Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Zonnepanelen serie of parallel.

article content

Zonnepanelen serie of parallel.

Eén van de meest gestelde vragen: Moet je zonnepanelen in serie of parallel aansluiten? Het grappige is dat de vraag waarschijnlijk verkeerd gebruikt wordt. Parallel aansluiten van zonnepanelen is namelijk heel onlogisch. Maar waarom wordt de vraag zonnepanelen serie of parallel dan zo vaak gesteld? Wat waarschijnlijk bedoelt wordt is moet ik een string omvormer nemen of micro omvormers? En dan is er ook nog een tussenvorm namelijk optimizers.

Voor deze 3 oplossingen heb ik de voor en nadelen onder elkaar gezet onder aan dit artikel.

Wat is een serieschakeling?

Een serie van zonnepanelen heet in zonnepanelen land een string. Het zijn een aantal zonnepanelen die stuk voor stuk met elkaar verbonden zijn. En dan met de plus op de min. Zo vormen ze samen een grote kring. Dit zien we vaker bij bijvoorbeeld kerstlampjes of batterijen in een afstandsbediening.

Voordelen van een serie schakeling.

Als je batterijen in serie zet telt alleen de spanning op. 2 Gewone batterijen van 1,5 volt geven 3 volt. Zo werkt het precies hetzelfde met zonnepanelen. Een beetje standaard zonnepaneel geeft 33 volt. Wanneer er bijvoorbeeld 15 zonnepanelen aan elkaar geschakeld worden is de spanning circa 500 Volt. Het voordeel van een hoge spanning is tweeledig.

1. Minder verlies

Elk onderdeel van de zonnepanelen zoals cellen, kabels en connectoren hebben een weerstand. En weerstand betekend verlies (warmte). Bij een hogere spanning is wordt eigenlijk de doorvoersnelheid verhoogt. Dit kan je goed vergelijken met een snelweg waar files op ontstaan. Als de snelweg 1 baans is kunnen er maar een beperkt aantal auto’s door rijden. Door alle auto’s 10x zo snel te laten rijden (1000 km/u) kunnen er 10 x zo veel auto’s binnen een uur passeren.

2. Makkelijker omzetten naar 230 volt wisselspannning

Uiteindelijk willen we de energie van de zonnepanelen ook in huis kunnen gebruiken. In huis gebruiken we 230 volt wisselspanning. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning wordt omgezet in wisselspanning. Dit doet de omvormer door heel snel te schakelen en te “knippen en plakken”. Hij knipt als het ware stukjes spanning en maakt daar een mooie sinus (golfbeweging) van. En dat wel 50 keer per seconde. Het enige wat de omvormer moet doen is de spanning dus lager maken. Dit is relatief makkelijk en doen we allemaal dagelijks met behulp van adapters voor onze laptops en telefoons (Die het precies andersom doen maar wel van 230 volt naar bv 5 volt).

Wat is een parallel schakeling?

Bij parallel worden de zonnepanelen naast elkaar aangesloten. De plussen worden op de plussen aangesloten en de minnen op de minnen. Dit wordt in de praktijk vrijwel nooit gedaan omdat het zorgt voor lage spanningen en hoge stromen. In de praktijk wordt het alleen met dunnefilm zonnepanelen gedaan omdat die elf een hoge spanning hebben met een lage stroom. Dit is dat vrijwel altijd een combi van een string van een aantal zonnepanelen en dan meerdere string parallel

Wat wordt er in de praktijk bedoelt met het parallel schakelen van zonnepanelen is het per zonnepaneel omvormer van de energie. Daarvoor zijn er micro omvormers die van gelijkspanning direct wisselspanning maken. Ook zijn er optimizers die van gelijkspanning een andere gelijkspanning maken. Beide hebben het voordeel dat als er iets met dat zonnepaneel gebeurt het geen nadelige gevolgen heeft voor de andere zonnepanelen.

Uiteraard zijn de parallel oplossingen duurder dan de string omvormers. Dit komt omdat er veel elektronica op een klein gebied nodig is. Het schaalvoordeel van een serie omvormer wordt nooit gehaald.

Wat zijn de voor en nadelen per omvormer oplossing?

 1. String omvormer


Voordelen string omvormer (serie)

 • Goedkoper
 • Hoger rendement
 • Makkelijk vervangbaar
 • Makkelijk te upgraden (software / hardware)

Nadelen string omvormer

 • Schaduw, vuil, of defect op één van de panelen in de string kan nadelige gevolgen hebben op alle zonnepanelen in de string.
 • Geen inzicht in de opbrengst per zonnepaneel. Dus bij defect ook niet direct zichtbaar.
 • Beperking op verschillende dakoppervlakken (normaliter max 2)

2. Micro omvormers


 Voordelen micro omvormers

 • Maximale opbrengst per paneel
 • Inzicht in opbrengst per paneel (Apart apparaatje noodzakelijk)
 • Geen omvormer in huis
 • Veilig
 • Vaak lange garanties (Let op! Kan ook marketing garantie zijn)
 • Onbeperkte ontwerp mogelijkheden (verschillende dankoppervlakken)

Nadelen micro omvormers

 • Kwetsbaar want elektronica ligt onder het paneel onder extreme weersomstandigheden
 • Relatief duur
 • Veel warmte onder paneel
 • Lager maximaal rendement
 • Moeilijk vervangbaar
 • Afhankelijk van fabrikant
 • Bij schaduw minder of geen opbrengst

3. Optimizers


Voordelen optimizers

 • Maximale opbrengst per paneel
 • Inzicht in opbrengst per paneel
 • Veilig
 • Makkelijk te upgraden (software / hardware)
 • Vaak lange garanties (Let op! Kan ook marketing garantie zijn)
 • Onbeperkte ontwerp mogelijkheden (verschillende dankoppervlakken)

Nadelen optimizers

 • Kwetsbaar want ligt onder het paneel onder extreme weersomstandigheden (wel 75% minder elektronica dan bij micro omvormers)
 • Inzicht in opbrengst per paneel
 • Duurder dan stringomvormer
 • Afhankelijk van fabrikant
 • Moeilijk vervangbaar

Conclusie

De keuze voor een serie of parallel schakeling hangt volgens mij altijd af van de situatie. Power optimizers en micro omvormers hebben leuke gadgets zoals het zien van de opbrengst per paneel. Maar als je hier niets om geeft (je zit ten slotte meestal niet de hele dag te kijken welk zonnepaneel beter werkt dan de andere) dan kan je vaak beter kiezen voor een oersaaie degelijke string omvormer. Bespaart je kosten, geeft minder risico en een hoger rendement.

Tenzij……..  je last hebt van schaduw, verschillende dakoppervlakken of wil je bijvoorbeeld verschillende zonnepanelen gebruiken dan kunnen de optimizers of micro-omvormers je redding zijn. Ik geef hierbij de voorkeur aan optimizers omdat er dan gewoon minder elektronica op het dak ligt. En ja deze leveranciers geven lange garanties maar ik weet uit de praktijk dat het nu al kapot gaat. Laat staan over 15-25 jaar? Elektronica is nou eenmaal gevoelig voor extreme temperaturen en vocht.

Wat is de beste oplossing voor jouw situatie? Of heb je vragen? Laat dan hieronder een reactie achter?

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

115 reacties op “Zonnepanelen serie of parallel.


Door Chris van Laar op 19 oktober 2021

Hallo, Ik heb 22 zonnepanelen op mijn dak liggen. Deze zijn in 2 strings (2x 11) aangesloten op mijn Growatt omvormer. Nu wil ik de My Reserve thuis accu aanschaffen en daar moet 1 string in en uit aangesloten worden. (dus tussen de DC kant van de panelen en de omvormer)
Moet ik dan beide strings parallel schakelen en via de thuisaccu naar de A string ingang aansluiten? Of moet ik ze na de accu weer splitsen en op ingang A en B weer aansluiten.


Door Peter op 8 oktober 2020

Hallo Lex,
Ik ben van plan om 30x340Wp te plaatsen in Frankrijk. Pal zuid, geen obstakels en geen schaduw. Thans heb ik een 1 fase 9KVA aansluiting. Zijn er 1-fase omvormers voor een dergelijk vermogen of kan ik 2 omvormers van 5kW parallel hangen en dan zonder problemen aan elkaar koppelen? Al laatste, klinkt het slim om 2 strings van 15 Panelen (24V) te maken ? of beter bijv.3×10?


Door Peter Donder op 10 november 2021

Ik zou drie opstellingen maken. 1x zuid/oost, 1x zuid en 1x zuidwest. Voordeel is dat je gedurende de zonopkomst totdat de zon onder gaat optimaal je eigen verbruik opwekt en dat de opbrengst op een fase goed te verwerken is, omdat de opbrengst over een groter deel van de dag verdeelt wordt.
Maak gebruik van 3 omvormers, ieder 3.500Wp. Die zijn in verhouding een stuk goedkoper dan een van 9.000Wp. Mocht er een uitvallen dan heb je altijd nog energie van die andere twee.
Eventueel kan je met 2 omvormers uit de voeten omdat de zon van zuid/oost weg is als ie op zuid/west staat. De string van zuid/oost kan dan parallel geschakeld worden met de string van zuid/west.
Vind je het geen goede oplossing? Oké, dan even goede vrienden.
Succes


Door Ben Emons op 3 oktober 2019

Waarom vermeld je niet dat de meeste power optimizers enorm storen op de korte golf maar ook VHF!! Het is een ramp als je daarmee geconfronteerd wordt als gebruiker van die banden. Niemand wil het oplossen en verschuilt zich achter CE-keurmerken. Betekent vooral ‘China Export’.


Door F. Maters op 19 maart 2020

Ik heb daar ook last van. Bij de buren hebben ze dat gehaatte Solar Edge spul met optimizers. Overdag sterke ruis op de VHF banden en een geratel op de kortegolf. Nu denkt de andere buurman ook bij dezelfde leverancier te kopen omdat het goedkoper is dan een fatsoenlijk merk . Kan ik hobby wel opgeven op die manier. Aan de hand van de uitslag van de signaalsterkte meter kan ik inschatten hoe fel buite de zon is.


Door Jack vanderVeen op 24 juni 2020

jA fRANS, BUREN KUNNEN JE PESTEN ZONDER DAT ZE HET ZELF DOORHEBBEN OF ÜBERHAUPT BEGRİJPEN EN DUS ACCEPTEREN DAT ZE AAN HET BUURTJE PESTEN ZİJN.


Door J.J. H. op 30 september 2019

Ik zoek nieuwe omvormers, maar niemand kan ze leveren:
Ik heb zelf via vereniging zonnestroom eind 2003, 24 stuks 110 Wp zonnepanelen op het dak, zuidzijde, zonder schaduwvorming, geplaatst.
Ik heb 3 SWE900 profi omvormers. Nu komt het:
Deze panelen moesten parallel aangesloten worden en dus niet in serie. Dus 2 strings van 4 parallel aangesloten panelen, gekoppeld aan 1 omvormer. Dit werkt tot op heden prima, maar als ik hiermee aankom bij moderne bedrijven die zonnepanelen leveren, beweren bij hoog en bij laag, dat ik een serie-geschakeld zonnesysteem heb, maar dat is pertinent niet zo, want dat is wat ik zelf volgens de handleiding heb gemonteerd. Ik vind het zeer bijzonder dat men maar blijft beweren dat ik nooit een parallel geschakeld zonnesysteem kan hebben. Ik heb er geen zichtbare optimizers tussen. Dat was er in die tijd bij dit systeem niet bij. Is men niet meer op de hoogte van deze wetenschap, of is dit verkooppraat van bedrijven die graag hun panelen willen slijten?
Is er nu niemand die een zelfde systeem, ook van uit die tijd heeft, die mijn parallelle systeem kan bevestigen?
De panelen geven wel veel minder opbrengst dan de huidige nieuwste panelen. Mijn opbrengst ligt nu wel iets lager dan het gemiddelde van die tijd, maar opbrengst past wel bij dit systeem,
dus fout kan het niet zijn. 1 omvormer slaat wel iets later aan en iets eerder uit, maar dat is ouderdom. Deze zou moeten worden vervangen, maar er is geen nieuwe omvormer die deze omvormers in dit systeem kan vervangen.
Ik zoek dus voor mijn systeem (2640 wp. 24 panelen) een of meerdere nieuwe omvormers. hangt af van de mogelijkheden.
Ik heb dus 3 stuks SWE900 profi omvormers, met 8 panelen per omvormer. Als het 1 omvormer kan worden, prima. als het weer 3 moeten worden, ook prima. Als dit systeem geen vervanger kent, verbaasd het mij, dat ze toen melden dat ze na 15 jaar vervangen moeten worden en panelen 25 jaar garantie geven op 80% van het vermogen. Als hier geen NIEUWE omvormers meer voor beschikbaar zijn, wat heb je dan aan 25 jaar garantie op 80% van het vermogen op de zonnepanelen?


Door FH G op 3 september 2021

Hallo J J
Ik mag hopen dat je nu bijna twee jaar later wel een oplossing hebt gevonden.
Ook ik was naarstig op zoek naar een oplossing voor mijn “zonnestroom” panelen waarbij mijn omvormers al na een paar jaar ermee op hielden (bleek achteraf).
Daarom reageer ik toch maar even, ook voor andere “zonnestroom” gebruikers.
Pas toen ik jaren later het type “OK4E – 100 inverter” achterhaalde op het dak kwam ik er achter dat er zelfs terug roep acties en al zijn geweest maar daar was ik hopeloos te laat voor.
Ik was bij een van de eerste zonnestroom acties van de partij en heb dus maar 4 panelen van 100Wp voor een vermogen aangeschaft.
Nu dus jaren later wilde ik een nieuw systeem plaatsen waarbij ik het leuk vond om ook die oude panelen nieuw leven in te blazen waarbij het natuurlijk wel in verhouding moest blijven qua kosten om dit te proberen / testen.
Ik ben voor Enphase micro omvormers gegaan i.c.m. wat zwaardere panelen en heb dus een extra omvormer gekocht om de oude panelen te proberen.
Qua vermogen per paneel ten opzichte van mogelijk vermogen van de nieuwe omvormers moest ik wel een en ander gaan koppelen.
Ik heb al met al 4 panelen parallel gekoppeld en aan 1 omvormer aangesloten.
Dit werkt prima.
Het was wel even priegelen om de boel bij elkaar te krijgen deels onder spanning en zeer voorzichtig om geen sluiting te maken maar je ziet het vermogen zich opstapelen als alle panelen zijn aangesloten.

Conclusie: panelen kunnen dus parallel prima werken op een micro omvormer van Enphase waarbij je moet opletten op de maximale spanning en vermogens van de diverse componenten panelen/omvormers/bekabeling.
In jouw situatie zou het dus gaan om 6 omvormers waarbij er 4 parallel om een omvormer van 460Wp max aangesloten kan worden. Je hebt dan nog wel een “envoy” nodig om te kunnen communiceren met de omvormers maar je kan dan wel leuk de boel blijven monitoren of het nog goed blijft gaan met je apparatuur.
Groetjes FH G


Door Marten Hoekstra op 1 september 2019

Bij Nadelen optimizers staat Inzicht in opbrengst per paneel. Deze staat ook al bij bij voordelen. Erg verwarrend.

De voor en nadelen zou ik iets extra uitleg geven. Dan is het voor de leek duidelijker. Verder goed stuk!


Door R. van Pol op 23 augustus 2019

Hallo Lex,
Ik wil zonnepanelen op ons dak laten leggen (24stuks) en twijfel enorm tussen conventionele panelen of de glas/glas panelen met een 3 fasen omvormer.
Hopelijk kun jij mij verder helpen?
Wij wonen in Weert op Gaffel 11 6003 EP (Nieuwbouw)
Hopelijk


Door Hans Wildenberg op 20 mei 2020

Hallo mijnheer vd Pol, ik sta voor dezelfde keuze. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke keus die je gemaakt hebt. Vooral welke omvormer je hebt gekozen.


Door Aad van Weel op 24 juli 2019

Beste Lex,
Al veel geleerd van al je info.
Waar ik niet uitkom is het volgende. Stel je voor 3 *25 amp. voeding geleerd is mij dat je de belasting zo gelijk mogelijk moet verdelen.Echter nu ga je zeg maar ontlasten maar dat slechts op één fase. Hoe wordt dat verrekend uiteindelijk?


Door Robin op 19 juni 2019

Goedemorgen.
Ik ben in het bezit van 3 zonnepanelen, 38V, 9A, 260Wp. Verder een Victron MPPT 150/35. Hiermee dienen 2 accu’s van 12V in serie (24V) opgeladen te worden. Alles weer aangesloten op een omvormer 24V->230V, 2000W (4000W piek). Moeten de zonnepanelen parallel geschakeld worden of kunnen er ook 2 in serie en de andere losse parallel op deze MPPT aangesloten worden?


Door sjouke op 14 mei 2019

Geachte Lex
40 panelen gekocht nu wil ik 35 gaan gebruiken en 5 reserve
mijn idee is om steeds 5 panelen parallel te schakelen en dan deze set 7 in serie dan kom ik op 525 volt uit is dit een goed idee ?
kan ik dit zo parallel aansluiten ?
de omvormer is een 1 string 5000 watt
panelen 110wp 75 volt

hoor graag van jou mvg sjouke


Door sjouke op 25 april 2019

geachte ,zelf zit ik met een vraag ik heb particulier een set van 40 panelen overgenomen met een 1 string omvormer van max 5000 watt ,als ik alle panelen in serie zou zetten kom ik op meer dan 2400 volt uit uitgaand van 72 volt per paneel de omvormer gaat tot maximaal 975 volt kan ik bv 2 maar 20 panelen aansluiten op dezelfde string
hoor graag van jou


Door Bernard Vortman op 25 maart 2019

kan je ook parallel en in serie combineren? b.v. 6 panelen met 3 optimizers?


Door Jan Wagenaar op 14 februari 2019

Hallo Lex,
Alle offertes die ik nu heb willen me SolarEdge omvormer + optimizers aanpraten, maar dat lijkt me nogal duur voor mijn legplan van 8 panelen op het zuiden en 2×2 panelen op de dakkapellen op het Zuiden en Noorden!
Mijn vraag is: Ik begreep dat SMA sinds 2017 ook optimizers heeft (Tigo) en dat die alleen maar onder die 2 panelen met schaduw hoeven. Is dat niet veel goedkoper? En: zijn er naast SMA ook andere merken die dat ondersteunen?
Met vriendelijke groet, Jan


Door Hans op 23 december 2018

Hallo,
Ik heb 4 involar omvormers waarvan er 2 stuk zijn. Kan ik deze vervangen voor een ander merk micro omvormer en ze toch aan elkaar koppelen?


Door Wiebe op 13 januari 2019

Nu heb ik 6 Solar Frontier panelen (110volt) liggen. Ik heb begrepen totaal op 330volt, dus liggen er 2 parallel geschakeld. Ik wil er twee bij leggen, zou dan op 440 volt komen. Heeft iemand een idee waar ik deze twee nieuwe panelen eraan kan knopen?


Door Herman Scholte op 14 november 2018

Ik ga na berekening 9 zonnepanelen laten plaatsen op een dak die op het zuiden ligt. Als een zonnepaneel bij serie geschakeld kapot is functioneren die andere dan ook niet meer ? Kunnen kapotte zonnepanelen bij serie geschakelde zonnepanelen per stuk vervangen worden.?


Door Jan-Willem op 12 september 2018

Ik heb een tuinhuis met een “puntdak” in een tuin op het zuiden, valt bijna de hele dag zon op, heb in totaal 1500wp aan panelen en een nieuwe eaton 1500 watt omvormer, met 1 mop tracker, kan ik beter alles in serie schakelen of 1 String oost en 1 string west maken, dak hoek is ongeveer 15 graden alvast bedankt.


Door Jan-Willem op 12 september 2018

En dan die 2 strings parallel aan de omvormer aansluiten?


Door Kenneth op 30 januari 2019

Als de panelen 2 verschillende orientaties hebben, zoals bij jou, dan moet je ze verdelen in 2 strings en dus een omvormer hebben die 2 strings aankan en 2 mpp trackers heeft. Kon even niet vinden of deze eaton omvormer dat heeft.


Door B.C. de Nobel op 28 augustus 2018

Ik wil een garage met een elektrische deur aansluiten met een accu en een omvormer 12 V= naar 220V .wisselspanning. de garage deur wordt maar weinig gebruikt maar de accu moet toch bijgeladen worden omdat de omvormer geforceerd gekoeld wordt met een vennetje die 0,09 A= gebruikt. Ik wil daartoe twee parrallel geschakelde 4 W 12 V solar modules gebruiken. Kan dat volgens u gaan lukken. Ik gebruik een accu van 115 Ah.


Door joop boer op 4 augustus 2018

Hallo, een vraag. Ik heb nog 2 oude shell panelen van elk 100 Wp, zonder omvormer.
Hokan ik die het beste schakelen, met elk 1 omvormer of in serie met samen 1 omvormer.
De omvormer komt binnen te staan, in de schuur waarop de panelen komen te liggen. Er is daar een stopcontact.
Graag uw advies!


Door Jeannette op 24 juli 2018

Beste Lex,
Moet je ervan uitgaan dat zonnecellen het gehele jaar door allemaal in de zon liggen om de opbrengst te halen die beloofd wordt?
Tijdens de zomerperiode staat de zon hoog en heeft mijn gehele dak zonlicht. Tijdens de andere periodes heeft het dak regelmatig schaduwplaatsen die “opschuiven” al naar gelang de zon draait, veroorzaakt door het huis van de buren. Ik heb al een keer meegedaan met collectieve inkoop van panelen en bij een schouwing werd mij afgeraden om verder te gaan. Die schouwing was in maart. Is daglicht niet voldoende om alle panelen te laten werken?


Door Rene de K op 17 juli 2018

Hoi, wij gaan binnenkort ook kiezen voor 14 zonnepanelen van het merk ibc. De leverancier adviseert serieel aangezien we geen hinder ondervinden van schaduw op het dak waar ze geplaatst worden. Wel zou ik willen weten bij seriele oplossing wat er gebeurd als 1 paneel defect is. Dan ondervind je toch nadelig effect qua opbrengst bij andere panelen? Hoe hou je dat in de gaten? Puur regelmatig de opbrengst checken?
Gr rene


Door Jan Huisman op 4 juli 2018

Beste Lex, ik heb een vraag en wat opmerkingen over de tekst in je artikel, dat overigens heel informatief is. Hier volgen de gevonden foutjes in de tekst:
Wat waarschijnlijk bedoelt wordt (1e alinea) moet zijn bedoeld
En weerstand betekend (alinea Minder verlies) moet zijn betekent
doorvoersnelheid verhoogt (zelfde alinea) moet zijn verhoogd
omdat die elf een (alinea parallelschakeling) moet zijn zelf
praktijk bedoelt (zelfde alinea) moet zijn bedoeld
per zonnepaneel omvormer (zelfde alinea) moet zijn omvormen
Mijn vraag is: wat doet een optimizer precies? Van mijn 10 panelen worden er 2 een deel van de dag beschaduwd. Schakelt een optimizer die panelen tijdelijk uit?
Bij voorbaat dank voor je antwoord.


Door Ruud op 20 juni 2018

Hallo,
Wij zijn van plan ons huis te verduurzamen, met een warmtepomp samen met een hybride ketel. Om de hogere energie behoefte op te vangen willen wij zonnepanelen plaatsen. Uit berekening van een installateur zouden we in totaal 25 panelen moeten plaatsen om de huidige energieverbruik en het extra verbruik van de warmtepomp op te vangen. De panelen zoude moeten worden verdeeld over de voorzijde (oost) en achterzijde (west).
Nu twijfelen we over serie geschakeld op parallel panelen, als de zon in de ochtend opkomt (oost) is de westkant in de schaduw en in de middag omgekeerd.


Door Rien Bernard op 8 juli 2018

ik geloof niet de verhalen dat panelen op oost of west ooit rendabel worden, waarom zet je ze niet op noord, dat is het zelfde als de westpanelen in de ochten en de oostpanelen in de middag, tussen 10-14 uur geringe opbrengst terwijl dat de beste uren zijn, zet ze op het zuiden of neem er geen, ik heb de indruk dat 7 van de 10 niet tevreden zijn, kijk ik onderweg dan zie ik de slechtste panelen zonder zonnestralen


Door Kenneth op 30 januari 2019

Mijn panelen op een plat dak liggen heel tevreden in een oost/west opstelling. Dat werkt uitstekend. Opbrengst per paneel iets minder dan op pal zuid, maar op mijn relatief kleine dak nu wel 2x zoveel panelen, want ze werpen geen schaduw op elkaar.


Door Kenneth op 30 januari 2019

Daarom heb je in de meeste wat grotere string omvormers 2 mpp trackers. De west en oost panelen komen elk in hun eigen string en hebben dan dus geen `last` van elkaar. Dus, serie in hun eigen oost en west string. Werkt prima!


Door Mieke D. op 14 juni 2018

na 3 zo verschillende offertes zien we het bos niet meer door de bomen. Betreffende een oost west opstelling: zou U bijvoorbeeld 6 panelen Oost leggen en 8 panelen West.


Door Rien Bernard op 8 juli 2018

ik ben al 5 x voorgelogen met oost west, gegarandeerd geen terug verdientijd in 6-7 jaar meer 12-14 jaar, zuid of helemaal niet


Door Kenneth op 30 januari 2019

Met de gedaalde prijzen van zonnepanelen en de gestegen elektriciteits prijs verdiend ook een oost/west opstelling zich snel terug.Verschil tussen oost en west is zeer gering en ook nog afhankelijk van waar je woont. Door het vaak ontstaan van wolken in de loop van de dag is meer in het oosten van het land een oost opstelling wat gunstiger, daar zou je dan voor 8 oost en 6 west kunnen kiezen.


Door Erwin Bauer op 7 juni 2018

Hallo Lex,
Ik ben bezig mijn huis te verduurzamen. Een van de maatregelen is het plaatsen van zonnepanelen. Inmiddels verschillende installateurs over de vloer gehad. Elke keer een ander verhaal. Serie vs parallel, optimixers vs microomvormers, 260 Wp vs 300 Wp, etc etc.
Ik ben nu zover dat ik voor 10 stuks solarwatt panelen 300 Wp (serie) met en SMA optitrac omvormer. Kun je mij jouw visie hierop laten weten? Goede keus? Of beter andere keus?
Dakvlak 40 graden, gericht op zuid-zuidwest.


Door Rien Bernard op 8 juli 2018

de eerste electrische fiets en auto werd om gelachen, kijk nu eens een paar jaar later, waarom nu geen omvormer kiezen die later batterijen aan kan ?


Door Sander op 7 mei 2018

Hoi lex, bedankt voor deze info. Super dat je de moeite neemt om dit allemaal te delen. Ik heb een vraag. Ik denk aan 19 panelen (275 wp ) in oost west opstelling. In principe 5 rijen van 4 maar op de 2e rij 1 zonnepaneel minder omdat deze anders naast een schoorsteen zou staan. Het gaat hier om een plat dak zonder verdere schaduw. Ik zie eigenlijk alleen maar gelijke rijen oostwest dus bijv 4 rijen van 3 of 6 rijen van 3 maakt het uit voor de opbrengst als je gewoon normale zonnepanelen gebruikt zonder optimizers. Icm met een omnik omvormer? 5k? Bedankt!


Door Lex Schiebaan op 17 mei 2018

Hoi Sander,

Nee dat is geen enkel probleem. Voor omvormers zijn de ingangsspanning en stroom belangrijk en het vermogen. Dat heeft niets te maken met even of oneven. Laat de installateur altijd een berekening maken met de software van de omvormer fabrikant.

Groeten, Lex


Door martin op 20 november 2018

hoi lex ik heb 10 zonnepanellenen als ik 10 litium accu’s met omvormer van 12 naar 220 volt kan ik die gewoon in me huis inpluggen


Door Danny op 25 april 2018

Hoi Lex,
Ik heb via de nieuwbouw 9 panelen geleverd gekregen van het merk zeversolar. Ik Twijfel alleen aan de manier van plaatsen. Er zijn er 6 op het zuiden en 3 op het westen geplaatst. 2 verschillende richtingen. We beide volop in de zon maar 2 richtingen. Ze zijn in string geplaatst. Zouden optimizers hier een beter effect hebben?


Door Lex Schiebaan op 4 mei 2018

Hoi Danny,

Zoals je het omschrijft kan dat inderdaad niet. De opbrengst zal zo tegenvallen. Met 3 optimizers van Tigo op het westen zou je het inderdaad op kunnen (laten) lossen.

Groeten, Lex


Door Erwin ter Veld op 3 april 2018

Goedendag Lex,

Ik wil 4 panelen van 310 Wp aansluiten met een SMA 1,5.
Mag deze nog zo op een groep van bijvoorbeeld de zolder geplaatst worden of moet dit ook met een aparte groep in de meterkast ?

Groet Erwin


Door Dave op 16 februari 2018

Beste Lex, ik heb 25 CIS panelen van Solar Frontier, type SF165-S aangeschaft en wil deze op een plat dak installeren. Het huis staat in een schaduwrijke omgeving en ben al een beetje aan het puzzelen met Sketchup en schaduwsimulatie hoe deze panelen het beste te kunnen plaatsen. Een deel van het dak is redelijk schaduwvrij, maar om alle panelen te kunnen plaatsen, komen er ook wel degelijk een groot aantal in het schaduwgebied te liggen.

In eerste instantie was ik van plan om met SolarEdge (HD Wave SE4000 i.c.m P405 optimizers) te gaan werken, maar vind dit nogal prijzig. Heb ook al een voorstel om een omvormer (SMA 3.6) met 2 MPP trackers te nemen en de volgende stringverdeling toe te passen 4×4 en 3×3, maar heb geen idee hoe dit zou werken. Wordt er dan een combinatie van serie en parallel gemaakt? En is dat aan te bevelen?


Door Lex Schiebaan op 26 februari 2018

Hoi Dave,

Daar moet je de software van de fabrikanten voor gebruiken. Sunny design van SMA en Site Designer van SolarEdge.

Groeten, Lex


Door peter op 30 december 2017

hallo ik heb een vraag ik heb 6 panelen van 250 wpa en 4 van 235 wpa kan ik die allebij paralel aansluiten op mijn omvormer of alles in serie zeten ik heb een ingang bij mijn omvormer deze is 300 watt


Door Lex Schiebaan op 1 februari 2018

Hoi Peter,

Parallel kan waarschijnlijk niet. En in serie ook niet zo maar. Controleer dat met de ontwerpsoftware van de omvormer.

Groeten, Lex


Door Johan op 9 juni 2017

Hallo Lex,

Ik sta op het punt om 15 zonnepanelen á 260 WP aan te schaffen. Gezamelijk komt dat neer op 3900 WP. Mijn voorkeur gaat uit naar een SolarEdge omvormer, en het liefst de HD-Wave uitvoering.
Wat voor vermogen moet de omvormer hebben?

Alvast bedankt.

Groet Johan


Door Lex Schiebaan op 4 juli 2017

Hallo Johan,

Normaliter wordt de omvormer op 90% van het zonnepaneel vermogen gekozen. In jouw geval dus 90% x 15 x 260 = 3.510. Een omvormer met iets meer of minder van dat vermogen is prima.

Groeten, Lex


Door Fred op 6 april 2017

hallo Lex, kan je de werking van optimizers toelichten?


Door Lex Schiebaan op 6 juni 2017

Hoi Fred,

Wil je de korte of de lange versie 😉 ? Ik zal alvast de korte versie geven. Een optimizer is een klein stukje elektronica wat achter het zonnepaneel wordt geplaatst. Omdat het achter elk zonnepaneel zit kan het per zonnepaneel zorgen voor de maximale opbrengst. In een serie zorgt het zonnepaneel met de minste opbrengst voor een negatief effect op alle zonnepanelen in die serie. Met optimizers heb je daar geen last van.

In onze community worden ook veel van dit soort vragen gesteld en zijn er veel enthousiatelingen die snel antwoord geven. Zie: https://leden.fritts.nl/ (het is gratis 😉 )

Groeten, Lex


Door Lezer op 21 maart 2017

Mij is verteld dat je voor optimizers een minimaal aantal panelen moet hebben van 8. Klopt dat? Zo zou ik ook bij een oost west (zijmuur naar het zuiden gericht) dak niet aan beide kanten 6 panelen kunnen plaatsen.


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2017

Hoi Lezer,

Op dit moment is 8 het minimum tenzij er P405 optimizers (voor dunnefilm) gebruikt worden. Ik hoorde gisteren dat SolarEdge werkt aan een mogelijkheid om ook met minder panelen SolarEdge te kunnen gebruiken. Maar dat is slechts een gerucht wat ik hoorde.

Groeten, Lex


Door lezer op 21 maart 2017

“wel 75% minder elektronica dan bij micro omvormers” is dat niet “maar dan wel 75 % minder elektronica dan bij micro omvormers” ? en ‘dakconstructie’ i.p.v. ‘dankconstructies


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2017

Hoi Lezer,

Er stond inderdaad een foutje in. Bij nadelen optimizers stond per ongeluk nogmaals micro-omvormers. Dit was erg verwarrend en heb ik aangepast. De dankconstructie zie ik niet staan.

Bedankt voor de feedback!

Groeten, Lex


Door Machiel Iedema op 15 maart 2017

Hallo Lex.
Ik wil zonnepanelen plaatsen op mijn schip.
Mijn boord spanning is 24 Volt.
Nu heb ik als voorbeeld 4 zonnepanelen van 33 Volt uitgangsspanning en 270 Watt, 8 Amp.
Kan ik deze het beste parallel schakelen om zo de meeste laadstroom voor mijn accu’s te krijgen?


Door Anoniem op 17 maart 2017

Hoi Machiel,

Dat is volledig afhankelijk van de laadregelaar. Dus kijk goed op de specificaties.

Groeten, Lex


Door F Rijkers op 5 januari 2017

Hallo Lex,
Wij hebben al een set zonnepanelen op ons dak staan welke in serie staan. Echter hebben twee panelen in de ochtend een gedeelte schaduw. Nu wil ik deze twee via een optimizer gaan schakelen. Hoe kan ik dit het beste oppakken. Hoe zou dit schematisch eruit kunnen zien.


Door Lex Schiebaan op 14 januari 2017

Hoi F. Rijkers,

Goed idee. In jouw geval kan je dan het beste optimizers gebruiken die individueel geplaatst kunnen worden. Optimizers van bijvoorbeeld SolarEdge werken alleen als alle panelen op een aparte optimizer aangesloten worden. Dat wordt een dure grap.

De enige optimizers die ik ken die individueel werken zijn de TS4 optimizers van Tigo. Zie: https://www.tigoenergy.com/nl/ts4/

Die zijn nog niet heel bekend in Nederland. Dus het zal even zoeken zijn. Maar ze zijn er zeker.

Succes!

Groeten, Lex


Door Robin op 17 augustus 2016

Hallo Lex, ik heb 2 aanbiedingen gekregen welke heeft je voorkeur?
Optie 1:
20x LG 280 S1K-L4 Monokristallijn Black zonnepanelen gemonteerd op een Schletter dak systeem en een Delta M6A 3 Fase met 2 MPP-tracker omvormer.
Dit systeem levert 4.760 kWh per jaar volgens de aanbieder.
Kosten € 9.400 inclusief BTW.

Optie 2:
19x 275 Wp All Black mono Trina Solar zonnepanelen gemonteerd op een Solar Construct daksysteem en een Zeversolar TLC5000 3-fase met 2 MPP-tracker omvormer.
Dit systeem levert 3.907 kWh per jaar volgens de aanbieder.
Kosten € 7.800 inclusief BTW.

Alvast enorm bedankt voor je reactie!!Door Richard van Zaanen op 17 juni 2016

Hoi Lex,
Ik heb 9 zonnepanelen gekocht maar van wegen een dakraam konden er maar 8 panelen op.
Nu is mijn vraag, kan ik 1 panneel aan de andere kant van het dak leggen en dan paralel op de zelfde omvormer aan sluiten??.
Als dat niet zou kunnen is er een andere manier om deze ene zonnepaneel te benutten.
De 8 zonnepanelen zijn in een string met elkaar verbonden zonder optimizer.
Groetjes Richard


Door Lex Schiebaan op 17 juni 2016

Hoi Richard,

Nee in de bestaande string moet je dat niet doen. De beste optie is waarschijnlijk 1 micro omvormer. Dan staat het paneel helemaal los van de rest.

Succes.

Groeten, Lex


Door Sander Kemperman op 27 maart 2016

Hi,

Ik heb een vraag die ik graag zou willen voorleggen. Ik ben momenteel bezig een PV installatie samen te stellen, waarbij ik een aantal zaken niet helemaal snap.

De situatie is als volgt:

2kapper op het ZW, met een dakkapel. Hierbij heb ik al bedacht dat er 8 panelen (Solar Frontier) boven de dakkapel kunnen in portrait, en 4 liggend in landscape ónder de dakkapel. Da’s al 12 :).

Maar, omdat dit niet bijster veel energie opwekt, wil ik een plat stuk dak er ook nog bij betrekken. Dit stuk is ongeveer 6m breed en 3,60m ‘diep’. Ook op het ZW uiteraard, zonder schaduw.

Idealiter zou ik dat stuk ook volgooien met panelen omdat ik zo rond de 4000 KwH/jaar verbruik (iets met jongere kinderen en zo).Ik kan er 2 rijen van 4 panelen in landscape op kwijt, waardoor het verwacht rendement van 20 panelen zo rond de 3060 Wp zal zijn (volgens installateur).

Mijn vragen:

Heeft het (veel) zin om een SolarEdge met optimizers op deze installatie los te laten? Het scheelt zo’n 350 euro volgens diverse offertes. Of zal ik vasthouden aan de ‘SolarFrontier PowerSet’ (=Steca) omvormer?

Is het echt zo dat CIS panelen beter niet landscape geplaatst kunnen worden op een plat dak? Zie http://www.solarnrg.nl/do…0panelen%20informatie.pdf. Een portrait opstelling is volgens installateur niet handig ivm schaduwval op de ‘2e rij’ panelen.

Is het wellicht een idee om, icm SolarEdge omdat ik daarbij panelen vrijuit kan combineren, een ‘regulier’ monokristal oplossing voor het stuk platte dak te kiezen? Dus, SolarFrontier op pannendak, en monokristal op plat dak? Ik kan er landscape nét geen 4 op een rij kwijt ivm NoGo zone, dus dan wordt het 3×2.

In verlengde van bovenstaande, om de breedte wat beter te benutten: panelen van 2m ‘hoog’ in landscape met 300Wp vermogen. Dus, ook 3×2. Of begeef ik me dan op gevaarlijk terrein 😀 ?

Graag jouw opinie!


Door Lex Schiebaan op 29 maart 2016

Hallo Sander,

Dat zijn heel wat vragen. Ik zal ze proberen stuk voor stuk door te nemen.

Zin om power optimizers te gebruiken: Dat ligt geheel aan de situatie. Met 3 verschillende dakoppervlakken heb je zowiezo óf 3 MPP trackers nodig óf optimizers/micro-omvormers nodig. Buiten alle ander voor/nadelen per techniek.

Landscape: klopt. Dunnefilm panelen zijn inderdaad minder gevoelig voor schaduw maar alleen op de korte kant. Dat is de reden.

Combineren: Met optimizers kan je inderdaad onbeperkt combineren. En dat kan handig zijn i.v.m. formaten e.d.

Waarom kies je niet gelijk voor een hoger rendements paneel?

Groeten, Lex


Door Sander Kemperman op 17 april 2016

Lex,

Dank voor je antwoord. Zag hem helaas nu pas 😉

Het zijn uiteindelijk 19 SF panelen geworden met optimizers op een SE3000. Woensdag komt de installateur!


Door Lex Schiebaan op 18 april 2016

Hallo Sander,

Goed om te horen. Veel plezier met je zonnepanelen en welkom bij de zelfopwekkers.

Groeten, Lex


Door Walter de wit op 21 april 2018

Is het mogelijk om twee panelen van 200 watt En 10 panelen van 20 watt parallel te kopelen . Word het dan 600 watt ? Gr Walter de wit


Door Maarten Voorhoeve op 15 maart 2016

De aanbieders hebben wel gekeken naar de stand en baan van de zon. We hebben een grote boon in het oosten, maar daar zal de zon binnenkort niet meer achter op komen. we hebben een soort van zadeldak, het platte deel is te klein voor panelen (ook gezien schaduw van de schoorsteen). Op het schuine dak op de zuid-oost kant kan ik 8 panelen kwijt. deze zijn eigenlijk vrij van schaduw. Serie geschakeld zou dus kunnen, en ik zie op jullie website (en andere) dat deze serie schakeling wel efficient is. de aangeboden panelen hebben ook het hoogste vermogen. Ik neig dus toch naar de Omnik:
8 Omnik JA solar Mono 290 W € 3.512 € 1,51 (p.p.watt). Tenzij dit een slecht merk is, dan hoor ik het graag.


Door Maarten Voorhoeve op 14 maart 2016

Hoi Lex, we hebben 3 aanbieders en veel opties bekeken. uitkomst is de volgende: (Solar Edge omvormer is SE).
Nou vermoed ik dat we licht last hebben van slag schaduw, dus dat een Solar Edge wel voorkeur heeft boven Omnik (String). Ben je het daarmee eens?
Mijn conclusie op prijs is dan JA solar Poly 260 W. Zie jij nog kwaliteit verschillen die mijn keuze zouden beïnvloeden?
Zou (https://fritts.nl/keuze-assistent/) hier helpen in mijn keuze?
# Omv. Soort tot. Watt Ex btw p.pWatt Pr.p.pnl trg.in.jr tijd
8 Omnik JA solar Mono 290 W 2320 € 3.512 € 1,51 439 7,86
8 SE JA solar Poly 260 W 2080 € 3.220 € 1,55 403 7,73
8 SE JA Solar JAM6 270W 2160 € 3.375 € 1,56 422 7,89
8 SE JA solar Mono full black 265W 2120 € 3.372 € 1,59 422 7,59


Door Maarten Voorhoeve op 14 maart 2016

Sorry, tabel was verrot. Ik bereken de prijs per Watt. Neem dan de goedkoopste, of is er kwaliteit verschil (gevoel zegt Omnik is minder handig).
# Omvormer Soort panelen Excl. btw prijs pr Watt
8 Omnik JA solar Mono 290 W € 3.512 € 1,51
8 SE JA solar Poly 260 W € 3.220 € 1,55
8 SE JA Solar JAM6 270W € 3.375 € 1,56
8 SE JA solar Mono full black 265W € 3.372 € 1,59


Door Lex Schiebaan op 15 maart 2016

Hallo Maarten,

Je geeft zelf al het antwoord. Het is voor mij niet zomaar mogelijk om goed advies te geven omdat ik jouw situatie niet ken. Wat is bijvoorbeeld je budget en je drijfveer. Hoe zijn de omstandigheden. Etc etc.

Maar binnen de Keuze Assistent vind je hier al je antwoorden op en kan je zelf heel makkelijk een keuze maken. Kijk voor meer info hierover op de nieuwe pagina: https://fritts.nl/assistent/

Op je vraag over SolarEdge of niet kan ik ook niet zo maar antwoorden. Heb je een 3D schaduw analyse laten maken?

Groeten, Lex


Door Peter Warnaar op 13 maart 2016

Hallo Lex,
Dank voor je handige website en al je nuttige antwoorden.

Ik ben een huis aan het bouwen, en van plan zonnepanelen in het achterliggende weiland te leggen. Er is dan geen schaduw en ik kan ze pal op het zuiden leggen op 35 graden.
Ik vind de Solar Frontier 170 om diverse redenen aantrekkelijk. Stel dat ik er 22 leggen, nl 2 rijen van 11. De afstand naar mijn huis is 60 meter.
Hoe aan te sluiten? 11x in serie geeft iets van 900 volt ….., of zelfs allemaal in serie 1800 volt. Ik heb dan weinig verlies over de DC kabel, maar is dit uberhaupt een optie? Ben benieuwd of je hier een visie op hebt.


Door Lex Schiebaan op 15 maart 2016

Hallo Peter,

Geen dank. Leuk om te horen.

Hoe je de zonnepanelen aansluit is geheel afhankelijk van de omvormer. Deze heeft een bepaald spanningsbereik. Afhankelijk van het merk en type loopt dit uiteen van 100 tot +/- 900 volt. Maar nog belangrijker is de configuratie van de omvormer. Als deze het maximale rendement haalt op een bepaald voltage dan moet je daar mee werken. Vrijwel geen één omvormer gaat boven de 1000 volt. Meer info hierover vind je bij de tips: https://fritts.nl/zonnepanelen/omvormer/

Overigens is het niet zo dat de afstand en de bekabeling een probleem hoeft te zijn. Dit kan je eenvoudig zelf berekenen met de Fritts Kabel Tool. Zie: https://fritts.nl/zonnepanelen/tools/

Succes!

Groeten, Lex


Door Ad Kersten op 5 maart 2016

Dag Lex,

Ik heb diverse offertes voor zonnepanelen op mijn dak dat pal op het zuiden ligt een geen slagschaduw heeft. De meeste aanbieders komen met een sting omvormer maar ik heb ook aanbiedingen met Power Optimizers. Ondanks afwezigheid van slagschaduw zweert een van de aanbieders bij optimizers. Argumenten zijn dat optimizers (naast situaties met slagschaduw) ook beter presteren bij vervuilde panelen, bewolkte luchten, microcracks, panel mismatches, veiliger (bij bliksem, brand), enz. Daarnaast is de SolarEgde omvormer goedkoper en duurzamer door het gebruik van keramische onderdelen i.p.v electrolytische condensatoren. De meerprijs is zo’n 1000 €. Hoe kijk jij hier tegen aan, wel of niet doen?

Andere vraag: er is veel te doen geweest over het ClickFit systeem. Het zou niet veilig zijn bij harde wind en/of slechte panlatten en dakpannen kunnen door drukpunt belasting kapot springen. TNO heeft haar waarschuwing wegens onvoldoende onderbouwing ingetrokken. Ik hoor dat het veilig zou zijn maar dat je wel de geschikte maat van de panlathaak moet nemen. Een ander verhaal is dat het kan leiden tot rammelende panelen op het dak (bij wind). Andere systemen worden geschroefd op de daktengels en op hoogte afgesteld. Is het ClickFit systeem 100% betrouwbaar?

Dan heb je nog systemen die de panelen inklemmen waardoor als gevolg van mechanische spanningen (windkrachten, uitzetting door temperatuurverschillen) microcracks kunnen ontstaan. Er zijn ook inschuif systemen (TriTec bijvoorbeeld) waarbij de panelen vrij van mechanische spanningen opgesloten worden. Zijn de inklemsystemen inderdaad af te raden?

Alvast dank voor jouw reactie! Ik heb inmiddels al de nodige adviezen van jou op internet bekeken en ben blij dat jij anderen (waaronder leken zoals ik) wilt adviseren, top!
mvg,
Ad


Door Lex Schiebaan op 8 maart 2016

Hallo Ad,

Speciaal voor jou heb ik de Fritts Keuze Assistent gemaakt (https://fritts.nl/keuze-assistent/). Grapje maar deze heb ik toevallig afgelopen week gelanceerd. De Keuze Assistent geeft antwoord op al je vragen door middel van o.a. reviews, keuzehulpen en de Fritts community.

Probleem met zo maar jou vragen beantwoorden is dat ik je situatie niet ken. En dus niet zeker weet of ik een goed advies geef. Maar ik zal een poging wagen.

Optimizers of niet is geheel afhankelijk van je situatie. Zie bovenstaande.

Clickfit is net al vele andere systemen alleen geschikt als het juist wordt toegepast. En bij de toepassing gaat het vaak mis. Te weinig haken etc. Het verschilt per installateur. De ene is er helemaal gek van en de andere vind het niets. Als je het goed gebruikt is het zeker veilig.

Inschuif systemen zijn vaak wat duurder en vooral heel mooi (als ze niet te hoog liggen). Wat betreft de uitzetting klopt het natuurlijk maar het is niet zo dat de klem systemen slecht zijn. Anders zou elke zonnepaneel fabrikant in zijn montagehandleiding dit vermelden en daar vermelden ze juist in hoe je het wel moet doen. Het is dan ook kwestie van voorkeur.

Ik hoop dat je hier verder mee komt en anders kan ik je de Keuze Assistent adviseren. Dan is een hoop heel snel duidelijk.

Succes!

Groeten, Lex


Door moureen vandenhove op 30 januari 2016

Hallo lex’
ik heb een vraag aan je ik heb pannelen van conergy en een omvormer van goodwe de gw-3200-ns is dit een goede combinatie ik heb 12 pannelen van 280 watt en heb er 5000 euro voor betaalt er zou eigenlijk een solar edge se 3000 omvormer krijgen.
alvast bedankt voor de moeite.
groeten moureen


Door Lex Schiebaan op 5 februari 2016

Beste Moureen,

Prima set voor een prima prijs. Maar SolarEdge is wel echt iets heel anders dan Goodwe. Een SolarEdge systeem met optimizers kost denk ik het dubbele van een Goodwe omvormer. Dus als je die besteld hebt zou ik daar zeker achteraan gaan.

Groeten, Lex


Door Michael op 14 november 2015

Hallo Lex,

Super, deze serie vragen/antwoorden, heel leerzaam!
Ik heb sinds 2007 18 panelen Multisolz P6 – 54 met een sunnyboy 330tl. Productie ligt bij de 2700 kWh per jaar. Deze zomer is een paneel kapot gegaan en de fabrikant bestaat niet meer. De installateur kan geen passend alternatief vinden en raadt optimizers aan met een nieuwe omvormer en een rij nieuwe panelen (zelfde afmeting en kleur, maar ander vermogen). Dit kost natuurlijk best wel veel (€5000). Daar gaat den nog wat van af ivm garantie paneel, maar dat zal niet veel zijn.
Ben zelf van zoeken en vond Schueco panelen met de juiste afmetingen. Als de opbrengst iets afwijkt, bijvoorbeeld 5 of 10 Wp, wat gebeurt er dan bij een gewone serieschakeling? Als het Wp exact hetzelfde is, kan ik dan deze merken gemengd gebruiken? Of doe ik er goed aan optimizers te gebruiken met een nieuwe omvormer?

Alvast dank!

Michael


Door Lex Schiebaan op 5 januari 2016

Hallo Michael,

Ik ben alles even aan het nalopen en zag dat jouw vraag nog open staat.

Gaaf dat je ze al zo lang hebt. Je was in 2007 één van de weinige die zonnepanelen heeft gekocht.

Het is inderdaad zo dat je niet zo maar mag uitwisselen. Elk zonnepaneel heeft zijn eigen karakteristiek. En er zo maar een ander paneel voor in de plaats leggen kan ernstige gevolgen hebben voor de opbrengst.

Maar je kan het allicht proberen. Het is in principe niet gevaarlijk als je maar veilig werkt en van te voren weet wat je doet. Waar je goed op moet letten is dat de stroom (Impp) vrijwel hetzelfde is als het oude paneel. Let hierbij ook op dat het oude paneel waarschijnlijk al gedegradeerd is.

Als ik op de oude datasheet kijk (is dit hem? http://www.carmentis.nl/site/downloads/scheuten_multisol_p6_54_nl.pdf) dan zal de Impp zo rond de 7,3 – 7,8 A. Vrij standaard karakteristiek voor een 54 cells poly paneel.

Een andere betere en veilige oplossing is het zonnepaneel bypasen. Dan ontkoppel je deze uit de string en werkt de rest gewoon door. Kost natuurlijk iets opbrengst maar werkt zeker.

Succes en hopelijk doen ze het weer goed voor komende lente.

Groeten, Lex

Ps. Dit is geen advies en zeker geen algemeen advies. Ik zou het zelf leuk vinden om te testen maar ik sta niet in voor de gevolgen.


Door Jan-Jaap Vis op 22 oktober 2015

Dag Lex.
Met 3 zonnepanelen (elk 260 Wp) laad ik via een Steca PR30-30 2 accu’s op (elk 260 Ah, parallel geschakeld). De panelen zijn parallel geschakeld i.v.m. de maximale ingangsspanning van de Steca. Zouden de accu’s beter laden met een andere acculader die met een hoge spanning gevoed kan worden (serie-geschakelde panelen)? De accu’s laden in dit seizoen erg slecht. Jan-Jaap


Door Lex Schiebaan op 26 oktober 2015

Hallo Jan-Jaap,

Off grid is niet geheel mijn specialiteit. Maar ik zal een poging wagen.

Ik denk niet dat het ligt aan de laadregelaar. Mogelijk haal je een iets beter rendement met een andere laadregelaar maar in deze tijd (behalve vandaag) is de opbrengst ook niet echt best. De 10 dagen van 14 oktober t/m 24 oktober waren erg slecht met 3-8% van de maximale opbrengst.

En de zon staat nu op 25 graden. De ideale hellingshoek is nu dus 65 graden. En dat zie je vrijwel nooit.

Daar komt bij dat je snel last hebt van schaduw met de lager staande zon.

Kortom ik vermoed meer dat de tijd niet ideaal is dan dat het aan de apparatuur ligt. Een beetje testen kan om de maximale opbrengst te behalen kan natuurlijk altijd.

Groeten, Lex


Door gerard op 10 oktober 2015

Gaarne Uw mening:
Plan zonnepanelen te plaatsen.
Richting vol op zuiden vrije blik geen opstakels
schuin dak 30-35 gr breed 690 hoog 450
Plan: in top 2 rijen landscape sunpower e20 327w 4x dus 8 stuks en links en rechts 2x dus 4 totaal 12 stuks
gewenst vermogen 3500 opbrengst pan. 3504kwh
omvormer sma 3000tl 21 of 3600tl 21 (welke geschikst ??)
Hoe kan ik controleren of alle panelen optimaal functioneren?
Moeten er dan altijd optimisers tussen? Volgens mij geen invloed van schaduw op dak.
Wat is betere optie: Sunpower e20 of Solarwatt g/g nieuwste versie ??? glas/glas spreekt mij wel aan m.b.t duurzaamheid.

grt Gerard


Door Lex op 19 oktober 2015

Hallo Gerard,

Sunny Boy 3000 of 3600:
Ik zou kiezen voor de 3600. Kleine meerprijs en met zonnepaneelvermogen van 3924 Wp en dimensionering van 90% kom je precies op 3600. De 3000 wordt wel erg klein.

Controle:
Met de Sunny Boy kan je 2 aparte strings vergelijken. Bijvoorbeeld 6 Links en 6 Rechts. Dan kan je vrij nauwkeurig controleren of alles goed werkt. Voor de exacte opbrengst per zonnepaneel zou je inderdaad optimizers moeten plaatsen. Zie voorbeelden: https://fritts.nl/waarom-monitoring-van-zonnepanelen-belangrijk-is/

Sunpower of SolarWatt
Dit zijn 2 totaal verschillende panelen maar wel allebei uit de topklasse. De Sunpower heeft een hoger rendement door gebruik te maken van een unieke celtechniek (backcontact cellen). Dit maakt de cel minder kwetsbaar, mooi en ze geven veel opbrengst.

De SolarWatt is daarentegen weer super solide. Glas-glas zorgt voor extra stevigheid. Je kan er op springen en er gebeurt niets mee. Ik zal binnenkort een blog schrijven over glas glas.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Gydo op 2 oktober 2015

Hallo Lex,
weer een mooi stuk, net als alle andere stukken die ik hier lees.
Ik vind een hoop antwoorden op vragen waar ik mee zit, maar zoals altijd roepen antwoorden weer nieuwe vragen op. Ik sta op het punt om zonnepanelen aan te schaffen. Vanwege de maatvoering (gewonen panelen passen niet goed), 2 dakvlakken (ZW en NO 20′ helling) en het kostenplaatje denk ik dat de Solar Frontier panelen in mijn situatie een goede keus zijn (Alternatieven zoals Panasonic HIT panelen zijn ruim 2x zo duur). Er is echter wel wat schaduw in de ochtend en avond door op enige afstand liggende bebouwing en enkele grote bomen. Al zal dit ’s omers niet heel veel zijn, ’s winters kan dit wellicht enkele maanden het directe licht helemaal in de weg staan, maar dan is er sowieso bijna geen opbrengst. Het dak ligt voor mijn gevoel toch redelijk vrij. Ik probeer te achterhalen of het in deze situatie verstandig is om power optimizers op de SF panelen te zetten. Enerzijds lees ik dat SF panelen zelf al “optimized” zijn en ik zie op youtube een filmpje van een man die een sheet er voor schuift en het paneel blijft tot op het laatste moment bijna stroom geven, waar bij een regulier paneel vrijwel direct de stroom weg valt. Anderzijds ben ik bang voor het tuinslangeffect en de gevolgen voor de algehele opbrengst. De vraag is eigenlijk: Zijn power optimizers bij solar frontier panelen zinvol of kan ik ze wellicht beter weglaten en een goede omvormer met 2 strings gebruiken (1 voor elk dakvlak)? En als het dan een omvormer met 2 strings is, kunnen die altijd goed overweg met solar frontier panelen die toch hun eigenaardigheden hebben zoals een hoger voltage (werkt het tracking systeem dan wel naar behoren? Bij voorbaad hartelijk dank en mijn waardering en bewondering voor de prachtige en informatieve site.


Door Bas op 19 oktober 2015

Ik heb een vergelijkbare vraag. gezien de meeste schaduw in de winter zal zijn, vraag ik mij af of een solar edge omvormer economisch rendabeler zal zijn dan een omvormer met 2 strings. Ik hoop dat hier een antwoord op komt


Door Lex op 19 oktober 2015

Hallo Gydo,

Leuk om te horen!

Zoals altijd zou ik beginnen met een 3D ontwerp en schaduwanalyse. Anders blijft het gissen naar het effect.

Dunnefilm zonnepanelen zijn inderdaad minder gevoelig voor schaduw. Maar niet ongevoelig en maar zeker niet optimized. De cellen liggen in lange lijnen over de lange zijde van het paneel. Wanneer er schaduw valt op de lange zijde dan heb je een heel ander effect dan je in het filmpje ziet.

In de winter heb je relatief weinig opbrengst. Zie ook: https://fritts.nl/het-seizoen-voor-zonne-energie-het-zonneseizoen/

De meeste omvormer kunnen prima overweg met de SF zonnepanelen. Waar je wel op moet letten is de configuratie en de beperkingen daarvan. Je moet namelijk een aantal panelen parallel aan elkaar zetten. Kies je bijvoorbeeld voor 4 panelen per serie dan kan je alleen uit 4-8-12-16 panelen kiezen per string. Dat is soms dus even puzzelen.

Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Anders hoor ik het wel. Ben nu ook weer sneller want ik was erg druk laatste maanden.

Succes.

Groeten Lex Schiebaan


Door Armand op 26 augustus 2015

Goedemiddag,

Ik heb 3 verschillende offertes gehad met daar op verschillende prijzen
Het gaat over 29 panelen ( oost en west 22 graden dakhelling)

Wat is het verschil tussen de volgende panelen;
Yingli 275 wp (duurste)
suntech 275 wp ( goedkope) – € 1200,00
JA Solar 290 wp ( klein beetje goedkoper als yingli) – € 400,00
alle panelen met solaredge P 300 optimizer
Solaredge SE 7000 3 fase inverter

Wat is volgens jou de beste keuze? (kwaliteit etc.)
Mvgr,

Armand


Door Lex op 2 september 2015

Hallo Armand,

3 Vergelijkbare grote Chinese fabrikanten. En gek genoeg heb ik nu het beste gevoel bij Suntech.

Zij zijn een paar jaar geleden failliet gegaan en zijn opgekocht door één van de rijkste Chinezen. Financieel zit het dus wel goed voorlopig. En ze komen continu met nieuwe ontwikkelingen.

Maar het is vreemd want al deze panelen komen Europa binnen voor de zelfde prijs (Minimale Import Prijs http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/eu-to-raise-minimum-import-price-for-chinese-solar-modules-_100018620/#axzz3kcDHz4rB)

Daar lijkt het prijsverschil dus niet in te kunnen zitten. Waar zit het dan wel in?

Groeten, Lex


Door Chris op 10 augustus 2015

Beste Lex,

Het verschil micro (bijv Involar) of optimizer (bijv SE) is me duidelijk, echter niet welk van de twee systemen bij gelijke dakhelling en gelijke keuze panelen (poly kristallijn 255 Wp) de meeste opbrengst zal leveren. Het gaat om een vrijwel pal Oost/West dak, zonder schaduw. En keuze tussen 2 x 4 panelen (met Involar) of 2 x 6 panelen met SE 2200. Welk systeem zal meer Wh per Wp opbrengen? En waarom?

Ben reuze benieuwd naar je reactie en met groet, Chris


Door Lex op 10 augustus 2015

Hallo Chris,

Dat wordt met name door het rendement bepaalt (plus nog heel veel andere dingen natuurlijk). Over het algemeen hebben micro omvormers een lager rendement. Involar heeft bijvoorbeeld een EU rendement van 94,1%.

SolarEdge heeft een gecombineerd rendement. De power optimizer heeft 98,8 en de omvormer 97,6 maakt een gecombineerd rendement van 96,4%.

Daarnaast hebben optimizers nog wat voordelen zoals een lage opstartspanning. De Involar micro omvormer heeft bijvoorbeeld een MPP spanning van minimaal 24 volt. Dit betekend dat als 1 zonnecel beschaduwd of vervuild is dat het omvormertje niets meer doet.

Wat betreft rendement wint de serie omvormer, dan komen de optimizers en dan de micro omvormers.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Peter op 9 augustus 2015

Ik heb nu drie offertes liggen. Graag ik je voor leggen de volgende configuratie;
JA solar monocrystalline black panelen JAM6 270 pw, waarvan er 7 op de west kant en 5 op de oostkant voorzien van 2 aparte strings en van solaredge, omdat ik pijpjes op het dak heb die voor schaduw werking kunnen zorgen op de panelen. Dit alles willen ze aansluiten op een Goodwe GW3600-DS.
De berekening zou dan zijn 12*270*0875= 2835 kWh * €0.22= €545 besparing.

Hoor graag van je of dit een goede configuratie is


Door Lex op 10 augustus 2015

Hallo Peter,

Waarom willen ze de power optimizers van SolarEdge combineren met de Goodwe? Het kan wel maar is helemaal niet logisch.

Het systeem van SolarEdge compleet inclusief omvormer is niet of nauwelijks iets duurder en dan heb je wel alle voordelen van het systeem.

Groeten, Lex


Door Bauke op 4 augustus 2015

Beste Lex,
Ik wil graag 3 Solar Frontier 170 Wp panelen aansluiten op een Steca 500 omvormer.
De keuze voor de 170 wp van Solar Frontier heeft te maken met de ideale maat maar ook (niet onbelangrijk ) de esthetische kant mooi zwart is niet lelijk.
Mij is echter verteld dat dit niet kan ivm de hogere voltage van de 170 Wp.
Wel zou een Soladin 600 kunnen maar die schijnen nogal wat geluid te produceren , is er ook een ander alternatief


Door Lex op 10 augustus 2015

Hallo Bauke,

Hier moet je heel goed naar kijken. Te hoge spanning kan nogal gevaarlijk zijn. En de Solar Frontiers hebben inderdaad een spanning die bijna 3 maal hoger ligt dan een normaal paneel.

Er zijn weinig kleine omvormertjes meer op de markt. Zowel de Mastervolt als de Steca zijn oudgediende. Daarvoor in de plaats zijn er micro omvormertjes maar die kunnen ook niet met dergelijke hoge spanningen overweg.

Groeten, Lex


Door Mischa op 24 juli 2015

Beste Lex,

Helder artikel, zeer behulpzaam!
Ik had alleen de volgende vraag;

Wij moeten de keuze maken tussen twee instellateurs voor een installatie van 8 panelen (beperkte dakruimte) Beide hebben zij schaduw op het dak geconstateerd, de 1 adviseerd 6 aparte microomvormers, de ander toch een ‘traditionele’ stringsopstelling. Beide leveranciers geven aan geen opbrengsten garantie te willen geven (is begrijpelijk). Beide leveren verder gelijkwaardige panelen en vergelijkbare opstelling. Het verschil zit ‘m dus in de omvormers.

Wat is nu de beste manier op (als leek) te beoordelen wat de beste oplossing is? Ik hoor het graag mocht je nog vragen hebben over onze dak-situatie.


Door Lex op 27 juli 2015

Hallo Mischa,

Dat is een goede vraag en dat is het beste te beantwoorden met een 3D schaduwanalyse. Hier is speciale software voor waarmee je de impact van schaduw kan analyseren.

Op basis van het resultaat kan je dan echt een keuze maken.

Succes.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Mischa op 3 augustus 2015

Beste Lex,

Goed advies, heb je wellicht ook een suggestie welk softwarepakket daar het meeste geschikt voor is? Wat is bijvoorbeeld de meest gebruiksvriendelijke?

Met vriendelijke groet,
Mischa


Door Lex op 10 augustus 2015

Hallo Mischa,

Dat zijn software systemen die professionele installateurs gebruiken zoals PVsol of PVsyst.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Benny Parisius op 18 juli 2015

Beste Lex,

Ik twijfel nog welke panelen voor mij het beste zijn, de cisg panelen tsmc ten opzichte van de allblack panelen 270 wp.
Nu heb ik vernomen dat de cisg panelen ook goed werken bij diffuus licht.
Aangezien we in Nederland veel te maken hebben met diffuus is mij geadviseerd cisg panelen te nemen, ook prijstechnisch blijk ik voordeliger uit te zijn met cisg panelen ten opzichte van de all black panelen met optimizers, wat zou je mij aanraden ik moet wel zeggen esthetisch zien de cisg panelen er wel keurig uitDoor Otto op 13 juli 2015

Beste Lex,

Klopt het dat bij een CIS-paneel de cellen op het paneel zelf al parallel geschakeld zijn en het daarom voor de installatie als geheel niet nodig is om gebruik te maken van optimizers en je met een stringomvormer toch maximaal resultaat haalt (ook bij schaduw)?

Dank,
Otto


Door Lex op 15 juli 2015

Hallo Otto,

Dat klopt niet helemaal. Ook bij een dunnefilm paneel staan de cellen in serie.

Het is inderdaad zo dat dunnefilm panelen in principe minder gevoelig voor schaduw. Maar let op: Niet altijd. De cellen lopen in lange banen over het paneel. Afhankelijk van de schaduw kan het effect van schaduw hetzelfde zijn als op gewone panelen.

Het is dus zeker niet zo dat je ze zo maar in de schaduw kan leggen en dat optimizers nooit nodig zijn. Het is een kwestie van een goed ontwerp maken.

Succes.

Groeten, Lex Schiebaan


Door ad op 11 juli 2015

goh wat een problemen met de strings lees ik hier.
blij dat ik micro converters heb deze werken altijd en is uit elektrisch zichtpunt nog het veiligste ook


Door Lex op 15 juli 2015

Hallo Ad,

Dat is waar. Maar het is vooral knulligheid van de installateurs (of degene die de werkbrief maakt). Normaal gesproken mogen dit soort fouten niet voorkomen.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Jan op 8 juli 2015

Hoe werkt eigenlijk zo’n optimizer?
Dat stuk elektronica zou het max vermogen van het zonnepaneel moeten bepalen. Uzp x Izp maximaal waarbij Izp varieert met de hoeveelheid zonlicht.
Vervolgens moet de optimizer dit vermogen verliesvrij omzetten naar een uitgangvermogen Uopt x Iopt, waarbij Iopt gelijk is aan de andere optimizers in de string, (staan immers in serie). Verschillen in de zonnepanelen zou je in Uopt terug moeten zien, ware het niet dat de achterliggende convertor Iopt bepaalt om de totale Uopt (tussenkringspanning) van alle optimizers gezamenlijk niet te hoog op te laten lopen.
Ik denk dat er in de optimizers een variant van een flyback dc-dc converter zit met een gescheiden secundaire spoel. Dit om te voorkomen dat de tot 400V hoge tussenkringspanning op de zonnepanelen staat.
Misschien weet je meer hierover,

Groetjes Jan
– Wil graag weten wat er op zijn dak gebeurt –


Door Lex op 27 juli 2015

Hallo Jan,

De optimizer werkt met een zogenaamde buck-booster. De wordt aangestuurd door de omvormer en bepaald per zonnepaneel het MPP punt. Aan de secundaire kant zorgt de omvormer dat de spanning altijd +/- 350 volt is (of 750 volt bij 3fase).

De buck boost converter is volgens mij niet galvanisch gescheiden en dus geen flyback dc-dc converter. De spanning tot 1000 volt (tegenwoordig soms zelfs 1500volt) is geen probleem voor de zonnepanelen.

Meer info over een buck-booster: flyback dc-dc: https://www.youtube.com/watch?v=wJU7AJgERG8

Je kan trouwens alle spanningen en stromen (paneel en string zijde) zien in de monitoring van SolarEdge.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Johan Vromans op 6 juli 2015

Ik heb twee arrays op mijn dak liggen, een van 19 en een van 8 panelen. Ik heb een Growatt 7000TL3 omvormer. Nu heb ik ergens gelezen dat een array pas vermogen gaat leveren als de spanning boven de 300V komt. Dat is voor het grote array geen probleem, maar het kleine array komt niet verder dan een dikke 260V. Lost de omvormer dit op en zo ja, hoe?


Door Lex op 7 juli 2015

Hallo Johan,

Mooie eekhoorn 😉

Dat gaat inderdaad niet goed. De spanning ligt buiten het MPP bereik. Mogelijk werkt de string wel maar deze zal nooit het maximale opbrengen.

Het moet dus aangepast worden. Hopelijk kan dit nog gedaan worden.

Ik krijg de laatste tijd meer klachten over verkeerde configuratie bij Growatt omvormer (amateuristische fout). Heb je het toevallig bij een grote inkoopactie gekocht? Ik hoor het graag.

Groeten, Lex Schiebaan


Door PETER van leeuwen op 5 juli 2015

bedankt voor je boek lex
ik heb deze week 36 zonnepaneel s laten pl met omvormer van het merk
growatt. ,mijn meter loopt wel terug als de zon schijnt .met dag licht zie ik de meter niet terug lopen .en als ik thuis kijk werk het wel bij dag licht.
ik heb ook geen oplevering report gehad .ik vraag mij af of het wel klopt ..
mvg peter van leeuwen


Door Lex op 7 juli 2015

Hallo Peter,

Wat goed zeg. Dat zijn er een hoop.

Dat de meter niet terug loopt met dag licht komt waarschijnlijk doordat het vermogen van de zonnepanelen lager is dan het verbruik in huis.

Ik zou wel een opleverrapport vragen. In ieder geval alle serienummers, stringbekabeling en flash test data.

Succes en geniet van de zonnepanelen.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Marian op 2 juli 2015

Vraag. Ik wil 2×2 panelen oost-west op het dak van mijn uitbouw leggen onder een lage hoek (10-15 graden). Door de dag heen wisselende schaduw. Aparte groep is dan wrs. niet nodig, wel zo makkelijk. Wat zou je hiervoor kiezen: type panelen, omvormer?


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Marian,

Dat is leuk. In principe heb je altijd een aparte groep nodig behalve als de omvormer minder dat 2,25 Ampère (525 watt) kan leveren. Met 4 panelen zit je daar al snel boven.

Met 4 panelen op 2 verschillende kanten heb je niet zoveel keuze in omvormers en kom je waarschijnlijk bij micro omvormers uit.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door J.Wierckx op 14 mei 2015

Hallo Lex,

Helder verhaal!
Nog dank voor je advies over de zonnepanelen laatst. We gaan hierdoor overstappen naar JA Solar JAM (BK) 265 WP, monocrystaline, black.
Dit in combinatie met een Solar Edge optimizer en een omvormer van Solar Edge type SE 4000.
Wat is jouw oordeel over deze combinatie en de kwaliteit van optimizer en omvormer? Alvast dank voor je advies!
Vriendelijke groet,
J. Wierckx

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.