Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Echte garantie of marketing garantie?

article content

Echte garantie of marketing garantie?

Waarom geeft KIA 7 jaar garantie en Rolls Royce 2 jaar. Is een KIA echt beter of hebben ze het nodig om de auto te kunnen verkopen? Deze vorm van marketinggarantie zie je veel in zonne-energieland. Voor je het weet heb je 10 – 12 of wel 25 jaar garantie. Maar wat houdt die garantie in?

Op micro-omvormers wordt bijvoorbeeld 25 jaar garantie gegeven. Spreek met een specialist op het gebied en hij zal je vertellen dat elektronica nooit 25 jaar mee gaat zonder problemen. En dan heb je garantie maar op wat. Een nieuwe micro-omvormer? Waar moet je die halen? Misschien moet je wel eerste de oude opsturen.

En ligt die micro-omvormer nou net onder dat ene zonnepaneel waar je moeilijk bij kan dan heb je een probleem. Dat is het probleem voor de installateur. Klopt maar die geeft meestal 1 tot 5 jaar garantie op de installatie. Na die termijn zal hij de kosten in rekening moeten brengen en dat kan snel in de honderden euro’s lopen.

Op zonnepanelen wordt meestal 10-12 jaar productgarantie gegeven. Dit is een redelijke termijn en geldt als standaard in de markt. Voor een optimale dekking van de garantie heb je een goede dekking nodig van een solide bedrijf. En dan heb je nog de vermogensgarantie van 25 jaar. Dat is de garantie op het zonnepaneel dat hij na 25 jaar nog minimaal 80% van het beginvermogen geeft. Dit heeft te maken met de natuurlijke degressie van het zonnepaneel. Door veroudering gaat deze elk jaar iets minder presteren. Een zonnepaneel van 250Wp moet na 25 jaar nog 200Wp aan vermogen hebben.

Perfect, 25 jaar, maar heb je wel eens naar de garantie gekeken? Zo staat er bijvoorbeeld in dat de garantie in houdt dat het paneel getest moet worden door een erkend instituut in Duitsland. Het paneel moet daar in eerste instantie op eigen kosten heen gebracht worden. Vervolgens wordt de test gedaan wat minimaal 500 euro kost. In de garantie staat dat de verliezende partij alle kosten betaald. Je loopt daarbij het risico enkele honderden euro’s kwijt te zijn en zeker van je resultaat ben je niet.

Maar stel je wint. Dan valt je echt in de prijzen. Want dan is de fabrikant verplicht jou het percentage van de looptijd van wat het paneel dan waard is te vergoeden. Stel je hebt vandaag voor 4.800 euro 12 zonnepanalen gekocht. De helft is de omvormer, montagesysteem en de installatie. Het zonnepaneel kost dan 200 euro per zonnepaneel. Na 12,5 jaar gaat deze kapot. Op dat moment kost een zonnepaneel nog 100 euro. De fabrikant zal hier 12,5 jaar / 25 jaar garantietermijn dus 50% van vergoeden. 50 euro per paneel!

Er is ook nog marketing-marketing garantie. Dat is verzekerde garantie. Hierbij is de garantie herverzekerd door een grote verzekeraar. Heel goed zou je zeggen maar de praktijk is (vaak) anders. Het is namelijk een verzekering en voor een verzekering moet een polis betaald worden. Wordt er geen polis betaald dan houdt de verzekering op. En dat gebeurt er nou net als er een bedrijf failliet gaat. Daarnaast zijn de polissen in deze verzekeringen zeer beperkt. Zo heeft een top 10 fabrikant (en zeker niet de slechte) een herverzekering van maximaal 15 miljoen euro. Best veel maar niet op een omzet van 1 miljard. En daar komt nog bij dat indien er problemen optreden met zonnepanelen dit vaak in grote batches gebeurt. Dan is de 15 miljoen snel verdeelt.

Laat je dus niet gek maken door marketing garanties. Een garantie is een vorm van verzekering. Er moet een bedrag apart gezet worden voor het nakomen van de garantie. Een solide bedrijf houdt hier rekening mee en daar kan je dus vanuit gaan dat de garantie ook nagekomen wordt. Lijkt een garantie te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook te mooi om waar te zijn.

Reacties en tips over marketing (nep) garanties zijn welkom. Hieronder kan u eenvoudig reageren.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

14 reacties op “Echte garantie of marketing garantie?


Door Bart op 18 februari 2016

Heeft iemand ervaring met solar studio.
Biedt zowel vermogen als product garantie voor 25 jaar. Voor een € 90 per jaar kan dan in 15 jaar de installatie van 21 panelen worden afbetaald.


Door Paul op 23 januari 2016

Hallo Lex,
Wij zijn aan het orienteren voor zonnepanelen, en kregen een aanbieding met Solarwatt Glas-Glas panelen met 30 jaar produkt garantie. Valt dit voor jou ook onder de noemer marketing garantie?


Door Lex Schiebaan op 27 januari 2016

Hallo Paul,

Nee. Deze garantie kunnen ze onderbouwen met feiten. Dit ligt niet zozeer aan SolarWatt maar vooral aan de gebruikte techniek. Zie ook: https://fritts.nl/glas-glas-zonnepanelen/

Daarnaast valt SolarWatt onder de Duitse wetgeving en moet dus de reserves hebben om de garantie ook te kunnen waarborgen.

Maar het is natuurlijk wel een hele lange tijd.

Groeten, Lex


Door Lex op 18 mei 2015

Hallo Wiebe,

Natuurlijk ook marketing maarrrrr….. Sunpower is ten eerste onderdeel van Total. Het is dus niet dat SunPower even omvalt.

En deze garantie is technisch gefundeerd. De techniek die ze gebruiken is veel minder gevoelig voor veroudering. Ze maken zich dus niet zo zorgen om de garantie omdat ze er vanuit kunnen gaan dat die garantie hun niet veel gaat kosten.

Let wel op dat je bij een Authorized dealer koopt. De je dan niet dan heb je gewoon 2 jaar wettelijke garantie.

Groeten,

Lex


Door Wiebe K.Postma op 17 mei 2015

Hoe denkt Lex over de 25 jaar garantie van SunPower ?
Groet Wiebe


Door Lex op 8 mei 2015

Hallo Henk,

Normaal gesproken heeft een product een garantie document waar de voorwaarden e.d. in staan. Deze in combinatie met de factuur is je garantiebewijs. Let dus wel op dat je het garantiedocument hebt en dat serienummers bekend zijn.

Sommige merken geven een garantieverklaring op naam maar dat is uitzonderlijk.

Je kan altijd vragen om een garantieverklaring van de installateur. Die heeft met name betrekking op de installatie.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Henk op 7 mei 2015

Beste Lex,
Ook ik heb een vraag over de verschillende garantie-termijnen van panelen, om-
vormer ,optimizers en montage van alles. Hoe regel je dat goed, dus met einddatum ed. in een getekende garantie-verklaring van producent en leverancier apart. Wat is een correcte regeling en wat is normaal?
M.vr.groet, Henk


Door Lex Schiebaan op 19 februari 2015

Hallo Hans,

Nooit van gehoord. Heb even gekeken maar kan geen product vinden met 4 busbars en 92% 25 jaar garantie.

Heb je misschien meer informatie zoals het type paneel? Of een link naar een datasheet.

Groeten,

Lex


Door Hans op 19 februari 2015

Beste Lex,

Heb je wel eens gehoord van het merk ECSolar?
Is dit een A-merk? Iemand ervaring?
Ik kan geen testrapporten vinden bij bv Photon, maar dat wil niet zeggen dat ze niet oke zijn.
De panelen hebben 4 busbars, in tegenstelling tot bv Yingli met 3 busbars.
Wat zijn de voordelen/nadelen van meer busbars?

Verder is er een trend voor vermogensgarantie van 92% ipv 80% over 25 jaar. ECSolar komt hier mee.
Iemand al ervaring?

Met vriendelijke groet,
Hans


Door Lex Schiebaan op 4 november 2014

Beste Alexander,

Dat is heel erg. Maar het gebeurt helaas en daarom ben ik wel blij dat je jouw verhaal deelt.

Ik heb jouw verhaal verder behandeld in een apart artikel om andere nog extra te waarschuwen. http://zonneenergie.eu/garantie-zonnepanelen-en-omvormer-let-op/

Hopelijk blijven de zonnepanelen en de omvormer het gewoon goed doen.

Groeten,

Lex


Door Alexander op 25 oktober 2014

Hallo Lex,

Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft je garantieverhaal.
Ik ben er helaas wel in gestonken en zit nu mijn leverancier, Energy-Guard, failliet is met de gebakken peren.
Klonk goed 20 jaar garantie en 10 jaar lang een premie van € 0,15 per opgewekte KWh.

2 productiepremies ingediend. En daar zal het bij blijven aangezien, min of meer, doorstartend bedrijf Pebble Green Systems dit niet overneemt.

Ben door faillissement teruggevallen op fabrieksgarantie, i.p.v. 20 jaar.
Geen probleem zou je zeggen met 12 jaar op de panelen en een papier in handen dat de garantie van de omvormer fabrikant is uitgebreid naar 20 jaar.
Leverancier van panelen, GH Solar, is 3 maanden voor Energy-Guard failliet verklaard, dus ook daar duidelijk verhaal van pech.
Navraag gedaan bij leverancier omvormer (SMA), blijkt voor het garantiedocument dat ik heb gekregen, geen premie te zijn afgedragen door Energy-Guard.

Aangezien zekerheid geld kost was mijn totale systeem duurder. Had ik graag over voor 20 jaar soresvrij stroom opwekken.

Voel me nu opgelicht.

Vriendelijke groet,

Alexander


Door Lex Schiebaan op 4 oktober 2014

Beste Koos,

SolarEdge heeft een aantal voordelen waaronder de veiligheid. Puur daarvoor zou ik het zelf nooit kopen. Wel voor de meer opbrengst in geval van schaduw en de individuele monitoring per paneel (dat vind ik dan weer leuk). De veiligheid is enkel dat de spanning op de string in geval dit nodig is (bijvoorbeeld brand) terug zakt naar 1 volt per paneel als de omvormer wordt uitgeschakeld. Als de omvormer werkt staat er nog steeds hoge gelijkspanning op. Het is een leuk extraatje.

Groeten,

Lex


Door Koos Koeman op 28 september 2014

Dag Lex, ik heb nog geen zonnepanelen. Vandaag kwam ik op een stand en kreeg een folder over het SOLAR EDGE ‘systeem’. Dat lezend komt bij mij over als zijnde veiliger, maar duurder. Dat veiliger zijn daar wil ik best voor betalen. Heeft SOLAR EDGE ook jouw voorkeur? Of betaal ik meer, terwijl de voordelen gering zijn?


Door V. Deelstra op 28 juni 2014

Garantie is geen overbodige luxe. Zeker tegenwoordig niet. Alles moet zo goedkoop mogelijk waardoor kwaliteit geen vanzelfsprekendheid meer is tegenwoordig.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.