Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

De juiste omvormer bij de zonnepanelen

article content

De juiste omvormer bij de zonnepanelen

Laatste update: 20 – 11 – 2015. Het kiezen van de juiste omvormer voor zonnepanelen is erg belangrijk voor het zonne-energie systeem. De omvormer vormt het hart van het systeem en bepaalt in grote mate de opbrengst. Hieronder geef ik je tips voor het kiezen van de juiste omvormer en waar je op lette bij het kopen van een omvormer.

Voor het ontwerpen van een zonne-energie systeem kijken we eerst naar de zonnepanelen. De oriëntatie, helling, welk type zonnepanelen en het aantal is bepalend voor de rest van de configuratie. Wanneer dat duidelijk is, wordt de omvormer erbij gekozen. Hierbij kijken we naar een aantal factoren.

Eigenschappen omvormer

Bij de keuze van een omvormer, is een aantal factoren of eigenschappen van de omvormer erg belangrijk. Deze bepalen of de omvormer geschikt is voor je zonnepanelen en wat de opbrengst wordt:

 • Vermogen zonnepanelen in verhouding met vermogen omvormer (onderdimensioneren)
 • Aantal ingangen op de omvormer.
 • Aantal MPP trackers op de omvormer.
 • De prijs van de omvormer.
 • De netaansluiting (1 of 3 fase).
 • Monitoring mogelijkheden.
 • Garantie

Hieronder leg ik je meer uit over de verschillende eigenschappen.

Onderdimensioneren omvormer

Ik krijg vaak vragen over de juiste omvormer bij het aantal zonnepanelen. Veel vragen daarvan gaan over het ‘onderdimensioneren’.

Wat is onderdimensioneren van een omvormer?

Vaak wordt er gekozen om de omvormer onder te dimensioneren. Dit betekent simpel gezegd dat de omvormer minder vermogen heeft dan de zonnepanelen. Meestal ligt dit rond de 90%.

Vermogen

De omvormer moet passen bij het vermogen van de zonnepanelen. Elk zonnepaneel heeft een bepaald vermogen, weergegeven in wattpiek. Het totaal van alle zonnepanelen maakt het vermogen waarmee we kunnen rekenen voor de omvormer.

Waarom wordt een omvormer vaak ondergedimensioneerd?

Dit heeft een aantal redenen.

 1. Vermogen zonnepanelen. Het maximale vermogen wat de zonnepanelen halen onder test condities wordt in de praktijk zelden gehaald. Dit komt onder andere door het weer, de temperatuur en de instraling. Zonnepanelen halen op een mooie zomerse dag vaak maar 80-85% van hun maximale vermogen. In de maanden waarop het vermogens relatief laag is, zijn de totaal opbrengsten het hoogst. Het heeft voor deze maanden dus geen zin om een grotere omvormer te kiezen.
 2. De effectiviteit van de omvormer. De omvormer heeft een bepaalde efficiency curve die meestal oploopt richting zijn maximale rendement. Dit betekent bijvoorbeeld dat de omvormer bij 10% van zijn maximale vermogen een rendement heeft van 90%. Het is dus belangrijk sneller in het hogere rendement te komen. Met een relatief kleine omvormer gebeurt dit sneller.
 3. Aanschafprijs. Een omvormer met een zwaarder vermogen is duurder (van het zelfde merk) . Een zwaardere omvormer zal enkele keren per jaar ook iets meer vermogen kunnen leveren. Of die kleine extra opbrengst opweegt tegen de extra kosten is de vraag.
 4. Opstartspanning. In de ochtend wordt de omvormer wakker en gaat hij kijken of het zin heeft energie te gaan produceren. Met name de opstartspanning is hiervoor belangrijk. Kleinere omvormers hebben over het algemeen een lagere opstartspanning.

Kan het kwaad om een omvormer onder te dimensioneren?

Vaak denken mensen dat het erg is dat een omvormer te klein is in verhouding tot de zonnepanelen. De omvormer bepaalt echter wat er gebeurt en wat het maximale vermogen is. Door de spanning en de stroom aan te passen kan het vermogen van de zonnepanelen dus nooit meer zijn dan het maximale vermogen van de omvormer.

Oost-west

Bij een oost-west (of symmetrisch) systeem op een plat dak kunnen we zelfs nog verder onderdimensioneren. De verschillende oriëntaties kunnen nooit tegelijkertijd op vol vermogen draaien omdat de instraling verschillend is. In de ochtend zullen de oostelijk gelegen panelen vol draaien. Dan neem het vermogen af en gaan de westelijk gelegen zonnepanelen vol draaien. De grafiek wordt zo als het ware afgevlakt. Vaak kan tot 80% ondergedimensioneerd worden. Alles natuurlijk afhankelijk van de situatie.

Wanneer de zonnepanelen op een schuin dak geplaatst worden met een oost en west oriëntatie dan is het zelfs mogelijk nog verder onder te dimensioneren. Hoe ver is afhankelijk van de helling van het dak.

Keuze omvormer

De omvormerfabrikanten hebben een bepaald aantal omvormers. In de range kan bijvoorbeeld een 1,2 en 3 kilowatt omvormer zitten. Welke omvormer moet je nu kiezen als je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen hebt van 250 wattpiek?

Ten eerste is het aan te raden te kijken naar een andere fabrikant die een omvormer heeft die beter bij het aantal zonnepanelen past. Moet je toch kiezen, dan is meestal de grotere omvormer een verstandige keuze. Een 2.000 watt omvormer bij 2.500 watt aan zonnepanelen is aan de kleine kant. Het kan zeker maar het zal wat verlies geven.

Aantal ingangen en MPP trackers

Omvormers hebben een aantal ingangen. Dit is vanaf 1 string tot en met 8 strings voor de grotere omvormers. Een veld zonnepanelen vormt een string. Wanneer velden van hetzelfde type zonnepaneel zijn en in dezelfde helling en oriëntatie liggen, kunnen deze parallel aangesloten worden op de omvormer. Dit gebeurt met name bij grote systemen. Liggen velden niet in dezelfde oriëntatie / helling of worden verschillende zonnepanelen gebruikt? Dan moeten deze aangesloten worden op een aparte MPP tracker.

Kleinere omvormers hebben altijd 1 MPP tracker. Vanaf 3.000 watt (12 zonnepanelen en meer) zijn er omvormers te verkrijgen met meerdere MPP trackers.

Het werken met de MPP trackers is zeer belangrijk. Vaak worden verschillende dakvlakken (bv op een dakkapel en de rest van het dak) aangesloten op 1 MPP tracker. De omvormer zal gewoon functioneren maar zal nooit de maximale opbrengst halen.

Wil je meer weten over MPP trackers? Lees dan mijn blog over MPP trackers bij omvormers.

Ik heb veel verschillende dakoppervlakken, wat nu?

Micro-omvormers. Er zijn gelukkig ook nog andere oplossingen. De bekendste zijn micro-omvormers. Dit zijn kleine omvormers die achter het zonnepaneel geplaatst worden. Elk omvormertje heeft zijn eigen MPP tracker. De opbrengst per zonnepaneel is dus optimaal. Nadeel is dat de micro-omvormers relatief duur zijn. Voor kleinere systemen (<10 panelen) valt het echter reuze mee.

Power optimizers. Voor grotere systemen met veel verschillende dakoppervlakken en/of schaduw zijn power optimizers een goed alternatief. Een power optimizer is een klein kastje met een MPP tracker. Per zonnepaneel wordt een power optimizer geplaatst. Verschil met de micro-omvormers is dat de omvorming van energie (gelijkstroom naar wisselstroom) wel gebeurt in een centrale omvormer. Dit is echter een vrij simpele omvormer omdat deze geen MPP tracker in zich heeft.

1 of 3 fase

De omvormer kan aangesloten worden op 1 of 3 fasen. Wanneer wordt gekozen voor een 1 fase of een 3 fase omvormer? Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

 1. Hoeveel zonnepanelen worden er geplaatst
 2. Wat is het vermogen van de hoofdaansluiting

1. Hoeveel zonnepanelen?

Het aantal zonnepanelen bepaalt in grote mate de capaciteit van de omvormer. 3 fase omvormers zijn er vanaf 4.000 watt (minimaal 16 zonnepanelen). Onder de 16 zonnepanelen wordt dus altijd een 1 fase omvormer gebruikt.

2. De hoofdaansuiting

Een standaard huis in Nederland heeft meestal één van de volgende hoofdaansluitingen:

 • 1x 35 ampere (meest gebruikt in de periode voor 1990)
 • 3x 25 ampere
 • Anders bv 1x 25 ampere of 1x 40 ampere.

Zwaardere aansluitingen komen vrijwel nooit voor omdat de transportkosten van de netbeheerder hiervoor aanzienlijk hoger zijn. Heb je een zwaardere aansluiting dan loont het vaak om deze te laten verlichten. Kijk eerst goed of de zware aansluiting echt nodig is en neem contact op met de netbeheerder.

Grijs gebied

Het grijze gebied is het gedeelte tussen de 17 en 23 zonnepanelen. Hierbij ben je erg afhankelijk van de hoofdaansluiting. Ik bespreek 2 veel voorkomende mogelijkheden:

1. 1x 35 ampère

Heet maximale vermogen wat in Nederland op 1 fase geleverd mag worden is 5000 watt. Het maximaal aantal zonnepanelen is dus +/- 22.

Let op: een omvormer van 4.600 of 5.000 watt kan niet aangesloten worden op een 3×25 ampere aansluiting. Wanneer je in de toekomst toch naar 3 fasen gaat (bijvoorbeeld om te koken) dan is het aan te raden dit te doen voordat de zonnepanelen geplaatst worden en te kiezen voor een 3 fase omvormer.

Wanneer je meer zonnepanelen wenst kan je de netbeheerder vragen de aansluiting te laten aanpassen naar 3x 25 ampère. Het transport (capaciteits) tarief blijft hetzelfde. Houdt wel rekening met extra kosten van circa 200 euro voor het bijplaatsen en het aanpassen van de meter.

2. 3x 25 ampère

In principe is een 3 fase omvormer de enige mogelijkheid als je meer dan 16 zonnepanelen plaatst. Er worden ook wel eens meerdere kleine omvormers geplaatst maar dit is vaak duurder.

Het kiezen van de omvormer is dus simpel:

 1. Tot 16 (standaard +/- 250Wp) zonnepanelen volstaat een omvormer van maximaal 3600 watt op 1 fase.
 2. Grijs gebied
 3. Vanaf 24 zonnepanelen is een 3 fase omvormer noodzakelijk.

Voorkeur 1 of 3 fase

In het grijze gebied is de voorkeur vaak een 3 fase omvormer.

 1. De stroom wordt over 3 fases verdeeld. Dit betekent dat de kabelverliezen lager zijn.
 2. De energie wordt over 3 fases verdeelt. Hierdoor neemt het eigen verbruik toe omdat het verbruik in huis ook over 3 fases verdeeld is.
 3. Normaal wordt stroom ook in 3 fases gemaakt door de grote centrales. De netbeheerders hebben dus liever 3 fasen omdat dit stabieler is voor het netwerk.

Bekijk ook mijn andere artikelen over omvormers:

De makkelijkste manier om te weten welke omvormer bij jouw dak past is om enkele offertes op te vragen. Vraag gemakkelijk en gratis offertes aan bij de Fritts Offerte Aanvraag Servicer

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

302 reacties op “De juiste omvormer bij de zonnepanelen


Door J van Straten op 17 mei 2021

Hallo,

Ik heb een growatt 6000w 1 fase omvormer. Deze hebben ze aangesloten op een 25a automaat met een 2 5mm2 kabel, nu vraag ik mij af of de kabel dik genoeg is?

Gr J van Straten.


Door Patrick op 17 december 2020

De installateur kiest bij 12 panelen 4500Wp (550V) een 3 fase 2 mppt omvormer (1000V-6000W) en wil de panelen allemaal in series schakelen en op 1 mppt ingang aansluiten. De reden is de lage opstart spanning met 6 panelen (6×2 strings). Kan een omvormer op 1 string werken en dan toch helemaal werken, of moet in de omvormer de strings/ingangen parallel gezet worden? En kan dit bij alle omvormers?


Door Solarpuls op 17 februari 2021

Serieele/strings omvormers met meer dan 1 mppt is vergelijkbaar met 2 omvormers in 1. elk mppt kan individueel 6kw ontvangen van de panelen. dit is gunstig wanneer je bijv. een oost/west opstelling hebt met daardoor 2 verschillende instralingshoeken. Aan de AC-zijde wordt het wel gecombineerd en afgetopt tot max 6000W output vermogen. bijv. om 11:00 oostzijde x panelen geven 4000W en westzijde x panelen geven 2000w. Samen is dat 6000W. oost/west gecombineerd zou 3000 á 4000w geven (indicatief). In uw voorbeeld hierboven is met 12 panelen heeft 1 string de voorkeur mits gelijkwaardige instralingshoek (max 5 graden verschil). Hogere opstartspanning heeft de voorkeur vanwege efficiëntie/interne verliezen van de omvormer.


Door Patrick op 17 december 2020

De installateur kiest bij 12 panelen 4500Wp (550V) een 3 fase 2 mppt omvormer (1000V-6000W) en wil de panelen allemaal in series schakelen en op 1 mppt ingang aansluiten. De reden is de lage opstart spanning met 6 panelen (6×2 strings). Kan een omvormer op 1 string werken en dan toch helemaal werken, of moet in de omvormer de strings/ingangen parallel gezet worden?


Door Hans op 12 mei 2020

Hallo Lex. Misschien een “blonde” vraag maar het volgende:
Je stelt bij : “Voorkeur 1 of 3 fase
De energie wordt over 3 fases verdeelt. Hierdoor neemt het eigen verbruik toe omdat het verbruik in huis ook over 3 fases verdeeld is. ” Begrijp ik goed dat je bedoeld dat je in dat geval meer van je eigen opgewekte stroom verbruikt en dus minder aan het net levert dan met 1-fase? Alvast bedankt voor je reactie.


Door Ab Flonsma op 24 maart 2020

Ik heb 16 panelen á 320 en dus 5100 WP en een omvormer met maximaal 4000w output. Ik ben van van mening dat dit eigenlijk te weinig is. Zie ik dit verkeerd?
Afgelopen dagen is enkele uren de opbrengst afgetopt op precies 4000 per uur, duidelijk te zien in mijn grafiek op de app.


Door Marieke op 23 april 2020

Wij constateren precies hetzelfde! (4750 wP met omvormer van 4.000). Onze panelen zijn na de zomer geplaatst. Ik heb dus nog geen inzicht in de piekopbrengst in mei/juni. Maar heb ook sterk het gevoel dat wij beter en zwaardere omvormer hadden kunnen hebben.
Hoe kan je vaststellen waar het omslagpunt ligt tussen het sneller opstarten en effectiever werken bij weinig zon vs. Het aftoppen van de piek?


Door videast op 8 februari 2020

Beste,
ik woon in Belgie, en heb een 3×230 netwerk zonder neutraal (wat blijkbaar alleen in Belgie gebruikt wordt). Ik heb een ervaren installateur laten komen om een offerte te maken voor een installatie voor +/- 4000 kwh verbruik per jaar. De installateur stelt voor om een 1-fase omvormer van SMA te plaatsen. Dit brengt echter volgende vraag bij mij naar boven: zal een digitale (“intelligente”) meter – die verplicht is in Belgie bij zonnepanelen – mijn verbruik en injectie op verschillende fases bij mekaar optellen? Ik wil namelijk vermijden dat ik vermogen injecteer naar het net op Fase1, en tegelijk een aantal verbruikers heb op fase 2 en 3. Gezien mijn vermoeden dat binnen afzienbare tijd de euro’s die we gaan terugkrijgen voor de injectie niet gelijk zullen zijn aan de euro’s voor verbruik. Als mijn slimme meter die de 3 fases apart bijhoudt en daarop mijn kost berekend, kan dat wel heel negatief uitdraaien voor mij.
Iemand die hier iets van kent, en mij advies kan geven?


Door videast op 8 februari 2020

nog even toevoegen dat mijn installateur ook nog zei dat bij de merken waar zij mee werken (SMA en SolarEdge) er geen 3-fasige omvormers zijn die op een 3×230 zonder Neutraal netwerk kunnen werken.


Door George op 27 februari 2020

Hallo,

Je wil inderdaad geen 1 fase omvormer op een 3 fase groepenkast zetten, dan kan je inderdaad op 1 fase terugleveren en op de andere verbruiken.
Je moet dan die 1 fase omvormer bij de gebruikers zetten.

Ik zou nog eens goed navragen bij SMA benelux of het echt klopt.Door Bas op 4 augustus 2019

Hallo Lex,

Ik heb 12x een 300pw op een plat dak staan met een hellingshoek van 13. Total is dat 3600Pw. Nou kom ik er achter dat mijn installateur een SMA Sunny boy 2.0 omvormer heeft geplaatst. Naar mijn idee en jouw uitleg begrijp ik dus dat deze omvormer niet ideaal is?

Mvg Bas


Door George op 27 februari 2020

Een 3.0 zou beter geweest zijn.
Gemiddels zal je met die panelen op 2.8KW draaien dus toch wel ruim boven de 2.0 KW.


Door Mark op 24 januari 2021

Sunny boy 2.0 gaat tot 4000wp


Door Rene Roos op 14 juli 2019

Beste lex,
Mijn naam is Rene en heb 12 zonnepanelen van 330 kw deze komt op een omvormer van solis 4g 4000 kw met 2 mmps ze worden in twee strings gelegd van 6 op een flatfix fusion dual systeem.
De omvormer is 1 fase en heeft een Ac van 22 AMP wat voor een zekering moet hier tussen en wat is de beste dikte van het installatiedraad wat ik kan gebruiken.


Door guido verspoor op 3 juli 2019

Beste Lex,
Ik heb een eaton omvormer met een nominaal uitgangsvermogen van 3300 W, en de mogelijkheid om 2 strings aan te sluiten. De panelen zijn in 2 strings van 6 geplaatst, de strings worden echter voor de omvormer samengevoegd bij de extra aardlekschakelaar, geplaatst tussen panelen en omvormer, er wordt dus maar 1 ingang gebruikt. Probleem: bij meer dan 1800 watt productie legt de omvormer het werk erbij neer en meld deze ”grid failure” na 30 sec volgt automatische heropstart en begint alles opnieuw. mijn vraag, kan ik de 2 strings, al dan niet zonder aardlek, niet beter op de 2 ingangen van de omvormer zetten ipv er maar 1 te gebruiken? ik stel deze vraag hier aangezien de installateur niet thuis geeft. bij voorbaat dank guido


Door Frans van Huizen op 29 juni 2019

Ik heb een vraag over mijn installatie waarmee ik wat problemen ondervindt. Ik heb een Oost – West opstelling. 7 panelen 300 wh met optimizers Oost en 14 panelen dito west. De leverancier had in eerste instantie een 3-fasen omvormer geleverd SolarEdge SE5K. Nu bleek dat ik ten opzichte van mijn buren (die exact dezelfde panelen hebben maar dan 6 Oost en 9 west met een 1 fase omvormer) s’morgens behoorlijk achterbleef in de opgewekte energie. Na veel gesteggel met de leverancier is mijn 3-fasen omvormer omgeruild voor een 1-fase omvormer en zie daar s’morgens schiet de opbrengst omhoog. Echter wat ik nu constateer is dat na 13.00 uur (en vandaag is een optimale zonnekracht dag) de opbrengst blijft steken op 3,3 kWh terwijl de 3-fasen omvormer met gemak tot aan 5kWh kwam.
Wat zou er nu aangepast moeten worden aan de installatie om een beter resultaat te krijgen. Ik krijg het verboden dat het veel beter zou zijn om voor oost en west een separate 1-fase omvormer in te zetten.

Graag je reactie.


Door ben op 26 oktober 2019

Welke omvormer heb je nu?


Door Ton Kooren op 13 februari 2021

Ik heb hetzelfde met ginstalleerde panrlen in dec 2020.
Is er op een oplossing bij jullie?


Door Hennie op 14 mei 2019

Hallo lex
Ik heb 15 Bisol 300WP met enphase 7.0
Gisteren op een zeer heldere dag leverde de 15 panelen 3,666 KWH beginnend om 13 uur t/m 15:15 uur Blijkbaar was die waarde 3,666KWH de max waarde, omdat de grafiek helemaal vlak was gedurende die 2 Uur 15 Min. Volgens de 300Wpiek zou dat max 4,500 KWH moeten zijn. Hoe kan het dat de panelen maar 244 wattpiek leveren?


Door Taeke wijbenga op 20 februari 2021

Je vergeet de factor 0,8 op je zonnepaneelvermogen. In nederland is het deze factor waar we mee moeten rekenen


Door Ed M op 13 mei 2019

Beste Frits, ik heb een oost west situatie. 16 panelen panasonic van 325wp. Dat is 5200 wp. Als ik daar de rekensom op toepas van 0,75 Dan kom ik op 3900. Is dat dc spanning waar je mee rekent voor de omvormer of ac spanning. Die is bij mij van goodwe en max 3000 w ac.is dit niet aan de lage kant, en verlies ik zo niet veel opbrengst van mijn panelen omdat die meer kunnen leveren?Door Marco Heemskerk Schoonoord op 19 april 2019

Beste Lex,
Tegelijk met mijn buurman heb ik een zonnesysteem aangelegd. Zelfde platen, zelfde installateur, zelfde dakopbouw en orientatie. Ik 18 panelen 9 oost en 9 west. Buurman 13 panelen 5 oost en 8 west. Ik 3 fasen, hij 1 fase. Allebei hebben we optimizers.
In oktober aangelegd. tm nu (medio april) blijkt dat ik gemiddeld minder produceer dan mijn buurman. Op een zonnige dag als vandaag (19-4-2019) produceert hij 17kwh en ik 15kwh! (terwijl ik dus 5 panelen meer heb liggen). per plaat bekeken is zijn opbrengst oost 30% hoger en west 50% hoger. Leverancier geeft aan dat het waarschijnlijk de opstartspanning is, maar ik geloof dat niet meer. Ik maak me zorgen over de komende maanden. Er is geen afwijking in de panelen te zien. Deze afwijking vind ik erg hoog en nergens op internet lees ik over deze afwijkingen of problemen. Omdat op deze website erg veel info te vinden is richt ik me tot jou, weet je misschien wat er aan de hand kan zijn?
Groet, Marco.


Door De warmte-architect op 29 mei 2019

De enige reden die dit nog goed kan praten is schaduw. Ik zie dat je al optimizers hebt, maar dit maakt schaduw panelen niet sterker alleen de string. Mijn advies is kijk eerst goed of jij meer schaduw hebt dan je buurman. Zo niet dan moet de installateur de zaak oplossen. VRG de Warmte-architect


Door Joost op 27 mei 2020

Dag. Zheb je 2 strings van ieder 9 panelen, of 1 string van 18 panelen? Dit laatste moet het zijn. Succes! Joost


Door Jaap op 8 april 2019

Beste Lex,
Ik zie dat de laatste vraag uit 2015 is, maar ga het toch proberen.
Ik ben bezig met een installatie van 30 panelen 360 WP = 10.800wp totaal. Met een goede oriëntatie van 95%. Ik heb een 3×25 amp aansluiting en moet mogelijk verzwaren naar ivm nieuwbouw huis. Als ik zo jouw informatie lees is het handig om sowieso een 3-fasen omvormer toe te passen. Ik kan daarbij kiezen tussen een SMA, SOLAX en Growatt. SMA is daarbij veruit de duurtse met €2100 euro en 10 jaar garantie, Solax €1490 en 10 jaar garantie en Growatt €1625 met 10 jaar garantie. Waarbij ik uit de datasheet denk te halen dat de Solax al met 180 V opstart de Growatt met 350 en de SMA pas met 580V. Ik neig naar de Growatt of SMA omdat Solax onbekend voor mij is. Wat zou jij doen en zie ik nog iets over het hoofd?
Alvast hartelijk dank voor je reactie.
Met vriendelijke groet J


Door Jaap op 8 april 2019

Sorry, verkeerd gezien. Er staan wel degelijk recentere berichten. Ik zie uit naar je reactie! Groet J


Door chris op 25 februari 2019

Hi Lex
Wat jammer voor me dat ik deze site nu pas tegenkom nu
ik net mijn panelen heb laten leggen. Gezien het verlate leeswerk, ging er vanuit dat een gecontracteerde leverancier door VEH verstand van zake heeft. Toch heb ik bedenkingen gekregen bij het vermogen van de geleverde omvormer. Een onderwerp wat ik hier toch regelmatig tegenkom. Graag even je reactie Lex.
2 rijen van 7 (aparte strings) * 295Kwp TaleSun – mono; Omvormer Growatt 3600MLT-S. Dak pal zuid, 45gr. Opgegeven opbrengst factor 93,1%. Geschat schaduw 5%. Schaduw% lijkt me veel. Alleen dec/jan geven even minimale schaduw onderste rij. Nog altijd 95% van de tijd geen schaduw.
14*295wp *93,1% = 3845Watt. Beduidend meer dan de max van 3600 van de omvormer.
De vraag is “zit dit niet aan de lage kant?”. Aan de andere kant hoeveel dagen per jaar komt dit voor. Elke dag is teveel zou ik zeggen.
Groet Chris


Door Maurice op 22 februari 2019

Hoi Lex,

Mooie en duidelijke site, top.

Toch heb ik een twijfel over mijn geadviseerde omvormer namelijk de Goodwe: GW5000D-NS
Is deze niet te zwaar voor de volgende opstelling?
18 x Suntech 305 totaal 4590wp
Ons dak ligt op het zuiden en hebben geen last van schaduw dan ook niet gekozen voor optimizers.

is deze omvormer aan te raden of beter een stapje terug en de GW4200D-NS nemen?

Als ik het goed begrepen heb op jou site maak ik de volgende berekening,
18×305=5490-85%verlies=4666pw de GW5000D-NS heeft een max DC vermogen (w) van 6500 en de GW4200D-NS een max vermogen van 5460 of zelfs de GW3600D-NS met max 4680

Is een omvormer pas onder gedimensioneerd als je uitgaat van mijn berekening van 4666 en hier een omvormer voor neemt die max 10% onder die 4666 zit? dat zou het beste zijn gezien mij situatie toch?

bedankt alvast,

Maurice Baur


Door Maurice op 22 februari 2019

Sorry, klein foutje in begin,
het moet zijn 18 x 305 = 5490 ipv 4590 🙂


Door Joep op 27 september 2018

Beste lezers graag wil ik jullie vragen welke omvormer passend is in mijn situatie.
Ik heb 8 stuks Bisol mono panelen aal black op een platdak mooi zuid gericht, van 300 wp.
Wil ze in 2 strings aansluiten op een omvormer met 2 dc aansluitingen. Mijn vraag welke omvormers zijn goede keus in mijn situatie? Oja hij gaat op 1 fase 16 ampere gezekerd aangesloten worden.


Door Jon op 25 september 2018

Hoi Lex,
Recent 10 panelen op mijn dak laten leggen. De bedoeling was 12 maar door een rekenfout moesten er 2 weggelaten worden. De omvormer die geplaatst is was bedoeld voor de 12 x 295 wp Q-cells panelen. Dit gaat om een Goodwe 3600 dns omvormer. Aangezien ik nu 2 panelen minder heb is dit dan een verstandige keuze of moet ik om een kleinere omvormer vragen. Volgens de installateur maakt het geen verschil. Graag jou mening. Alvast bedankt voor je antwoord.

Groeten,
Jon


Door ro op 22 september 2018

Ik zit met een vraag waar ik niet uit kom met google Moet je nu om de omvormer te laten werken naar het minimaal aantal volt of watt kijken ? stel je heb een trannergy sgn 1800 tl deze geeft op must be higher then 125v for inverter to start een stukje verder staat weer system start up-voltage 150v +-5vdc maximum power 1800watt wat is nu het minimale waarbij de inverter wakker wordt nam even als voorbeeld de trannergy sgn 1800 tl betekend dat dan dat je verplicht bent om veel meer zonnepanelen te plaatsen dan waar je mee wilt beginnen?? zou dan niet in werking gaan bij 4 zonnepanelen van 100 watt ?? voorbeeld 4x30v 100 watt panelen is 120v hij zal nooit geen stroom gaan leveren ook niet als er vol op zon is ? waar moet ik nu van uit gaan ben ik dan verplicht om met een kleinere omvormer te beginnen ?


Door Jaco op 21 september 2018

Hallo Lex ik heb op mijn huis 18 stuks DM300-M156-60BK 300 wp zonnepanelen liggen voor deze set hebben ze een omvormer Zevensolar Zeverlution 500 geplaatst met een piekvermogen van 5300W is dit voldoende of adviseer je een zwaarder model b.v Zeversolar Evershine TLC5000 3 fase? wij hebben een woning zonder gas en koken inductie. Grt Jaco


Door Nico Groen op 30 juli 2018

Hoi Lex,

Hoe werkt het terugleveren aan het net? Kan het zo zijn dat ik op fase 1 teruglever en op fase verbruik? Of wordt het in de meter gesaldeerd? Met andere woorden ik heb een zwaar verwarmingselement of fase 1 staan en een omvormer op fase 2 en als de omvormer het vermogen levert van het verwarmingselement wordt er dan nog iets verrekend?


Door Jaap op 1 juli 2018

Ik heb onlangs een kaco 3200 geplaatst en aangesloten op 12 panelen Sharp 300 wp. Verdeelt over 3 groepen van 4 panelen.aangesloten op de 3 ingangen van de kaco. Blijkt nu storing te geven spanning te laag. Zou minimaal 350 v moeten zijn maar gemeten wordt rond de 150v. De omvormer schakelt dan na enige tijd uit zonder terug te leveren. Had ik de panelen mogelijk op 1 string moeten aansluiten. In de gebruiksaanwijzing kan ik hier niets over terugvinden. Omvormer is 1 fase aangesloten. Moet er mogelijk in de kast iets omgezet worden


Door Rene op 13 juni 2018

Hoi Lex,
Geweldige site heb je. Ik heb een vraag over omvormer onderdimensioneren of niet. Ik heb 2 aanbiedingen, beide 9 panelen a 295 Wp. De ene SolarTech SE2200 en de andere SE3000. Hoe weet ik nu welke omvormer de beste keuze voor mij is?
PS: Dak is ZZO zonder schadum.
Rene


Door Marcel op 12 juni 2018

Hoi Lex,
Mooie site! Ik heb inmiddels via een aanbieder 20 panelen (JINKO) met een 295Wp opbrengst. In eerste instantie werden 18 panelen aangeboden, maar aangezien er voldoende ruimte is op mn dak voor 20 panelen besloten om dan ook 20 panelen te bestellen. Alles middels een zgn.huurkoop constructie. Inmiddels is alles geleverd en gemonteerd. Deze panelen zijn middels optimizers geconfigureerd. Nu zie ik dat bij met maximale ac vermogen van mijn solaredge 5000h 5000watt geleverd kan worden. Was de 6000 geen betere optie mbt de geleverde hoeveelheid…..oftewel, liggen die 2 extra panelen ( 20 ipv 18) erbij zonder enig (extra) rendement te leveren? In de offerte wordt gesproken over een 6000 kWh opbrengst per jaar. Is deze omvormer eigenlijk wel in staat om die hoeveelheid te kunnen leveren of haal ik gewoon cijfers door elkaar? Hopende dat jij wat verheldering kunt brengen. Groet M.


Door Alex Huijskes op 12 juni 2018

Beste Lex,
Ik heb een 3 fase omvormer (solaredge se 4000) en 11 panelen (360) van Sun power gekocht bij zonnemarkt in Almere.
Dit alles op advies van de verkoper.
Daarbij zitten de p 500 optimizers.
Nu krijg ik de boel niet in de benen omdat er 16 panelen en optimizers op moeten.
Nu willen ze mij tegemoet komen met het volgende ; 2 panelen bijkopen en andere optimizers die het wel kunnen opstarten de zgn 0.5 optimizers.is dit een nadeel tav mijn opbrengst


Door Jeroen op 28 mei 2018

Hallo Lex,
Interessante website heb je.
Er zijn mij echter nog een paar dingetjes niet helemaal duidelijk.
1) Ik heb al op meerdere plaatsen gelezen dat je gerust kunt onderdimensioneren, dus dat je omvormer op 90% van het vermogen van je panelen mag zitten. Alleen zie ik bij de specificaties van omvormers vaak meerdere vermogens staan: DCnominaal, DCmaximaal wn ACnominaal (vaak gelijk aan max). Van welk vermogen moet ik uitgaan als ik mijn configuratie samenstel?
2) Mijn interesse gaat op dit moment uit naar een GoodWe GW-DT serie 3-fasige omvormer en Trina Honey panelen. Kun je daar iets over adviseren?
Bij voorbaat dank, groet,
Jeroen


Door Lex Schiebaan op 6 juni 2018

Hoi Jeroen,

Bedankt!

1) Klopt. AC nominaal is wat de omvormer gedurende een langere tijd aan vermogen kan geven. Maximaal is wat hij kortstondig kan geven. Dat is eigenlijk niet belangrijk (behalve voor de technische specs).
2) Voor specifieke vragen over zonnepanelen en omvormers kan je het beste terecht op onze community. Zie: https://community.fritts.nl/

Zie je daar.

Groeten, Lex


Door René op 13 mei 2018

Hallo lex,

Goeie informatie maar toch even een vraag. Ik sta op het punt om een systeem te kopen met 3720 wp (in de 100% opbrengst mode, in praktijk zal dat een stuk lager zijn) Nu bieden ze een solar edge 3000 HD wave aan (ook in combi met optimizers ivm schaduw). Ik ben benieuwd of die SE 3000 de juiste ‘grootte’ heeft, of dat die te klein/te groot is voor deze panelen. Het maximale Ad vermogen (uitgang) is 3000 en het maximale dc vermogen is 4650 (ingang).
Een type lager (se 2200 HD wave) biedt 2200 AC vermogen en 3450 DC
Meerdere leveranciers hebben dit type aangeboden in combinatie met hetzelfde WP vermogen… het lijkt dus wel ok,
Maar toch even benieuwd naar jouw mening.

Bedankt! Gr René


Door René op 13 mei 2018

Kleine aanvulling, de panelen zullen ongeveer 87% vermogen hebben in praktijk ivm helling, orientatie en overige verliezen.. Gr René


Door Lex Schiebaan op 17 mei 2018

Hoi René,

Dat staat bekend als het onderdimensioneren van de omvormer. Normaliter wordt een omvormer in Nederland gekozen op 90% van het zonnepaneel vermogen. In jou situatie dus 3.348. Nu is die omvormer er niet maar wel een 3.000 of een 3.500. Omdat je in Nederland vrijwel nooit het maximale vermogen haalt is een omvormer van 3000 watt in jouw situatie prima. Scheelt 100+ euro en opbrengst is vrijwel hetzelfde als de 3500.

Groeten, Lex


Door A.H.Roest op 3 mei 2018

Lex,
Ik heb een installatie van solar edge met een 8kW omvormer.
ik heb 24 panelen 250W west liggen en 14 panelen 250 W oost.
Het maximale vermogen per dag over een jaar gemeten is maximaal 6kW.
Ik wil er nu 10 panelen oost bijleggen van 250 w kan dit.
waarom is het rendement zo slecht voor de bestaande 38 paneln?Door Gerwin Riethoff op 11 april 2018

Beste Lex,
Een vraag over onderdimensioneren van de omvormer.

Ik wil graag 10 zonnepanelen op het garagedak, dat past net.
5 panelen noord gericht en 5 panelen zuid gericht, met flat-fix fusion montage (13 hellingshoek). Ik wil ze op 2 stringen aansluiten, dus 5 panelen per string. Past hier een Growatt omvormer 2500 MTL-S goed bij? Deze heeft 2 MPP-trackers en is flink ondergedimensioneerd. Kan dit of gaat dit problemen geven? Graag je advies.
Hartelijk bedankt,


Door Lex Schiebaan op 18 april 2018

Hoi Gerwin,

Je hebt het vermogen van de zonnepanelen niet vermeld. Wat is de reden waarom je flink wil onder dimensioneren?

Groeten, Lex


Door H.vruggink op 18 maart 2018

Ik.krijg binnenkort 8 zonnepanelen met een zeverlution 2000s omvormer.met dak op het zuiden. Ik had gevraagd om een solaredge,maar volgens de leverancier is dit niet nodig.is dat zo?


Door Fred op 13 november 2017

Ik ben van plan om 15 panelen 260 Wp op mijn pannendak te plaatsen op het zuid-westen. De huisaansluiting is 3 x 25 Amp. Ik wil 2 strings hanteren van resp. 6 en 9 panelen. Verschillende leveranciers adviseren mij een 3 fase omvormer van 4000 Watt. Uit de documentatie blijkt dat ik ook een 1 fase omvormer zou kunnen hanteren. Wat is aan te raden?


Door Lex Schiebaan op 1 februari 2018

Hoi Fred,
Een 1 fase omvormer van 3680 watt is het vaakst gebruikt in deze situatie.

Groeten, Lex


Door Bjorn Sevenhant op 11 juli 2017

Hoi, bedankt Noorderbuur voor de goede uitleg, doch even jullie mening graag. dak is zuidoost gericht, 13 panelen van Besol 275Wp. mijn jaarlijkse verbruik was 3406kWh. Mijn installateur rade een SMA2.5kw aan. Er staat een boom in de tuin die binnen een aantal jaren mogelijks schaduw kan geven. Een andere installateur stelde volgende voor: 15x265Wp van NSP + Solaredge SE3000 + optimzers.


Door Erik op 14 juni 2017

Beste Lex,

Als eerste een dikke pluim voor deze geweldige website.

Ik ben me aan het oriënteren voor het plaatsen van zonnepanelen. Inmiddels ook al wat offertes binnengekregen, met niet altijd consistente configuraties. Ik ben mezelf dus maar eens meer aan het verdiepen. Waar ik het meest over twijfel is het volgende. Ik heb een 3 fase aansluiting (3x25A) en wil ergens rond de 5.000 kWh per jaar opwekken omdat dit ook ongeveer mijn jaarverbruik is. Voor het terugleveren over 1 of 3 fases kom ik dan in – zoals jij het noemt – in het grijze gebied. Technisch gezien heb ik een voorkeur voor 3-fases maar ik twijfel of dit economisch wel de juiste keuze is. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als ik kies voor een 1 fase teruglevering op fase 1 en mijn verbruikers voor het meerendeel op de 2e en 3e fase ‘hangen’. In dat geval ‘lever ik terug’ en ‘verbruik ik van’ over verschillende fases. Registreert mijn ouderwetse fraaie ter dit wel correct ?
Wat gebeurt er als ik kies voor een 3 fase omvormer, levert deze over alle 3 de fases gelijke hoeveelheid energie terug of ‘balanceert’ hij dit ook naar gelang ik verschillend verbruik over de 3 fases ?

Alvast bedankt voor een reactie ?
Erik


Door Lex Schiebaan op 4 juli 2017

Hoi Erik,

In jouw geval heb je geen keuze en heb je een 3 fase omvormer nodig. Die kosten inderdaad wat meer.

Hoe de meters het registreren kan wel eens verschillen maar in principe tellen die alleen het totaal en gaan niet per fase. Zo is het nu maar hoe het in de toekomst gaat weet ik niet. Maar ik weet wel dat we in de toekomst slimmer gaan aansturen dus dan is het ook geen probleem meer.

Groeten, Lex


Door Ton op 2 maart 2018

Hoi Lex,
Geldt dit ook als er niet meer gesaldeerd wordt?
Mvg, Ton


Door Lex Schiebaan op 23 maart 2018

De meters die er nu hangen veranderen niet. Nieuwe meters misschien wel maar dat weet niemand.


Door Matt op 8 januari 2017

Hallo Lex, fantastische site met veel informatie, helemaal top.
Ik wil tussen de 6000 en 8000 watt aan panelen gaan plaatsen. Begrijp dus dat ik een drie fasen omvormer moet nemen. Dit wordt aangeboden: 1-fase > 1x10A en 3-fasen t/m 3x25A** vs
3x35A*** 1.101,10 910,00.

Gezien de terugkerende kosten wil ik het liefst 3x 25 a. Is dit toereikend?

Verder, ik wil een sauna op een 2 fasen aansluiting aansluiten. Kan dat in geval ik voor bovenstaande 3x 25a kies?


Door Lex Schiebaan op 14 januari 2017

Hallo Matt,

Dank je wel. Leuk om te horen!

Tot 3x25A zijn de kosten voor de netwerkaansluiting altijd hetzelfde inderdaad. Een iets grotere aansluiting is inderdaad direct een stuk duurder.

Maar het goede nieuws is dat 6000 – 8000 watt makkelijk op een 3 fase omvormer gaat. Je kan zonder problemen gaan tot 11.000 Watt (230 volt * 3 fase * 16 Ampere).

De sauna is afhankelijk van het vermogen maar lijkt me geen probleem.

Succes en geniet van de zonnepanelen en de sauna!

Groeten, Lex


Door Pier Gonggrijp op 4 januari 2017

Beste Lex, op mijn nog te bouwen L-vormige tuinhuis en overkapping worden 26 SolarFrontier 170 Wp panelen met 13 SolarEdge P405 optimizers geplaatst m.b.v. FlatFix Fusion als “dakjes” in globale oost-west opstelling. Totaal vermogen 4420 Wp, verwachte opbrengst 3834 kWh per jaar. Over de omvormer zijn de adviseurs het totaal oneens. De één zweert bij een 1-fase omvormer SolarEdge SE3500 HD Wave, de ander adviseert met grote stelligheid de 3-fase omvormer SolarEdge SE4K. Wat zijn (afgezien van het verschil in prijs) de belangrijkste overwegingen voor de beste keuze?


Door Lex Schiebaan op 14 januari 2017

Hallo Pier,

Het goede nieuws is dat allebei de SolarEdge omvormers kunnen. Technisch is het geen probleem en ook wat opbrengst betreft zal het elkaar niet veel ontlopen. Dit kan je checken in de Site Designer van SolarEdge.

Verder is het meer een kwestie van smaak. Wil je over 3 fases verdelen of niet? Wil je een wat hoger vermogen? Etc.

Succes!

Groeten, Lex


Door ronald v veen op 7 oktober 2016

hallo lex
super site
mijn vraag ik ben van plan 32 panelen Ulica solar ul 270 60 te kopen met een Afore HN7000 3 fase omvormer de dealer zegt dat deze groot genoeg is maar ik heb mijn twijfels wat denk jij ? of kan ik beter 2 x Afore HNS4000TL nemen ? de panelen liggen naar het zuid/oosten
alvast bedankt voor je reactie


Door de groep op 31 augustus 2016

Beste Lex,

wij zijn voor school bezig om een fiets op zonne-energie te bouwen. Onze vraag is hoe groot de kleinste omvormer ongeveer is?

Groeten, de groep


Door Lex Schiebaan op 31 augustus 2016

Hoi Groep,

Wat leuk dat jullie bezig zijn met een fiets op zonne-energie!

Jullie vragen naar de kleinste omvormer. Met een omvormer (althans in zonne-energieland) wordt meestal bedoeld een apparaat wat de stroom en spanning van een zonnepaneel om zet in 230 volt zodat je het kan aansluiten op het elektriciteitsnetwerk in huis.

Ik vermoed dat jullie met accu’s gaan werken. Klopt dat?

In dat geval zijn jullie op zoek naar een laadregelaar. Deze zijn er in alle vormen en maten en vooral ook heel klein. Welke je moet hebben ligt aan de spanning die je wilt (bijvoorbeeld 12 volt) en het maximale vermogen van het zonnepaneel.

Bekende fabrikanten van laadregelaars zijn het Nederlandse Victron en het Duitse bedrijf Steca.

Ik ben erg benieuwd naar wat jullie bouwen. Als jullie een mailtje sturen naar info@fritts.nl dan kunnen we er ook een artikel over plaatsen.

Succes!

Groeten, Lex


Door Peter op 22 augustus 2016

We hebben 30 panelen Talesun 260 Wp. Systeemvermogen 7800Wp.Er werd geopteerd voor een omvormer SAJ 7000.Nu blijkt dit niet goed te zijn en prijzen ze ons een SAJ 6Kw aan. Is dit ok?


Door Lex Schiebaan op 24 augustus 2016

Hoi Peter,

Waarom blijkt de 7000 niet goed te zijn? 6 kW kan maar is natuurlijk aan de kleine kant.

Groeten, Lex


Door Roel op 5 augustus 2016

Beste,

Ik heb een technische vraag. Op mijn westelijke deel van het dak liggen nu 2×13 panelen (zonder schaduw) van 240Wp op een Piko Kostal 8,3 met 2 mpp trackers.

Nu wil ik volgend jaar ook het Oost deel van mijn dak gaan vol leggen met circa 26 panelen.
Wat is jou advies.
Kan ik beter 2×13 panelen parallel zetten om eventuel kleine schaduw werking uit te middelen, maar dat blijft de spanning ongeveer 380 Volt onder belasting. Maar ik kan ook West en Oost string beide in 1 string zetten en dan heb ik 750 Volt per string per MMP tracker.

Dus 2x 13 parralel zetten (2x Oost en 2x West) of om hogere spanning te krijgen op de Piko Kostal (3 fase omvormer) en zet ik 1×26 panelen op west en 1x 26 panelen op Oost.

Thxs
Roel


Door Lex Schiebaan op 15 augustus 2016

Hallo Roel,

Dat kan je het beste even uitrekenen met behulp van de software van Kostal (Pikoplan zie onderaan deze site: http://www.kostal-solar-electric.com/en-GB/Download/PIKO%20Wechselrichter).

Zeer waarschijnlijk kom je op 2×13. Dat heeft er mee te maken dat de open klem spanning (spanning als er geen energie geproduceerd wordt) bij 10 graden vorst bij 26 panelen snel boven de maximale 1000 volt uit komt. Maar dat zie je dan ook gelijk in de software.

Succes!

Groeten, Lex


Door André op 4 augustus 2016

Goedemorgen, bedankt voor de update via het artikel. Daar gaat het over het aantal panelen in relatie tot het aantal fases van de omvormer en de aansluiting in de meterkast. Het artikel geeft aan dat tot 16 panelen een 1-fase omvormer prima is en dat tot 23 panelen er sprake is van “grijs gebied” tussen 1-fase en 3-fase. Ik vroeg me af of het nog verschil uitmaakt of je 16 panelen van 275wp op je dak legt of 22 CIS panelen van Solar Frontier van 170WP….wel meer qua aantal, maar niet qua power?
Wij hebben een 3×25 aansluiting op het net en zitten erover te denken om 22CIS panelen te leggen, maar de adviseurs komen met verschillende verhalen qua omvormers😉


Door Lex Schiebaan op 5 augustus 2016

Hoi André,

Dat maakt voor het aansluitvermogen niets uit. Het manier van aansluiten is natuurlijk wel anders. De Solar Frontiers hebben een hogere spanning en worden dan ook vaak parallel aangesloten.

Succes!

Groeten, Lex


Door Dieter Pierre op 19 juli 2016

Beste Lex,
Ik heb een voorstel voor 11 sunpower panelen van 327 WP met Sunny boy 3000tl omvormer en een 3600tl als optie voor dezelfde prijs. Nu overweeg ik om 12 panelen te laten plaatsen (dus eentje extra). Volgens de leverancier blijft dat perfect mogelijk met de 3000tl, maar in je uitleg lees ik dat dit voor verlies zal zorgen en dat ik beter kies voor de SMA 3600tl.
In België is het zo dat je ‘prosumententarief’ betaalt volgens het maximum vermogen van je installatie. Dus grotere omvormer, is meer jaarlijkse kosten.

Alvast bedankt voor je antwoord,
DieterDoor S. Bonnema op 27 juni 2016

wil 20 panelen van YL270c-30b gebruiken op een Sunny tripower 5000TL ik twijfel of ik 20 in serie of 2 strings van 10 moet zetten aangezien ik wel de nominale spanning van de omvormer wil benaderen wat is in deze wijsheidDoor S. Bonnema op 1 juli 2016

bedankt voor het advies inderdaad via sunnydesign gedaan en deze geeft aan alles op 1 string rendement omvormer 97% en alles op 2 strings 95% dus 1 string beter rendement omvormer


Door filip diels op 11 juni 2016

Beste Lex,

installatie van 26 panelen viessman 275W met totaal van 7150 Wp waarvan 16 panelen op plat dak (helling 15 graden) en zuidgericht 0° en 10 panelen op hellend dak (helling 40 graden) en westgericht 90°.
De offerte voorziet een sma sunnyboy 5000tl-21, welke ondergedimensioneerd is.
Is dit de beste keuze of beter kiezen voor de sma tripower 6000TL?
Het is wel zo dat max vermogen nooit gehaald zal worden gezien de verschillende oriëntaties en dat naar eventueel verlies dit gecompenseerd wordt doordat de 5000TL een lagere beginspanning (input) heeft en dus vroeger zal beginne omzetten.
Wat is jouw advies aub?
Alvast bedankt voor het antwoord


Door Vincent de Kock op 8 juni 2016

Hallo,

Ik heb nu 8x 285w zonnepanelen op dak met een Goodwe omvormer, maar na plaatsing van wat airco’s op m’n dakkapel ben ik bang wat last te krijgen van schaduw bij een wat lager winter zonnetje….

Is het mogelijk en niet te duur om het systeem om te bouwen naar een Solar Edge omvormer met optimizers


Door Lex Schiebaan op 17 juni 2016

Hoi Vincent,

Dat is mogelijk maar het kost natuurlijk wel wat. Je kan ook losse optimizers nemen van bijvoorbeeld Tygo. Dan hoef je geen nieuwe omvormer aan te schaffen.

Succes!

Groeten, Lex


Door Peter op 26 mei 2016

Beste Lex,

Wij denken een perfecte berekening te hebben gemaakt maar toch schiet de omvormer af en toe (bij veel zon onder de optimale hoek) in de “PV voltage too high” melding (en gaat dus uit door de beveliging). Kan dit aan de omvormer liggen of is er sprake van een berekeningsfout?

Growatt 3000, U dc max 500V, I dc max 15A, U dc range 100V~500V, V ac norm 230V, f ac norm 50Hz, P ac norm 2850W, I ac norm 12.4A, PF 1.0

16 panelen TSMS Solar TS CIGS series 155W, Max power Pmax 155Wp, Factory binning +5/-0 W, Open-circuit voltage V oc 64.3 V, Short-circuit current I sc 3.52 A, Max power voltage V mpp 49.2 V, Max power current I mpp 3.15 A, Module efficiency Eff% 14.3 %, Power tolerance +/-5%, Max reverse current I r 8 A, Max system voltage 1000 Vdc (IEC), 600 Vdc (UL)


Door Lex Schiebaan op 31 mei 2016

Hoi Peter,

Dat is vervelend maar het kan ook erg gevaarlijk zijn. Ik zou dan ook adviseren de omvormer in ieder geval uit te zetten voordat er echte schade ontstaat. Want dit mag niet gebeuren.

Hoe zijn de strings geconfigureerd? Dan reken ik even mee.

Groeten, Lex


Door Allan Braamse op 9 mei 2016

Hallo Lex,

Complimenten voor de duidelijke uitleg in je reacties.
Ik ga binnenkort 15 panelen plaatsen op mijn zuid/zuidoost gelegen schuine dak met een totaal van min 3800 en max 4000 Wp. Deze moeten aangesloten worden op een 3 fase meterkast (3x25A) met 8 groepen (16A) waarvan er 2 vrij zijn. Welke omvormer is de vraag. Moet dit een 3 fase omvormer zijn of volstaat een 1 fase omvormer?
En kan ik die dan op een 16A groep aansluiten of moet er dan een zwaardere groep bij ?
Ik hoop dat je me wat duidelijkheid wilt verschaffen.
Bij voorbaat dank.

Mvg,
Allan Braamse


Door Lex Schiebaan op 31 mei 2016

Hallo Allan,

Dank je wel 🙂

Een zonnepaneel vermogen van 3800-4000 watt kan inderdaad makkelijk op een 1 fase omvormer van 3600 watt. Een 3 fase omvormer kan ook maar die zijn er weinig en het is dus niet noodzakelijk in jouw geval.

Succes!

Groeten, Lex


Door Jeff op 26 april 2016

Hoi Lex,

Ik ben van plan om zonnepanelen aan te schaffen. Dak ligt pal op het zuiden maar is wat onhandig qua indeling, maar er zouden 9 panelen op moeten passen. Ik ben erg geinteresseerd in de SunPower panelen (327). Nu heb ik diverse aanbiedingen ontvangen met diverse omvormers; SolarEdge SE3000 (incl poweroptimizers), SMA 2.5 en Solax TL2800. Voor welke zal ik dan gaan?
Groet,

Jeff


Door Lex Schiebaan op 26 april 2016

Hoi Jeff,

Is lastig te zeggen zo zonder de situatie te kennen. Heb je last van schaduw?

Groeten, Lex


Door Jeff op 28 april 2016

Nee, geen last van schaduw.
Groet,

Jeff


Door Maria Colpa op 17 februari 2016

Hallo Lex,

Ik heb sinds 2002 5 panelen Isofoton 1-110 (totaal 550 WP)op een plat dak staan de omvormer werkt niet meer.
Ik heb een offerte ontvangen voor een omvormer Omnik 1.0K-TL, deze worden niet geadivseerd door jou en ik heb ook op internet gezien dat ze niet goed zijn.
Jij adviseert oa Steca, welke Steca heb ik nodig voor 5 panelen van 110 WP per stuk
Bedankt
Groeten Maria


Door Lex Schiebaan op 22 februari 2016

Hallo Maria,

Wat goed zeg dat je ze al zo lang hebt. Je moet goed kijken naar de situatie. Jij hebt 5 zonnepanelen met een totaal vermogen van 550 Wp. In die categorie heb je niet veel keuze. Waar je om moet letten is de spanning en de stroom. Eigenlijk moet je daar even een berekening voor laten maken. En als de Omnik daar goed bij past is dat in dit geval een prima keuze. Kijk ook eens naar de Mastervolt Soladin Web.

Groeten, Lex


Door declerck gilbert op 25 februari 2016

hallo,
welke omvormer neem ik best voor 18×245 wp panelen.
er werd mij 1 sma 1.5 plus 1 sma 2.5 voorgesteld . klopt dat


Door Lex Schiebaan op 26 februari 2016

Hallo Gilbert,

Je hebt een paneel vermogen van 4410 Wp. Normaal (geheel afhankelijk van de situatie) dimensioneer je de omvormer op 90% dus 4000 Watt. Jij hebt een voorstel van een 1.5 en een 2.5 SMA omvormer wat totaal 4000 watt is. Prima dus.

Meestal wordt er gekozen voor 1 omvormer in zo’n geval. Maar bepaalde aspecten kunnen er voor zorgen dat je beter 2 kleintjes kan kiezen.

Het klopt dus.

Groeten, Lex


Door Somers G op 25 januari 2016

Hallo,
Ik wil een bijkomende installatie leggen.
De huisaansluiting is monofase. De max aan omvormer is hier in Belgie 5000 watt totaal.
De bestaande installatie is er een van 3000 watt.
Ik lees hier heel veel over het onder dimensioneren van de omvormer ( rond de 90% )
De gevonden insallateurs werken steeds met een beperkte keuze van merk zonnepanelen en merk omvormers.
Ik heb een offerte met een Sma omvormer van 1500 watt waar men 2160 wattpiek wil op plaatsen.
Mijn vraag is of dit verantwoordt is.


Door Lex Schiebaan op 28 januari 2016

Hallo G. Somers

90% Is inderdaad een simpele regel maar niet een vast gegeven. Ik ben nog steeds bezig met een groot artikel over dimensioneren en 70% zoals in dit geval lijkt reusachtig mee te vallen.

Let wel op dat het opbrengst kost en dus geen standaard advies is. Maar het kan zeker wel. Echter waarom in dit geval geen 2000 watt omvormer van een andere fabrikant?

Groeten, Lex


Door Somers G op 2 februari 2016

Hallo,
Dank voor de reactie.
Wat betreft die omvomers heb ik niet veel keuze bij de reeds gecontacteerde installateurs. Als ik een andere omvormer voorstel krijg ik als antwoordt dat ze daar niet mee werken en indien ik een andere omvormer wil moet ik dan maar een installateur zoeken die met andere omvormers werkt.
Niet simpel want bij de meeste moet ik echt aandringen om te weten met wat ze werken.
mvg
Somers G


Door Lex Schiebaan op 5 februari 2016

Hallo Somers G,

In mijn ogen is een goede installateur vooral ook open over wat hij levert. En als hij iets adviseert zou hij het ook moeten onderbouwen met feiten.

Dus ik zou zeggen kijk eens verder want dit vind ik een beetje vreemd.

Groeten, Lex


Door Jet op 7 januari 2016

Hallo Lex,
Ik heb een offerte liggen voor 16 panelen 270Wp van JA met een omvormer van Zeversolar TL3680. Nu lees ik dat jij niet echt enthousiast bent over chinese omvormers, maar het bedrijf wat mij benadert heeft via jouw keuzehulp levert de Omniksol en geen JA panelen waar jij wel over te spreken bent. Terwijl ik hierboven dus een reactie lees van iemand die totaal niet tevreden was over de SMA. Maw ik zie nog steeds heel erg veel bomen…….en geen bos.


Door Lex Schiebaan op 11 januari 2016

Hallo Jet,

Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ik zeg altijd dat je beter kan krijgen voor iets meer geld. En als ik zou moeten kiezen zou ik zeker een betere omvormer kiezen. Hierbij let ik dan ook op service en kan op overleven de komende 10+ jaar. Zeker niet alle Chinese omvormers zijn slecht. Het is een kwestie van weet wat je koopt.

Bedrijven waarmee wij samen werken zijn geheel vrij om hun aanbod te kiezen. Als ze vertrouwen hebben in Omnik en dit ook kunnen toelichten dan mogen ze dat doen. Mijn mening blijft alleen hetzelfde. Ik denk dat er beter is te krijgen en zou ook niet adviseren voor de laagste prijs te gaan.

Ik stuur je even een mailtje dan kan ik met je meekijken.

Groeten, Lex


Door Jasper pardoel op 30 december 2015

Hallo, een vraagje
Wanneer ik een 3x25a hoofdaansluiting heb en 9 zonnenpanelen heb ik dan een 1 fase of een 3 fase omvormer nodig? Groet jasper pardoel


Door Lex Schiebaan op 5 januari 2016

Hallo Jasper,

Kan allebei maar 3 fase omvormers van +/- 2 kilowatt zijn er eigenlijk niet. Dus dat wordt een 1 fase omvormer.

Groeten, Lex


Door Albert Govers op 23 november 2015

Hallo Lex, denk aan een systeem met 14 hoog rendement panelen. Als deze een+ tolerantie hebben van 2 of 3% dan zit er tussen het normale en extra renderende paneel al snel een 10watt verschil. Deze verschillen zullen in de loop van de jaren groter worden omdat het ene paneel wat sneller degradeert dan het andere. Is het om deze redenen verstandig om voor solaredge met optimizers te kiezen? Er zijn geen verschillen in de opstelling van de panelen. Bedankt voor je reactie, groet Albert


Door Lex Schiebaan op 27 november 2015

Hallo Albert,

Bij goede kwaliteit panelen is de spreiding heel klein. Dat kan zelfs binnen de 1 wattpiek zitten.

Over het algemeen verouderen panelen hetzelfde. OP dit punt heeft SolarEdge iets voordeel maar dat weegt niet op tegen de nadelen (prijs / rendement).

Groeten, Lex


Door Henk Kouters op 16 november 2015

Hallo lex ,
Ik heb een vraagje ik wil zestien zonnepanelen plaatsen , en zover begrijp ik wel hoe het eea werkt maar mijn vraag is op de panelen staat 30 vdc en iets van 8 ampere , ik ben verder een leek maar het is dus p=ux .i dat zou dan 240 watt moeten opleveren ( even globaal ,maar als ik dus dit op een omvormer wil aansluiten dan krijg ik dus 16 x 8 ampere aan de ingang van de omvormer ,maar op de omvormer specificatie staat 20 Ampere max
Kun jij mij uitleggen hoe dit werkt ?
Alvast bedankt voor je eventuele antwoordt .
Mvrgr
Henk


Door Lex Schiebaan op 5 januari 2016

Hallo Henk,

Als de zonnepanelen in serie staat is de stroom overal hetzelfde. De spanning telt wel op. Die wordt dus globaal 480 volt (16×30).

Groeten, Lex


Door Rob op 30 oktober 2015

Hallo Lex,
Op mijn dak liggen 6x Yingli Panda 255Wp (zuid/20gr) en op de garage 4x JA Solar 265Wp (Zuid 20gr) Ik heb schaduw op de schuur door het huis en schaduw op het dak van het huis door kleine objecten. Alles draaide op een Omnik maar het rendement blijft onder de 85%

Ik kan nu voor een zeer scherpe prijs 1x SE3500 en 10x P405 overnemen.
De panelen kunnen in 1 string gelegd worden. Kan dat met deze Optimizers en Omvormer?

Grt, RobDoor Rob op 9 november 2015

Hallo Lex, Dank voor je input. Alles draait. Zal je later eens updaten over het resultaat.
Mvg, Rob


Door Lex Schiebaan op 12 november 2015

Hallo Rob,

Goed om te horen. Laat de zomer maar komen.

Groeten, Lex


Door Ton op 20 oktober 2015

Beste Lex,
Ik heb een offerte gekregen voor een systeem van 20 panelen met 5700 Wp vermogen en met 2 Goodwe enkelfase omvormers (GW4000 en GW1500). Daarnaast is een 2e offerte opgesteld met een enkelfase 5000W SolarEdge omvormer met optimizers. Naar aanleiding hiervan heb ik nu 3 vragen:
1. Het lijkt me dat 1 drie-fase omvormer van 5000W i.p.v. 2 enkelfase beter is. Klopt dit of maakt dit niet zo veel uit?
2. Een enkelfase omvormer van 5000W is m.i. al helemaal onzinnig (hoofdzekering 3x25A) tenzij jij een andere goede reden zou kunnen verzinnen.
3. Hoe verhoud de kwaliteit van Goodwe zich t.o.v. andere omvormers? (Ik kom dit merk weinig tegen in je reacties).
4. SolarEdge optimizers zouden ook zonder schaduweffecten een hogere opbrengst halen uit een string zonnepanelen. Bij een ‘normale’ omvormer is de opbrengst van het zwakste paneel maatgevend. SolarEdge zou uit ieder paneel het maximale rendement halen zodat het totale rendement hoger is. Klopt dit, zo ja hoeveel extra rendement is redelijkerwijs te verwachten?


Door Dolf op 17 oktober 2015

Goede avond,
Wij zijn voornemens om 20 zonnepanelen aan te schaffen van elke 265 – 285 watt, het totale max vermogen zal liggen dus tussen 5.300 – 5.700 watt . De panelen liggen op een schuin dak van ongeveer 48 graden de ligging is zuid-oost (155 graden). We hebben in de meterkast 3 hoofdzekeringen van elk 25 ampère. Ik ben niet zo technisch en zou graag advies hebben wat voor soort omvormer (hoeveel vermogen) hierbij het beste past (1 fase of 3 fase). Bij voorbaat dank voor uw reactie.


Door Lex op 19 oktober 2015

Hallo Dolf,

Normaliter kies je een omvormer op 90% van het zonnepaneel vermogen. In jouw geval is dat waarschijnlijk een 5000 watt omvormer.

Met jouw aansluiting (3x25A) wordt het een 3 fase omvormer. Deze wordt met een installatie automaat afgezekerd die selectief is aan de hoofdzekering.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Dolf op 20 oktober 2015

Beste Lex,
Hartelijk dank voor de snelle reactie en het duidelijke antwoord, dat helpt. Voor de laatste zin heb ik wel de goede theoretisch uiteenzetting op uw website gelezen, erg fijn dat u dit heeft opgeschreven, ik denk dat ik het nu begrijp. Nu blijkt echter dat het hoogstwaarschijnlijk niet 20 maar 18 zonnepanelen gaan worden i.v.m. de gewenste lay-out op het dak, dus het max vermogen zal iets lager worden, tussen de 4,770 en 5,130 watt. Ik vroeg me af of een 5000 watt 3 fase omvormer dan nog steeds de meest gewenste oplossing?
Met vriendelijke groet,
Dolf


Door Lex op 20 oktober 2015

Hallo Dolf,

Goed om te horen. Je blijft in het 3 fase segment. Welke het beste is zal liggen aan je uiteindelijke keuze. Een 5000 watt omvormer is een beetje “oversized” voor 4770 Wp zonnepanelen. Dan wordt het mogelijk een +/- 4500 watt omvormer.

Als je nog twijfelt bij de definitieve keuze kan je het altijd nog even checken hier.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Dolf op 20 oktober 2015

Beste Lex,
Wederom hartelijk dank voor je snelle en duidelijke advies.
Met vriendelijke groet,
Dolf


Door Marcel op 29 september 2015

Goedemiddag,
Ik wil zonnepanelen aanschaffen voor op mijn garagedak, welke pal op het zuiden is gesitueerd. Ik heb offertes aangevraagd bij verschillende aanbieders van zonnepanelen. Door de grootte van het dak ben ik beperkt tot max 10 kleine panelen. Nu komt mijn vraag: Aanbieder 1 heeft een offerte gemaakt met:
10 panelen Solar Frontier 170S, Omvormer: Solar Edge SE2200 + 5 optimizers (1 per 2 panelen) inclusief montage en oplevering van het werkend systeem.
Aanbieder 2 heeft offerte gemaakt met: 10 panelen Solar Frontier 170S, Omvormer: Goodwe 3600DS inclusief montage en oplevering met werkend systeem.
De offerte van aanbieder 1 ligt ca. 450 euro hoger.
Is deze extra investering het waard? Zijn de optimizers nodig? Het dak ligt bijna nooit in de schaduw. Is de omvormer van aanbieder 2 niet te zwaar? Gaat hierdoor het rendement van het systeem niet omlaag?
Ik zou uw advies erg op prijs stellen.


Door Freek Leene op 15 oktober 2015

Wat een fantastische website, helder overzichtelijk ter zake zeer deskundig Chapeaux Lex


Door Lex op 20 oktober 2015

Hallo Frank,

Bedankt! Leuk om te horen.

Groeten, Lex


Door Bart op 7 september 2015

Hallo Lex,

Ik ben van plan om 18 panelen aan te schaffen. Ik heb 3x25A en het lijkt me verstandig om dan voor een 3-fase omvormer te gaan.
In het aanbod zitten zwarte panelen van JA Solar, 265 wattpiek dus maal 18 is totaal 4770. Mijn dak ligt op ZO.

De aangeboden omvormer is de Zeversolar TLC5000.
Nu twijfel ik, want ik geloof nooit dat ik een rendement van 90% ga halen. Is het dan niet verstandiger om een model lager te nemen, nl. De Zeversolar TLC4000?

Groet, Bart


Door Lex op 17 september 2015

Hallo Bart,

Normaal kies je een omvormer op +/- 90% van het paneelvermogen. In jou geval dus 4300 watt. Dan moet je kiezen tussen een 4 en een 5 kW. Een 4 kW kan. Die zal wel heel af en toe af toppen dus schrik niet. Afhankelijk van de situatie kan het “verlies” 0 – 2% bedragen.

Verder ken ik de efficiency grafiek van Zeversolar niet. Sommige omvormers worden juist efficiënter als deze meer belast worden. Andere juist minder.

Succes!

Groeten, Lex


Door Schilder op 26 augustus 2015

Op mijn nieuwe huis komen 28 panelen van 275 Wp in een oost-west opstelling met hellingshoek 15 graden. 14 panelen op oost, 14 panelen op west.
De geadviseerde omvormer is een SMA tripower STP6000TL.
Is die niet aan de kleine kant?


Door Lex op 2 september 2015

Hallo Schilder,

Normaal gesproken pak je een omvormer op ongeveer 90% van het paneelvermogen. Dat komt in jouw geval op +/- 7000 Watt. Maar met een oost-west ligging staat de zon nooit tegelijkertijd op beide kanten. Dan kan je dus rustig lager gaan. En 6000 kan dan in principe prima.

Het is ook een praktische afweging. Ben je bereidt +/- 175 Euro extra te betalen voor 1000 watt vermogen die bijna nooit gebruikt wordt. Het zal een paar kWh per jaar opleveren.

Ik heb nog een groot onderzoek lopen over onderdimensioneren. En het lijkt dat je met veel minder vermogen ook nog prima kan werken.

Groeten, Lex


Door Tom op 24 augustus 2015

Ok, vraagje:
Offerte binnengekregen: 10 x 330Wp op oost-zijde en 8 x 330Wp zuid-zijde.
Allen uitgerust met de SolarEgde Optimizers.
Verwacht te leveren energie: 5227 kWh
Ik heb 3×25 A aansluiting in de meterkast en kook 3-fase.
Toch wordt de SE5000 enkel fase door de leverancier geselecteerd.
Ik heb zo mijn twijfels of dit een goeie optie is, zeker gezien de blogpost.

Daarnaast verbruiken we momenteel rond de 3600 kWh per jaar. Beetje overkill?
Gezien de huidige Salderings-regeltjes?

In de nabije toekomst wil ik een warmtepomp-installatie aanschaffen om de Gas-kosten, momenteel zelfs hoger dan de elektriciteit, naar beneden te brengen. (en dat voor een huis met Energie-label A).
Ook komt er in de toekomst een Tesla Model 3 voor de deur, maar da’s voor over 3-4 jaar. Lust ook het nodige (worst-case, gebaseerd op de Model S, bijna 100 kWh voor een ‘volle tank’).

Graag advies.
– Is dit de juiste omvormer?
– Nu alles vol leggen zodat ik maar 1 keertje installatie-kosten heb (à 1200,-)

Alvast dank!


Door Lex op 4 september 2015

Hallo Tom,

Kijk jij bent met de toekomst bezig. Zie net op Twitter dat de Model 3 er over 2 jaar is. Dus kan nog sneller gaan.

Maar goed. Terug naar jouw vragen.

1. Waarom geen 3 fase omvormer? Een 1 fase omvormer moet afgezekerd worden met 25A en dat is dus totaal niet selectief aan de hoofdzekering. (
Je hoeft het niet te lezen maar misschien iets voor de installateur:
http://zonneenergie.eu/selectiviteit-zonnepanelen/). Kortom gewoon 3 fase. En ja die is wat duurder maar dan heb je het gelijk goed.

2. Gezien je toekomstplannen is het natuurlijk niet erg een aantal jaren wat overschot te hebben. Wat je ook kan doen is een soort uitbreidbaar systeem. Hierbij houdt je er rekening mee dat je het systeem nog uit kan breiden. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met de 10 panelen maar wel met een omvormer die geschikt is voor 18 panelen. Aangezien het in feite toch 2 installaties zijn hoeft dit uiteindelijk ook niet veel meer te kosten (Fase 1 is 10 panelen + omvormer, fase 2 is 8 panelen extra op bestaande omvormer (of andersom natuurlijk afhankelijk van de situatie).

Enige probleem bij SolarEdge is dat je op de 3fase omvormer minimaal 16 zonnepanelen moet aansluiten (Zie datasheet onderin: http://www.solaredge.us/files/pdfs/products/power-optimizers/se-p-series-add-on-power-optimizer-datasheet.pdf).

Dan wordt het dus een ander merk omvormer, toch de 1 fase die niet helemaal aan de netcode voldoet of gewoon de 18 in één keer.

Teveel stroom is natuurlijk nooit erg. Desnoods zet je tijdelijk een elektrisch kacheltje aan. Niet heel efficiënt maar misschien wel financieel aantrekkelijker dan terugleveren aan het net tegen een redelijk tarief 😉

Succes!

Groeten, Lex


Door Van de Beek op 20 augustus 2015

Ik heb in Duitsland 2 installaties met in totaal 67 panelen. Toen ik het huis in 2008 kocht was de installatie nog geen 5 jaar. De SMA type 5000 ging al binnen de garantie kapot en werd gratis vervangen.
In 2012 ging de SMA 6000 kapot. Dat werd voor eigen rekening, garantie voorbij. De installateur nam contact op met de fabriek en toen werd het schimmig. De installateur nam het kapotte apparaat mee en we zaten wekenlang zonder. Dat apparaat bleek opeens verdwenen en daarom betaalde de verzekering mij de 1500 euro schade niet uit. Die wilde de schade zelf vaststellen en geen apparaat….geen geld. Met dank aan de installateur Zweering uit Emmerich en onze vrienden van SMA die ook voor geen meter wilden meewerken. Er werd een gereviseerde geplaatst. Dat zou zelfs mijn eigen kapotte verdwenen kunnen zijn die is opgelapt? Een nieuwe zou me 5000 euro kosten. Dus een gereviseerde. Wat ze me niet vertelden dat er dan maar een jaar garantie op zit. En ja hoor, dat apparaat ging in voorjaar 2015 kapot. Niks garantie. De installateur Zweering uit Emmerich wist niet wat de knippende codes betekenden. Hij ging weg en we hebben hem nooit meer gezien. Hij reageerde nergens meer op.
Toen met SMA Duitsland aan de slag. Wat een stel verschrikkelijke bureaucraten. Twee weken aan slag geweest. Niks coulance dat dat hele SMA grapje me in 32 maanden 4700 euro heeft gekost. Als je ze aan de lijn hebt willen ze alleen de klacht noteren. Iemand die kan beslissen komt niet aan de telefoon. het enige wat ze zeggen is dat je zelf dat kapotte apparaat moet opsturen en dat ze dan wel zien wat er aan de hand is. Zij dat jouw kosten. Terwijl het zonnetje volop scheen, stond mijn halve apparatuur stil dankzij die Duitse Grundlichkeit van SMA. Heb toen een lokale specialist gebeld. Die kende het verhaal van de slechte service van SMA. Hij heeft voor een alternatief gezorgd dat binnen 2 werkdagen door hem werd geplaatst. Een spiksplinternieuwe voor 1800 euro inclusief plaatsing met 5 jaar garantie. Nu na 5 maanden hebben we de schade al ingehaald. Opeens blijkt de installatie veel meer te leveren. Dat SMA gedoe heeft voor de tijd al niet gedeugd.
SMA doet zich voor als de Mercedes onder die computers. Klopt als het om de prijs gaat. Qua kwaliteit is het niet meer dan een Skodaatje met een verrekte slechte service. Als je op klachtensites op Duits internet kijkt zie je heel veel klachten dat die apparaten maar een paar jaar meegaan. Wil je voor SMA kiezen, neem dan wel een verzekering voor 10 jaar. En zorg dat je een fles Pleegzuster Bloedwijn bij de hand heb plus pilletjes tegen hoge bloeddruk want als je SMA nodig hebt is dat slecht voor je energierekening en je bloeddruk.


Door Ineke op 11 juli 2015

Er zijn bij mij 4 Solar Fabrik Premium L Poly 255 geplaatst op het platte dak met 2 omvormers van Encsys 480 met gateway uitlezer.
Helaas heeft Encsys zijn activiteiten beëindigd en kan ik niet uitlezen.
Voorstel van de leverancier is de micro omvormers te vervangen door een vaste omvormer. Waar moet ik op letten?


Door Lex op 15 juli 2015

Hallo Ineke,

Dat is jammer inderdaad. Maar werken de micro-omvormers ook niet meer?

Bij vervanging is het belangrijk dat de omvormer bij de panelen past. De leverancier moet hier een berekening van maken. In jouw geval zal het een omvormer van +/- 1000 watt zijn. Let ook op de spanningen.

Succes.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Henry op 8 juli 2015

Beste Lex.
Welke omvormer kan ik beste kiezen bij de volgende opzet:
1 dakvlak met 18 tsmc solar cigs panelen, en
1 dakvlak met 10 tsmc solar cigs panelen.
Alle panelen 160 kWp.
Geoffreerd wordt veelal Omniksol 3.0. Maar is dat een goede keus?
Dank voor het advies.
Met vriendelijke groet


Door Lex op 15 juli 2015

Hallo Henry,

Zoals je misschien wel gelezen hebt ben ik geen groot fan van Omnik. Liever iets beters.

Succes!

Groeten, Lex


Door Peter op 7 juli 2015

Wij hebben 20 cellen op het dak die samen 4120 kWh per jaar leveren.
Wij hebben 3 fasen/25A in huis waarvan 1 fase ongebruikt is. Op deze fase is de omvormer aangesloten en lever dus alle geproduceerde stroom terug aan het net. Nu is mijn vraag: 1-kan ik een 3fase-omvormer aansluiten? 2- Als een driefasenomvormer aangesloten wordt, levert de omvormer dan ook via de niet-gebruikers fase terug of gaat het eigen verbruik via de 2 fase waarop alle apparaten die in huis zijn aangesloten op die twee fasen voor?
Doel van omvormerwisselen, eerst eigen productie gebruiken.


Door Lex op 7 juli 2015

Hallo Peter,

Dat is een interessante vraag. Goed dat je daar over nadenkt.

Als het goed is maakt het voor je verrekening niet uit (ligt aan de meter). Maar voor het eigen verbruik is het inderdaad beter.

Antwoord 1: Ja uiteraard.
Antwoord 2: De omvormer verdeeld netjes de stroom over de 3 fases. Ook op de ongebruikte fase zal hij dan leveren. Maar dat is technisch gezien geen probleem.

Ik weet trouwens nog iemand die zijn 3 fase omvormer (4200 watt) wil verkopen i.v.m. uitbreiding van zijn systeem. Als je interesse hebt stuur ik je zijn gegevens.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Frans van Enschot op 28 augustus 2015

Het maakt voor het eigen gebruik niet uit of je een 1fase of 3fase omvormer hebt. Fysiek is het inderdaad zo dat de verbruikers die op dezelfde groep zijn aangesloten als je enkelfasige omvormer de opgewekte zonne-energie direct verbruiken, en de verbruikers op de andere 2 fase halen hun benodigde energie van het net. De kWh meter echter maakt geen onderscheid tussen de fases, en gaat er van uit dat al de verbruikers die verdeeld zijn over de drie fases hun energie krijgen van de enkelfasige omvormer. Als je in het bezit bent van een slimme meter is dit duidelijk waarneembaar.

grtz frans


Door Lex op 2 september 2015

Hallo Frans,

Bedankt voor de aanvulling. Super!

Groeten, Lex


Door Sander op 3 juli 2015

Hoi Lex,

Leuke leerzame site. Als ik de reacties hier lees doe ik geen miskoop aan Solar Frontier (CIS) panelen 170 Wp. Hoe zijn de meningen over de Solar Frontier omvormers naar verluidt zijn die voorzien van Steca-techniek, klopt dat? (Mijn systeem zal bestaan uit 24 panelen en een SF-Turbi-1 fase omvormer)


Door Sander op 3 juli 2015

Aanvulling het is een zogenaamde Powerset (setnummer 4.1, dat zijn 24 panelen met bijbehorende omvormer) samengesteld door Solar Fronter.
Omvormer: SF Turbo 1 fase


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Sander,

Klopt inderdaad. De omvormer is door Steca gemaakt en heeft alleen een Solar Frontier voorkantje.

Succes.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Henk van der Duin op 1 juli 2015

Beste Lex,

Ik ben van plan 18 Solar Frontier panelen (170Wp) aan te schaffen met een Solar Edge omvormer en 9 optimizers. Van de 3 aanbieders stellen 2 een omvormer van 3000W voor en 1 van 3500W.
Wat is een verstandige keus.

Met vriendelijke groet,
Henk van der Duin


Door Lex op 3 juli 2015

Beste Henk,

Je hebt aan paneelvermogen 3060 watt. Een 3000 watt omvormer is dus prima.

Groeten, Lex Schiebaan

← Oudere reacties  |  

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.