Creatief met zonnepanelen

Je wilt graag zonnepanelen maar je hebt geen goed dak. Wanneer je een dak hebt op het zuiden ben je natuurlijk spekkoper. Maar alle daken tussen oost en west zijn ook goed. Met deze daken haal je nog steeds zo’n 90% van de maximale opbrengst. En zelfs een dak op het noorden wordt steeds vaker gebruikt (link naar Noord).

Maar je hebt meestal weinig keuze want het dak ligt er nu eenmaal en dat kan je moeilijk veranderen. En als het dak nou niet geschikt is? Gelukkig zijn er veel mensen met creatieve oplossing.

Oplossing 1: Leg ze gewoon in de tuin

Deze boerderij heeft de zonnepanelen gewoon in de tuin gelegd. Het dak ligt niet echt gunstig en het is misschien wel zonde om ze op zo’n mooie boerderij te leggen. En waarom ook niet. Ze hebben er zelfs een hekje om gezet voor de schapen. Fantastisch toch.

Ik vroeg mij af of dit zomaar mag. Ik denk dat dit per gemeente verschilt en waarschijnlijk is er wel een omgevingsvergunning nodig. Informeer hier dus naar.

Oplossing 2: Aan de gevel

Wanneer het dak niet gunstig ligt maar de gevel wel dan kunnen de zonnepanelen ook aan de gevel geplaatst worden. Dit zie je niet vaak maar kan ook bijvoorbeeld als zonnewering dienen.

Over smaak valt natuurlijk te twisten. Daarom ook nog een mooie oplossing. Het kantoor van de Voedsel en waren autoriteit heeft bewegende zonnepanelen als zonwering!

Oplossing 3: Aan het balkon

Bij appartementen is het meestal niet mogelijk het dak te gebruiken. Maar een balkon of dakterras kan ook mogelijkheden bieden. De opbrengsten zijn over het wat lager maar het kan zeker.

 

Oplossing 4: Als schutting

Heel Nederland staat vol met schuttingen. Dus waarom zou je geen zonnepanelen als schutting gebruiken. Eigenlijk zijn zonnepanelen erg goedkoop als bouwmateriaal. De installatie, omvormer en montagesysteem maken het wat duurder. Als we een zonnepaneel dus vergelijken met een houten schutting

Voordeel dat een schutting vaak vergunningsvrij is. Controleer het wel even.

Zoals je ziet. Overal is een oplossing voor. Heeft u ook een idee of heeft u een voorbeeld van een bijzondere zonne-energie oplossing? Reageer dan hieronder of stuur een foto naar foto@fritts.nl