Hoe verhoog ik het verbruik van dak-tuin zonnestroom?
Op 1 van de 10 huizen in Nederland wordt dak-tuin zonnestroom opgewekt met zonnepanelen. En dat worden er dagelijks meer (zo’n 200 nieuwe systemen per dag!). De zonnepanelen wekken stroom op die wordt gebruikt om de elektrische apparaten in huis te voorzien van stroom. Als je een dag niet thuis bent, wordt je koelkast en vriezer voorzien van stroom van het eigen dak. Ben je wel thuis, tel daar dan de lampen, waterkoker, afwasmachine en wasmachine bij op. Als de zon goed schijnt - als er dus veel energie wordt opgewekt-, lukt het meestal niet om alle stroom direct te verbruiken. Er wordt meer stroom opgewekt dan dat er verbruikt wordt. Een deel van de stroom wordt teruggeleverd aan het stroomnet, om elders verbruikt te worden.
Leuk dat je verder leest. Hier kort de vijf begrippen die ik verder in deze blog gebruik.
De ‘energiesnelweg’ is het stroomnet dat wordt gebruikt om ‘dak-tuin zonnestoom’ en ‘vanver-stroom’ te transporteren.
De ‘dak-tuin zonnestroom ’ is de zonnestroom die je zelf opwekt op eigen dak of in de tuin. De bron is altijd groen en komt van dichtbij.
De ‘vanver-stroom ’ is stroom dat niet uit de buurt komt. De energiebron is soms groen, maar meestal grijs.
Salderen is de wettelijke regelgeving die bepaalt dat je een vaste vergoeding ontvangt voor alle ‘dak-tuin zonnestroom’ die je niet zelf verbruikt.
De ‘energiemanagement software ’ is een slimme mini-computer die helpt om stroom te verdelen over apparaten binnen de woning.
De enorme groei van het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken, is mede te danken aan gunstige regelgeving. Deze regelgeving heet salderen. Dankzij deze regelgeving maakt het niet uit of je de zonnestroom in je huis verbruikt of terug het stroomnet op stuurt . De prijs die je krijgt voor een opgewekte kWh is gelijk. Toch is dat vreemd. De groene kWh van jou moet wel worden getransporteerd naar een andere locatie om daar verbruikt te worden. De ‘energiesnelweg’ oftewel het stroomnet wordt gebruikt om jouw kWh van A naar B te transporteren. Ik vind dat zonde. Het is al goed mogelijk om meer van je eigen opgewekte stroom (ik noem dat dus dak-tuin zonnestroom) direct te verbruiken en dus het gebruik van de ‘energiesnelweg’ te verminderen. Lees verder om meer te leren over de manieren om meer ‘dak-tuin zonnestroom’ te verbruiken!
Het op de meest effectieve manier verbruiken van dak-tuin zonnestroom, heeft te maken met het verdelen van de dak-tuin zonnestroom, als deze er is. Een eerste voorbeeld is het automatisch aansturen van een wasmachine, als er voldoende opwek is. Een tweede voorbeeld is de zonnestroom te gebruiken om water mee op of voor te verwarmen. Zo kan je zelfs als je niet thuis bent, wel gebruik maken van je eigen energie. Een derde voorbeeld is de zonnestroom te gebruiken om het huis mee op te warmen of om op te koken.
Het meest eenvoudige begin om meer van je eigen stroom te gebruiken, is het instellen van je wasmachine zodat deze aangaat rond het middaguur. Dan heb je de grootste kans dat de wasmachine draait op zelf opgewekt energie.
Een andere optie is gebruik te maken van energie management software, die het apparaat activeert, precies op het moment dat er genoeg zelf opgewekte stroom zal zijn. Deze slimme software houdt bijvoorbeeld het weer in de gaten en activeert het apparaat als het opmerkt dat de stroombehoefte en de stroomproductie in evenwicht zullen zijn.
In het tweede voorbeeld wordt de opgewekte energie herverdeeld naar een waterbuffer. Dit is een vat met een verwarmingselement. Als er meer dak-tuin zonnestroom wordt geproduceerd dan dat de apparaten op dat moment in het huis verbruiken, wordt de overtollige zonnestroom gebruikt om water te verwarmen. Dit is een vorm om de zelf opgewekt dak-tuin zonnestroom op te slaan. Je kan het niet meer gebruiken als stroom, maar er zal in ieder geval minder gas zal worden verbruikt om het water op te warmen. In dit geval is energie management software nodig om de overtollige stroom te verdelen.
Een derde voorbeeld om meer van je eigen stroom te kunnen gebruiken, is het aanschaffen van apparaten die als energiebron elektra nodig hebben, in plaats van gas. Denk hierbij aan het koken op elektra, het gebruik van een infrarood paneel of het gebruik van een warmtepomp.
[caption id="attachment_6972" align="alignleft" width="300"]