Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

MPP Tracker omvormer

article content

MPP Tracker omvormer

Ik praat in mijn blogs veel over MPP. Maar wat is dat eigenlijk en wat gebeurt ermee.

De MPP (Maximum Power Point / punt van het maximale vermogen) tracker in de omvormer is misschien wel het meest technische onderdeel van de hele zonne-energie installatie. Een MPP tracker is een ingang op een omvormer met aparte regeling voor het optimaliseren van de opbrengst.  Hoe kan dat?

Een zonnepaneel is een vrij simpel ding. Het is een plaat. Je laat de zon erop schijnen en er komt energie uit. Maar zo simpel als het klinkt, zo ingewikkeld is het voor de omvormer. Met name schaduw speelt een grote rol in het behalen van de maximale opbrengst.

Elk moment van de dag, letterlijk elke seconden, heeft zijn eigen MPP. Een MPP tracker heeft echter geen zin continu het MPP punt volledig te volgen. Het is als het ware als cruise control in een auto. Je wilt het liefst continu 130 km/u rijden maar je moet ook anticiperen op de situatie. Dus remmen en gas geven indien nodig. Je gaat echter ook niet continu vol gas geven en keihard remmen. Het zijn kleine aanpassingen die een rit met de auto comfortabel maken.

Vergelijk snel en gratis installateurs en offertes voor zonnepanelen via Fritts!

Voorbeeld

Laten we eens uit gaan van een simpele situatie. Het is een mooie zomerse dag en er is geen wolkje in de lucht. Een perfect dag voor zonnepanelen dus. De omvormer gaat beginnen en gaat zorgen voor een optimale opbrengst. Om het eenvoudig te houden gaan we uit van 4 zonnepanelen van elk 250 watt. Alles presteert optimaal en de omvormer produceert exact 1000 watt.

Technische achtergrond:

De opbrengst in zonne-energie wordt altijd weer gegeven in kilowattuur (kWh). Een kilowattuur ontstaat wanneer de omvormer gedurende 1 uur lang precies 1kW aan energie geeft. 1 kW is 1000 watt. Een watt is de eenheid van vermogen. En vermogen berekenen we door het voltage (spanning) te vermenigvuldigen met amperage (stroom).

Als we kijken naar de datasheet van een standaard zonnepaneel van 250 watt dan staan daar 4 getallen in wat betreft stroom en spanning.

  • Voc Open klem spanning. De spanning die je ongeveer meet wanneer je een voltmeter op de connectors houdt die niet aangesloten zijn. Normaliter ongeveer 37 volt
  • Vmpp. De spanning op het maximale power punt. Normaliter zo’n 30 volt.
  • Isc. De stroom bij kortsluiting. Dit klinkt erger dan het is. Zonnepanelen kunnen onder invloed van het zonlicht maar een maximale stroom geven. Normaliter 8,5 – 9 ampère
  • Impp Dit is de stroom op het maximale power punt. Normaliter 8 -8,5 ampère

Zowel de spanning als de stroom op het maximale power punt is belangrijk. Echter zijn dit theoretische waardes en is het aan de omvormer om te bepalen wat de echte ideale waarde is in de praktijk is.

Om het maximale vermogen te behalen gaat de omvormer als het waren een grafiek maken. Hij begint bij de open klem spanning en eindigt bij de kortsluitstroom. De omvormer gaat het voor het hele spanningsbereik de spanning aanpassen en de bijbehorende stroom meten. Hierdoor ontstaat een tabel met de vermogens bij die waardes. Dit is de spanning vermenigvuldigd met de stroom. Wanneer we dit in een grafiek zetten ontstaat een mooie grafiek. Op het hoogste punt is het vermogen het hoogste en haalt de omvormer dus zijn maximale power punt (MPP).

 

mpp-tracker-omvormer

 2 MPP punten

De meeste MPP trackers bepalen het maximale punt van de zonnepanelen en gaan vervolgens om dat punt kijken of er een hogere opbrengst te behalen valt. Is links of rechts van het “oude” MPP punt beter dan schakelt de omvormer over naar dat punt. Het kan ook voorkomen dat er op een heel andere plek een beter MPP punt zit. Dit is vaak het geval met schaduw. Dan moet de omvormer dus een hele nieuwe grafiek maken en het nieuwe maximale punt bepalen. Dit wordt vaak het algemene of globale maximale punt genoemd.

In de praktijk ziet dit er als volgt uit. De MPP curve (nr1) zonder schaduw is zoals hierboven weer gegeven. Nu komt er schaduw op een deelvan de panelen en daardoor zakt het vermogen. Een normale omvormer zal in de buurt van de spanning van de ideale MPP zoeken naar het nieuwe MPP punt (nr3). Echter links hiervan is het vermogen hoger en dit is in de nieuwe situatie het beste MPP punt.

MPP tracker omvormer 2x mpp

Eén of meerdere MPP trackers

Vrijwel alle omvormer hebben één of meerder MPP trackers. De efficiency van de MPP tracker bepaalt in grote mate de efficiency van het totale systeem. Bij installaties vanaf 12 zonnepanelen kan er gewerkt worden met 2 of meer MPP trackers

Wanneer zijn er meerdere MPP trackers nodig

  • Als er schaduw op (een deel) van de zonnepanelen valt.
  • Als er verschillende zonnepanelen gebruikt worden.
  • Als verschillende velden met verschillende oriëntatie of helling gebruikt worden.

Wanneer er te weinig zonnepanelen per veld zijn (meestal minder dan 6 ivm met de te lage spanning) kan er natuurlijk gekozen worden voor micro-omvormers of power optimizers (beide individuele MPP tracking per zonnepaneel).

Vragen over de MPP tracker? Hieronder kan u een reactie plaatsen en u krijgt snel een reactie.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

179 reacties op “MPP Tracker omvormer


Door André op 20 mei 2021

Beste Lex, ik heb de volgende vraag.
Ik heb een bestaande installatie uit 2013 met 10 stuks 250 W panelen en een Omnik Inverter. Nu wil ik op een andere orientatie 9 panelen plaatsen. Is het mogelijk een nieuwe omvormer met 2 MPP trackers bijv een GoodWe 5K-DT aan te sluiten op beide strings. De leveranciers geven hier verschillende meningen over


Door Richard Bruinsma op 9 mei 2021

Hallo Lex,
De opstartspanning van de omvormer is 120 Volt.
Nu wil ik 2 stringen maken (omvormer heeft 2 MPP trackers). 1 met 4 en 1 met 8 panelen. Dit vanwege het
dakoppervlak. Vmp paneel is 30,5 volt. maar zou eigenlijk nog met 0,85 factor vermenigvuldigd moeten worden.
De vraag is: hoe berekent de omvormer de opstartspanning.
Via 1 string of 2 stringen ?


Door Jan op 26 januari 2021

Heeft iemand ervaring met het aanpassen of hacken van de MPP. van solar omvormers of micro-omvormers? Wij zijn een starter in windpower en momenteel zoeken we naar mogelijkheden om solar-omvormers toch in te zetten voor wind.


Door wout op 16 oktober 2020

Hallo,
ik heb op een veiling 8 panelen gekocht en een omvormer.
Nu heeben deze panelen last van schauw door de schoorsteen .
kan ik daar nog optimizers bij plaatsen?


Door Addie op 17 augustus 2020

beste,
op mijn dak heb ik 18 panelen en een Goodwe GW 5000-DT met 2 mppt trackers. Panelen zijn als volgt aangesloten;
1) 9 panelen op het westen op 1 tracker
2) 6 panelen op oosten plus 3 op het westen met elk een Tigo Single TS4-R-O optimizer.

Mijn vraag. Zou 12 panelen op het westen op een tracker en 6 panelen op het westen op de andere een betere optie zijn?


Door frans op 12 mei 2020

hallo, ik wil 24 panelen 320 wp Qcells Qpeac duo blk g5 16 op oost en 6 op west met goodwe gw6000-dt wifi 3 fase kan dit graag bericht met vr gr Frans


Door Maurice op 5 augustus 2019

Hoi.
Ik ben net bezig met zonnepanelle , heb er 4 stuks van 270wp . Op de panneel staat 1000 v max en 15 A max.
Welke omvormer kan ik hier voor gebruiken.
Door zoveel informatie op het net, raak ik een beetje de weg kwijt.

Gr maurice


Door Ramon op 26 juli 2019

Beste,
Ik wil graag 2 rijen van 5 panelen a 280 w aansluiten. Ze komen te liggen op oost ( 5st ) en west ( 5st ). Op oost heb ik ook nog te maken met schaduwvorming van de schoorsteen. Welke omvormer adviseert u mij?


Door Dave Verheggen op 26 mei 2019

Beste, als je met een grote installatie gaat werken is het dan ook beter om meer mpp trackers per omvormer te kiezen?
Of gewoon meer omvormers?
Wat zou jouw ideale omvormer zijn voor 1.4 megawatt aan piekvermogen? Een invt met 2 mpp trackers of een Autarco systeem? Of Sma? Of vergeet ik de belangrijkste?


Door Jan de Graaf op 20 maart 2019

Hallo, mijn installateur heeft op mijn sma 4000 tl maar 3 strings geïnstalleerd , maar er zijn 4 trackers dacht ik. 24 panelen 185watt.


Door E.Polstra. op 16 maart 2019

Mh.
Kan ik een SMA SB 3600-TL21 vervangen voor een SMA SB 3.6 Omvormer.
Aantal panelen 20 x 240 wp
Strings 2 x10 panelen
Dak helling 13 graden Oost zuid Oost
Opbrengst 2018 ; 4700 kwh


Door hans op 3 maart 2019

moet ik met 16 panelen op zuid zonder schaduw meerdere trackers gebruiken of is 1 mppt genoeg moet 2 string maken in verband met te hoge volt spanning alvast bedankt

← Oudere reacties  |  

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.