Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

MPP Tracker omvormer

article content

MPP Tracker omvormer

Ik praat in mijn blogs veel over MPP. Maar wat is dat eigenlijk en wat gebeurt ermee.

De MPP (Maximum Power Point / punt van het maximale vermogen) tracker in de omvormer is misschien wel het meest technische onderdeel van de hele zonne-energie installatie. Een MPP tracker is een ingang op een omvormer met aparte regeling voor het optimaliseren van de opbrengst.  Hoe kan dat?

Een zonnepaneel is een vrij simpel ding. Het is een plaat. Je laat de zon erop schijnen en er komt energie uit. Maar zo simpel als het klinkt, zo ingewikkeld is het voor de omvormer. Met name schaduw speelt een grote rol in het behalen van de maximale opbrengst.

Elk moment van de dag, letterlijk elke seconden, heeft zijn eigen MPP. Een MPP tracker heeft echter geen zin continu het MPP punt volledig te volgen. Het is als het ware als cruise control in een auto. Je wilt het liefst continu 130 km/u rijden maar je moet ook anticiperen op de situatie. Dus remmen en gas geven indien nodig. Je gaat echter ook niet continu vol gas geven en keihard remmen. Het zijn kleine aanpassingen die een rit met de auto comfortabel maken.

Vergelijk snel en gratis installateurs en offertes voor zonnepanelen via Fritts!

Voorbeeld

Laten we eens uit gaan van een simpele situatie. Het is een mooie zomerse dag en er is geen wolkje in de lucht. Een perfect dag voor zonnepanelen dus. De omvormer gaat beginnen en gaat zorgen voor een optimale opbrengst. Om het eenvoudig te houden gaan we uit van 4 zonnepanelen van elk 250 watt. Alles presteert optimaal en de omvormer produceert exact 1000 watt.

Technische achtergrond:

De opbrengst in zonne-energie wordt altijd weer gegeven in kilowattuur (kWh). Een kilowattuur ontstaat wanneer de omvormer gedurende 1 uur lang precies 1kW aan energie geeft. 1 kW is 1000 watt. Een watt is de eenheid van vermogen. En vermogen berekenen we door het voltage (spanning) te vermenigvuldigen met amperage (stroom).

Als we kijken naar de datasheet van een standaard zonnepaneel van 250 watt dan staan daar 4 getallen in wat betreft stroom en spanning.

  • Voc Open klem spanning. De spanning die je ongeveer meet wanneer je een voltmeter op de connectors houdt die niet aangesloten zijn. Normaliter ongeveer 37 volt
  • Vmpp. De spanning op het maximale power punt. Normaliter zo’n 30 volt.
  • Isc. De stroom bij kortsluiting. Dit klinkt erger dan het is. Zonnepanelen kunnen onder invloed van het zonlicht maar een maximale stroom geven. Normaliter 8,5 – 9 ampère
  • Impp Dit is de stroom op het maximale power punt. Normaliter 8 -8,5 ampère

Zowel de spanning als de stroom op het maximale power punt is belangrijk. Echter zijn dit theoretische waardes en is het aan de omvormer om te bepalen wat de echte ideale waarde is in de praktijk is.

Om het maximale vermogen te behalen gaat de omvormer als het waren een grafiek maken. Hij begint bij de open klem spanning en eindigt bij de kortsluitstroom. De omvormer gaat het voor het hele spanningsbereik de spanning aanpassen en de bijbehorende stroom meten. Hierdoor ontstaat een tabel met de vermogens bij die waardes. Dit is de spanning vermenigvuldigd met de stroom. Wanneer we dit in een grafiek zetten ontstaat een mooie grafiek. Op het hoogste punt is het vermogen het hoogste en haalt de omvormer dus zijn maximale power punt (MPP).

 

mpp-tracker-omvormer

 2 MPP punten

De meeste MPP trackers bepalen het maximale punt van de zonnepanelen en gaan vervolgens om dat punt kijken of er een hogere opbrengst te behalen valt. Is links of rechts van het “oude” MPP punt beter dan schakelt de omvormer over naar dat punt. Het kan ook voorkomen dat er op een heel andere plek een beter MPP punt zit. Dit is vaak het geval met schaduw. Dan moet de omvormer dus een hele nieuwe grafiek maken en het nieuwe maximale punt bepalen. Dit wordt vaak het algemene of globale maximale punt genoemd.

In de praktijk ziet dit er als volgt uit. De MPP curve (nr1) zonder schaduw is zoals hierboven weer gegeven. Nu komt er schaduw op een deelvan de panelen en daardoor zakt het vermogen. Een normale omvormer zal in de buurt van de spanning van de ideale MPP zoeken naar het nieuwe MPP punt (nr3). Echter links hiervan is het vermogen hoger en dit is in de nieuwe situatie het beste MPP punt.

MPP tracker omvormer 2x mpp

Eén of meerdere MPP trackers

Vrijwel alle omvormer hebben één of meerder MPP trackers. De efficiency van de MPP tracker bepaalt in grote mate de efficiency van het totale systeem. Bij installaties vanaf 12 zonnepanelen kan er gewerkt worden met 2 of meer MPP trackers

Wanneer zijn er meerdere MPP trackers nodig

  • Als er schaduw op (een deel) van de zonnepanelen valt.
  • Als er verschillende zonnepanelen gebruikt worden.
  • Als verschillende velden met verschillende oriëntatie of helling gebruikt worden.

Wanneer er te weinig zonnepanelen per veld zijn (meestal minder dan 6 ivm met de te lage spanning) kan er natuurlijk gekozen worden voor micro-omvormers of power optimizers (beide individuele MPP tracking per zonnepaneel).

Vragen over de MPP tracker? Hieronder kan u een reactie plaatsen en u krijgt snel een reactie.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

176 reacties op “MPP Tracker omvormer


Door Jacob Slump op 13 februari 2019

Hallo Fritts,

Op het dak liggen 16 x panasonic 325 (kuro), waarvan de onderste 8 zijn uitgerust met een optimizer (vanwege schaduw gedurende enkeleuren in de vroege ochtend). Er liggen 2×8 zonnepanelen geconnect dmv. 2 strings aan de Sunnyboy 5.0. Op dit moment zijn beide strings aangesloten op 4 poorten aan de A kant van de omvormer. Vraag: om nu gebruik te maken van 2 MPP trackers, moeten ze dan aangesloten zijn op de A + B zijde van de omvormer? Of is het zo dat de omvormer 2 strings (van 8 zonnepanelen) herkent en daardoor ook automatisch gebruik maakt van 2 MPP trackers?


Door Appie op 3 december 2018

Beste Fritts,
Twee weken geleden wist ik nog niets van zonnepanelen en nu verlies ik mijzelf in alle informatie die er te vinden is. Gefascineerd door de hoeveelheid duidelijk beschreven en prettig te lezen informatie op jouw site ben ik alles gaan bestuderen. Ik merk nu dat ik blijf piekeren over specs en testresultaten want net als iedereen wil ook ik het best voor mijn euro’s. In 4 van de 4 offertes wordt een solaredge omvormer met optimizers geoffreerd. Voor mij tot dan toe een eenvoudige keuze omdat uitgelegd werd dat dit de hoogste rendement zou leveren. Dus ik was bijna overstag om blind voor de goedkoopste te gaan. Totdat ik door een buurman op heel andere gedachten werd gebracht. Die optimizer, zij hij, leveren misschien wat meer procenten op maar kosten wel 900 euro in de investering. Het is veel goedkoper om er gewoon 1 of 2 panelen bij te leggen voor meer opbrengst. Bovendien is die investering ook nog eens twee keer duurzamer omdat die panelen twee keer zo lang mee gaan dan de omvormer en optimizers. De vraag is dus, WEL of GEEN optimizers???
In de offertes gaat 14% van de offerteprijs of 23% van de materiaalkosten op aan de solaredge optimizers en bijpassende omvormer en ik kan me moeilijk voorstellen dat dit te rechtvaardigen is met de opbrengst verhoging. Zou je mij advies kunnen geven of ik wel of niet optimizers moet gaan gebruiken? Het 50graden hellend pannendak is o-zo georiënteerd. Biedt ruimte voor tot 14 panelen. Zodra het zonlicht het dak raakt totdat deze om het huis heen gedraaid is is er geen schaduw op het hele veld (geen bomen geen schoorstenen e.d.). Ik wil 16 panelen dus zijn er 10 op het oostelijk dak en 6 op het westelijk dak ingetekend. Op het westelijk dak zijn twee pijpen van de CV installatie en ontluchting die mogelijk wel schaduw maakt op een of meer panelen.
Onderbouwd met dit hele verhaal zal ik mijn vragen concreet maken.

1 hoelang is de levensduur van optimizers?
En
2 klopt mijn redenering dat in het geval, identieke lichtinval voor alle panelen in het veld, geen schaduw optimizers een overdreven dure en overbodige investering zijn die niet te rechtvaardigen is met de minimale efficiëntie verhoging?

3 in een offerte waren 12 panelen allen op het oostelijk dak berekend. En toch allen met optimizers. Geldt hier de situatie uit vraag 2?

4 er is voor 16 stuks longi-solar mono 300 all black LR6-60PB-300M in mijn situatie (10 oost en 6 west) een opbrengst van 3696 kWh berekend (inclusief optimizers). Zou ik niet beter en goedkoper een string van 10 panelen oost en een tweede string van 6 panelen west kunnen aanleggen? En dan beide strings op een eigen MPPtracker dus een omvormer met twee trackers.

5 zou jij in mijn situatie wel of niet panelen leggen op 288 graden west dak? Het is niet een must dat ik maximaal aantal kWh uit m’n dak pers. Ik wil gewoon de meest kosteneffectieve optie.

6 en zo ja zou je dat dan in twee strings doen? En met welke omvormer dan?

7 en hier komt de uitsmijter! Ik heb ook een gevel op het zuiden. Met geen schaduw. Een omgevingsvergunning aanvraag loopt. Ik heb projecten en montage systemen gezien die een optimale hellingshoek op verticale gevels mogelijk maken. Die 6 panelen die op het westelijk dak getekend zijn zou jij die op de zuidgevel hangen? En hangt hier dan weer de dimensie van de omvormer mee samen?

Hopelijk is de situatie ook voor jou dusdanig interessant om te verdiepen in de redenering en beantwoording. Alvast erg bedankt dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen.

Met vriendelijke groet,
Een nieuwe verduurzamer…


Door Appie op 3 december 2018

Eerst mijn verontschuldiging voor de aanhef. Ik bedoelde natuurlijk best Lex.


Door Joost op 25 juli 2018

Hoi Lex, we hebben een installatie 12 panelen, 295WattPiek per stuk op het dak liggen met een Oost-west orientatie waarbij de hellingshoek erg laag is (+/- 10 graden gok ik).
De omvormer heeft 2 MPP’s, maar de installateur heeft tegen mijn verwachting in de strings niet in 6x Oost en 6x West aangesloten per MPP, maar heeft ze bekabeld per rek (3x West en 3x Oost). Dit was bij navraag echt de efficiëntste opstelling. Wel staat op het dak een kleine schoorsteen (30x30x50cm lxbxh) die in de ochtend schaduw kan werpen op het onderste stukje van 1 paneel Oost in het westelijke rek en savonds schaduw werpt op 1 paneel West in het oostelijke rek. Zou dit de verklaring zijn voor de rare wiring? Nu geven beide strings bijna de hele dag dezelfde opbrengst (3x West, 3x oost) op verschillende MPP’s. Kun je advies geven?


Door Erik Jansen op 4 juli 2018

Ik heb problemen met mijn omvormer Omnik 6000 met 22 panelen a 270 Wp. Rond 12:30 uur ligt het systeem er uit wanneer de zon volop schijnt. Nu adviseert de leverancier 1 string te maken en die met Y verbindingen aan te sluiten op beide trackers tegelijk. Lijkt mij vreemd. graag reactie.


Door Hans op 25 mei 2018

Beste Lex,
Ik heb momenteel 6×245 Yingli panelen en daar heb ik een SMA SB1700 omvormer bij gekocht. (Materialen gekocht via Marktplaats) Nu heeft de omvormer 2 stringaansluitingen. Aangezien het slechts 6 panelen betreft zou ik liever de 6 panelen in een string aansluiten. Is dit mogelijk? Een 2e vraag bij dit project is dat ik de panelen op een plaats wil installeren waar het bijzonder veel moeite kost om een aparte groep in de meterkast te gebruiken. Derhalve wil ik eigenlijk een 16a beveiliging plaatsen tussen omvormer en elektriciteiten net. Is dit aan te raden?


Door Rudi op 29 oktober 2018

Hallo Lex,
Ik heb mijn defecte omvormer vervangen door een SMA SB4.0
Aangezien op mijn vorige omvormer geen DC-schakelaar stond heeft de installateur destijds een afzonderlijke hoofdschakelaar geplaatst onder de omvormer waarop 3 strings samengebracht worden tot 1 uitgang. Momenteel heb ik deze uitgang op kring A van de SB4.0 aangesloten maar is het beter om de 3 strings te verdelen over de kringen A en B of zijn deze intern gekoppeld? (zoals in mijn oude omvormer het geval was)
Bedankt.


Door Leonidas op 20 mei 2018

Hallo,
Via mijn woningbouwcorporatie kon ik zonnepanelen laten plaatsen voor een vast bedrag per maand. (Compleet verzekerd etc. voor een zeer gunstig bedrag).

Van meet af aan had ik 10 panelen gewild. Afgaande op vergelijkbare woningen om mij heen, zou dat met 2 blokken van 5 panelen te realiseren moeten zijn. (Één blok links van een dakraam, één blok rechts van een dakraam).
Een blok bestaat dan uit een rijtje van 3 panelen, met erboven een rijtje van 2 panelen).
Door tekortkomingen in voorlichting en “te gemakkelijk” door de leverancier een “inschatting” maken, van wat er geplaatst zou kunnen worden. Gaf men aan dat er slechts 2 blokken van 4 panelen geplaatst zouden kunnen worden.
Nu dat ze uiteindelijk zijn geplaatst, blijkt wel degelijk dat er plaats was voor 2x 5 panelen.
(Mijn eigen metingen waren dus wel degelijk juist).
Dus was niet zo happy met hun actie. Scheelt me 25% aan energie.

In een aankomend gesprek gaat men kijken of dit alsnog is te corrigeren. Gezien de hogere opbrengst zou men mogelijk ook een andere omvormer moeten plaatsen?

Om goed geïnformeerd te zijn voor het gesprek, de volgende informatie en aanvullende vragen.
Plaatsing zuidwest – dak 45 graden.
Na het middaguur komt pas de zon erop.

Wat er nu is geplaatst:
– 2 blokken van vier panelen.
– Canadian Solar 295 WP (totaal dus 8×295 = 2360 WP)
– GoodWe omvormer GW2000-NS = 1x MPPT
http://www.goodwe.com/Products/index_spec/id/16.html
Men schat de minimale jaaropbrengst op ruim 1600 kWh

Grootste deel van de dag is er geen schaduw op de panelen.
Maar laat in de middag valt er op één blok van 4 panelen gedeeltelijk schaduw. Het andere blok van 4 panelen valt dan nog vol in de zon.

Na verandering van 2x 5 panelen is de verdeling ongeveer hetzelfde als met 2x 5 panelen. Met net wat eerder schaduw op één paneel (en navolgende de rest op één blok van 5).

Ik vermoed dat de leverancier uitgaat van “gewoon 2 panelen bijplaatsen”. Met naar ik denk zal die dat proberen met dezelfde omvormer??

Minimaal zou ik willen opteren voor:
– 2 blokken van vijf panelen.
– Canadian Solar 295 WP (totaal dus 10×295 = 2950 WP)
– GoodWe omvormer GW2500-NS = 1x MPPT
(Is ook gunstiger m.b.t. beginvoltage, omdat die begint bij 180 Volt ipv 230 Volt).
http://www.goodwe.com/Products/index_spec/id/16.html

Maar omdat één blok van 5 panelen eerder in de schaduw valt, lijkt me de keus voor een andere omvormer met 2 MPPT’s beter.
(2 strings van 5 panelen).
– GoodWe omvormer GW3000D-NS = 2x MPPT
http://www.goodwe.com/Products/index_spec/id/17.html

De vraag daarbij is of de meerkosten van die laatste omvormer en de extra bekabeling die men zal moeten aanleggen om 2 strings op te zetten in het “pakket” past van wat de woningbouwcorporatie aanbiedt??

En is daarbij het rendement in meerkosten van die 2e MPPT zodanig, dat het het verlies compenseert bij slechts een gering deel van de dag
één blok van 5 panelen in de schaduw?Door Gerrie op 15 mei 2018

Hoe sluit ik 8 panelen, evenredig opgedeeld in 2 string met Y stekkers aan op 1mpp?


Door Lex Schiebaan op 17 mei 2018

Hoi Gerrie,

Dat kan normaal gesproken niet zo maar. Waarom zou je het willen doen? Om welke omvormer gaat het? En waarom wil je ze parallel zetten?

Groeten, Lex


Door Pieter op 17 april 2018

Beste Lex,

We hebben hier een installatie van 14*295Wp op 1 schuin dak liggen. We hebben geen schaduw. De panelen zijn evenredig verdeeld over 2 stringen (2*7). Nu levert 1 string altijd 30 watt minder dan de andere string. (van sochtents tot savonds, met veel of weinig licht) Is dit normaal? We hebben een inverter van Omnik 4.0TL2

Groet Pieter


Door Lex Schiebaan op 18 april 2018

Hoi Pieter,

30 watt is 1,5% verschil. Elke zonnepaneel heeft een eigen vermogen (zie flashtestdata) en de metingen kunnen ook nog eens afwijken. 1,5% verschil is dus normaal. Zonnepanelen zijn een natuurproduct dus nooit perfect hetzelfde (in vermogen).

Groeten, Lex


Door Pieter op 20 april 2018

Bedankt voor je reactie. 1.5% is inderdaad bijna geen verschil, echter in de schemering, als de gehele installatie 70 watt levert (een string 20 en de andere 50) dan is het opeens wel een groot verschil. Of is dit logisch?


Door Gerard op 26 februari 2018

Beste Lex, Maakt het wat uit als ik een omvormer met 2 strings onevenredig stroom laat opwekken. B.v. 12 panelen 280WP op het oosten en 12 panelen 280WP op het westen. Dit omdat geen andere dak beschikbaar is. Groet Gerard


Door Lex Schiebaan op 26 februari 2018

Hoi Gerard,

Bij de meeste omvormers maakt het niet uit. Maar zoals altijd het advies om de software van de fabrikant te gebruiken. Vaak heet die designer o.i.d.

Groeten, Lex


Door Henk op 11 september 2016

Hallo beste Lex,
eind 2014 via 123 zonneenergie de 12 ZN shine black 255W panelen en Samil 3400 omvormer laten plaatsen, helaas vrijwel elke dag in de tijd 11.40-15.45 uur ongeveer, hele installatie in storing: Grid Volt Overrated, geen opbrengst aldus. Na bijna twee jaar soebatten, eindelijk jl. dinsdag een Omnik 3000 omvormer vervangen door hen. Helaas, ook die staat in diezelfde tijd in storing. Alle 12 panelen op een string, en vermoedelijk op een MPP aangesloten, wat te doen? Alvast dank en met vriendelijke groet,


Door Lex Schiebaan op 12 september 2016

Hallo Henk,

Dat is vervelend. Waar jij mee te maken hebt is deels te wijten aan het elektriciteitsnet en deels aan de bekabeling en aansluiting in huis.

Het zit zo: De omvormer moet vanwege veiligheid uitschakelen bij een bepaalde bovengrens. Dit is 10% boven de normale spanning van 230 volt.

Het kan zijn dat de spanning bij jullie al hoger ligt. Bijvoorbeeld omdat er veel zonnepanelen in de buurt zijn. 240-245 volt is geen uitzondering. Daarnaast kan het net een bepaalde weerstand hebben. Dit is vaak het geval in het buitengebied. Wonen jullie in het buitengebied?

De spanning heeft dus een bepaalde waarde zodra deze in de meterkast is. Hier kan je niet veel aan doen behalve klagen bij de netbeheerder. Als deze te hoog is moet de netbeheerder er verplicht ook echt wat aan doen.

Vanaf de meterkast naar de omvormer heeft de kabel (en connectoren/aansluitingen) ook een bepaalde weerstand. Hier kan je uiteraard wel zelf wat aan doen. Hoe lang is de afstand van de omvormer tot de meterkast bij jullie?

Het is overigens wel vreemd dat 123zonne-energie dit probleem al zo lang laat voortduren. Het is een bekend probleem wat elke installateur zou moeten kunnen fixen. Een andere omvormer heeft namelijk geen enkele zin want die gebruikt exact dezelfde instellingen op dit gebied.

Ik hoor het graag of jullie in het buitengebied wonen en wat de afstand is tussen de omvormer en de meterkast.

Groeten, Lex


Door max op 15 april 2017

Vorige week heeft een kennis van mij zonnepalen voor mij geplaatst. 16 panelen op twee lussen van ieder 8×265 watt panelen. deze zijn in serie geschakeld en komen via A+/A- en B+/B- op mijn SMA4000 omvormer. Als ik via bleuth. inlog geeft omvormer status ok. Ik zie alleen nergens DC spanning binnekomen op mijn omvormer.
Ik heb op mijn DC connectoren gemeten ( tussen A+/A-) en meet een negatieve spanning van -294V. Als ik Zwarte snoer van me voltmater (COM) op + DC connector + zet en rood op min meet ik een positieve spanning .
Ben boven op dak gaan kijken en zie dat de + verlengsnoer van omvormer aan – ( negatief) van paneel is gekoppeld en – van omvormer op + van zonnepaneel.
weet iemand waarom in een negatieve spanning om mijn verlengde DC connectoren hebt en wat ik aan kan doen zodat omvormer kan werken en stroom levert?


Door Lex op 15 april 2017

Hoi Max,

In ieder geval gelijk de zonnepanelen ontkoppelen. Een omvormer kan beschadigen bij omgekeerde spanning.

Kan je misschien wat foto’s plaatsen op ons forum leden.fritts.nl Dan is het misschien makkelijker te zien.

Groeten, Lex


Door Nimwegen op 7 juni 2016

Hoi,

Om niet te beginnen met een beginnersfout zit ik mj te verdiepen in de ontvangen offerte voor panelen. Ik heb zelf aangegeven dat ik voor de solar frontier sf170 wil geen en een solar edge se5k omvormer. Ik zit alleen met het volgende. In eerste instantie werden er p600 optimizer geadviseerd, maar die bleken niet te kloppen nadat ik het aangaf en nu zijn het de p405. Ik ga 20 panelen op de schuur leggen en 14 panelen op het huis. De afstand tussen beide velden is denk ik ongeveer 40 meter. Als ik echter met 1 optimizer per 2 panelen ga werken dan heeft het ene veld 10 optimizers en het andere veld 7 optimizers en volgens de dame van Solaredge zelf en de datasheet moeten er minimaal 13 poweroptimizers op een string. Dit gaat denk ik niet lukken met de 2 velden, toch? Of mag je die gewoon aan elkaar koppelen? Een foute aansluiting zorgt er namelijk gelijk voor de de garantie vervalt en ja dat is niet de bedoeling,. Maar nog 14 extra optimizers kopen is ook weer niet goedkoop.
De omvormer komt in de schuur te hangen, naast een tweede meterkast. Om van het huis naar de schuur te komen (40meter) ben ik uit gegaan van 6mm2 kabel.


Door Lex Schiebaan op 17 juni 2016

Hoi Nimwegen,

Ik neem aan dat de installateur toch wel minimaal gebruik maakt van de SolarEdge Site designer. Hier kan je het namelijk perfect in bereken. En maak die berekening van te voren want anders gaat het echt mis. Succes.

Groeten, Lex


Door Axel Roeten op 18 april 2016

Beste Lex,
Ik heb op 26 september 2015 de volgende vraag gesteld:
“Dag Lex,
Ik heb een vraagje. Ik heb 12 panelen van 230 Wp. 8 panelen van ET-solar (model ETP660230). 2x Solarpark SPP 230 en 2 x LDK 230-p. Verder heb ik een AEG PV 2800 omvormer met 1 MPP. Kunnen deze panelen allemaal aan 1 string of is dit niet verstandig.
Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.
Groet,”
Inmiddels heb ik mijn installatie aangelegd. Ik heb 2 strings gemaakt van 4 ET Solar, 1 LDK en 1 Solarpark. Beide strings heb ik op mijn AEG PV 2800 omvormer aangesloten. Inmiddels werkt deze configuratie ongeveer 5 maanden. Mijn opbrengst is op dit moment 650 kwh.
Ik heb dus drie verschillende panelen in een string gezet. Ik lees overal dat dit onverstandig is. Met name omdat er een verschil is in open klem spanning (Voc). De Voc van de ET-panelen = 36.75V, LDK = 36.9V en de Solarpark = 36.9V. Wat zijn nou exact de nadelen van deze setting? Kan dit nadelige gevolgen hebben voor mijn omvormer? Is het gevaarlijk?
Ik hoor graag van je.
Met vriendelijke groet, Axel


Door Lex Schiebaan op 19 april 2016

Hallo Axel,

Elk zonnepaneel heeft zijn eigen MPP curve. Het gaat dus niet om de spanning maar om de spanning x stroom afhankelijk van de instraling. Met een combi haal je dus nooit het MPP van de zonnepanelen met als gevolg dat de zonnepanelen nooit het maximale rendement halen.

Als de curves van de zonnepanelen dicht bij elkaar ligt en het is dezelfde techniek dan zou het niet gevaarlijk zijn. Wel als je compleet verschillende zonnepanelen combineert. En voor de omvormer maakt het niet uit. Die doet zijn werk en als je binnen zijn grenzen blijft (stroom / spanning) dan is het niet gevaarlijk.

Ideaal is het niet maar ik neem aan dat je de boel gekregen hebt ofzo. Normaal zou je de ET’s op een string zetten en de andere gewoon op een micro omvormer.

Groeten, Lex


Door sebas op 16 maart 2016

Ik heb ook een vraag aan u. Ik heb 16 panelen solar Clarity in combinatie met de omniksol-4K-TL. Alles is aangesloten op 1 string. De string gaat van plus naar de min. Echter dit gebeurd vanaf een y connector elke verbonden zit met de + van MPPT 2. En deze komt terug op de – welke verbonden is door een y connector met de – van MPPT 2. Nu heb ik heel regelmatig dat de omvormer ermee stopt en dat de storing “pv overvoltage” te lezen is. Weg opbrengst!! Wat kan ik hieraan doen? Ik lees in eerdere opmerkingen hierboven dat op deze manier van 1 string dmv 2 Y connectors toch een degelijke goed werkende installatie gemaakt kan worden. Waar zit de fout?


Door Anoniem op 16 maart 2016

Bovenstaande is alleen in de ochtend als het zonnetje doorkomt. Panelen liggen zuidoost. De spanning gaat dan vaak ruim over de 600 volt.


Door Lex Schiebaan op 21 maart 2016

Hallo Sebas,

Direct de omvormer uitzetten en laten oplossen. Dit is echt de grootste beginners fout die er is.

De spanning is te hoog voor deze omvormer. Dit is zeer gevaarlijk én kan zelfs ervoor zorgen dat de omvormer ploft e.d. Direct uitschakelen dus.

De max spanning voor deze omvormer is 590 volt en de spanning kan (afhankelijk van de zonnepanelen) makkelijk de 624 volt halen.

Deze installateur moet gelijk ontslagen worden of als het zijn eigen bedrijf is: ga lekker wat anders doen. Want als je dit niet eens snapt dan hoor je geen zonnepanelen te installeren.

Hopelijk kan je het nog laten oplossen maar hou er rekening mee dat de omvormer blijvend beschadigd is.

Succes!

Groeten, Lex


Door Van der Meulen Willy op 3 maart 2016

Geachte heer Lex,
Misschien kan u mij helpen te verduidelijken wat ik nu echt moet doen volgens mijn uitleg hieronder.
Ik heb een installatie van 19 modules van 260 Wp, met een voorziene opbrengst van 4199 Kw per jaar.
De jaarlijkse opbrengst sinds 2012 was achtereenvolgens: 4305 kw – 4566 Kw-4564 Kw en het laatste jaar slechts 3969 Kw.
De laatste maanden gaan de resultaten achteruit en kom ik ts 15 jan en 29 feb slechts aan 172 Kw op de omvormer en 116 Kw op de groene stroomteller, is dat niet vreemd?
Het zou eerder omgekeerd moeten zijn, maar een vriend van mij haalt met dezelfde installatie 207 Kw op in de maand februari, terwijl ik slechts 78 Kw binnenhaal.
De 2 installaties liggen op het zuiden en op een plat dak. Mijn vriend werkt wel met een SMA omvormer.

Ik heb een paar logbestanden doorgestuurd naar de fabrikant Kostal in Duitsland bij de heer Kux en die beweert dat de gelijkspanningen zeer laag zijn en dat de DC2 te laag is.(Zie bijlage)
Hij zou ons aanraden om string 1 en 2 te verbinden tot 1 string om de spanning hoger te laten komen.

Ik begrijp niet waarom deze 2 strings de eerste 3 jaren zonder problemen gewerkt hebben en nu plots geen goede resultaten meer geven, is dat normaal?
Hij vraagt om een installateur deze strings te laten verbinden, maar ik heb reeds 2 installateurs gecontacteerd, maar die durven geen aanpassingen doen aan een omvormer die zij niet kennen. In mijn geval een Kostal Piko 5.5 kw. en 19 modules Mega Solar van 260 Wp.

Mijn vraag naar jou toe is nu:
Is het volgens de metingen in bijlage verantwoord om die 2 strings te verbinden?
Is het nodig om een installateur van Kostal de omvormer te laten uitmeten om na te gaan of er geen software probleem bestaat?

Ik veronderstel dat ikzelf die strings niet kan verbinden( aldus de heer Kux in Duitsland.)
Ik heb nog een garantie tot einde 2016 en vraag mij af of er een installateur dit werk eventueel kan uitvoeren op kosten van Kostal?
Ik lees hier in mijn contract : Afrekeningen van een vast bedrag voor vervanging voor installateurs is mogelijk.
Laat je mij zo snel mogelijk iets weten?
Ik weet niet hoe ik mijn installatie terug op toeren kan krijgen.

Ter info; De installatie werd geplaatst door de firma Nexten uit Mechelen, die nadien NX10 geworden is en begin vorig jaar over kop is gegaan terwijl ik bij hen een garantie van 20 jaar had op de omvormer en de zonnepanelen. Schande.

Alvast vriendelijk dank.

Van der Meulen Willy


Door Lex Schiebaan op 4 maart 2016

Beste Willy,

In de reacties kunnen geen bijlage verstuurd worden dus daar kan ik niets aan zien. Als ik goed lees gaat het om het volgende:

Het systeem heeft goed gefunctioneerd en klapt nu in elkaar. Vreemd maar zeer waarschijnlijk ligt dit niet aan de omvormer en of de strings. Het heeft tenslotte goed gewerkt. Ik weet dus vrijwel zeker dat er iets met de zonnepanelen aan de hand is. Dit kan je door een installateur door laten meten. Mogelijk zijn ze vies of is er iets anders aan de hand.

Dus eerste de zonnepanelen door meten en zeker niet zomaar strings gaan aanpassen want die hebben prima gewerkt.

Succes!

Groeten, Lex


Door Marcel op 13 februari 2016

Hallo Lex,

Ik heb de hele middag een heleboel over omvormers en panelen gelezen. Het duizelt mij van de strings, trackers, 1 of 2 mpp en krijg er een stekende koppijn van.

Ik wil alleen maar energie opwekken en dat tegen een goed rendement.
Nu ben ik van plan om 9 panelen trina tsm-270 dc05A.08 icm een SMA sunny boy 2.5 te laten plaatsen de trina 270wp hebben een Vmpp 30,8v, een Impp 8,77 A en een open circuit voltage voc van 38,6, en een short circuit current van 9,23A. De module efficenty is 16,5%.

Dakhelling is 31graden en afwijking tov zuiden is 30graden. Geen last van schaduw op panelen.

Vraag 1) past de omvormer bij de panelen ( over of onder gedimensioneerd?)
Vraag 2) omvormer op zolder of in kelder ivm verlies over kabel? Op zolder tot aan omvormer 6m kabel van omvormer tot in meterkast 15m kabel
Vraag 3) omvormer met 1 string goed?
Vraag 4) 25 jaar garantie op vermogensteruggang tot 80%. Hoe meet je dat? Zon schijnt elke dag anders, met andere temperatuur etc?
Vraag 5) wat vind je c.q zijn je ervaringen met de trina solar panelen en de sma sunny boy?

Vraag 6) gouden tip, waar moet ik nog opletten?

Graag je reactie zodat mijn hoofdpijn snel overgaat.

Groetjes Marcel


Door Lex Schiebaan op 14 februari 2016

Hallo Marcel,

Dat kan ik me voorstellen. Het is ook niet simpel. Maar je bent goed op weg. Ik zal je vragen beantwoorden:

1) Ja perfect. De omvormer is iets over gedimensioneerd maar dat is helemaal niet erg. De Sunny Boy heeft een zeer groot bereik.

2) Maakt niet uit. Zie ook: https://fritts.nl/omvormer-dicht-bij-de-zonnepanelen-of-bij-de-meterkast/
Wil je de kabelverliezen zelf berekenen? Dat kan ook weer sinds gisteren met de Fritts online Tools. Zie: https://fritts.nl/zonnepanelen/tools/

3) Ja prima

4) Dat geldt voor STC waardes en worden in een speciale flashtester gemeten. Normaal staan die in een laboratorium maar tegenwoordig zijn er ook mobiele testers.

5) Prima

6) Geen gouden tip want alles ziet er goed uit.

Tot zover de zonnepanelen paracetamol 😉

Succes!

Groeten, Lex


Door Han Tieltjes op 3 oktober 2015

Hallo Lex,

Ik heb 14 Solar Frontier SF170-S panelen op het dak liggen met een Hosala Bright 2500MTL inverter. Deze heeft 2 MPPT inputs.
De panelen liggen in 2 strings van: 1 string van 2*4 en 1 string van 2*3.
Nu is de Hosala defect en de leverancier/frabrikant geeft niet thuis.
Mijn plan is om hier nu een Growatt 2500MTL voor aan te schaffen. Heeft ook 2 MPPT ingangen en zelfs 2 MPT trackers.
Kan ik deze zonder problemen plaatsen?
(eerst dacht ik over een Ginlong Solis 2.5K-2G: heeft maar 1 MPPT input waardoor ik volgens de leverancier 1 string moest maken van 7*2)
Wat is jou idee hierover?
Alvast bedankt.


Door Arno op 28 september 2015

Beste Lex,

Op een plat garagedak tussen 2 woningen hebben we een systeem van 9 panelen DMEGC 270W met een DiehlAKO Platinum 3000H omvormer welke volgens mij maar 1 MPP tracker heeft.
De helft van het dak is van de buren en deze hebben eenzelfde installatie waardoor ik genoodzaakt ben om 3 rijen van 3 panelen te maken waarvan de achterste 2 rijen tegen het huis komen te staan, de voorste rij staat op een oversteek welke voor het huis uit komt. De oriëntatie is zuid-west waardoor de 2 panelen van de achterste 2 rijen welke tegen het huis zijn geplaatst pas om half 3 geheel uit de schaduw komen en naar mijn idee de totale opbrengst naar beneden halen.
Nu kan ik voor de garage een klein afdak maken waar ik beide panelen op kan plaatsen maar dan met een zuidelijke oriëntatie om de schaduw van de bomen van de achterburen te minimaliseren. Deze schaduw draait hier vanaf 4 uur overheen.

Is het verstandig om de 2 panelen met een zuidelijke oriëntatie in de string op te nemen of is dat alleen met optimizers mogelijk?

Alvast bedankt voor je reactie.

Met vriendelijke groet,
Arno.


Door A. Roeten op 26 september 2015

Dag Lex,
Ik heb een vraagje. Ik heb 12 panelen van 230 Wp. 8 panelen van ET-solar (model ETP660230). 2x Solarpark SPP 230 en 2 x LDK 230-p. Verder heb ik een AEG PV 2800 omvormer met 1 MPP. Kunnen deze panelen allemaal aan 1 string of is dit niet verstandig.
Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.
Groet,


Door Jasper Tielen op 5 september 2015

Hoi,

Vraagje want ik krijg van diverse aanbieders geen duidelijk antwoord.
Ik wil een systeem dat ik later kan uitbreiden, ik zou dus nu een te zware omvormer kopen en dan later panelen erbij leggen..

Ik kan nu vrij voordelig een omniksol 4k krijgen en zou dan eerst 10 panelen hierop aansluiten. Maar kan dat wel?

Hij heeft 2 trackers maar moeten die beide aangesloten zijn om te functioneren of kan ik de 2e later dit jaar gebruiken om nog panelen op de schuur te leggen?

Bvd,

Jasper


Door Lex op 17 september 2015

Hallo Jasper,

Normaal gesproken kan je zonder problemen 1 MPP aansluiten. Bij Omik was het een paar jaar geleden dat hij dan ging aftoppen op de helft van het vermogen. Ik weet niet of dit nog zo is. Maar daarvoor was de oplossing om met een Y connector 1 string om allebei de ingangen te zetten. Dan verdeeld hij de stromen netjes over de beide ingangen.

Succes.

Groeten, Lex


Door William op 13 juli 2015

Beste Lex,
Is bij onderstaand systeem de omvormer correct gedimensioneerd?
Het betreft de installatie van een deelnemer aan onze collectieve zonnepanelenactie in Eindhoven.

Systeem:
– 24 x CIGS dunne film FULL BLACK 160 watt piek zonnepanelen van TSMC
– Omnik 1 fase serie-omvormer (type 3.0 KTL) met 2 MPPT, WIFI, DC switch

Deze deelnemer klaagt dat hij op jaarbasis meerdere procenten (5% of meer) verliest doordat zijn omvormer verkeerd is gedimensioneerd.

Wat is jouw oordeel.

Alvast bedankt.
William


Door Lex op 15 juli 2015

Hallo William,

De omvormer is aan de kleine kant maar het zou geen 5% verlies moeten geven.

Hoe weet je dat het verlies +/ – 5% is? Is er een exact vergelijkbaar systeem in de buurt? Zijn de condities hetzelfde?

Als je dit goed kan vergelijken kan je verder zoeken naar de oorzaak. Het eerste waar ik aan denk is de stringconfiguratie.

Ik hoor het graag.

Groeten, Lex Schiebaaan


Door prashant op 8 juli 2015

beste lex, ik heb een complete stand alone installatie van 3500 watt dus volledig berust op zonnepaneel, zou ik graag richtlynen van u kunne krygen betreft : hoeveel batterys ik nodig zal hebben en hoeveel panelen als ik een dag ruw zonder energie opwekkking toch nog wilt draaien
myn inverter is een pure sin wave inverter, 3000 watt of 5000 watt 48v/60a en 1 panel is 250 watt. battery is 12v/100 ah
alvast bedank voor u reaktie


Door HENK DE GROOT op 6 juli 2015

Wij willen 18 Solar-frontier panelen SF 170 plaatsen.
Voc 112 volt, Vmpp 88 volt, Isc 2.20 A, Impp 1.95 A.

Onze voorkeur gat uit naar een Omnilsol 3.0K-TL met 2 strings trackers.
Wij willen de 18 panelen verdelen in een groep van 2×4 en 2×5 panelen en deze per groep serie en parallel schakelen.
Dit geeft echter met de berekening met Omnikdesign voor de 2×5 groep een Voc waarde van 617V , de omvormer heeft echter een max van 590V.
Zal dit een probleem zijn.
Een altenatief is 2×4=8 panelen en 5×2 =10 panelen, echter de drempelspanning van de 5×2 groep is dan 2x 88V = 176 V en de Vmpp van de omvormer is 150-500V.

Mogelijk is dan ook een optie om de 18 panelen in 3 groepen van 2×3 panelen serie\parallel te schakelen waarvan 2 groepen ook weer parallel.

Kunt u mij een advies geven?


Door Lex op 7 juli 2015

Hallo Henk,

Goed dat je het vraagt. Een te hoge spanning is zeer gevaarlijk en kan voor ernstige schade zorgen.

Ik ken jullie situatie natuurlijk niet. De optie met 5×2 kan denk ik gewoon (even checken in de omvormer configuratie software). En de optie met 6×3 is misschien logischer.

Of misschien nog beter: een andere omvormer.

Succes.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Rick Kosters op 2 juli 2015

Dag,

ik kan max 6 zonnepanelen op het zuid-zuid/oost en 3 op zuid/west-west. heb een offerte met optimizers, offerte met solar frontier, maar is wel duur.

Vraag mij af of er nog nog iets mogelijk is met gewone panelen, zonder optimizers, maar met strings.
Heeft u een advies voor mij? heb ook al gehoord dat ik ze in 3×3 op zou kunnen splitsen, maar zou niet weten hoe of wat.

met vriendelijke groet,

Rick Kosters


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Rick,

Met 6 panelen en 2 verschillende dakoppervlakken wordt de keuze inderdaad beperkt. Er zijn geen string omvormers die dat aan kunnen (dubbele MPP tracker) en micro omvormers kunnen alleen met “normale” panelen omdat deze niet overweg kunnen met de hoge spanning van dunnefilm panelen.

Dus of power optimizers met dunnefilm of Micro omvormers met gewone panelen of 2 kleine omvormertjes (bv 700 of 1000 watt).

Succes.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Rick Kosters op 3 juli 2015

Dag Lex, bedankt voor de reactie.
Het betreft geen 6, maar 9 panelen, waarvan er op het ene dak max. 3 en andere dak 6 panelen kunnen. of bedoelde u dit ook?


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Rick,

Dat had ik inderdaad verkeerd gelezen.

Met 9 panelen heb je (afhankelijk van het type) ook nog de keuze om een iets te grote omvormer (bv 3000 watt) met 2 MPP trackers te nemen. Let op de opstart en MPP spanning van de omvormer i.c.m. de 3 zonnepanelen.

Succes.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Frank op 20 juni 2015

Beste Lex,
Complimenten met deze zeer informatieve site!!
Ik heb het volgende probleem en vraag me af wat een verstandige oplossing is voor dat probleem. Er zijn 14 panelen geplaatst met elk 260Wp, gemonteerd in 1 string. De panelen liggen gewoon hetzelfde op het dak naast elkaar, zonder schaduw.
Mijn omvormer is een GroWatt 3600 MTL.
Nu blijkt dat soms (ik heb een en ander pas een week), nu 2x in een week tijd, dat het vermogen dat de omvormer aangeeft, instort tot ongeveer 1 a 2 Watt en dat dan de opbrengst dan te verwaarlozen is. Door de grote knop op de omvormer op OFF te zetten en dan weer op ON keert mijn vermogen weer terug op het display (naar zeg 2000W – 3000 W afhankelijk van het weer). Op de GroWatt server zie ik in de grafiek ook dat tijdens dat probleem er niet meer echt energie geleverd wordt. Ik heb hierover contact gehad met de leverancier.
Die stuurt nu een monteur en die zal de huidige bedrading parallel aansluiten op twee strings van de omvormer (want dat kan met die GroWatt). Daarvoor hoeft hij het dak niet op maar kan een en ander regelen bij de omvormer. Uit het plafond waar de omvormer staat komen enkel 3 aders (aarde en de stroomdraden).
Zou je mij kunnen vertellen of dit een verstandige oplossing is?


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Frank.

Wat gek. Normaal gesproken moet de omvormer een foutmelding geven. Kan je die ergens vinden (portal of op de omvormer zelf)?

Heb je ook het merk en type paneel dan kan ik even rekenen.

Voor wat betreft de oplossing met 2 MPP trackers zal de monteur toch echt het dak op moeten. Hij moet de grote string ergens opdelen in 2 kleine en extra kabels naar de omvormer moeten trekken.

Is de monteur al geweest (ik was even op vakantie)?

Groeten, Lex Schiebaan


Door willem op 29 mei 2015

hallo Lex

Vandaag uren over je site gescrold. Wat een info.

Heb zelf na veel te hebben gelezen nog iets niet helemaal duidelijk.

Had offerte voor 20 tsmc ts155cr panelen met de Omnik 3.0 omvormer

Daksituatie : 15 panelen schuin, 45 graden, 5 panelen plat. lokatie zuid, geen schaduw.

Zou zo worden aangesloten :
(Hoe word een CIGS paneel aangesloten voor u?
Er zijn dan 4 strings ( panelen zijn aangesloten volgens onderstaande plaatje ) met 1 verschil. Er komen dan 8 kabels naar de omvormer ( 2 per string ) Die gaan een connector in ( soort van splitter ) van 8 kabels naar 2 kabels de MPP trekker in van de omvormer. In deze configuratie moeten de strings wel gelijk aan elkaar zijn. Anders krijg je onbalans. U weet dat een stroompje altijd lekker moet stromen. Door 4 strings te gebruiken die gelijk aan elkaar zijn heb je het stroompje gelijk. Dan kan het lekker stromen, en wordt het stroompje niet geknepen. Het stroompje wordt bijvoorbeeld wel geknepen als de strings verschillend zijn.)

Nu was de Omnik niet leverbaar en bieden ze me de Goodwe 3000 SS aan.

Moet volgens hun op geen enkele wijze vermindering van wat dan ook op de gehele installatie hebben.

Omdat de Goodwee geen 2 MMP trackers heeft heb ik mijn twijfel, omdat ik met 2 verschillende dakvlakken heb.

Zou jij mijn onzeker gevoel misschien weg kunnen nemen?

groet Willem


Door Lex op 1 juni 2015

Hallo Willem,

Leuk om te horen!

Het advies is simpel. Gewoon een omvormer met 2 MPP trackers. Het kan wel allemaal op 1 maar het kost je gewoon opbrengst. Goodwe heeft ook een omvormer met dubbele MPP tracker. Dus dat zou het probleem niet moeten zijn.

Succes en veel plezier met de zonnepanelen!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Henk op 11 september 2016

Hallo beste Lex,
Geheel nieuw op deze site, vraag ik jou om raad. Ik had via 123 Zonneenergie een Samil 3400 omvormer met twaalf Crystal panelen van 255 W elk. Helaas ging elke dag de installatie smiddags urenlang in de storing: grid volt overrated.Na maanden soebatten heb ik dinsdag jl een Omnik omvormer omgeruild gekregen. Tja, helaas hetzelfde probleem, nu lijkt het mij dat er maar een string is gemonteerd, weet jij een oplossing? Met vriendelijke groet,


Door Peter op 6 mei 2015

Beste Lex,

Vorig jaar meegedaan met SamenZonneEnergie collectieve inkoop voor gemeenten in ZH. Installatie is uitgevoerd door SolarNRG. De installatie draait nu een jaar en de opbrengst valt tegen. Ik heb 16 panelen 250 wp in string van 6 en 10, aangesloten op Growatt 4000TL. Deze omvormer heeft 1 MPP tracker. Panelen liggen allen op ZZW met zelfde hellingshoek, geen schaduw. Maximale piekvermogen van de installatie gemeten over een heel jaar is 3100 wp, terwijl de installatie 4000wp is. Afgelopen week controle gehad (nazorg) van installateur en die zei in eerste instantie dat de strings gelijk moesten zijn in aantal. Uiteindelijk heeft hij alle panelen 16 in 1 string geplaatst en piekvermogen schoot omhoog naar 3850wp. Nu echter een dag later krijg ik foutmeldingen van de omvormer en stopt de werking vanwege te hoge DC voltage. Ik lees net in een eerdere reactie dat dit zelfs tot ontploffing kan leiden. Maximale DC input van omvormer is 580 en panelen registreren 592 volt.
Heb ik te maken met onkundige installateurs en hoe zou mijn installatie aangesloten moeten worden om maximale rendement te kunnen halen? Heb ik een verkeerde omvormer gekregen? Waarom presteert de string van 6 en 10 samen niet goed?


Door Lex op 7 mei 2015

Hallo Peter,

Dat is niet leuk om te horen. Pure onkunde.

Ik heb het even nagekeken. De Growatt heeft 1 MPP Tracker. Dat betekend dat je prima 2 strings naast elkaar kan aan sluiten maar dan MOETEN deze exact hetzelfde zijn. Dus hetzelfde aantal zonnepanelen van hetzelfde merk en type onder dezelfde omstandigheden (oriëntatie, helling, schaduw).

Dit is duidelijk niet gebeurt. Het is wel interessant om de werkbrief te zien waarmee de installateurs op pad zijn gestuurd. Zit het in de berekening of is het op locatie verkeerd uitgevoerd?

Voor jou is de oplossing heel simpel. Een nieuwe omvormer (die goed wordt aangesloten). De huidige omvormer is overbelast en kan blijvend beschadigd zijn.

Wat je nu direct moet doen is alles uitschakelen. Met name de DC schakelaar op de omvormer moet uit staan. En de leverancier bellen dat er een andere monteur moet komen want dit kan echt niet.

Succes en ik hoor graag hoe het afloopt.

Groeten,

Lex


Door Peter op 11 juni 2015

Hallo Lex,

Vriendelijk bedankt voor je uitgebreide reactie. Dit heeft mij geholpen om de installateur ertoe te bewegen de situatie snel op te lossen. Technisch gezien is het redelijk goed opgelost. Ik heb geen nieuwe omvormer ontvangen helaas. SolarNGR is van mening dat de omvormer het nog prima doet. De storingsperiode is ook erg kort geweest. Nu draait het systeem op 2x 8 strings en het verschil is enorm. Waar ik eerder een maximale dagopbrengst van 19,3kWh had heb ik in de korte periode na de aanpassing al een dagopbrengst van 26,1kWh.

Op dit moment ben ik nog in een discussie verwikkeld met SolarNRG over de financiële compensatie IBM met misgelopen rendament. Als ik de gegevens analyseer heb ik sterk het vermoeden dat mijn systeem voor de aanpassing functioneerde als een systeem met 12 panelen. Van de string van 10 panelen deden het er slechts 6 doordat de andere string uit 6 panelen bestond. Naar mijn idee een rendementsverlies van 25%. Als ik mijn maximale dagopbrengst (zojuist genoemd) vergelijk is dit verschil (26,1-19,3) ook ruim 25%.

Mijn vraag aan jou: maak ik hier een logische beredenering of ligt het niet zo eenvoudig? De leverancier vindt namelijk van niet en geeft aan dat het rendementsverlies een stuk lager is en niet is vast te stellen. Als gevolg hiervan wil zij (in mijn ogen) slechts een zeer beperkte compensatie geven.


Door Lex op 15 juni 2015

Hallo Peter,

Goed om te horen dat het technisch is opgelost en de opbrengst nu een stuk beter is.

Wat betreft de opbrengst is het inderdaad niet zo simpel. De MPP tracker gaat op zoek naar het maximale punt en kan deze nooit vinden. Hij zit er dus altijd naast maar hoe veel?

Daarvoor moet je bijvoorbeeld een software berekening maken. In de software van Growatt kan je zelfs niet de configuratie maken. Of natuurlijk de opbrengst na een jaar vergelijken.

Hoe de leverancier dit afhandelt weet ik natuurlijk niet. Feit is dat het nogal dom is en erg zonde van de zonne-energie. Een compensatie zou dus netjes zijn.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Lex op 3 mei 2015

Hallo Leo,

Goed om te horen. Veel leesplezier!

Groeten,

Lex


Door Leo op 3 mei 2015

Hi Lex,
Het downloaden van het handboek is wel gelukt. Had het bevestigings mailtje niet gezien. 🙂

mvg Leo.


Door Lex op 4 mei 2015

Hallo Leo,

Goed om te horen. Soms komt deze inderdaad in de reclame folder o.i.d. terecht.

Groeten,

Lex


Door Leo op 2 mei 2015

Hi Lex,
Interessante materie. Ik wil 8 JA panelen 265WP op een pal Oost dak en 8 panelen op een West dak leggen. De helingshoek van het dak is 26 graden. Een schoorsteen midden op het dak zorgt op het west dak tot 11:30 voor schaduw en op het oost dak vanaf 15:30.
Ik heb daar wat vragen over:

1. Loont het inderdaad de moeite om bv de panelen 2 keer 4 aan de linker en rechterkant van het dak te leggen. om zo de schaduw van de schoorsteen te vermijden? Ik hoor je zeggen vroege en late schaduw is niet zo erg ? En mag er ruimte zijn tussen de panelen in 1 string of dienen de panelen aaneengesloten te liggen? De afstand tussen de 2 groepjes van 4 zal ongeveer 2,5 meter zijn.

2. De leverancier wil een Trannergy PVI 4000 TL omvormer – 2
mpptrackers plaatsen.
Kan de Trannergy goed met schaduw overweg ?
Of zou een SMA hier beter op zijn plaats zijn en indien ja welke zou dat kunnen zijn ?

3. Als een omvormer geplaatst wordt die goed overweg kan met schaduw is het dan wel nodig om de 1 tot 1,5 uur schaduw van de schoorsteen te vermijden?

Ik probeer je handboek zonneenergie te downloaden, maar dat lukt niet omdat mijn Email al geregistreerd is door mijn download van de zonne energie berekening. Doe ik iets fout?

Alvast bedankt, mvg Leo.


Door Lex op 4 mei 2015

Hallo Leo,

Ik ken je situatie natuurlijk niet en hiervoor zou je een goede 3D tekening moeten laten maken. Dan kan je precies zien wat er te verwachten is en kan je daar op anticiperen.

Schaduw vermijden is altijd goed. Schaduw is de grootste vijand van zonne-energie en zorgt altijd voor minder opbrengst. In het geval van Oost of West kan ook schaduw in de vroege en late uren voor een stuk minder opbrengst zorgen.

Afstand tussen 2 velden zonnepanelen in 1 string is geen enkel probleem. Let wel op dat de kabels netjes weg gewerkt worden.

Ik ken de Trannergy omvormer niet goed maar zoals je misschien weet ben ik geen fan van de goedkope Chinese omvormers. Met name is software (schaduw analyse) kan het wel eens een stuk minder zijn. Ik zou het risico niet nemen.

Succes met de oriëntatie en zoek een aanbieder die je goed kan helpen want dat levert uiteindelijk een hoop meer energie op.

Groeten,

Lex


Door wim op 2 mei 2015

Hallo,
Ik wil op mijn schuine dak 2 rijen van 5 panelen boven elkaar plaatsen(horizontaal). De onderste rij krijgt aan de onderkant op alle panelen schaduw(vanaf 17:00)
Nu dacht ik om ze in 2 strings aan te sluiten op een omvormer met 2 ingangen en 2 mmp s. Doe ik het dan goed? En welke omvormer is dan een goede? Kan het ook op een omvormer met 2 ingangen en maar 1 mmp? Mvg. Wim


Door wim op 2 mei 2015

Moet natuurlijk mpp ipv mmp zijn


Door Lex op 2 mei 2015

Hoi Wim,

Dat is inderdaad een goede gedachte. Echter veel omvormer fabrikanten hebben niet zo’n kleine omvormer met 2 mpp trackers. En de minimum ingangsspanning is vaak het probleem. Hier moeten bijvoorbeeld minimaal 4-6 panelen per string op aangesloten worden.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of het wel nodig hier. Veruit het grootste gedeelte van je opbrengst maak je in het zonneseizoen (http://zonneenergie.eu/het-seizoen-voor-zonne-energie-het-zonneseizoen/) en dan tussen 10.00 en 16.00 uur.

Schaduw zal zeker voor verlies zorgen maar is het verlies zo groot dat je er iets mee moet doen?

Goede aanbieders kunnen dit met speciale software zo vertellen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Mars op 23 april 2015

Beste Lex,

Ik heb 2 strings met beide 6 panelen op mijn dak. Er komen dan ook 2 kabels met 2 draden binnen in mijn omvormer. (Mastervolt Sunmaster QS1200)
In de beschrijving van die omvormer staat dat hij maar 1 tracker heeft, ik neem dan ook aan dat de draden in de omvormer worden samengevoegd, zodat het eigelijk maar 1 string is.

Inmiddels ben ik aan een nieuwe omvormer toe, en vraag mij af of ik van die 2 kabels een min en een plus kan verbinden, zodat ik nog maar met 1 kabel, dus als 1 string een nieuwe omvormer binnen kan komen.
Mijn panelen liggen allemaal in een zelfde situatie op mijn dak en vangen dan ook net zoveel zon als schaduw.

De meeste nieuwe en betaalbare omvormers met een gelijkbaar vermogen hebben maar een aansluiting voor 1 string, vandaar.

Alvast bedankt !

Groet, Mars


Door Lex op 6 mei 2015

Hallo Mars,

Jammer dat de omvormer kapot is. Hoe oud was deze?

Het klopt inderdaad dat de omvormer de 2 strings intern samenvoegt.

Dat is in principe mogelijk. Waar je op moet letten zijn de technische specificaties van de omvormer. Zoals ingangsspanning, mpp spanningsbereik, stroom en natuurlijk vermogen.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Lex op 20 april 2015

Hallo Susan,

Dat klopt inderdaad. De omvormers schakelen met een hele hoge frequentie de gelijkspanning om naar wisselspannning. Dit doen ze soms met bijvoorbeeld 18.000 – 20.000 hertz. Voor de meeste mensen niet hoorbaar maar voor jonge kinderen en voor jou dus wel.

Met name de Chinese omvormers staan hier om bekend. Ik kan je geen garantie geven over omvormers die het 100% niet hebben maar ik weet zeker dat je bij de Duitse merken er niet zo snel last van zal hebben.

Wat je het beste kan doen is eerst een omvormer kiezen (merk en type) en dan om zekerheid vragen bij de fabrikant. Dit werkt overigens alleen bij de Europese omvormers want de Chinezen zeggen altijd Ja (of nee in dit geval).

Succes en als er nog vragen zijn dan hoor ik het wel.

Groeten,

Lex


Door Susan op 20 april 2015

Reactie: Beste Lex, op 6 juli 2014 schreef jij dat er moderne omvormers zijn die een hoge frequente toon kunnen uitzenden. Ik kan zelf met mijn volwassen leeftijd nog steeds zeer hoge pieptonen waarnemen. Ik ben door een verkoper van zonnepanelen geattendeerd op het uitzenden van hoge tonen door omvormers. Nu ben ik op internet gaan lezen over omvormers en hoge pieptonen, en ben al over meerdere merken verhalen tegen gekomen. Nu is mijn vraag: kan jij met zekerheid merken van omvormers noemen die niet deze hoge tonen uitzenden? Wij willen namelijk geen installatie van een paar duizend euro op het dak plaatsen en er achter komen dat we het voor mij niet aan kunnen zetten. Onze zolder heeft namelijk een open verbinding met de ruimtes naar beneden en de omvormer buiten hangen is ook geen optie, omdat ik in de zomer graag buiten zit. We hopen dat jij een antwoord voor ons hebt.

Groetjes Susan


Door Klaas op 12 april 2015

Ik heb sinds kort een Growatt 2500MTL omvormer met 2 MPP trackers.
Info van Growatt:
Max DC power: 2700W
Max DC voltage: 500V
PV voltage range: 100 – 500V
MPPT voltage range: 200 – 450V
Max input current MPPT: 10A/10A
Daarop zitten nu 4 (oost dak) + 6 (west dak) ShineTime 250Wp panelen.
Info panelen:
Open Circuit Voltage: 38.2V
Short Circuit Current: 8.5A
Norminal Power Voltage: 30.4V
Norminal Power Current: 8.09A

De 4 panelen alleen op 1 van de MPP trackers werken ok, deze dagen 600-700W.
Net de 6 extra aangesloten, en ergens om 12-13 uur zit ik op 1400W geleverd vermogen.

Vragen:
1)
Zou het kunnen dat ik op de west kant nog 2 of 3 panelen bij plaats?
Totaal kom ik volgens mij niet snel op > 2500 of 2700W
En het voltage voor elk van de trackers komt niet hoger dan 38.2 * 9 = 345
Opgeteld komt het voltage bij 3 extra panelen wel in de buurt van de limiet = 497.

2)
Wat zou het verschil zijn tussen de PV voltage range en de MPPT voltage range?
Ik had het eigenlijk andersom verwacht, die getallen…
Totaal voor de gehele omvormer (PV) 200-500 V en voor één tracker 100 – 450V.
En dat zou ook kloppen met dat nu 4x panelen = 4×38.2 volt wel werkt…

3)
Of zou je zelfs gaan voor simpelweg 10 panelen op alleen west dak
(met 2 mptt trackers in 4 +6 of 5+5 ) ?


Door Lex op 20 april 2015

Hallo Klaas,

1. De voltage geldt per MPP tracker. Als je de spanning berekend kan je niet zo maar uit gaan van de MPP spanning op de datasheet. Hier moet je rekenen met de spanning als het paneel -10 graden is. Anders is het een mooie winterdag en dan is het boem. Omvormer onherstelbaar kapot. Bereken het dus altijd met software van de fabrikant.

2. Voltage range gaat over de Open klemspanning. Tijdens productie daalt de spanning. Dat klopt dus ook met de lagere range voor de MPP spanning (spanning tijdens productie onder bepaalde omstandigheden.

3. Ik ken je situatie natuurlijk niet en weet niet wat je voorkeur is. Het kan in principe wel. En dan liever 5+5 want 4 is aan de lage kant (kan je opbrengst kosten m.n. bij bijvoorbeeld bewolkt weer). Ook hier geldt weer even in de rekensoftware bekijken.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 7 april 2015

Hallo Chris,

Mooi dat jij de installateur moet opvoeden. Bij deze omvormer heeft het inderdaad weinig zin 2 strings parallel te zetten. Dit heeft alleen voordeel als je 2 MPP trackers hebt of dat het nodig is in verband met spanning. Maar in dit geval dus niet.

Sterker nog de omvormer heeft een MPP spanningsbereik van 200-480 volt. De LG panelen hebben een MPP spanning van +/- 32 volt. Met 5 panelen kom je dus onder het MPP spanningsbereik en zal de omvormer nooit goed draaien. Kan heel veel schelen.

Gelukkig is het simpel op te lossen door de strings in serie te zetten. Wellicht kan je de installateur de tip geven om voortaan de ontwerp software Sunny Design van SMA te gebruiken want dit is wel heel knullig.

Goed dat je het opgemerkt hebt.

Succes.

Groeten,

Lex


Door chris op 7 april 2015

Hartelijk dank, Lex! Heb al gezien dat opstart en afsluit moment met een nabije installatie ongeveer overeen komt, maar in de middaguren draait die echt niet efficient genoeg. Wordt natuurlijk verklaard door het nooit bereiken van de minimale mpp spanning. Ik zal het laten oplossen.


Door Chris op 6 april 2015

Beste Lex
dank voor je uitleg.

Ik heb een vraag over MPP en 2 strings:
we hebben sinds een paar dagen 10 270Wp LG full blacks op het dak liggen met een SMA sunnyboy 2100TL-21 omvormer. de installateur heeft de 10 panelen in 2 strings op de omvormer aangesloten. De SMA SB2100 heeft ook twee ingangen maar volgens mij een enkele MPP tracker. Volgens de installateur doen ze het wel vaker zo. Mijn dak ligt op 215 graden met een onder een hoek van 30. Ik heb het hele jaar geen schaduw op mijn dak. Daarom hier mijn vraag:

is er een voordeel (dan wel een nadeel) om de panelen in 2 strings aan te sluiten? wordt de opstart?voltage op hetzelfde moment gehaald of verlies ik een deel van mijn opbrengst in de ochtend en late middag?

alvast bedankt.
chris


Door Ton de Groot op 24 maart 2015

Beste Lex,

Ik wil graag de volgende panelen installeren: de Trina Solar.
De totaal verwachte opbrengst met de Trina 275 panelen is: 3.151 kWh per jaar.
Situatie:
– 5 panelen boven de dakkapel in portret
– 5 panelen onder de dakkapel in portret
– 2 panelen op de dakkapel, gemonteerd in landscape, onder 15 graden (hoogte 26 cm). Op die manier is er voldoende afstand tot de dakrand in acht genomen en is de invloed van schaduw op de panelen boven de dakkapel minimaal. Om het effect van schaduw dan kleiner te maken wordt er micro-optimizers aangeraden, de zogenaamde Solar Edge.

Hoe zit het met de garantie?
– Solar Edge zegt 25 jaar garantie te geven op de micro-optimizers, stel er gaat er een of meerdere kapot gaan in de 25 jaar garantie.
– Word deze dan onder alle omstandigheden geheel op kosten van solaredge betaald?
– Daarmee vraag ik mij af voorrijkosten en installatie kosten?
– De omvormer waarmee gewerkt word heeft een garantie van 12 jaar, stel dat deze binnen de 12 jaar garantie kapot gaat, word deze dan ook voor 100% vergoed?
– Stel ik koop er 25 jaar garantie bij, klopt het dat de kosten dan €301,- inclusief BTW zijn?
– Word onder alle omstandigheden binnen deze 25 jaar extra garantie de omvormer 100% op kosten van solaredge vergoed?
– Is het verstandig om deze extra garantie erbij te kopen?
– Stel dat binnen deze 25 jaar garantie solaredge failliet is, waar kan ik dan met mijn garantie/problemen terecht?

Ik hoop dat u mijn “zorgen” kunt wegnemen en mijn vragen wilt beantwoorden.


Door Lex Schiebaan op 25 maart 2015

Hallo Ton,

SolarEdge geeft alleen aan gecertificeerde installateurs een vergoeding. Dit hoeft niet je eigen installateur te zijn. De vergoeding is afhankelijk van de situatie maar is normaliter ruim voldoende voor de installateur. Dit in tegenstelling tot vele andere fabrikanten waar geen vergoeding betaald wordt.

De omvormer wordt inderdaad gerepareerd of vervangen. Of je garantie bij wil kopen is natuurlijk aan jou en hangt af of je het waard vind. De prijs klopt (staat gewoon op de SE website) maar is wel Ex BTW. Die kan je ook weer terug vangen. De garantie verlenging bij SE is erg goedkoop vergeleken met andere merken. Dit komt onder andere omdat de omvormer het vrij simpel heeft omdat de optimizers een deel van het werk wegnemen. Het is dus ook een redelijk simpel apparaat.

SolarEdge kan natuurlijk altijd failliet gaan al staan ze er nu goed voor. Eerder heb je bij goede omvormer merken gezien dat deze overgenomen zijn. Hiermee is vaak ook weer je garantie afgedekt of zijn er in ieder geval weer producten verkrijgbaar. Verder kan je natuurlijk bij de installateur terecht.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 31 januari 2015

Hallo Piet,

De Solar Frontier zonnepanelen hebben inderdaad een hoge spanning. Dit komt door de gebruikte techniek. Voor de omvormer moet je rekenen met Open Klemspanning (Uoc) en dan nog wel bij -10 want dat is ongeveer de hoogste spanning. De panelen geven dan +/- 120 volt.

Bij dunnefilm panelen worden deze dan ook deel parallel en deels in string gezet. Bijvoorbeeld 2 string van 3×3.

De SB3000TL heeft gewoon 2 MPP trackers dus dat is dan geen probleem. De SB3000TLST heeft maar 1 MPP tracker (ST staat voor Single Tracker) en is een paar tientjes goedkoper.

Zie ook http://zonneenergie.eu/het-seizoen-voor-zonne-energie-het-zonneseizoen/

Succes.

Groeten,

Lex


Door Bas op 1 juli 2015

Dag Lex en Piet,

Zelf wil ik ook de SolarFrontiers gaan leggen (20 a 30 stuks), circa 45gr, schaduwvrij op Z-O. Nu ben ik me aan het oriënteren op de juiste omvormer.

Hierboven schreef Lex dat er bij deze panelen vaak in ‘kleine parallelle series’ wordt gewerkt. Wanneer we het voorbeeld van Piet aanhouden (2x 9 panelen) krijg je twee strings van 720V en 170W. Als je het advies van Lex opvolgt en de twee strings deels parallelle zet krijgen we twee strings van 360V en 340W.

Klopt bovenstaande uitleg? Ben benieuwd of ik het goed begrepen heb. 🙂

Groetjes Bas


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Bas,

Klopt inderdaad. Het is zoeken naar het optimale. Elke omvormer heeft zijn eigen specificaties en daar zoek je de stringconfiguratie bij. Meestal zijn dit string van 3-5 Solar Frontier panelen.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Piet op 30 januari 2015

Op mijn dak worden binnenkort 18 Solar Frontier SF170-S All Black zonnepanelen geïnstalleerd, in 2 rijen onder elkaar pal op het zuiden.
De daarbij geoffreerde omvormer is de SMA Sunny Boy 3000TL-20. Volgens datasheet heeft deze 1 MPP Tracker waar 2 strings op kunnen.

Als ik simpel ga rekenen: Vmpp NOCT 82,1 V van dit paneel x 9 stuks op rij kom ik aan 739 Volt. De max. DC spanning van deze omvormer is 550V!
En meer strings zijn vlg. datasheet niet mogelijk.

Daar komt nog bij dat alle panelen van de onderste rij in deze tijd van het jaar ongeveer voor de helft in de schaduw liggen. Gaat dit wel optimaal werken?


Door Ruud op 27 januari 2015

Hallo Lex,

Inmiddels heb ik je E-book doorgelezen en al veel info van deze site gehaald. Toch heb ik een vraag. Ik overweeg op een schuin dak 20 panelen te plaatsen van 255Wp en op een plat dak 10 dezelfde panelen. Totaal dus 30 panelen à 255 Wp = 7650Wp. In beide opstellingen is er geen enkele schaduwvorming en de panelen zijn 100% op het zuiden gericht. Hellingshoek schuine dak is 50 graden en op het platte dak worden de panelen onder een hoek van 15 graden geplaatst. Nu twijfel ik over de omvormer. Ik kan de SMA SMC 8000TL (die zeer goed uit de Photon test komt) erg gunstig kopen. Deze levert echter max. 8250W. Deze omvormer heeft 1 MPP Tracker en kan 4 Strings per MPP-Tracker hebben. Maar kan ik deze omvormer wel toepassen gezien het vermogen en de enkele MPP-Tracker?

Alvast dank voor je reactie.
Mvrgr Ruud


Door Lex Schiebaan op 11 maart 2015

Hallo Ruud,

Dat je deze zo goedkoop kan kopen komt waarschijnlijk doordat deze omvormer in Nederland vrijwel niet toepasbaar is. Deze werd vroeger gebruikt is sets van 3 stuks om zo een 3 fase omvormer na te bootsen. Sinds de grootschalige komt van 3 fase omvormers jaren geleden wordt deze niet meer gebruikt. Alleen al om het feit dat de fase-onbalans in NL max. 5000 watt mag zijn.

Een enkele MPP met 2 verschillende daken is ook niet handig en zal veel verlies opleveren.

Succes.

Groeten,

Lex


Door hendrik op 26 januari 2015

Hallo.even een vraagje.

Ik heb afgelopen week 13 panelen op mijn dak geïnstalleerd. Bén in bezit van 9 surprise panelen 260wp fullblack en 4 ecosolar panelen van 260wp fullblack. Heb 7 sunrise panelen op 1 string en 6 panelen op de tweede string kan dit of gaat dit vermogen kosten.

Heb een Ominik omvormer van 3400wp met Wi-Fi type 3k

Alvast bedankt voor de reactie

Gr hendrik


Door Lex Schiebaan op 9 maart 2015

Hallo Hendrik,

Dat is niet aan te raden. Zal je geen maximaal rendement mee halen.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 2 januari 2015

Hallo Bart,

Dat zou je zeggen inderdaad maar dat is helaas niet zo. De optimizers worden aangestuurd door de omvormer en kunnen alleen in een string van optimizers werken.

Wat je wel zou kunnen doe is het paneel op een micro omvormer zetten. Dat kan natuurlijk wel.

Succes!

Groeten, Lex


Door Bart op 1 januari 2015

Hoi Lex,

Als optimzers worden voorgesteld dan is dit altijd voor alle panelen. Ik heb 12 panelen waarbij op 1 paneel beperkt schaduw valt. Kan ik ook alleen voor dit ene paneel een optimizer toepassen opdat het paneel de opbrengst van de andere 11 niet nadelig beïnvloed? Als ik de werking van een optimizer goed begrepen heb dan zou dit moeten kunnen.


Door Lex Schiebaan op 27 december 2014

Hallo Roel,

Die komen binnenkort op deze site. Juist om de reden die u noemt. Hou de site in de gaten.

Groeten,

Lex


Door Roel B op 24 december 2014

Dag Lex,

zijn er betrouwbare prijs/prestatie vergelijkingen van panelen en van omvormers? Ik heb nu een aantal offertes binnen, ieder met andere merken, en volgens iedere aanbieder de beste panelen/omvormers van de wereld…

Mvg Roel


Door Lex Schiebaan op 16 december 2014

Hallo Evert,

Dat kan je het beste zelf even berekenen met de software van Power One. Zie http://www.stringsizer.abb.com/

Kan je er mee spelen en kijken wat de grenzen zijn. Meestal is bij 1 MPP tracker 1string aantrekkelijker in verband met hogere spanning.

Succes.

Groeten,

Lex


Door evert op 16 december 2014

oke ,zal kijken, heb jij ervaring met dmegc panelen,is het een goed merk.
bedankt voor reaktie.
vr gr Evert


Door Lex Schiebaan op 9 maart 2015

Hallo Evert,

Ik ken het merk maar dat is ook alles. Zou ze zelf niet kiezen en voor wat beters gaan maar dat is mijn mening.

Groeten,

Lex


Door evert op 13 december 2014

hallo Lex, ik heb al een power one omvormer pvi2000, nu heb ik zonnepanelen op het oog van dmegc, 12 x 190wp allblack, is het verstandig om 2 strings te doen of 1 string.max dc spanning is 600volt en startspanning 200 dacht ik.
mv gr Evert


Door Lex Schiebaan op 12 december 2014

Hallo Willem,

Leuk om te horen.

Dat gaat niet goed. De verschillende dakoppervlakken hebben een eigen omvormer nodig met een MPP traker. In die grote zijn er een omvormers met 2 MPP.

Je zou of 2 omvormers moeten gebruiken of micro omvormers. De Mastervolt Soladin Web 700 is bijvoorbeeld een mooie omvormer hiervoor.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Willem Boom op 12 december 2014

Dag Lex,

Allereerst hartelijk dank voor je website en E-book!
Na alle vragen gelezen te hebben is me nog wat onduidelijk:
ik wil 6 panelen á 250 W plaatsen, 3 aan de westkant en 3 aan de oostkant van ons dak, als ik een omvormer gebruik met 2 strings en 1 MPP tracker dan heb ik toch de meest optimale opbrengst – kosten verhouding?

Hartelijke groet,

Willem


Door alayth op 29 september 2014

Goede Dag .

Lex ik denk erover om 4t/m 6 panelen te plaatsen op een schuurdakje in de tuin van een rijtjeshuis en zo een beetje stroom te krijgen en meer te besparen op mij enco nota van 80 euro in de mnd . met een mastervolt 1000 w omvormer of iets in die catagorie ,panelen kunnen elk tot 250 wp zijn. in het zuiden op 30 graden

Nu is mij vraag wat kan ik het beste doen of juist niet doen met deze capaciteit
2 de vraag wat levert het mij op als ik 4-6 panelen plaats op zo een plaats.(kwh)
3 wat kost zo een project in de meeste gevallen .

M.v.g alyath


Door Lex Schiebaan op 4 oktober 2014

Hallo Alyath,

Dat kan prima inderdaad. Je kan simpel rekenen met 200-250 kWh per paneel afhankelijk van de oriëntatie en situatie. Kosten lopen erg uit een. Laten doen is vrij kostbaar bij zo’n klein systeem. Reken dan op 2000-3000 euro. Zelf doen kan goedkoper.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 12 september 2014

Hallo Ignace,

Het geluid van de relais hoor je met name als de omvormer op start. Dan doorloopt de omvormer een programma waarbij hij alles controleert op werking en veiligheid. Dit duurt meestal 1-2 minuten.

Geen tikken betekend dus zeker niet dat de omvormer niet werkt. Je hoort hooguit de ventilator en soms wat brom of hoge tonen.

Wolken zorgen er zeker voor dat de omvormer meer schakelt e.d.

Als de omvormer heel hard tikt dan is dit misschien ook niet goed. Welk merk omvormer heeft u?

Groeten,

Lex


Door Ignace van Campenhout op 7 september 2014

Beste Lex,
Vraag m.b.t. de (stevige) tikgeluiden van de relais, (alsof een kraai tegen je dakgoot aantikt). Heb onlangs een zonnepaneelsysteem (12 panelen)laten installeren. Het valt me op dat ik de ene ochtend meer tikgeluiden hoor dan de andere.
-Maakt een relais soms geluid en soms niet?
-Als ik minder tikken hoor betekent dat dat de zonnepanelen niet allemaal zijn ingeschakeld?
-Kan het verschil samen hangen met het weer? ( bewolkte ochtend doet minder zonnepanelen “”aanslaan””?)
Groet,
Ignace


Door Arjan op 21 augustus 2014

Hallo Lex,

Ik heb 10x250W panelen (Vm 31,17V / Im 8,03A) in 1 serie string aangesloten op parallel geschakelde MPP trackers van een omnik3.0TL omvormer. Echter het maximale piekvermogen bedraagt slechts rond 1500W, ondanks dat de zon vol op de panelen staat en er geen schaduwwerking optreedt (dak op west-zuid).

Wat telkens opvalt is dat dc spanning ’s morgens bij opstarten nog ca. 300V tot 310V bedraagt en dat deze blijft schommelen tussen 270 & 280V indien er een kleine dc stroom gaat lopen. In de loop van de ochtend loopt de stroom op, echter rond 12:00 uur als de zon beter op panelen komt, dan valt de spanning in grote stappen terug naar waarden tussen 150 & 200 V. Bij goede instraling lopen stroomwaarden op tot rond 8A. Echter opbrengst wordt beperkt door lage spanning… Hogere stromen resulteren in lagere spanningen met pieken en dalen. Ik heb hier nog geen verklaring voor… Wat zou de oorzaak / oplossing kunnen zijn?
Alvast bedankt voor uw reactie.

Groeten, Arjan

Ps. 2 stringen van 5 panelen, elk op een aparte tracker, biedt ook geen soelaas (spanning valt terug van 150 naar ca. 120 V, wat tevens ongeveer minimale spanning voor omvormer is – opgewekte stroom blijft onder 2 A per string ondanks goede instraling…)

Ik heb


Door Lex Schiebaan op 14 september 2014

Hallo Arjan,

Dat is een bekend probleem. Zie een eerder antwoord wat ik op een ander artikel heb gegeven:


Hallo Andre,

Dit is een veel voorkomend probleem met de Omnik. De Omniksol kan niet meer dan 1700 watt op 1 string aan en gaat de opbrengst dan aftoppen. Vreemd is dat hij dan een zaagtand in de grafiek geeft.

De zonnepanelen moeten dus over de 2 MPP ingangen verdeeld worden. Dit kan door 2 strings te maken (zoals u heeft gedaan) of 1 sting met een Y connector op de 2 punten aan te sluiten. Dan zal de stroom netjes over beide MPP ingangen verdeeld worden.

Het is dus een eigenschap van de omvormer. Bij de meeste andere omvormers komt het niet voor.

Groeten,

Lex

Je geeft zelf al aan dat 2 strings van 5 panelen ook geen mogelijkheid is. Dit betekend dat de omvormer niet geschikt is voor de installatie. Het is dus of genoegen nemen met (veel) minder opbrengst of een nieuwe omvormer aanschaffen / omruilen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 7 augustus 2014

Hallo Jos,

Dit zijn de relais. Elke omvormer heeft deze maar bij de ene zijn ze wat harder hoorbaar dan bij de andere.

De relais zijn onderdeel van de opstart procedure. Zodra het licht wordt geven de zonnepanelen een spanning. De omvormer gaat vervolgens metingen doen en kijken of het zin heeft om op te starten. Zodra dit zin heeft gaan de relais om switchen (tikkend geluid) en start de omvormer op.

Heel normaal dus.

Als het irritant is kan je kijken of het mogelijk is de omvormer te verplaatsen of om te zorgen dat het geluid niet door klinkt door bijvoorbeeld het plaatsen van rubbers.

Groeten,

Lex


Door Jos op 22 augustus 2014

Beste Jos,
dank voor de uitleg en de tip. Ik was even met vakantie en daarom kan ik nu pas reageren.


Door Jos op 22 augustus 2014

Bedoel natuurlijk Lex!!!


Door Jos op 2 augustus 2014

Beste Lex, op mijn dak liggen 20 panelen van elk 275 Wp, op zolder hangt de omvormer, een Trannergy PVI 5400TL 2x MPP. Dat ding maakt iedere ochtend tussen zes en zeven uur eigenaardige tik geluiden. Drie tikken kort achter elkaar, de vierde tik iets later. Metaal op metaal. De interval tussen de vier “klopsignalen” varieert, van één tot enkele minuten. Hoorbaar in de slaapkamer. Wat zou dar de oorzaak van kunnen en is dat normaal?


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Rob,

Het is inderdaad erg druk dus niet altijd tijd om alles bij te houden. Anderen mogen natuurlijk ook reageren wat gelukkig steeds vaker gebeurt.

De Omnik aanbieder is in dit geval onjuist. Het ligt aan de panelen maar waarschijnlijk gaan er niet eens 4 panelen op een string. De MPP spanniing is dan waarschijnlijk heel vaak te laag waardoor je heel veel opbrengst verlies krijgt. En de spanning is laag wat veel verlies geeft. Onzin verhaal dus.

En als je praat over omvormers die veel en met name irritant geluid maken dan is het wel een Omnik omvormer.

Succes,

Groeten,

Lex


Door Rob van der Sluis op 4 juli 2014

Dag Lex,

Je had nog geen antwoord gegeven op mijn vragen van 21 juni, maar door zelf te zoeken (o.a. op jouw website) ben ik er grotendeels wel uit. 1 vraag heb ik nog wel:

Zoals gezegd ben ik van plan om eerst 8 250 Wp panelen te plaatsen en als dat allemaal goed loopt voor het eind van dit jaar nog eens 8 250 Wp panelen. Bij de eerste serie wil ik wel alvast de complete infra structuur aanleggen voor de 16 panelen. Mijn gedachten gaan dus uit naar een omvormer met 2 trackers. Dat is ook nodig. Mijn dak ligt op zuid, maar ’s ochtends heb ik door bomen iets schaduw aan de oostkant en ’s avonds aan de westkant van het dak. Tussen 10 en 16 uur ligt het hele dak in de zon (als die schijnt tenminste).

Ik heb 2 aanbieders die ik wel zie zitten: de een biedt een Omnik 4 TL2 omvormer aan, de ander een Goodwe 3600. Beiden met 2 trackers. Nu adviseert de Omnik aanbieder mij de eerste 8 panelen te verdelen over de 2 trackers (2*4) en daar dan later 2*4 aan toe te voegen. Dat is eigenlijk niet mijn bedoeling. Ik had gedacht in 1e instantie slechts 1 tracker te gebruiken en daar dus 8 panelen op te plaatsen en de andere tracker pas in te zetten als de 2 serie het dak op gaat. Als ik de 1e serie over 2 trackers moet verdelen, lijd ik waarschijnlijk veel verlies. Maar de Omnik aanbieder raadt mij dit dus af. De aanbieder van de Goodwe ziet hierin geen probleem. Ook bij nogmaals vragen volharden beiden in hun standpunt.

Wie heeft er nu gelijk?

Groet,
Rob


Door Steve op 23 juni 2014

Beste Lex,

Ik heb een vraag waarvan ik hoop dat je deze kan beantwoorden.

Door veel wisselende schaduw op onze panelen overwegen we om aan onze bestaande installatie met SMA omvormer de optimizers van solaredge met IndOp technologie toe te voegen. Deze zijn speciaal bedoeld om aan te sluiten op een omvormer van een ander merk.
Zo wordt de MPP per paneel bepaald.

Mijn vraag gaat over wat in dit geval met de MPP tracker van de SMA omvormer gebeurt. Deze wordt denk ik overbodig, maar de SMA heeft hiervan geen weet.

Nog een vraag die ik me stel heeft betrekking met het feit dat onze omvormer licht ondergedimensioneerd is. 8000 watt AC vermogen met 8820wp zonnepanelen.
Wanneer er het meest zoninstraling is produceren de panelen het maximum van 8820 watt. De omvormer weet dat dit teveel is en gaat dit middels een ander MPP punt aftoppen naar 8000 watt.
Mijn vrees is dat het hier wel eens kan mislopen aangezien de MPP van de omvormer wordt “overruled” door de optimizers met een MPP berekening per paneel.
Ik zie dus niet hoe de omvormer nog kan aftoppen.

Alvast bedankt voor jou reactie,
Groeten,
Steve


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Steve,

Independent optimizers kan inderdaad interessant zijn. De MPP tracker van de SMA blijft werken voor het hele systeem. De optimizers functioneren alleen op het paneel. Bij een normale SolarEdge systeem gebeurt dit bijna hetzelfde. De optimizers zijn reactief op de omvormer.

De omvormer bepaalt de spanning en de stroom en kan zichzelf dus altijd aftoppen. Hier kunnen de optimizers geen invloed op uitoefenen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Rob van der Sluis op 21 juni 2014

Dag Lex,
Ik overweeg plaatsing van zonnepanelen en heb net jouw boek en een groot gedeelte van jouw weblog gelezen. Toch heb ik nog wel wat vragen.

Het dak van mijn schuur, 15 m lang, staat mooi op het zuiden. Er is plaats voor 5kWp in 2 rijen. Er is met name op de weerszijden ’s ochtends, resp. ’s avonds wel wat schaduw van bomen, maar niet tussen 10 en 16 uur. In de winter is er ook schaduw van grote eikenbomen aan de weg (lage zon), maar die hebben dan geen blad. De (draad) afstand naar de meterkast in huis is ca. 50 meter. Ik overweeg de omvormer in huis te plaatsen ((draad)afstand dichtbijzijnste paneel tot omvormer is dan 30 m, ik schat de afstand van de omvormer naar de groepenkast dan nog op een kleine 20 m. Dit zijn geschatte waardes omdat ik het nog moet aanleggen.

Om financiële redenen en ook omdat ik ervaring wil opdoen en dat in praktijk wil brengen, ga ik niet in 1 keer 5 kWp plaatsen. De aan te leggen infra structuur (geul graven, kabels trekken, etc.) wil ik wel in 1 keer doen, zodat ik later makkelijk kan uitbreiden. Die eerste rij leg ik dan in het midden neer om schaduweffecten te voorkomen. De 2e rij eronder. Als dat allemaal goed werkt zou ik 1-2 jaar daarna kunnen uitbreiden tot 5 kWp en dan eventuele schaduweffecten voor lief nemen.

Als instap denk ik aan 7 of 8 panelen van 250 Wp, op vrij korte termijn (binnen een half of 1 jaar) te verdubbelen. Gewoon om eerst te proberen of het werk, voor ik al mijn kruit verschiet. Later kan ik eventueel uitbreiden naar 5 kWp.

Ik overweeg gelijk een omvormer aan te schaffen met 2 strings voor 7 of 8 panelen per string. De 2e string laat ik dan even ongebruikt. Later kan daar een 2e omvormer bij komen. De draden voor de 2e omvormer wil ik wel vast trekken.

Mijn vragen zijn:
1. Ik heb wel eens gelezen dat omvormers lawaai maken. Geldt dat ook voor moderne omvormers? Is dat iets om rekening mee te houden? Ik wil de omvormer in huis plaatsen. Welke merken zijn lawaaiig?
2. Welke kabel dikte adviseer je (PV draad en 230V draad)? 4 mm2 of 6 mm2 voor PV draad?, 2,5 mm2 of 4 mm2 voor AC draad?
3. Wat zijn dan de verliezen. Hoe bereken ik dat? Ik ga ervan uit dat de afstand naar de omvormer de afstand van het dichtbijzijnste paneel is, en niet het verste paneel.
4. Ik neem aan dat er tussen iedere string en omvormer er 2 PV draden getrokken moeten worden (zwart en rood)?
5. Moet er per string ook een aparte 230V AC kabel naar de groepenkast?
6. Moet er per omvormer een aparte 230V AC kabel naar de groepenkast?
7. Moet iedere omvormer en of string op een nieuwe groep worden aangesloten of kan dit later op dezelfde groep?
8. Ik kan 250Wp mono of poly kristallijn kopen. Die zijn ongeveer even groot en qua prijs verschillen ze ook niet veel. Wat is beter t.a.v. opbrengst, levensduur en schaduw effecten?
9. Worden panelen doorgaans geleverd inclusief (korte) kabels om ze met elkaar te kunnen verbinden, m.a.w. moet ik voor het kostenplaatje alleen de kabellengte tussen string en omvormer rekenen
10. De omvormer moet qua vermogen passen bij het vermogen aan panelen. Zijn er verder nog zaken om rekening mee te houden, m.a.w. kan ieder merk omvormer op ieder merk paneel?

Bedankt voor jouw reactie.

Rob


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Rob,

Klinkt goed en weloverwogen. De antwoorden op jouw vragen.

1. Moderne omvormers zijn over het algemeen vrij stil. Maar het varieert per merk en type. Ook verschilt het met het type geluidjes. De ene zoemt een beetje en de andere heeft hoog frequent tonen die erg irritant kunnen zijn. Veel omvormers hebben en max geluid van 25-30 dB. Dit is vergelijkbaar met een normaal geluidsniveau in een stille ruimte. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Decibel_(eenheid)#mediaviewer/Bestand:Geluidsniveaus.svg

2. Dat ligt aan de exacte lengte en het verschil wat je wilt hebben ten opzichte van de kosten. Een dikkere kabel is duurder maar geeft minder verlies. Je kan het exact berekenen met de handige tools hier op de site: http://zonneenergie.eu/zonne-energie-tools/

3. Zie antwoord 2. Het gaat om de totale kabellengte. Een kabel geeft weerstand en dat betekend verlies.

4. Klopt. In ieder geval 2 namelijk de plus en de min. Vaak wordt gewoon 2x zwart gekozen maar rood en zwart is wel handig.

5. Niet per string. De AC kabel is afhankelijk van het aantal fases. 1 fase is 3 aders en 3 fase is 5 aders.

6. Ja

7. Ieder omvormer moet op een eigen groep. Strings is hierbij niet van belang.

8. Zijn geen keiharde verschillen in. Als er verschil in merk is kan dit meer uitmaken dan het type cel.

9. Ja meestal 1,1 meter. Dit moet je inderdaad meenemen.

10. In principe kan ieder zonnepaneel op ieder omvormer. Behalve dunne film panelen wil wel eens speciaal zijn.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Gerard Keurentjes op 21 mei 2014

Beste Lex,

Met interesse jouw discussie over de omvormer gelezen. Ben zelf bezig de beperkte mogelijkheden om mijn huis van panelen te voorzien zo optimaal mogelijk in te vullen. Beste optie momenteel is 9 x Yingli 215 Wp gericht op west (hellingshoek 35graden) en 4 x Yingli 215 Wp gericht op zuid (hellingshoek 20 graden). SolarEdge optimizers en omvormer SolarEdge SE 3000. Totaal 2795 Wp geinstalleerd en verwacht rendement rond de 2400kWh. Mijn gevoel zegt vrij sterke overdimensionering van de omvormer. Ik kan echter niet inschatten of dat nu tot veel verlies lijdt of dat het met een dergelijke SolarEdge installatie wel mee valt. Anders zak ik terug naar een SE2200 en dat is toch weer teveel onderdimensionering.

Wat is wijs?

Groeten Gerard Keurentjes


Door André op 25 mei 2014

Hoi allemaal, heb een installatie met 12 panelen in totaal 2640 wp met een omnik 3.0 omvormer.
De opbrengsten vallen wat tegen, de panelen liggen in de ochtend in de schaduw en komen langzaam in de zon.(liggen op de garage achter het huis zzw) omdat de panelen op 1 string zitten, heb ik ze nu verdeeld in 2 stringen van 6, zodat als de eerste 6 in de zon zitten het rendement zal stijgen, en dat is het geval!….maar wat nog veel opvallender is dat, als alles panelen in de zon liggen de opbrengst veeel hoger is!!
In de oude situatie kwam het niet hoger dan +/- 1750 watt, en nu met 2 stringen gaat ie soms over de 3000 watt en heeft de hele installatie veel meer opbrengst.
In de oude situatie had ik ook een afgevlakte kartel rand in de grafiek, en nu een ronde parabool.
Heeft iemand hier een verklaring voor???

alvast bedankt voor de reactie’s


Door André op 25 mei 2014

sorry moet zijn 12 x 245= 2940 wp


Door Lex Schiebaan op 3 juni 2014

Hallo Andre,

Dit is een veel voorkomend probleem met de Omnik. De Omniksol kan niet meer dan 1700 watt op 1 string aan en gaat de opbrengst dan aftoppen. Vreemd is dat hij dan een zaagtand in de grafiek geeft.

De zonnepanelen moeten dus over de 2 MPP ingangen verdeeld worden. Dit kan door 2 strings te maken (zoals u heeft gedaan) of 1 sting met een Y connector op de 2 punten aan te sluiten. Dan zal de stroom netjes over beide MPP ingangen verdeeld worden.

Het is dus een eigenschap van de omvormer. Bij de meeste andere omvormers komt het niet voor.

In ieder geval is het bij u opgelost.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Gerard,

Je kan het even checken in de Site Deisgn software van Solar Edge. Hier kan je exact jouw situatie opgeven en checken of het goed is.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 7 mei 2014

Beste Michel,

Een 2.0 is niet echt overgedimendioneerd met 8 zonnepanelen toch? Ik weet het vermogen niet maar als ik uit ga van 250 Wp dan is het precies goed.

Daarnaast is overdimensioneren vaak niet erg.

Ik zou voor de grotere gaan als dat mogelijk is.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Michel op 3 mei 2014

Beste Lex,

Sinds 20 april 2014 heb ik een installatie van 2 kWp, bestaande uit 8 panelen, 2 rijen van 6 en 1 rij van 2, allen gericht op zzw. Vandaag 3 mei was het hier aan de kust na een wat haperige ochtend staalblauw, kraakhelder en geen wolkje te bekennen. Een mooie dag dus om te kijken hoe hoog de top zou worden. Echter, ik was verbaasd door het verloop van de grafiek van de omvormer (omnik 1.5tl wifi). I.p.v een mooie parabool werd het in de loop van de dag een soort zaagtand met waarden die piekten naar 1700W en weer terug naar 1540W.
Dit ging een groot deel van de middag door totdat de bekende paraboolvorm weer terugkwam toen de zon lager aan de horizon kwam te staan.
Ik heb zelf het vermoeden dat de omvormer te krap bemeten is en daardoor de pieken aftopt. Ik had mijn zorg al uitgesproken naar de leverancier maar die vond te krap beter dan te ruim bemeten.
Wat is jou vermoeden of moet ik het in een heel andere hoek zoeken?

Met vriendelijke groet, Michel Beussen.


Door Lex Schiebaan op 5 mei 2014

Hallo Michel,

Dit is een bekend probleem met de Omnik. Deze is inderdaad te krap bemeten. De Omnik kan korte tijd meer vermogen hebben dan het typenummer (in dit geval 1500 watt). Maar kapt hem dan af en loopt weer terug naar de standaard waarde (om af te koelen).

Het onder dimensioneren van de omvormer gebeurt normaliter rond de 90%. Dus 90% van 2000 watt is 1800 watt. Lager kan ook maar dan heb je sommige dagen (m.n. koele voorjaarsdagen) dat de omvormer het afkapt. Lager dan 85% zou ik dus zeker nooit doen en zeker niet aan de kust.

En waarom geen grotere omvormer? Deze kost maar iets meer en een 2000 is dan beter dan een 1500 in jouw geval.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Michel Beussen op 5 mei 2014

Beste Lex,

Dank voor je snelle antwoord.
Dit gaat dus een lastige overweging worden. is het verstandig om over te gaan naar een grotere omvormer die dan weer overgedimensioneerd is, een Omnik 2.0 in dit geval, of hou ik het zoals het nu is.
Vandaag was het zonnig maar wel sluierbewolking en lang niet zo helder als 3 mei. Ook was het een stuk warmer. Weer zag ik in de loop van de middag de zaagtand ontstaan wat me toch weer richting grotere omvormer doet denken. Kennelijk is de huidige toch redelijk te klein. Als ik de grafiek van de omvormer bekijk lijkt het erop dat het maximale rendement al op 50 % word behaald en juist weer daalt richting het maximale vermogen dus een grotere lijkt me geen probleem. Misschien kan je me over de streep trekken…

Met vriendelijke groet, Michel Beussen


Door Hans op 22 april 2014

Hallo Lex,

Ik wil graag 14 zonnepanelen (260 WP) aanschaffen, locatie zuid.

Vanaf ongeveer 18.00 uur krijg ik schaduw op één zonnepaneel van een CV-pijpje. Niet veel, ik schat 20%. Ik twijfel echter nu over de omvormer.

SMA (SB 3600 TL21) met 2 strings en Schaduwmanagement door OptiTrac Global Peak. Deze omvormer is echter zo’n 400 euro duurder dan bijvoorbeeld Delta Solvia 3,0 G3, Fronius IG plus 30 V1 of Steca 3000.

Weegt de meerprijs van de SMA met Schaduwmanagement op tegen de goekopere omvormers?

Of valt het wel mee met de schaduw. Het is tenslotte na 18.00 uur en 20% en ook de andere omvormers kunnen met schaduw om gaan.

Groeten,

Hans


Door Lex Schiebaan op 28 april 2014

Hallo Hans,

Ik zou me in eerste instantie niet zo zorgen maken om dat pijpje op dat tijdstip. Schaduw is natuurlijk nooit goed maar soms is het niet anders.

De SMA heeft inderdaad uitstekende schaduwmanagement maar dat betekend niet dat de andere merken dat niet heeft. Een soortgelijke software als SMA heeft Steca bijvoorbeeld ook. Het voordeel wat SMA wel heeft is de 2 strings.

De Delta vind ik wat betreft techniek (trafo) en bediening een beetje achter lopen. De Fronius IG plus is ook een beetje ouderwets. De nieuwe omvormers van Fronius zijn wel helemaal super.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Hallo Andre,

Wat vreemd. In principe moet dat niet kunnen inderdaad.

Is het een gewone installatieautomaat of is het een aardlekautomaat? En heeft de andere geen problemen?

Als het een installatieautomaat is kan het zijn dat de automaat gewoon kapot is.

Groeten,

Lex


Door Andre Koopmans op 13 april 2014

Beste Lex,

Ik heb net 20 Canadian Solar 245W panelen aangesloten op 2 SMA Sunny Boy TL Single Trackers. dakhelling 45 graden zuid en geen schaduw
Het zijn 2 losse systemen eigenlijk met elk een eigen kabel naar elk een eigen groep met 16 ampere automaat in de meterkast. (hoofdzekering 40 Amp)

Nou hebben ze vanaf vanmorgen 7 uur goed gewerkt (vannacht aangesloten), maar om 11.30 gaat in de meterkast de stop (automaat) van 1 van de zonnegroepen er uit.
Alles is goed aangesloten naar mijn weten, ik heb wel wat ervaring met elektra en ik heb erg mijn best gedaan om het zeer zorgvuldig te doen.

Na het weer resetten van de 16 Amp automaat werkt alles weer prima zo te zien, het is afwisselend bewolkt/zonnig.
Hoe kan die 16 Amp automaat er nou uitgaan bij een SMA 2500, dat moet toch gemakkelijk kunnen ?
Ik pieker me suf maar kom er niet uit…

Alvast bedankt voor het meedenken,
Groet, Andre


Door Vincent de Wilde op 8 april 2014

Goedenmorgen
Wil 14 panelen 14 DelSolar Poly 250 Wp panelen laten plaatsen op het zuidwesten zonder schaduw.
Maar weet niet of ik de omvormer SAJ Sununo-TL4KB of Omnik 4 zal plaatsen.Zou u mij advies willen geven?
U zou mij daar heel erg mee helpen. Met vriendelijke groet, Vincent de Wilde


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Beste Vincent,

Ik ben persoonlijk niet zo fan van deze merken dus kan u daarbij geen voorkeur aangeven.

Succes.

Groeten,

Lex


Door jan van loon op 6 april 2014

hallo Lex,

Ik heb sinds 1jaar 10 zonnepanelen liggen van 250wp.
Deze zijn aangesloten op een sma omvormer de sunny boy SB2500TL met 1Mpp tracker.
Nu hebben de buren een dakkapel geplaatst waardoor er twee panelen rond 15.00uur in de schaduw komen.
Ik heb de omvormer al ingesteld op opti track (schaduwmanagement).
Kan ik nog meer doen om er meer rendement uit te halen.
Kun je deze twee panelen loskoppelen en dan aansluiten op de Mpp tracker?

Gr jan


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Hallo Jan,

Vervelende buren heb je. Maar de SMA kan prima om gaan met schaduw zeker als dit na 15.00 uur is. Het kost natuurlijk altijd opbrengst maar ik denk dat het mee valt.

Loskoppelen kan maar dan kan je ze niet meer op de omvormer aansluiten maar bijvoorbeeld om 2 micro omvormers. En dan blijft de opbrengst op die panelen nog steeds minder maar dan heeft het minder effect op de andere panelen.

Ik zou zeggen lekker laten liggen en na dit jaar de opbrengsten vergelijken. Dan kan je altijd nog maatregelen nemen.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2014

Beste Henk,

Bij 4 zonnepanelen lukt het in veel gevallen niet om een gewone omvormer aan te sluiten vanwege de lage spanning.

Dan is het bijvoorbeeld mogelijk deze 4 apart op een kleine omvoprmer (bv Mastervolt 1000 watt) of op micro-omvormers aan te sluiten.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Henk op 23 maart 2014

Hallo Lex,

Ik heb een vraag over panelen op 2 verschillende dakvlakken.
Op het pannendak kunnen we 14 panelen plaatsen, pal op het zuiden.
Op het wat lager gelegen platte dak kunnen we nog 4 panelen kwijt, ook op het zuiden maar met wat schaduw van een boom.
Mijn vraag is hoe ik de 4 panelen op het platte dak het beste kan aansluiten?.


Door Daniel Egberts op 22 maart 2014

Hallo Lex,

Ik heb een vraag over de juiste omvormer.
Wij hebben 12 zonnepanelen laten plaatsen YL 260C-30B in 2 strings.
De ligging is ZZW, en er is een heel heel klein shaduwplekje in de morgen.

Het bedrijf dat de plaatsing heeft gedaan heeft ons een Growatt 2500ML inverter aangeraden.
Nu zit ik de berekeningen na te lopen en vraag ik me af of ik niet beter af zou zijn met een Growatt 3000ML.

Kun jij hier zo een oordeel over geven en of een advies?

Daniel Egberts


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2014

Beste Daniel,

Dat is een beetje een persoonlijke voorkeur. Normaal gesproken wordt een omvormer in Nederland op circa 90% on gedimensioneerd. Dit ligt er dus precies tussen in. 80% is niet onmogelijk maar het zou wat verlies geven als uw zonnepanelen goed georiënteerd liggen. Het zal geen 10% zijn maar wel enkele %. Hoeveel precies ligt heel erg aan de exacte situatie.

Ik zou in uw situatie voor een 3000 gekozen. Kost meestal maar iets meer en geeft geen verlies.

Het is dus mijn persoonlijke voorkeur maar geen advies omdat ik uw situatie niet ken.

Groeten,

Lex


Door Evert Bakker op 21 maart 2014

Hallo Lex,

Ik wil op Oost en West ieder 6 panelen omdat we dat een mooier geheel vinden.
De oostkant staat iets van 6 graden meer naar het zuiden dan west, alles geheel schaduw vrij.
Ik heb de volgende configuratie:
12 maal 250wp Talesun monokristallijn All Black zonnepanelen
omvormer Trannergy PVI3200TL, 2MPPT .

Mijn vraag, is dit een geschikte omvormer daarvoor, ivm met 2 trackers of
kan alles beter aan de oostkant met 1 tracker waarbij 3 panelen dan 1 uur schaduw vorming hebben door de schoorsteen van mijn buurman.
Ik zou heel graag je mening hierover willen hebben.

met vriendelijke groet,
Evert


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2014

Beste Evert,

De Trannergy omvormer ken ik niet. Waar je op moet letten is of de opstart en MPP spanning overweg kan met de 6 zonnepanelen.

Wat de beste oplossing is kan ik zo niet zeggen zonder de situatie gezien te hebben. 1 uur schaduw vroeg in de ochtend of laat in de avond is bijvoorbeeld niet zo’n groot probleem. Midden op de dag is dat anders.

Wellicht kan u software gebruiken die bij de omvormer hoort. Dan kan u meestal zien of het goed gaat.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Peter Florijn op 6 maart 2014

Hartelijk dank voor de informatie op website en n.a.v. vragen. Erg goede site!!!!


Door Lex Schiebaan op 24 februari 2014

Beste Joop,

Dat zal waarschijnlijk niet gaan. De spanning met 4 panelen zal te laag zijn (tenzij je speciale panelen hebt). Meestal heb je voor het goed funtioneren wel 6 zonnepanelen nodig.

Groeten,

Lex


Door Joop op 23 februari 2014

Vraag,

Ik wil 4 panelen op de schuur leggen met (winter schaduw), en 6 op schuindak en 2 op het dakkapel. Alle 260 wp. Kan ik 4 om 8 aansluiten op sma sunnyboy sb3000tl-21?


Door Lex Schiebaan op 11 februari 2014

Beste Bas,

Het ligt een beetje aan het type paneel en wat daar de specificaties van zijn. De MPP spanning is 150 volt en een standaard zonnepaneel heeft een MPP spanning van iets boven de 30. De omvormer heeft dus inderdaad 6 standaard zonnepanelen nodig.

De optimizers is in uw geval een goede keuze of natuurlijk micro omvormers. En een 3e mogelijkheid is een kleine omvormer voor de 4 zonnepanelen en een iets grotere op de 6 zonnepanelen maar dat is misschien omslachtig.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Bas op 11 februari 2014

Hallo Lex,

Dank voor je snelle reactie. Het is een teleurstellende constatering dat 3 van de 4 aanbieders dit in hun aanbieding niet hebben onderkend. Ik houd er dus nog 1 over. Dat betekent echter wel dat ik er nu uit ben!

Nogmaals dank,
Bas


Door Bas op 10 februari 2014

Hallo Lex,

Na wat uitzoekwerk blijkt in mijn situatie plaatsing van 6 panelen op een plat dak en 4 panelen op een schuin dak het hoogst haalbare.
Vanwege de verschillende orientatie, en het risico van schaduwvorming bij de 4 panelen op het schuine dak, moeten beide strings apart worden aangesloten. Hierover krijg ik echter verschillende adviezen. De één stelt dat 2 MPP-trackers in de omvormer (Omnik 3K-TL) voldoende moeten zijn, en de ander geeft aan dat met individuele optimizers gewerkt moet worden. Ik lees dat bij de toepassing van 2 MPP-trackers op iedere ingang tenminste 6 panelen moeten worden aangesloten. Klopt dat en zit ik daarmee vast aan het toepassen van optimizers?

Ik zou je reactie zeer op prijs stellen

Dank alvast daarvoor,
Bas


Door Dick op 6 februari 2014

Beste Lex,
Ik heb met plezier de theorie boeken gelezen.
Nu een vraag, ik heb een ouder systeem Philips (Photowatt panelen) en drie omvormers (nu Steca).
Een van omvormers is stuk en ik wil een nieuwe kopen, ook wil ik het systeem uitbreiden.
Kan ik met een omvormer met twee MPPT-trackers totaal verschillende systemen aansluiten ??

Voorbeeld:
Ik heb nu liggen 12 panelen =1500WP (max 310Volt) uit 2004, werkt nog prima.
Wil er 8 panelen = 2000WP bijplaatsen, (panelen die nu te koop zijn)
Alle panelen gaan pal op het zuiden liggen, met een dakhelling van 45 graden.
M.vr.gr. Dick


Door Lex Schiebaan op 11 februari 2014

Beste Dick,

Bedankt 🙂

Leuk om te horen dat de 10 oude zonnepaneeltjes nog zo goed werken.

Op 2 verschillende MPP trackers kan u doen wat u wilt. Mits het natuurlijk bij de omvormer past.

De situatie die u schets kan prima. Dus op 2 verschillende MPP trackers verschillende zonnepanelen is geen probleem.

Succes.


Door Lex Schiebaan op 5 februari 2014

Beste Ron,

Ingewikkelde beredenering. Op zich klopt het wel aardig maar voor dit soort dingen hebben we redelijk eenvoudige software waarin alles vrijwel exact te berekenen is.

Het onderdimensioneren met een dergelijke opstelling (oost-west maar ook flinke helling) kan inderdaad vrij laag zijn. Echter de Solar Edge 3000 heeft wat beperkingen wat betreft de configuratie. Solar Edge zorgt ervoor dat de spanning op de string op 350 volt zit. Hier zorgen de Power Optimizers voor in samenwerking met de omvormer. Eén van de beperkingen is dat de instraling op 1 kant wel voldoende moet zijn. Wanneer dit niet zo is zal de omvormer niets of weinig doen.

U kan dit zelf even controleren met de software:
http://www.solaredge.com/files/zip/solaredge-site-designer.zip

Mijn advies is dus gewoon een omvormer erbij of de huidige omvormer vervangen door een Solar Edge die er wel mee om kan gaan.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Ron op 6 februari 2014

Beste Lex,

Hartelijk dank voor je antwoord en advies, nu dacht ik altijd dat de kracht van Solaredge was, het om gaan van meerdere oriëntaties, inclinatie ,string lengte en verschillende panelen door elkaar ter gelijke tijd.
Als de panelen via de optimizers allemaal in serie staan en de zon komt op in het oosten ( de wens is 12 panelen )dan heb ik voldoen spanning om de omvormer te starten als de zon richting het zuiden draait zal de productie van oost afnemen en van west toe nemen (12 panelen )

De Software is bij mij bekend en ik heb er ook mee gewerkt maar tot op heden is het mij niet gelukt het programma zo gek te krijgen dat hij laat zien dat een oost-west opstelling op 1 omvormer gaat werken, je kan namelijk per array maar 1 oriëntatie in geven.
Ook contact gehad met de helpdesk van Solaredge of ze begrijpen mijn niet of ze willen mijn niet begrijpen, daar kom ik dus ook niet verder mee. Mogelijk zie jij kans hier in wat voor mij te betekenen.

Vr Gr Ron


Door Lex Schiebaan op 11 februari 2014

Hallo Ron,

Dat is inderdaad de kracht van Solaredge maar de omvormer moet ook bij de zonnepanelen passen. De omvormer heeft een minimum en een maximum aantal panelen in verband met de te maken spanning en de maximale stroom. Dit is dus het probleem in uw geval. Dat u de software niet zo gek krijgt is omdat het niet kan volgens de software.

Bijvoorbeeld 12 zonnepanelen op het zuiden en 12 op het westen kan wel prima met een 5 of een 6 kW omvormer.

Ik zou dus niet kijken naar de bestaande omvormer maar deze vervangen of er 1 bijplaatsen. In het hele systeem is de omvormer niet zo duur en toch heel belangrijk.

Groeten,

Lex


Door Ron op 4 februari 2014

Beste Lex,

Enig tijd terug heb ik je benaderd voor een Oost-west op stelling op mijn dak je heb mij toen verwezen naar je toe nog te verschijnen artikel over de onder/over dimensionering van omvormers.

De volgende vraag heb ik aan diverse leveranciers gesteld en aan tweakers op tweakers.net

“”Op mijn dak richting het westen onder een hoek van 45 graden is reeds aanwezig 3060 Wp aan panelen YL255c-30b panda black met Solaredge optimizers en SE 3000 omvormer.

Mijn vraag hoeveel panelen kunnen er bij geplaatst worden zonder extra omvormer.

Kunt U dit middels een berekenen duidelijk maken.””

Hier onder een antwoord..

Oost-West bereken ik eigenlijk 100% op de A van de panelen.
De V veranderd toch niet, dat veranderd alleen met de temperatuur.
voor 45 graden oost-west gebruik ik de factor 1,44.

Dus panelen van 8A geven op oost-west 11,52A met hun bijbehorende V.
In jouw geval met 12 oost + 12 west panelen een +/-350V * 11,52 = 4000W,
en dan denk je misschien dat is te veel, wel nee, geen probleem.
In de zomer als de panelen warm zijn zakt de V een aardig stuk naar beneden en red je het wel.
En de zomer is toch het belangrijkste moment.
Ook heb je een andere vorm van de parabool als je oost-west hebt.
http://members.home.nl/vr…ng/tweakers/7juni2003.jpg
Dus het dunne puntje mislopen in de middag = geen ramp.
Eigenlijk zie je dan dat 6000Wp ook kan, alleen dan ga je wel aardig wat weg gooien, en is net een beetje zonde. (als het toevallig leuk uit komt kun je het gewoon doen. meer Wp = meer kWh het loopt alleen niet meer zo snel omhoog.)

er is gewoon erg veel marge op het spul, en je hoeft niet te bang te zijn.
6000Wp leuk?, doen dan. als het tegen valt, kun je altijd nog een extra omvormer pakken of een zwaardere omvormer.
geen probleem.

Solaredge geen idee wat dat doet. daar kan ik je niet mee helpen.

Is het mogelijk dit ook te betrekken op Solaredge


Door Cor op 4 februari 2014

Lex bedankt voor de informatie. Ik kan hiermee verder.

groeten,

Cor


Door Frederik op 17 maart 2014

Beste Cor

De nieuwe solarmax 4000p heeft wel 2 mpp trackers en is de opvolger van de 4200s. (En goedkoper) Ik heb deze sinds vorige week in gebruik.

Ik gebruik echter maar 1 string voor 16 zonnepanelen.

Mvg,
Frederik


Door Lex Schiebaan op 4 februari 2014

Hallo Cor,

Ik zou zeker een omvormer nemen met 2 MPP trackers. Of de zonnepanelen bij de dakkapel een groot effect hebben kan je bepalen met speciale schaduw software. Maar het kan het overwegen waard zijn om deze achterwege te laten. Soms geldt dan: minder zonnepanelen is meer opbrengst.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Cor op 3 februari 2014

Hallo Lex,

Dus kan ik beter de SMA SB 3600 TL-21 kiezen met 2 trackers dan heb ik meer rendement? Of die 2 panelen die het dichtste naast de dakkapel zitten achterwege laten??

Ik zit nog in offerte stadium dus..

Bij voorbaat dank,

Cor


Door Lex Schiebaan op 3 februari 2014

Hallo Cor,

Ik heb even snel gekeken en volgens mij heeft de SolarMax maar 1 MPP tracker. Schaduw op 1 van de 20 zonnepanelen zal dus een nadelig effect geven op de opbrengst. Gelukkig zit u tijdens de beste uren schaduwvrij.

Ik schat dat met name de zonnepanelen die het dichtste bij de dakkapel liggen dus een nadelig effect hebben. Wat exact het effect is kan ik moeilijk zeggen. Wellicht heeft u monitoring en kan u het één en ander checken. Als u op een mooie dag (en dan met name in de goede maanden april-september) naar de grafieken kijkt en in de gaten houdt om welke tijd de schaduw op de zonnepanelen komt dan kan u wellicht zien of het effect groot is.

Groeten,

Lex


Door Cor op 3 februari 2014

Hallo Lex,

Ik heb een ( piramidevormig ) pannendak onder hoek van 45 graden en bijna recht op het zuiden, 5 graden zuid-oost. Ik heb plaats boven de dakkapel voor (6+8) 14 panelen van 200wp en nog eens 3 panelen links en 3 panelen rechts van de dakkapel, dus 20 panelen x 200 = 4000wp. Deze dakkapel levert tussen 12u en 15u geen schaduw op de panelen naast de dakkapel. Daarvoor en daarna wel. Boven de dakkapel geen enkele schaduwwerking. Er is een Solar Max 4200s omvormer gepland.
Hebben die 6 panelen naast de dakkapel nadelig effect op het geheel. Hoe schat jij de toegevoegde waarde in van de panelen naast de dakkapel.

groeten,

Cor


Door Lex Schiebaan op 22 januari 2014

Hallo Rene,

Leuk om te horen! Daar doen we het voor.

Groeten,

Lex


Door Rene op 20 januari 2014

Hallo, lex

Ik heb veel geleerd van jou, en je website. Bedankt.
Gr. René


Door Lex Schiebaan op 19 januari 2014

Beste Rene,

Van JFY heb ik nog nooit gehoord. Kan er zo snel ook niet echt informatie over vinden. Een beetje omvormer fabrikant heeft toch wel een duidelijke website en normaliter ook software waarmee u de configuratie kan berekenen.

Ik heb wel een vage datasheet gevonden. Daarin staat een max DC spanning van 500 volt (erg laag trouwens). 16 panelen in 1 string gaat dus sowieso niet. Die geven makkelijk 600 volt wat erg gevaarlijk is als deze hoger is dan de maximaal DC spanning van de omvormer (ontploffen e.d.).

Het parallel zetten van de MPP trackers geldt alleen voor die specifieke omvormer. Bij een beetje omvormer is dit echt niet nodig en kan je bv gewoon 16 panelen op 1 string aansluiten of heeft de omvormer 2 ingangen per string. Dit is dus een noodoplossing voor die omvormer.

Groeten,

Lex


Door Rene op 19 januari 2014

Hoi, lex

De omvormer is een: JFY Suntwins-4000TL.
Nu zag ik vandaag op internet ( http://libra-energy.eu/nl/tips/omvormer-parallel-op-2-mpp-trackers ) dat je 1 string (16 x 275w) op 2 mpp trackers doorgelust (verdeeld) worden heb je daar ervaring mee. ?
of wat zou je mij adviseren met dit systeem.?

Gr. Rene
Al vast bedankt voor je reactie.


Door Lex Schiebaan op 18 januari 2014

Beste Rene,

Dat ligt een beetje aan de omvormer. Belangrijk is dat de zonnepanelen met hun spanning goed in het MPP bereik zitten.

Met 16 zonnepanelen heb je als voordeel dat de spanning hoger is en dus de kabelverliezen lager zijn. Maar dat weegt vaak niet op tegen 2 strings. Vaak is er altijd wel iets van schaduw (bv nu in de winter) en bijvoorbeeld vogelpoep op 1 van de panelen heeft dan invloed op slechts 8 zonnepanelen.

En 2 strings heeft als voordeel dat je ze kan vergelijken. Mochten er grote verschillen ontstaan dan kan dit duiden op een fout in het systeem.

Dus 2 strings voor de voordelen van verschillen en foutopsporing. 1 String voor zo weinig mogelijk verlies (m.n. op lange afstanden). En alles natuurlijk wat het beste bij de omvormer past (opstartspanning en MPP spanning).

Succes.

Groeten,

Lex


Door Rene op 14 januari 2014

Hallo, Lex

ik ben bezig met zonnepanelen.
er komen 16 stuks van 275 w op te liggen
ze liggen op het zuiden 173 graden en onder een hoek van 45 graden er is geen schaduw.
er zitten 2 mpp trekkers op de omvormer.
Mijn vraag is wat is het beste alles op 1 mpp trekker te zetten (16 stuks) of ook de 2e mpp trekker te gebruiken (2x 8 stuks).
Ik wacht op jou reactie. Gr. Rene


Door waanders op 10 januari 2014

Hoi Lex

ik wil graag 10 zonnepanelen plaatsen op een schuindak 27 graden vol op het zuiden. Nu krijg ik aangeboden een Sunrise solartech all black mono 260wp. met een goodwe 3000ss. en in het andere geval met een saj sununo Tl3ka met 2 trackers. waar doe ik in mijn geval goed aan, werken 2 trackers wel of niet in het voordeel.

ik heb geen Schaduw op het dak.

Alvast bedankt

Groeten Bjorn


Door henk burema op 8 januari 2014

hoi ik heb in november 14 (byd) zonnepanelen laten instaleren met een sma 3000tl21 omvormer, nu liggen er op de schuur 9 en op het huis 5 panelen. het probleem is nu dat die 9 op de schuur helemaal niks doen(a) en die op het huis ongeveer 800 watt(b) .de panelen zijn 255 watt per stuk, nu hoorde ik dat het misschien zo is dat je de aantal panelen niet zoveel van elkaar moet laten verschillen, dus bv. 7×7 ipv. 9×5. dit is bij mij niet mogelijk maar zo heb ik er ook niet zoveel aan. graag hoor ik snel iets te vernemen. alvast bedankt


Door Lex Schiebaan op 13 januari 2014

Beste Henk,

Het verschil in panelen zou niet uit moeten maken. Het aantal panelen per string maakt wel uit. De minimale opstartspanning bepaalt of de MPP tracker gaat werken.

Ik denk dus eerder dat de 5 panelen niets doen en de 9 panelen wel werken. Zou dat kunnen?

Groeten,

Lex


Door Emile op 5 januari 2014

Beste Lex,

Ik heb 5 zonnepanelen met een afmeting van 120×60 gekregen. Er zit alleen geen omvormer bij. Ik heb de spanning gemeten per paneel en deze is ongeveer 30 volt en in serie 150 volt 0,7 amp. Wat voor een omvormer heb ik hiervoor nodig. Ik heb gezocht en kwam uit bij bijvoorbeeld Steca Grid 300.
Deze heeft een PV vermogen van 100-380 watt. Dat zou dus kunnen, alleen deze geeft de MPP spanning 45-100 V aan en de panelen geven 150 V of begrijp ik de omschrijving MPP spanning niet goed?

Ik hoor graag van je


Door Lex Schiebaan op 13 januari 2014

Beste Emile,

Wat leuk dat u een paar panelen heeft gekregen.

Meestal staat er achterop het zonnepaneel een datasheet met het vermogen en meestal zelfs de spanning met MPP.

Ik denk dat een 300 Watt omvormer een beetje klein is omdat ik vermoed dat uw zonnepanelen ongeveer 100 wattpiek zullen zijn. De stecagrid 500 zou dan denk ik beter passen. De MPP spanning zou dan ook beter in de range liggen.

Maar het is natuurlijk afhankelijk van de zonnepanelen.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 12 december 2013

Beste Quincy,

Leuke vraag. Normaal gesproken natuurlijk niet. Maar zoals u het beschrijft kan het inderdaad wel.

De zon staat nu 2 weken voor de kortste dag zo laag en geeft op heel veel systemen schaduw. Slag schaduw (scherpe schaduw van een object dichtbij de panelen) kan grote effecten geven op de opbrengst. Een streep schaduw van bv 5 cm over de breedte van het zonnepaneel kan ervoor zorgen dat deze vrijwel niets meer doet. Zie: http://zonneenergie.eu/schaduw-de-vijhand-van-zonne-energie/

Bij bewolkt weer komt de zonne-energie eigenlijk loodrecht uit de lucht vallen. Het vormt dus geen schaduw op het zonnepaneel en geeft altijd opbrengst. Het kan dus goed dat ze nu bij bewolkt weer beter presteren.

Zie ook: http://zonneenergie.eu/het-seizoen-voor-zonne-energie-het-zonneseizoen/

Groeten,

Lex


Door Quincy op 10 december 2013

Beste Lex,

kan het zijn dat mijn panelen bij bewolking beter presteren dan bij direct zonlicht? Ik vermoed dat het te maken heeft met de slagschaduw welke bij zonlicht direct ontstaat waardoor het rendement behoorlijk afneemt. Heeft een paneel dus meer last van directe slagschaduw waardoor het zwart wit gezien beter presteert bij diffuus daglicht ivm ruimtegebrek heb ik dus in december last van slagschaduw ik hoop in de zomer geen last van deze schaduw te hebben en mooie rendementen te halen.

mvrgr,
quincy


Door Lex Schiebaan op 4 december 2013

Beste Adri,

U heeft het goed uitgezocht! Complimenten!

Het verschil is in uw geval inderdaad minimaal. Dus dan is de meest mooie oplossing inderdaad een logische keuze.

In uw geval heeft u een omvormer nodig met 2 MPP trackers. Dit zijn 2 aparte ingangen op de omvormer met allebei een eigen regeling. De omvormer gaat dus per kant de maximale opbrengst berekenen. In de categorie van 15 zonnepanelen (+/- 3500 watt) zijn deze volop verkrijgbaar.

Zou u alles op 1 string zetten dan zou het helemaal mis gaan. De omvormer kan dan nooit het maximale punt bepalen dus zullen de zonnepanelen nooit opleveren wat ze zouden moeten doen.

Als ik uw verhaal zo lees moeten de zonnepanelen zeker uw verbruik kunnen dekken.

Succes met de keuzes. U heeft uw huiswerk in ieder geval al gedaan.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 2 december 2013

Beste Adri,

Of 16 zonnepanelen op het westen of 8 zonnepanelen op west en 8 zonnepanelen op het oosten beter is ligt aan de oriëntatie en de helling. Met behulp van mijn ebook Opbrengst berekenen kan u eenvoudig zelf de opbrengst bepalen. Deze is gratis te downloaden op: http://zonneenergie.eu/opbrengst-zonne-energie-berekenen/

In principe zal het in uw situatie beter zijn op het westen maar dat is ook afhankelijk van de situatie zoals schaduw e.d.

Ik ken de producten maar werk er zelf niet mee.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Adri op 3 december 2013

Beste Lex,

Bedankt voor je reactie en E-boek “opbrengst berekenen etc.”.Een nuttig hulpmiddel.
Mjin Westzijde bij 40% helling en orientatie 85 levert 788 kWh/jr met 4 panelen van 250 Wp.
Mijn Oostzijde bij 40% helling en orientatie -95 levert 750 kWh/jr met 4 panelen van 250 Wp
Conclusie: Oostzijde(licht ri N) levert omstreeks 5% minder op.
Ik overweeg 9 panelen Westzijde + 8 panelen Oostzijde te laten plaatsen.
Geschatte opbrengst 9/4 x 788 + 8/4 x 750 = 3273 kWh. Gemiddelde energiebehoefte 3100 kWh
Schatting leverancier: systeem 4250 Wp/ 3825 kWh . Ivm ligging 17 panelen Westzijde 2920 kWh/jr opbrengst.(=76%).
Mijn buurman behaalde met 15 panelen van 240kWh ( 3600 Wp) een jaaropbrengst van 2887 kWh(=80%). Dit systeem draait op mini-omvormers (1 per 2 panelen). Dit syteem levert in de regel m..i een hogere opbrengst dan met 1 grote omvormer.

Met een systeem van 9 panelen van 250 Wp West + 8 panelen van 250 Wp Oost + 1 omvormer met 2 tracks moet een opbrengst omstreeks 3000 kWh/jr. haalbaar zijn m.i.
Het plaatsen op 2 velden heeft als voordeel dat er niet een woud van panelen aan de wegzijde ontstaat.

Als ik het goed heb begrepen zoekt de omvormer zelf gedurende de dag naar de beste MPP waarde.
Wat ik nog niet goed begrijp of dit technisch betekent dat dit afzonderlijk per veld van 8(9) panelen gebeurt of gezamenlijk voor alle 17 panelen. Met andere woorden zoekt de omvormer het beste van 2 velden afzonderlijk of gezamenlijk ? Het zal toch niet zo zijn dat als de zon op de Oostzijde schijnt er geen opbrengst van de Westzijde wordt gegenereerd en andersom ?

Misschien wil je mij die techniek nog een toelichten.

Met dank voor de moeite,

en met vriendelijke groet,

Adri


Door Adri op 30 november 2013

Beste Lex,

Overweeg de installatie van 16 panelen van 250 Wp (ZN Shine). Gezien de ligging zou de Westzijde het grootste rendement kunnen opleveren. Mijn voorkeur zou uitgaan naar bv 8 Oostzijde + 8 Westzijde in combinatie met een OMNIC 4 met 2 MPP trackers. Er van uitgaande dat beide velden geen schaduwwerking hebben, wat levert dan naar verwachting het hoogste rendement, 16 panelen Westzijde of 8 Oost + 8 West ?
Reden van splitsing in 2 velden is het esthetische element en wellicht het beste van 2 werelden (dakzijden).
Plaatsing 8 panelen in 1 horizontale rij, direct onder de nok per dakzijde.
De westzjide is enkele graden richting zuid.
Aanschaf vindt plaats via veiling door “SamenZonneEnergie” (2e serie via Provincie NH/ZH en Gemeenten).
Eerder zijn al omstreeks 5000 installaties met deze producten geplaatst.
Zijn er jou ervaringen met deze chinese producten bekend ?

Graag jouw reactie en bij voorbaat dank


Door Lex Schiebaan op 17 november 2013

Beste Paul,

SMA is marktleider en bouwt de omvormers voor een verwachte levensduur van 20 jaar. Of ze dit zonder problemen halen is natuurlijk de vraag maar 15 jaar zou zeker moeten lukken. Growatt is een opkomende Chinese fabrikant.

Wat beter is in uw situatie kan ik niet bepalen. Het is afhankelijk van de situatie en de voorkeuren en natuurlijk prijs kwaliteit verhouding.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Paul op 12 november 2013

Hallo Lex.We zijn bezig met diverse offertes en mijn vraag is over de omvormer (voor 12 panelen) vereniging eigen huis adviseert de Growatt 3000TL voordelig en hier zijn de kinderziektes uit(kun je volgens hun met een gerust hart kopen) volgens de adviseurs in nu 3 offertes die raden allen de duurdere SMA sunnyboy TL aan ,waarbij 1 adviseur zelfs zegt dat deze laatste 15 jr. meegaat ? wat is wijsheid Ik zou een advies graag willen horen. met vr. gr Paul

  |  Nieuwere reacties →

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.