormer (zelfde model) opgehangen.
daarna land goed gezet….
maar probleem blijft nog.
toen werd geopperd dat de netspanning te hoog zou zijn (omvormer gaf 247 – 248 – 249 aan)
netbeheerder heeft week lang meting gedaan en alles is ruim binnen de normen (max was 245 volt)

hoop dat je mij kan helpen met dit probleem.

Groet Marcel


Door Johan op 11 augustus 2018

Ventilator dr op zetten en kijken of het dan nog gebeurt. Indien ja dan hangt t ding niet op n gunstige plek. Aardlekschakelaar er uit dan heeft ie teveel inschakelstroom piek, ander probleem dan t eerste.


Door marcel op 16 augustus 2018

Hallo Johan,
bedankt voor je reactie.
omvormer hangt tegen koude muur van de garage…is het niet zo (als leek hé) dat een omvormer bestand moet zijn tegen dit, temperatuur.
bedoel je met inschakelpiek begin van de dag als omvormer aan gaat ?
maar dit gebeurt juist op de dag , meeste tussen 18:00 en 19:00 uur maar ook wel eens s’middags.
Wat is hier aan te doen?


Door Michel op 22 juni 2018

Hoi Lex, ik wil 12 panelen aansluiting op een eigen groep van 16A die komt dan samen met een 20A groep van een laadpaal op een Aardlekschakelaar van 40A. Bij elkaar 36A… Maar gaat dat goed op een hoofdzekering van 1x35A ?


Door Johan op 11 augustus 2018

Jawel dat kan prima. Indien je de laadpaal tijdens zonlicht gebruikt zal die de stroom direct van de zonnepanelen trekken. Er komt ook een versie solar edge aan die beide combineert. De 35A B karakteristiek zal niet uitschakelen met 36A er op, dat doet ie pas bij veel hogere stroom.


Door Wijnand Pieter op 17 januari 2018

Dag Lex
Ik wil zonnepanelen (1440 W) op mijn garage plaatsen, aangesloten op een eigen groep in de groepenkast (met aardlekschakelaar) in de garage en die groepenkast weer aansluiten in huis op een eigen groep.
Voldoe ik dan ook aan de huidige NEN1010 normen.
Alvast hartelijk dank voor je reactie


Door Lex Schiebaan op 1 februari 2018

Hoi Wijnand,

Dat is geen probleem. Laat wel alles narekenen zodat het aan de normen voldoet.

Groeten, Lex


Door Wim Riethoff op 28 augustus 2018

Beste Lex,
ik wil 6 panelen op mijn garagedak ( ca.18 m van de meterkast) en 4 panelen op het dak van mijn huis. kan dat aangesloten worden op 1 omvormer?


Door Nico Luchies op 22 februari 2017

Hallo Lex
Moet van de omvormer solar/edge ,se/3500 met 40 meter grondkabel naar de meterkast ligt nou 3x 2.5 mm2 in de grond
ben bang dat dit niet dik genoeg is,wat zou de juiste dikte zijn heb al meerdere kabeltools geraadpleegd maar geeft mij geen zekerheid ook het aantal draden 3 of 2 draden in de grondkabel
mvgNico LuchiesDoor Anoniem op 10 januari 2017


Door Mark op 10 januari 2017

Dag Lex,
Wij zijn thuis in de verbouwing met onze wc (bg en 1e verd) waardoor nu alles open ligt en we zicht hebben op het doortrekken van kabels en leidingen van meterkast naar zolder. In de toekomst willen we ook zonnepanelen op ons 45 graden dak, zuid gericht, schat dat er zo’n 10 panelen op kunnen.
Ik wil dus nu alvast graag wat kabels aanbrengen voordat alles weer netjes is afgewerkt. Echter is het lastig om losse buizen aan te brengen en later kabels door te trekken vanwege het aantal bochten, maar bijvoorbeeld wel YmvK-kabels.
Kan jij een advies geven? Ik zat te denken om in ieder geval een YmvK van 3x4mm2 aan te brengen voor de mogelijke later installatie van zonnepanelen.

Ik hoor graag van je.

Groet,
MarkDoor Piet op 16 februari 2017

Wellicht handiger om dan een buis te leggen ipv de kabels zelf, dan kan er altijd een up-to-date kabel doorheen tegen de tijd dat je de panelen plaatst.


Door Erik Arendsen op 4 januari 2017

Dag Lex,
In jullie tool worden de termen ‘umpp’ en ‘lmpp’ gebruikt. Klopt het dat het hierbij gaat om respectievelijk
– ‘maximum point voltage’ (in Volt, in Nederland dus 230V) en
– ‘nominale stroom’ (in Ampere, bv 27 A voor de Solaredge SE5000)?


Door Lex Schiebaan op 14 januari 2017

Hoi Erik,

We hebben al contact gehad over jouw situatie. Maar ik zal deze vragen nog even toelichten:

In de tool (https://fritts.nl/zonnepanelen/tools/kabelverlies-zonnepanelen-omvormer/) gebruik je inderdaad Umpp en Impp. Deze getallen zijn afkomstig uit de datasheet van de zonnepanelen.

– Umpp Dit is de spanning van het paneel op maximaal vermogen. Dit is bij standaard panelen zo’n 30-35 volt. Het is dus zeker niet 230 volt. Dat is het deel van de omvormer naar de meterkast en heeft niets met Umpp te maken.

– Impp Dit is de stroom die door het paneel loopt bij maximaal vermogen. Dat is bij standaard panelen zo’n 8-9 Ampere. Het heeft dus niets te maken met maximale stromen in de omvormer.

Overigens (zoals we al besproken hebben) is de calculatie bij SolarEdge anders omdat SolarEdge met vaste spanningen werkt. Ik zal daarvoor een andere tool maken.

Succes met je project!

Groeten, Lex


Door erik arendsen op 30 december 2016

Dag Lex, Ik heb binnenshuis niet echt een geschikte ruimte om de omvormer dicht bij de meterkast te hangen. Buitenshuis echter wel. Weet jij of dat mogelijk/ toegestaan is (in een ruime ombouw welteverstaan, dus vrij van regen)


Door Lex Schiebaan op 2 januari 2017

Hallo Erik,

Dat is geen probleem. Let wel op want niet alle omvormers zijn daarvoor geschikt. Van sommige fabrikanten mogen alle omvormers buiten hangen en anderen hebben we speciale buitenomvormers. Let op de IP rating. Vanaf IP65 mogen ze buiten hangen. Let wel op dat je hem niet in de zon hangt. En ik heb zelf de voorkeur om de omvormer niet vol in de regen te hangen. Onder een afdak is dus top.

Succes!

Groeten, Lex


Door Anoniem op 2 januari 2017

zeer helder; dankjewel!


Door Frank op 27 juni 2016

Hallo Lex,
Ik wil zonnepanelen laten plaatsen maar heb geen mogelijkheid om de kabel in de meterkast te krijgen (zonder breekwerken).
Moet die kabel naar de meterkast of kan die op gelijk welk punt in de stroomkring worden geplaatst?
Ik heb in de garage een aparte zekeringkast (3 fasen) voor de sauna en jacuzzi.
Kan de aansluiting daar worden gemaakt?
Dank bij voorbaat.

Mvg,
Frank Claessens


Door Lex Schiebaan op 27 juni 2016

Hallo Frank,

Dat lijkt inderdaad op die aparte zekeringskast te kunnen. Dit wordt ook een een onderverdeling genoemd. Maar ik ken de situatie niet dus laat het in ieder geval door een elektricien op locatie beoordelen.

Succes!

Groeten, Lex


Door Theo Braat op 20 juni 2016

Dag Lex, wij willen 24 panelen op het dak leggen, onder 45gr en op het zuiden, we zitten nog te stoeien met de plaats van de 3 fase omvormer, In de meterkast korte AC kabel 2m en lange DC kabel 18m maar dan zitten we met de warmte afgifte , of achter het knieschot onder het schuine dak dan zijn de kabellengtes net andersom maar dan kunnen we moeilijk bij de omvormer en er is weinig zicht op. Wat zouden we het verste kunnen doen?
Gr. TheoDoor gerardo op 2 april 2016

Beste Lex,

Ik ben van plan om 8 panelen te plaatsen op een plat dak. Nu heb ik in huis niet echt een logische ruimte voor de omvormer, mijn idee is om deze dan ook op het dak zelf te plaatsen. Liggend in de ruimte onder onder de zonnen panelen, eventueel no extra afgeschermd met platen.De kabel wil ik via het ventilatie kanaal naar binnen brengen richting meter kast.

Ik zie echter niemand die de omvormer hier plaats. Is daar een reden voor. Mij lijkt het, los van de bereikbaarheid een goede plek. Hij ligt in de schaduw en met geruime ventilatie. Ook van geluid en dergelijke heb ik dan geen last.

Mis ik iets?

Mvg,

Gerardo


Door Lex Schiebaan op 18 april 2016

Hallo Gerardo,

Het lijkt inderdaad logisch maar om een aantal redenen wordt het niet gedaan. O.a.
1. Een omvormer wordt altijd verticaal geplaatst i.v.m. de koeling. Liggen mag dus niet.
2. Onder de zonnepanelen wordt het nogal heet. En daar houdt een omvormer niet van.

Maar de oplossing waar jij misschien zoekt zijn micro omvormers. Deze worden juist buiten onder de zonnepanelen gemonteerd. Ze worden per 1 of 2 zonnepanelen aangesloten. Zie voor meer informatie: https://fritts.nl/micro-omvormers-voor-zonnepanelen/

Is dat iets voor jou?

Groeten, Lex


Door Frank op 28 maart 2016

Nuttige informatie! Tip: tekst wemelt van de taalfouten; zou ik eruit halen want vergroot de geloofwaardigheid van de (nogmaals) erg nuttige informatie.


Door Lex Schiebaan op 29 maart 2016

Hallo Frank,

Bedankt voor de tip. Zoals je ziet ben ik geen held in Nederlands. Maar onze redacteur Tim gaat de blog nalopen (net als hij bij de rest aan het doen is).

Groeten, LexDoor Eddy op 29 januari 2016

Beste Lex,

Ik ga zonnepanelen laten plaatsen. Volgens enkele leveranciers zou ik met 19 panelen van 260WP toekomen. Doch één leverancier raadt me de omvormer aan SMA Sunny Boy 5000TL en de andere leverancier SMA TL 4000. Wat is volgens jou het beste?


Door Lex Schiebaan op 5 februari 2016

Beste Eddy,

Dat is geheel afhankelijk van de hoofdaansluiting. Is deze 1 fase of 3 fase en hoeveel ampère?

Groeten, Lex


Door yesmin2000 op 15 januari 2016

heb hier 24 panelen op het dak nu word binnen kort het dak op nieuw gemaakt en moeten de panelen ff verhuizen is dat mogelijk zonder dat ik alles moet slopen dit is 1 plat dak ge koppelt van 6 woningen dus het kan zo lang wat op geschoven worden kan ik ze dan nog gebruiken of moet het ergens af gesloten worden dak dekker weet het niet heeft geen ervaring met verplaatsen van panelen
tevens wou ik weten de stroom word 1 dag ? op straat af gesloten houd dat in dat ik dan in huis ook geen stroom meer heb, heb hier wel alles op stroom verwarming en koken of krijg ik nog wel van de panelen stroom
sorry ben a technisch kwa dit alles
al vast bedankt voor de info


Door Lex Schiebaan op 15 januari 2016

Hallo Yesmin,

1. Het verplaatsen gaat zeker niet zo maar. Ten eerste is belangrijk dat de spanning afgekoppeld wordt. Als de dakdekker niet bekend is met zonnepanelen is het handiger hier een installateur voor te laten komen. Ten tweede liggen de zonnepanelen zo op het dak dat deze niet weg waaien. Meestal is dat met ballast. Als alle ballast uit het montagesysteem is dan is het soms wel mogelijk het te verplaatsen. Maar vaak is het net zo makkelijk om in ieder geval de zonnepanelen los te halen en delen van het systeem te verplaatsen.

2. Als de netbeheerder de stroom afsluit betekend dat ook dat de zonnepanelen niet werken. Zie: https://fritts.nl/zonnepanelen-stroomstoring/

Succes met het vervangen van het dak.
Groeten, Lex


Door Gerard op 1 januari 2016

Beste Lex,
Ik begrijp dat er goedkope (chinese) panelen zijn, die een veel minder lange levensduur hebben.
En duurdere (japanse) panelen die een veel langere levensduur hebben.
Waat jij waar ik info vind over deze meer duurzame panelen ?

Vr.grt
GerardDoor Gerard op 1 januari 2016

Beste Lex,
Super website zeg!
Ik heb een vraagje die misschien voor anderen ook iteressant is.
Ik heb begrepen dat een omvormer gevoed wordt door de stroom van de installatie waar deze op aangesloten wordt, en dat als de stroom van Essent wegvalt de zonnepanelen niets meer leveren.
Is er een omvormer te koop die ik separaat voed (m.b.v. een UPSje) zodat als de stroomvoorziening wegvalt mijn panelen nog steeds stroom af blijven geven (aan een 3000va upsje waar mijn server achter hangt.

Vr.grt
GerardDoor Wedda op 17 juni 2015

Het zijn 260 wp panelen de omvormer is een aurora power one trio
dit is wat ik zo even kan zien en de afstand tussen omvormer en tussenkast maximaal 3 meter

Wedda


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Wedda,

Dan is het niet zo erg. Het is een 3 fase omvormer (ik neem aan +/- 10.000 watt) waarbij per fase circa 3300 watt over de kabel gaat.

Het verlies over de kabel is dan nog geen 0,5% en blijft dus ruim binnen de normen.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Lex op 16 juni 2015

Hallo Wedda,

Dat is niet zo mooi. Om wat voor panelen gaat het? Wat is het merk en type omvormer en wat is de afstand van de omvormer tot de meterkast?

Dan kan ik je wellicht helpen.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Wedda op 16 juni 2015

Hallo Lex,

Heb een installatie met 48 panelen, tijdens de installatie was het moeilijk om een kabel naar de meterkast te brengen.
er is in overleg (waar ik waarschijnlijk spijt van krijg) gekozen om de omvormer aan te sluiten op een tussenkast.
naar mijn mening is hier wel een kostbare fout gemaakt door gebruik van te dunne kabel naar mijn idee 3 x 2.5 mm2.
wat raad je aan er wordt nu een slimme meter gemonteerd en wol graag een advies m.b.t. de bekabeling, dit i.v.m. verlies.

Wedda


Door Lex op 15 juni 2015

Hallo Jos,

Dat is mooi. Maar de omvormer kan beter niet in de volle zon staan. De omvormer gaat namelijk minder produceren naarmate deze warmer wordt. Op een gegeven moment slaat deze zelfs helemaal af.

Een omvormer met IP65 kan prima buiten hangen. Deze is stofvrij (6) en sproeidicht (5) zie http://nl.wikipedia.org/wiki/IP-code. Ik ben wel voorstander om de omvormer toch een beetje te beschermen voor de weersinvloeden. Een kapje voor regen en zon is dan prima. Of aan de achterkant van de panelen.

Natuurlijk wel ook zorgen voor een goede ventilatie.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Jos op 11 juni 2015

Ik heb 36 zonnepanelen in een weiland staan. De omvormer staat hier naast. Deze staat dus in de volle zon. De omvormer is IP65 “waterdicht”.
Kun je de omvormer gewoon onbeschermd buiten laten staan, of is het beter om hier een kast omheen te bouwen met voldoende ventilatie?


Door E.Weeda op 1 juni 2015

Heb sinds kort 21 panelen (3750 Watt), DC kabel is kort maar AC kabel 60 meter met een laspunt. Omvormer met voldoende capaciteit klapt er uit bij hollandse luchten. De omschakeling van volle bewolking naar blauwe lucht is teveel voor de omvormer. Hij schakelt zich af met melding power grid too high. Vervanging van kabeldikte lost probleem niet op. Leverancier laat mij in de kou staan. Advocatenbrief met in gebrekkestelling ligt klaar voor verzending. Herken jij het probleem met de omvormer.


Door Lex op 1 juni 2015

Hallo E. Weeda,

Dat een kabel niet geschikt is komt heel vaak voor. De afgelopen week al 4 mailtjes over gehad. Helaas kunnen veel installateurs de eenvoudige rekensom blijkbaar niet maken. Ik zal binnenkort de Tools weer online zetten waar dit mee kan.

Dat de installateur het probleem niet oplost is natuurlijk jammer. De kosten zullen met name het probleem zijn. Dat is ook wel een punt. Want als de installateur netjes van te voren de berekening had gemaakt dan had hij u kunnen vertellen wat het zou gaan kosten. Nu de panelen er liggen is het natuurlijk de vraag wie het gaat betalen.

In de praktijk zie je vaak dat de kosten gedeeld worden of dat de installateur zijn uren niet rekent en alleen materiaal berekend.

Hopelijk komen jullie er uit. In ieder geval succes.

Groeten,

Lex


Door Marijke op 23 mei 2015

Lex,
Bedankt voor alle informatie. Ik ben volkomen a-technisch, dus het meeste gaat volkomen langs me heen. Ik kreeg vorige week informatie van een zeer technische man. Zowel hij als zijn buurman hebben zonnepanelen met dezelfde materialen. Toch heeft hij een beduidend hogere opbrengst dan zijn buurman.
Hij heeft nl. voor plaatsing alle technische boeken doorgepluist en kwam tot de conclusie dat de omvormer op een zo koel mogelijk plek moet hangen, dan functioneert hij beter. Je kunt dit testen door een ventilator te richten op de omvormer. Dus: buurman heeft omvormer op (warme) zolder, hij in steenkoude kelder.
Ik slik dit verhaal als zoete koek. Klopt dit?


Door Lex op 26 mei 2015

Hallo Marijke,

Leuk om een niet techneut op deze blog te zien. We zijn toevallig net bezig met veel niet technische artikelen voor mensen zoals jij. En een leuke vraag.

De buurman heeft gelijk wat betreft de koele plaats. Een koelere plaats is altijd beter. Maar het is wel uitgebreider dan dat.

1. De plek van de omvormer moet ook bereikbaar zijn. Een garage, kelder of buiten is mooi maar dan moet het wel kunnen.
2. Het gaat ook om ventilatie. Op een ruime zolder kan een omvormer prima hangen. De temperatuur is sneller warmer maar de interne temperatuur van de omvormer blijft relatief laag. Dit heeft de buurman al aangetoond met de ventilator.

Het probleem is met name kleine ruimtes waar de omvormer niet voldoende kan ventileren.

Overigens is het zo dat goede omvormers ook een goed koelingsprincipe heeft. De omvormer is zo gemaakt dat de componenten intern voldoende en gelijkmatig gekoeld worden. Eventueel aangevuld met een ventilator.

En er zijn tegenwoordig omvormer met een super hoog rendement. Dat betekent weer dat er weinig warmte geproduceerd wordt en koeling weer iets minder belangrijk wordt.

Dus ja hoe koeler hoe beter en het is belangrijk maar het is 1 van de vele punten die de opbrengst kunnen beïnvloeden.

Succes met de buurmannen!

Groeten,

Lex


Door de Bruin op 22 mei 2015

de zonnepanelen komen 30 meter van de omvormer te staan en de omvormer 15 meter van de meterkast is dat mogelijk
en welke kabeldikte kan ik het beste gebruiken voor de AC en DC kabels
Kan het ook omdraaien dat de omvormer 5 meter van de zonnepanelen komt
maar dan wordt de Dc kabel 40 meter lijkt me zoals hierboven genoemd geen goede optie
met vr groet


Door Lex op 26 mei 2015

Hallo de Bruin,

Dat is afhankelijk van het aantal zonnepanelen per string. Wat is hier de maximale spanning?

Groeten,

Lex


Door Lex op 13 mei 2015

Hallo Bart,

Ik weet dat de Duitse omvormer fabrikanten hier nadrukkelijk naar kijken. Zie http://files.sma.de/dl/7418/EMV_SB-UEN093610.pdf voor goede uitleg hierover.

Alternatief is natuurlijk de omvormer buiten hangen of micro omvormers gebruiken.

Ik hoor graag of dit je antwoord beantwoord en of jij nog meer informatie hebt gevonden. Alvast bedankt.

Groeten,

Lex


Door Bart op 13 mei 2015

Beste Lex,

Wij overwegen om zonnepanelen te nemen maar zijn niet gerust op de straling die van de omvormer komt. Er zijn veel verschillende meningen over deze straling maar er is nergens eenduidig uiteengezet hoeveel straling vrijkomt en hoeveel “acceptabel” is.
Heb je hier ideeën over?

Met vriendelijke groet,

Bart


Door Lex Schiebaan op 4 oktober 2014

Hallo R. van Deursen,

Meestal is een meterkast niet goed. De omvormer moet voldoende kunnen ventileren en heeft daar voor ruimte nodig. Let hierbij ook op de afstanden tot plafond, grond en zijwanden zoals de omvormer fabrikant dat op geeft.

Een warm washok hoeft niet te betekenen dat het niet goed is voor een omvormer. Voldoende koeling (ruimte) en ventilatie is wel belangrijk. De kabel hoeft nooit het probleem te zijn. Zie daarvoor de tools: http://zonneenergie.eu/zonne-energie-tools/

Succes.

Groeten,

Lex


Door R van Deursen op 1 oktober 2014

wat is beter de omvormer in de meterkast of op zolder in bij een vaak warm washok de afstand is bijna gelijk de meterkast is alleen maar met natuurlijke ventilatie onder de deur en boven een rooster of mag je niet in de meter kast op zolder moet ik met 15 meter kabel naar toe.


Door Lex Schiebaan op 12 september 2014

Beste Frank,

Als je kabel op de juiste manier wordt aangebracht hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Frank op 24 augustus 2014

Ik overweeg op mijn platte dak 18 panelen te plaatsen in oost west opstelling. Kan ik de DC kabel langs de gevel laten lopen naar de garage waar ik de omvormer wil plaatsen? Of brengt dit teveel gevaar met zich mee?

Frank


Door Lex Schiebaan op 2 februari 2014

Beste Fred,

Als ze goed geplaatst zijn zullen ze niet snel weg waaien maar dat is natuurlijk afhankelijk van de situatie.

Het verlies op de kabel kan je eenvoudig zelf berekenen met behulp van de handige tool. Zie http://zonneenergie.eu/zonne-energie-tools/

Succes.

Groeten,

Lex


Door fred verdonk op 29 januari 2014

Beste Lex mijn vraag gaat over het volgende ik heb sinds 1jaar 18 zonnepanelen op mijn plat dak op 7gr .maar dit ligt eigenlijk niet naar mn zin als er n keer n noorderstorm komt zijn ze zo van het dak denk ik .nu heb ik de mogelijkheid om ze achter in de tuin op te stellen .maar dit is 45 meter van de omvormer wat zou hier het verlies zijn .ik hoop dat je voor mij n antwoord hierop hebt. Gr Fred


Door Lex Schiebaan op 12 december 2013

Beste Henk,

Dat is zo moeilijk te zeggen. Alles is afhankelijk van wat u er mee wil. Hoe veel dagen moet het systeem met weinig zon kunnen? Hoeveel vermogen is er nodig?

Waarschijnlijk zijn er niet heel veel zonnepanelen nodig dus dat betekend lage spanning op de kabel van de zonnepanelen naar de laadregelaar. Dat zal dus wel een dikke kabel moeten zijn.

Misschien kan u een bedrijf in de buurt vragen om uw situatie te bekijken en alles door te rekenen.

Succes!

Groeten,

Lex


Door henk stevens op 8 december 2013

beste mijnheer Lex ik wil in mijn weiland een zonnepaneel plaatsen om mijn weiland te
voorzien van schrikdraad het is 8000 vierkante mtr ik wil het paneel plaatsen op ongeveer
20 mtr van de omvormer en accu en kan de kabel in de grond wat voor kabel moet
ik dan gebruiken en hoe groot moet dan het paneel zijn en wat voor laadregelaar
alvast bedankt voor uw antwoord hmj stevens geldrop


Door Lex Schiebaan op 2 december 2013

Beste Piet,

Een omvormer met 2 MPP trackers functioneert als het waren als 2 omvormers. Zie ook mijn artikel over MPP trackers: http://zonneenergie.eu/mpp-tracker-omvormer/

De meeste omvormers voor 24 zonnepanelen hebben 2 MPP trackers dus dat is geen probleem.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Piet op 1 december 2013

Hallo Lex
Ik wil op mijn dakkapel van 25graden15 panelen plaatsen van 250wp op zuid/Zuidwest en 9 panelen op schuindak 45gr. 250 wp. Op oostkant alles op een omvormer en 2strings of Kan ik hier niet beter 2 omvormers hangen
Gr piet


Door Lex Schiebaan op 28 augustus 2013

Beste Edwin,

Ik heb nogal wat voorbeelden gegeven. Maar de formule die dit berekend zit de diameter onder aan de breuk. Het is dus gedeeld door 4 of 6. Ofwel een verschil van 4/6 of 2/3.

Ik ben natuurlijk niet bekend met de situatie bij je vader dus daar kan ik helaas niets over zeggen. 5 panelen betekend wel een lagere DC spanning (lager dan 230 volt) dus zou het normaal gesproken eerder aantrekkelijk zijn de omvormer dichtbij de zonnepanelen te plaatsen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Edwin op 26 augustus 2013

Goedemorgen Lex,

In jou rekenvoorbeelden ga je uit van 4mm2 voor de DC kabel. Wat is de uitkomst als je 6mm2 kabel gebruikt? Ik heb zelf 14 panelen ( 265WP) en er is 6mm2 kabel gebruikt. De Solaredge omvormer zit in de kelder dicht bij de meterkast( 3mtr) en veel ventilatie. dus dat zit wel goed. Nu wil mij vader 5 panelen van 250WP laten plaatsen, wat is je advies omtrent plaatsing omvormer? Er is een grote zolder aanwezig en de meterkast is vrij klein en niet geventileerd


Door Lex Schiebaan op 6 augustus 2013

Hallo Cornelissen,

Dat heb ik nog niet eerder gehoord. Het één en ander is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Als de leiding juist gedimensioneerd is zou het geen probleem moeten zijn. Overleg dit goed met de vakman.

Groeten,

Lex


Door Cornelissen op 6 augustus 2013

Hello lex,

Ik denk er aan mijn zonnepanelen op het dak van mijn garage te plaatsen ik kan goedkoop aan kabel geraken 6 mm2 de omvormer zou ik ook ion mijn garage plaatsen helaas staat deze 60m van de elect.kast is er geen gevaar voor Harmonische problemen met omvormers en zo een lange afstand?


Door Lex Schiebaan op 9 juli 2013

Hallo Martin,

De specifieke waardes heb ik inderdaad niet vermeld om het niet te technisch te maken en een beetje overzicht te behouden (voor de minder technische onder ons).

Jou berekeningen zijn helemaal goed. Het vermogen zal inderdaad nooit altijd het maximale zijn. Je kan hierbij rekenen met 40-50% van de waarde.

Groeten,

Lex


Door Martin Kerkhof op 8 juli 2013

Lex,

Bedankt voor de uitleg. Dat je bij de berekening uit ging van 20 Panelen en een 5000W omvormer was niet opgegeven. Mijn berekening ging nog steeds uit van 10 panelen en een 2500W omvormer.

Bedankt. Nu weet ik zeker dat mijn berekening wel klopt en kan ik hem toepassen in mijn situatie.

Ik had tevens ook de DC zijde berekend met de Pmpp en Vmpp waarde van mijn zonnepanelen. vb. 10 panelen. Pmpp 230W, Vmpp 29,3V, Lengte 8m, dia 4mm gaf een verlies op van 0,18%. Ik ging er idd van uit dat ik gewoon de Pmpp/Vmpp/Impp waarde moest nemen van mijn paneel. Niet dat deze constant wordt gehaald maar het is wel nodig om het maximale verlies te berekenen.

Jou DC berekening kan ik niet narekenen aangezien de Impp niet is opgegeven. En laat nou net deze waarde heel belangrijk zijn.

Groet,

Martin


Door Martin Kerkhof op 3 juli 2013

Beste Lex,

Ik ben ook even aan het rekenen geslagen voor mijn situatie maar vraag mij af of ik wel de juiste formule gebruik omdat ik op iets andere waardes uitkom.

De formule die ik gebruik is:
U = I x (R = (L * rhö)/d) x 2
Soorteljk weerstand koper (rhö) is 0,0167

Als ik je groot systeem situatie 2 uitreken krijg ik een AC spanningsverlies als volgt:

AC verlies 0,73V = 0,32%
U = (2500W/230V) x ((5 * 0,0167)/2,5) x 2

Dit komt niet overeen met de 0,63% dat je opgeeft. Doe ik iets verkeerd?

Het DC verlies kan ik niet uitrekenen aangezien de Stroom/Spanning bij Pmax niet is opgegeven. Uitgaande van de gegevens zou ik met mijn berekening ongeveer uitkomen op 42,5V per paneel.

Groet,

Martin


Door Lex Schiebaan op 7 juli 2013

Beste Martin,

Helemaal goed.

In de 2e situatie ging ik uit van 20 zonnepanelen met een omvormer van 5000 watt (moest zelf ook even goed lezen). Dan is uw formule x 2 dus 0,63% (2x 0,316%).

Het DC verlies kan u berekenen met behulp van de datasheet. Hier zoekt u de Pmpp en Impp (meer info: http://zonneenergie.eu/zonnepaneel-datasheet/)En dan dezelfde formule.

Ik zal binnenkort ook een rekenhulp op de site plaatsen.

Succes ermee!

Groeten,

Lex


Door Andre op 29 juni 2013

Beste Lex,

Omdat de 12 panelen (255WP) boven een slaapkamer liggen, moet ik de omvormer (Growatt 3000TL) buiten hangen. Keuze is op de westgevel in een schakelkast (AC 4 mm2 en L=20m) of oostgevel op balkon (beschut, niet in de zon of regen) in schakelkast (AC 4 mm2 en L=29m). Dit leidt respectievelijk tot een spanningsval/verlies van: 2,19V/12,8kWh en 3,17V/18,6kWh. In het laatste geval is de spanningsval 1,38% dus groter dan 1%. Het extra vermogensverlies lijkt me te overzien, dus het balkon lijkt de beste optie (ook esthetisch). Zijn er andere problemen te verwachten (bv omdat de omvormer de spanningsval niet kan compenseren)? Of moet ik nog proberen de 4 mm2 te vervangen door 6 mm2?


Door Lex Schiebaan op 30 juni 2013

Beste Andre,

De 1,38% verlies klopt inderdaad maar dit is alleen wanneer de omvormer op vol vermogen draait. Omdat dit over een jaar genomen niet altijd is kan je rekenen met 40 a 50% van het volle vermogen. Het verlies is dus zo’n 0,6% wat goed is en te overzien in verlies.

De spanningsval is bij een omvormer eigenlijk een extra spanning. Wanneer de spanning normaal 230 volt is en de omvormer produceert op vol vermogen dan gaat de omvormer de stroom het net in “duwen” en stijgt de spanning in dit geval naar 233 volt. Dit is geen enkel probleem voor een omvormer. Pas bij 250 volt en meer gaan er problemen komen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Jo Rubberg op 27 juni 2013

Beste Lex,

Door jouw uiteenzetting hierboven in het artikel twijfel ik toch nog wat ik moet doen met de dikte van de AC kabel die in mijn situatie zeker minimaal 20 meter lang moet worden. Ik kan de SMA sunny tripower 5000TL mooi buiten onder een overkapping hangen uit de zon en uit de regen. De DC kabels zijn 15 meter lang (2 strings).
Zijn er ook combi installatieautomaten/ aardlekschakelaars voor 3 fasen? Of is het voldoende er alleen een aardlekker tussen te zetten?

Groet

Jo


Door Lex Schiebaan op 30 juni 2013

Beste Jo,

De door u genoemde afstand van 20m AC kabel is geen enkel probleem met een standaard kabel van 2,5 mm2. De stromen vallen erg mee met de 3 fase omvormer.

Ja deze zijn er. Met de SMA kunnen zelfs standaard 30mA aardlekschakelaars gebruikt worden. Dit moet wel ingesteld worden in de omvormer.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 22 juni 2013

Beste Edwin,

Een omvormer moet altijd in een redelijk koele en vooral goed geventileerde ruimte hangen. Wanneer dit niet zo is kan deze inderdaad tijdelijk uitschakelen en/of minder produceren.

Dit wordt inderdaad niet altijd mee genomen.

Groeten,

Lex


Door Edwin op 18 juni 2013

Beste Lex en anderen,

in de overweging heb ik bij mij de omvormer in een (koele) kelder laten plaatsten in plaats van op een warme zolder. (SolarMax S300s, 10 Jing Li panelen 270 Wp). Inderdaad blijkt dat de koeling pas laat in de middag aangaat en ik de maximale opbrengst van 2750 watt binnen krijg.

Is ook warmte opbouw en afkappen van de omvormers bij te hoge temperaturen meegenomen in de overweging?


Door Lex Schiebaan op 16 juni 2013

Beste Gerard,

Dit klopt. Dit noemen ze onder dimensioneren. De omvormer wordt bewust met een lager vermogen gekozen. Meestal zo’n 90% van het zonnepaneel vermogen.

Zonnepanelen halen in Nederland vrijwel nooit hun maximale vermogen. Dit is omdat de praktische omstandigheden afwijken van de test omstandigheden. Daarnaast heeft de omvormer een rendement. Vaak van zo’n 95%. Dat betekend dat wanneer in u geval de zonnepanelen 2600 watt zouden produceren de omvormer 2470 watt geeft.

Geen enkel probleem dus. En het gaat natuurlijk uiteindelijk om de jaaropbrengst. En deze is verbazingwekkend gelijk over de jaren.

Groeten,

Lex


Door Gerard op 14 juni 2013

Beste Lex,
Sinds een jaar 12 zonnepanelen 240 kw per paneel is samen 2880 kw mijn omvormer gaat echter tot 2500 mijn vraag is mijn omvormer dan wel toerijkend omdat op de display deze nooit boven de 2500 kw komt.

Met vriendelijke groet,
Gerard


Door Lex Schiebaan op 27 mei 2013

Beste Jan-Coen,

Klopt helemaal. Het is natuurlijk altijd van belang de kabels op een correcte en veilige manier te monteren.

Groeten,

Lex


Door Jan-Coen op 25 mei 2013

Vanuit het oogpunt van veiligheid lijkt het me aan te bevelen de omvormer dicht bij de panelen te monteren. Immers bij een stevige string van panelen is de spanning op de DC kabel al snel 500 volt. En bij breuk niet beveiligd. Terwijl de AC kabel de spanning kleiner blijft dan 253 volt en bij breuk schakelt de automaat uit.Door Lex Schiebaan op 19 april 2013

Beste Albert,

De omvormer moet altijd gezekerd worden. Wat bedoelt u precies met: de netspanning valt af als gevolg van de aardlekschakelwerking?

En draait de zonnepanelen installatie al of gaat deze nog aangesloten worden?

Ik hoor het graag.

Groeten,

Lex


Door albert jeuring op 19 april 2013

bedoeld wordt:
de netspanning valt af als gevolg van de aardlekschakelwerking

de huisinstallatie is normaal met o.a. aardlekschakelaars beveiligd.
die schakelen de spanning uit ( ofwel de netspanning valt af) bij kortsluitingen en /of lekstroom.


Door marga van ulden op 15 september 2015

Hallo Lex, via zoeken naar info over mijn zonnepanelen kom ik bij jouw naam terecht.Ik heb wel wat vragen. Een daarvan is: is het normaal dat de omvormer vele malen op een dag “aanslaat”.Je hoort dat best wel brommen en dat vind ik irritant.


Door Lex op 17 september 2015

Hallo Marga,

Nee dat is niet echt normaal. Met erg donkere dagen kan het wel voorkomen maar een beetje omvormer blijft wel gewoon door draaien.

Groeten, Lex


Door albert jeuring op 18 april 2013

mijn SMA 2500 is op de huisinstallatie aangesloten met een scheidingsschakelaaar. Maar hoe moet ik eea zekeren om te voorkomen dat bij een kortsluiting de omvormer in gevaar komt. de netspanning valt af agv de aardlekschakelaarwerking in de meterkast.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.