Bedenk goed waar je jouw omvormer hangt

Maakt een omvormer geluid? En is dit irritant? Dat is een veel gestelde vraag op Fritts.nl. Niet geheel onterecht, want vrijwel elke omvormer maakt geluid. Maar is dit geluid erg en hoe kan je voorkomen dat je er last van hebt?

Verschillende soorten geluid omvormer

Verschillende omvormers maken verschillende soorten geluid. Het soort geluid kan ook nog eens gedurende de dag verschillen.

Zoemen

De meeste omvormers hebben een ventilator. Zelfs als deze niet zichtbaar is aan de buitenkant kan het zijn dat hij een interne ventilator heeft. De ventilator zorgt ervoor dat de omvormer goed wordt gekoeld en goed kan functioneren. Heel nuttig, maar het kan ook voor een zoemend geluidje zorgen. De meeste omvormers hebben een ventilator die alleen werkt als het nodig is. Dit is dus alleen midden op de dag met zonnig weer.

Brommen

Een omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Dit gebeurt met een bepaalde frequentie waardoor het kan voorkomen dat delen van de omvormer of de omgeving (wand) gaan meetrillen. Dit verschilt erg per omvormer. Gelukkig zijn de meeste moderne omvormers zo gemaakt dat dit brommen tot het minimum beperkt is.

Tikken

Met name als de omvormer opstart, gaat deze een bepaalde procedure aflopen. De omvormer ontvangt een signaal van de zonnepanelen dat er spanning is en gaat kijken of het zin heeft om op te starten. Tijdens deze procedure gaat de omvormer verschillende keren zogenaamde relais schakelen. En deze geven een (soms fors) tikgeluid. Ook wel tik-tik-tik. Deze tikken duren niet zo lang maar hoor je wel voornamelijk aan het begin van de ochtend.

Piepen of fluiten

Een omvormer werkt met hoge frequenties. Om de wisselspanning te bouwen wordt door verschillende componenten heel snel geschakeld. En dit kan zelfs aan de bovenkant van het menselijk gehoor liggen. Een omvormer die op bijvoorbeeld 18kHz werkt kan zo een vreselijk irritante piep/fluit toon geven. Soms is deze toon voor ouderen mensen niet hoorbaar is maar voor kinderen wel.

Geluidsniveau’s

De omvormerfabrikanten geven in het omvormerdatasheet aan hoeveel een omvormer aan geluid produceert. En op basis van dat getal kan je al aardig inschatten of jij er last van gaat krijgen. Tegenwoordig hebben de meeste omvormer een normale geluidsemissie van 25-40 decibel. Maar hoeveel is dat?

  • 25 dB: Stille kamer
  • 30 dB: Fluisteren
  • 40 dB: Rustige woonkamer
  • 50 dB: Licht autoverkeer op 30m afstand

Ter vergelijking. De volgende apparaten:

  • Koelkast: 50 dB
  • CV Ketel: 40-60 dB
  • Afwasmachine: 40-50 dB

Vergeleken met andere apparaten zijn omvormers dus erg stil.

Plaats omvormer

De plaats van de omvormer bepaalt natuurlijk of jij er last van hebt. Hangt hij boven je bed, dan kan je ervan uit gaan dat je in de ochtend wat tikken hoort, maar het zoemen zal in de ochtend erg meevallen. En een omvormer die hoge tonen geeft, zou ik niet in de slaapkamer van de kinderen hangen.

Let ook op de achterwand waar de omvormer tegenaan gehangen wordt. Een dunne gipsplaat of hout kan makkelijk mee resoneren. Zo kan het zijn dat de omvormer op een zolder zelfs hoorbaar is in de slaapkamer eronder.

Omvormers zijn vaak fluisterstil, maar wil je zeker weten dat je er geen last van hebt, dan moet je hem op de juiste plek hangen. Een logische plek om een omvormer op te hangen is dan ook een plek waar je er sowieso geen last van hebt. Denk bevoorbeeld aan de CV-ruimte of in de garage.

Heb jij last van je omvormer?

Laat dan hieronder een reactie met het type omvormer en het geluid dat deze maakt. Dan kunnen we hier een lijst van maken.