Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

De juiste omvormer bij de zonnepanelen

article content

De juiste omvormer bij de zonnepanelen

Laatste update: 20 – 11 – 2015. Het kiezen van de juiste omvormer voor zonnepanelen is erg belangrijk voor het zonne-energie systeem. De omvormer vormt het hart van het systeem en bepaalt in grote mate de opbrengst. Hieronder geef ik je tips voor het kiezen van de juiste omvormer en waar je op lette bij het kopen van een omvormer.

Voor het ontwerpen van een zonne-energie systeem kijken we eerst naar de zonnepanelen. De oriëntatie, helling, welk type zonnepanelen en het aantal is bepalend voor de rest van de configuratie. Wanneer dat duidelijk is, wordt de omvormer erbij gekozen. Hierbij kijken we naar een aantal factoren.

Eigenschappen omvormer

Bij de keuze van een omvormer, is een aantal factoren of eigenschappen van de omvormer erg belangrijk. Deze bepalen of de omvormer geschikt is voor je zonnepanelen en wat de opbrengst wordt:

 • Vermogen zonnepanelen in verhouding met vermogen omvormer (onderdimensioneren)
 • Aantal ingangen op de omvormer.
 • Aantal MPP trackers op de omvormer.
 • De prijs van de omvormer.
 • De netaansluiting (1 of 3 fase).
 • Monitoring mogelijkheden.
 • Garantie

Hieronder leg ik je meer uit over de verschillende eigenschappen.

Onderdimensioneren omvormer

Ik krijg vaak vragen over de juiste omvormer bij het aantal zonnepanelen. Veel vragen daarvan gaan over het ‘onderdimensioneren’.

Wat is onderdimensioneren van een omvormer?

Vaak wordt er gekozen om de omvormer onder te dimensioneren. Dit betekent simpel gezegd dat de omvormer minder vermogen heeft dan de zonnepanelen. Meestal ligt dit rond de 90%.

Vermogen

De omvormer moet passen bij het vermogen van de zonnepanelen. Elk zonnepaneel heeft een bepaald vermogen, weergegeven in wattpiek. Het totaal van alle zonnepanelen maakt het vermogen waarmee we kunnen rekenen voor de omvormer.

Waarom wordt een omvormer vaak ondergedimensioneerd?

Dit heeft een aantal redenen.

 1. Vermogen zonnepanelen. Het maximale vermogen wat de zonnepanelen halen onder test condities wordt in de praktijk zelden gehaald. Dit komt onder andere door het weer, de temperatuur en de instraling. Zonnepanelen halen op een mooie zomerse dag vaak maar 80-85% van hun maximale vermogen. In de maanden waarop het vermogens relatief laag is, zijn de totaal opbrengsten het hoogst. Het heeft voor deze maanden dus geen zin om een grotere omvormer te kiezen.
 2. De effectiviteit van de omvormer. De omvormer heeft een bepaalde efficiency curve die meestal oploopt richting zijn maximale rendement. Dit betekent bijvoorbeeld dat de omvormer bij 10% van zijn maximale vermogen een rendement heeft van 90%. Het is dus belangrijk sneller in het hogere rendement te komen. Met een relatief kleine omvormer gebeurt dit sneller.
 3. Aanschafprijs. Een omvormer met een zwaarder vermogen is duurder (van het zelfde merk) . Een zwaardere omvormer zal enkele keren per jaar ook iets meer vermogen kunnen leveren. Of die kleine extra opbrengst opweegt tegen de extra kosten is de vraag.
 4. Opstartspanning. In de ochtend wordt de omvormer wakker en gaat hij kijken of het zin heeft energie te gaan produceren. Met name de opstartspanning is hiervoor belangrijk. Kleinere omvormers hebben over het algemeen een lagere opstartspanning.

Kan het kwaad om een omvormer onder te dimensioneren?

Vaak denken mensen dat het erg is dat een omvormer te klein is in verhouding tot de zonnepanelen. De omvormer bepaalt echter wat er gebeurt en wat het maximale vermogen is. Door de spanning en de stroom aan te passen kan het vermogen van de zonnepanelen dus nooit meer zijn dan het maximale vermogen van de omvormer.

Oost-west

Bij een oost-west (of symmetrisch) systeem op een plat dak kunnen we zelfs nog verder onderdimensioneren. De verschillende oriëntaties kunnen nooit tegelijkertijd op vol vermogen draaien omdat de instraling verschillend is. In de ochtend zullen de oostelijk gelegen panelen vol draaien. Dan neem het vermogen af en gaan de westelijk gelegen zonnepanelen vol draaien. De grafiek wordt zo als het ware afgevlakt. Vaak kan tot 80% ondergedimensioneerd worden. Alles natuurlijk afhankelijk van de situatie.

Wanneer de zonnepanelen op een schuin dak geplaatst worden met een oost en west oriëntatie dan is het zelfs mogelijk nog verder onder te dimensioneren. Hoe ver is afhankelijk van de helling van het dak.

Keuze omvormer

De omvormerfabrikanten hebben een bepaald aantal omvormers. In de range kan bijvoorbeeld een 1,2 en 3 kilowatt omvormer zitten. Welke omvormer moet je nu kiezen als je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen hebt van 250 wattpiek?

Ten eerste is het aan te raden te kijken naar een andere fabrikant die een omvormer heeft die beter bij het aantal zonnepanelen past. Moet je toch kiezen, dan is meestal de grotere omvormer een verstandige keuze. Een 2.000 watt omvormer bij 2.500 watt aan zonnepanelen is aan de kleine kant. Het kan zeker maar het zal wat verlies geven.

Aantal ingangen en MPP trackers

Omvormers hebben een aantal ingangen. Dit is vanaf 1 string tot en met 8 strings voor de grotere omvormers. Een veld zonnepanelen vormt een string. Wanneer velden van hetzelfde type zonnepaneel zijn en in dezelfde helling en oriëntatie liggen, kunnen deze parallel aangesloten worden op de omvormer. Dit gebeurt met name bij grote systemen. Liggen velden niet in dezelfde oriëntatie / helling of worden verschillende zonnepanelen gebruikt? Dan moeten deze aangesloten worden op een aparte MPP tracker.

Kleinere omvormers hebben altijd 1 MPP tracker. Vanaf 3.000 watt (12 zonnepanelen en meer) zijn er omvormers te verkrijgen met meerdere MPP trackers.

Het werken met de MPP trackers is zeer belangrijk. Vaak worden verschillende dakvlakken (bv op een dakkapel en de rest van het dak) aangesloten op 1 MPP tracker. De omvormer zal gewoon functioneren maar zal nooit de maximale opbrengst halen.

Wil je meer weten over MPP trackers? Lees dan mijn blog over MPP trackers bij omvormers.

Ik heb veel verschillende dakoppervlakken, wat nu?

Micro-omvormers. Er zijn gelukkig ook nog andere oplossingen. De bekendste zijn micro-omvormers. Dit zijn kleine omvormers die achter het zonnepaneel geplaatst worden. Elk omvormertje heeft zijn eigen MPP tracker. De opbrengst per zonnepaneel is dus optimaal. Nadeel is dat de micro-omvormers relatief duur zijn. Voor kleinere systemen (<10 panelen) valt het echter reuze mee.

Power optimizers. Voor grotere systemen met veel verschillende dakoppervlakken en/of schaduw zijn power optimizers een goed alternatief. Een power optimizer is een klein kastje met een MPP tracker. Per zonnepaneel wordt een power optimizer geplaatst. Verschil met de micro-omvormers is dat de omvorming van energie (gelijkstroom naar wisselstroom) wel gebeurt in een centrale omvormer. Dit is echter een vrij simpele omvormer omdat deze geen MPP tracker in zich heeft.

1 of 3 fase

De omvormer kan aangesloten worden op 1 of 3 fasen. Wanneer wordt gekozen voor een 1 fase of een 3 fase omvormer? Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

 1. Hoeveel zonnepanelen worden er geplaatst
 2. Wat is het vermogen van de hoofdaansluiting

1. Hoeveel zonnepanelen?

Het aantal zonnepanelen bepaalt in grote mate de capaciteit van de omvormer. 3 fase omvormers zijn er vanaf 4.000 watt (minimaal 16 zonnepanelen). Onder de 16 zonnepanelen wordt dus altijd een 1 fase omvormer gebruikt.

2. De hoofdaansuiting

Een standaard huis in Nederland heeft meestal één van de volgende hoofdaansluitingen:

 • 1x 35 ampere (meest gebruikt in de periode voor 1990)
 • 3x 25 ampere
 • Anders bv 1x 25 ampere of 1x 40 ampere.

Zwaardere aansluitingen komen vrijwel nooit voor omdat de transportkosten van de netbeheerder hiervoor aanzienlijk hoger zijn. Heb je een zwaardere aansluiting dan loont het vaak om deze te laten verlichten. Kijk eerst goed of de zware aansluiting echt nodig is en neem contact op met de netbeheerder.

Grijs gebied

Het grijze gebied is het gedeelte tussen de 17 en 23 zonnepanelen. Hierbij ben je erg afhankelijk van de hoofdaansluiting. Ik bespreek 2 veel voorkomende mogelijkheden:

1. 1x 35 ampère

Heet maximale vermogen wat in Nederland op 1 fase geleverd mag worden is 5000 watt. Het maximaal aantal zonnepanelen is dus +/- 22.

Let op: een omvormer van 4.600 of 5.000 watt kan niet aangesloten worden op een 3×25 ampere aansluiting. Wanneer je in de toekomst toch naar 3 fasen gaat (bijvoorbeeld om te koken) dan is het aan te raden dit te doen voordat de zonnepanelen geplaatst worden en te kiezen voor een 3 fase omvormer.

Wanneer je meer zonnepanelen wenst kan je de netbeheerder vragen de aansluiting te laten aanpassen naar 3x 25 ampère. Het transport (capaciteits) tarief blijft hetzelfde. Houdt wel rekening met extra kosten van circa 200 euro voor het bijplaatsen en het aanpassen van de meter.

2. 3x 25 ampère

In principe is een 3 fase omvormer de enige mogelijkheid als je meer dan 16 zonnepanelen plaatst. Er worden ook wel eens meerdere kleine omvormers geplaatst maar dit is vaak duurder.

Het kiezen van de omvormer is dus simpel:

 1. Tot 16 (standaard +/- 250Wp) zonnepanelen volstaat een omvormer van maximaal 3600 watt op 1 fase.
 2. Grijs gebied
 3. Vanaf 24 zonnepanelen is een 3 fase omvormer noodzakelijk.

Voorkeur 1 of 3 fase

In het grijze gebied is de voorkeur vaak een 3 fase omvormer.

 1. De stroom wordt over 3 fases verdeeld. Dit betekent dat de kabelverliezen lager zijn.
 2. De energie wordt over 3 fases verdeelt. Hierdoor neemt het eigen verbruik toe omdat het verbruik in huis ook over 3 fases verdeeld is.
 3. Normaal wordt stroom ook in 3 fases gemaakt door de grote centrales. De netbeheerders hebben dus liever 3 fasen omdat dit stabieler is voor het netwerk.

Bekijk ook mijn andere artikelen over omvormers:

De makkelijkste manier om te weten welke omvormer bij jouw dak past is om enkele offertes op te vragen. Vraag gemakkelijk en gratis offertes aan bij de Fritts Offerte Aanvraag Servicer

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

301 reacties op “De juiste omvormer bij de zonnepanelen


Door Frank op 17 juni 2015

Beste Lex,
Complimenten met deze zeer informatieve site!!
Ik heb het volgende probleem en vraag me af wat een verstandige oplossing is voor dat probleem. Er zijn 14 panelen geplaatst met elk 260Wp, gemonteerd in 1 string. De panelen liggen gewoon hetzelfde op het dak naast elkaar, zonder schaduw.
Mijn omvormer is een GroWatt 3600 MTL.
Nu blijkt dat soms (ik heb een en ander pas een week), nu 2x in een week tijd, dat het vermogen dat de omvormer aangeeft, instort tot ongeveer 1 a 2 Watt en dat dan de opbrengst dan te verwaarlozen is. Door de grote knop op de omvormer op OFF te zetten en dan weer op ON keert mijn vermogen weer terug op het display (naar zeg 2000W – 3000 W afhankelijk van het weer). Op de GroWatt server zie ik in de grafiek ook dat tijdens dat probleem er niet meer echt energie geleverd wordt. Ik heb hierover contact gehad met de leverancier.
Die stuurt nu een monteur en die zal de huidige bedrading parallel aansluiten op twee strings van de omvormer (want dat kan met die GroWatt). Daarvoor hoeft hij het dak niet op maar kan een en ander regelen bij de omvormer. Uit het plafond waar de omvormer staat komen enkel 3 aders (aarde en de stroomdraden).
Zou je mij kunnen vertellen of dit een verstandige oplossing is?


Door Gerrit op 28 oktober 2018

Ik heb exact hetzelfde met mijn 14 panelen. Er moet wel degelijk een extra plus en min kabel getrokken worden van de omvormer richting het dak. De panelen moeten in 2x 7 stuks verdeeld worden dus 2 stringen. Vervolgens kan de 2e string op de omvormer aangesloten worden. Of de omvormer dan ook opnieuw moet worden ingesteld weet ik niet daar ga ik nog info over inwinnen


Door Tom Jorna op 3 juni 2015

Hallo Lex,

Heb bijna de zelfde vraag als hier boven van Maarten, alleen heb ik 1 paneel meer.
Heb dus vandaag een offerte gekregen voor 13 st. sunerg solar 255 Wp panelen met een omvormer, de SMA 2.5 , heb dus werkelijk geen verstand van het een en ander, maar de totale opbrengst van de panelen heeft een vermogen van 3315 wattpiek, de heren schrijven dat het een rendement geeft van 88% is +/- 2917 kwh

Mijn vraag, is de SMA 2.5 dan voldoende voor deze panelen? ondanks dat de panelen 2917 Kwh afgeven?
of kan ik beter voor de 3000 gaan?

Ik zie je advies met belangstelling tegemoed
Alvast bedankt voor je reactie

Met vrgr. Tom


Door Lex op 3 juni 2015

Hallo Tom,

Het vermogen heeft niet direct te maken met de opbrengst. De zonnepanelen geven een bepaald vermogen als gevolg van de instraling van de zon. Dit is vrijwel nooit 100%. En bijvoorbeeld wel heel vaak 10%.

De omvormer onder dimensioneren op 75% is aan de lage kant maar dat kan op zich wel. Het zal wat opbrengst kosten op de momenten dat het boven de 75% vermogen komt.

Een 3000 zou de voorkeur geven. Ik weet wel waarom de aanbieder voor de 2500 kiest. Dit is een nieuwe, kleine en simpele omvormer en een stuk goedkoper dan de SunnyBoy 3000.

Het is dus vooral een kosten plaatje. Wat levert de meer investering op?

De opbrengst kan gewoon gecalculeerd worden met de software van SMA.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Lex op 1 juni 2015

Hallo Maarten,

Goed om te horen. Ik zal de blog in de maand juni online zetten.

Veel plezier met de zonnepanelen.

Groeten,

Lex


Door Maarten op 27 mei 2015

Beste Lex,
Diverse zonnepanelen aanbieders verstrekken diverse adviezen met name als het gaat om de verhouding max.verm.omvormer : max wp vermogen panelen.
De een geeft aan juist te overdimensioneren, de ander het tegenovergestelde.
Mijn situatie is als volgt:
– Dak schuin volledig op het zuiden gesitueerd in Nederland
– Gewenst # Panelen: 12 st. zwarte pln. a 260 wp p.st totaal dus 3120 wp
– Omvormer keuze:
a. SMA Sunny Boy 2.5 (2560 wp) => verhouding 0,82%
b. Omnik Omniksol 3.0 TL2 (3400 wp) => verhouding 1,1%

De ene adviseur wil de SMA verkopen icm de panelen, de andere adviseur wil de Omnik verkopen icm eenzelfde aantal panelen. Beide hanteren hiertoe tegenstrijdige argumenten gebaseerd op over- dan wel onderdimensionering. Vooralsnog in het voordeel van degene welke de SMA adviseert aangezien deze tevens de veel gehoorde argumenten betrouwbaarheid en levensduur van marktleider SMA aanvoert.

WAT IS WAARHEID in MIJN specifieke situatie?
Ik zie je onafhankelijke advies met belangstelling tegemoet 🙂

Bij voorbaat dank voor je reactie,
Maarten


Door Lex op 28 mei 2015

Beste Maarten,

Lastig hé. Je hebt volgens mij eigenlijk 2 vragen. Welke omvormer merk en hoe wordt de omvormer gedimensioneerd t.o.v. de zonnepanelen.

1. Ik praat altijd over onder dimensioneren van de omvormer t.o.v. de zonnepanelen. Normaal kies je voor 90% omvormer vermogen t.o.v. het zonnepaneel vermogen in wattpieks. Dit is geen standaard regel maar wel een goede richtlijn. In jouw geval dus 2808 Watt.

Deze omvormers zijn er echter bijna niet en dan ga je dus naar 2500 of 3000 watt omvormer vermogen.

Op dit moment doe ik onderzoek naar verder onderdimensioneren. Ik ben hier nog niet mee klaar maar ik kan alvast vertellen dat verder onderdimensioneren (80% of zelfs 60/70%) soms heel aantrekkelijk kan zijn en weinig “verlies” geeft.

De SMA kan dus prima. Als het kan zou ik toch kiezen voor een 3000 watt omvormer maar dan kom je bij SMA in een andere (prijs) klasse met de Sunny Boy 3000TL. Die meerprijs zal waarschijnlijk niet opwegen tegen de meer opbrengst (max 1%)

De Omnik is overigens gewoon 3000 watt en is dus ook onder gedimensioneerd (96%).

2. Voor mij is de keuze tussen SMA en Omnik geen keuze. Buiten het product is het bedrijf wat er achter zit ook zeer belangrijk. Omnik is een zeer kleine speler en doet 80% van zijn wereldwijde afzet in Nederland zie http://zonneenergie.eu/wp-content/uploads/2015/05/Omnik.png.

En dat is niet echt iets waar ik vertrouwen van krijg.

Ik hoop dat dit u helpt en dat de zonnepanelen er snel op gaan.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Maarten op 28 mei 2015

Beste Lex,

Hartelijk dank voor je spoedige en uitgebreide reactie! Precies het antwoord (de antwoorden) waarop ik had gehoopt 🙂 Ik ben benieuwd naar je definitieve resultaten n.a.v. je onderzoek m.b.t. onder dimensioneren.
Vriendelijke groeten,
Maarten


Door Lex op 26 mei 2015

Beste Marc,

Deze omvormers zijn er nauwelijks. En als ze er al zijn heb je er in principe weinig voordeel aan en ze kosten een stuk meer. Dus niet zinloos maar vooral niet praktisch.

Groeten,

Lex


Door Marc op 24 mei 2015

Hallo Lex,

Ik overweeg zonnepanelen, maar heb helaas maar weinig ruimte; ik denk dat ik 5 à 6 panelen kan plaatsen. Ik heb een hoofdaansluiting van 3 x 25A. In je blog lees ik dat < 16 panelen er een 1-fase omvormer toegepast wordt. Zijn er bij een 3 fasen hoofdaansluiting toch voordelen van een 3 fasen omvormer, of is dat totaal zinloos?

Mvg,
Marc


Door Ton op 21 mei 2015

Hallo Lex, Is bij een systeem van 15 stuks 270 Wp PV panelen zinvol om een aparte kabel te leggen van omvormer naar de meterkast? Groet, Ton.


Door Lex op 26 mei 2015

Hoi Ton,

Dat is meestal gewoon noodzaak. Of is er nog een andere oplossing?

Groeten,

Lex


Door Ton de Groot op 21 mei 2015

Hallo Lex,
Zou je me advies kunnen geven in de omvormerkeuze? Het gaat om PV panelen met 270 Wp (15x), dak 40 graden en ZW georienteerd. Welke omvormer past het beste bij bovenstaand systeem:
Goodwe GW3600-DS of Goodwe GW4200-DS of de RBB Aurora PVI-4.2. Bij voorbaat dank. Groet, Ton.


Door Lex op 26 mei 2015

Hallo Ton,

Als ik mag kiezen dan de ABB.

Groeten,

Lex


Door Frank op 18 mei 2015

Hallo Lex,

Bedankt voor je reactie. Is jouw mening voor o.a Omnik een gevoel of heb je ervaring met “chinese” omvormers. Ik denk dat er toch ook wel enkele goede fabrikanten zullen zijn (Goodwe komt b.v. ook goed uit de test).

Ik heb inmiddels ook jouw site wat verder uitgeplozen, helemaal top.
Mvg,
Frank


Door Lex op 20 mei 2015

Hallo Frank,

Met gevoel kunnen we niets. Het gaat om feiten. En daarbij is het product zelf niet eens het belangrijkste. Het gaat ook om het bedrijf wat er achter zit. Betrouwbaarheid, zekerheid, visie etc.

En een bedrijf wat ruim 80% van zijn wereldwijde afzet in Nederland heeft neem ik niet serieus: http://zonneenergie.eu/wp-content/uploads/2015/05/Omnik.png

Een omvormer kan best goed uit een test komen maar dan ben je er nog niet. Is toch prettig als zo’n ding 10-15-20-25 jaar mee gaat en gewoon geen of weinig problemen geeft. Anders mis je energie en dat is zonde (en kan een hoop geld kosten).

Binnenkort start ik met reviews. Dan vertel ik je alle in en outs hoe ik naar omvormers kijk.

Groeten,

Lex


Door Frank op 20 mei 2015

Hallo Lex,

Ik ben het geheel met je eens dat je op feiten af moet gaan. Heb jij misschien een goede tip (merk) voor welke omvormer ik het beste kan gaan. Ik ga ook je reviews volgen en wanneer verwacht je deze.

Mvg,
Frank


Door Lex op 26 mei 2015

Hallo Frank,

Leuk.

Welke omvormer is weer helemaal afhankelijk van de situatie. Ik ben bijvoorbeeld erg fan van de Steca Coolcept serie. Super hoger rendementen, super simpel ontwerp en lage prijs. Maar heel beperkt om in te zetten omdat ze maar 1 ingang hebben.

Wordt vervolgd in de reviews.

Groeten,

Lex


Door Frank op 16 mei 2015

Hallo Lex,

Ik wil een set met 24 Solar Frontier 170 zonnepanelen aanschaffen voor een oost-west opstelling. Nu zijn er “Powersets” van Solar Frontier en die bevatten standaard een Steca 3600 omvormer met 1 mpp. Volgens de leverancier is dit geen enkel probleem maar volgens een andere leverancier heb ik een omvormer met tenminste 2 mmp (Omniksol-4.0k-TL2 of AEG PV 4600) nodig. Graag hoor ik jouw mening/advies hierover.

Mvg,
Frank


Door Lex op 18 mei 2015

Hallo Frank,

Inderdaad wel een dubbele MPP tracker. Maar Omnik of AEG? Omnik ben ik geen fan van en AEG maakt volgens mij geen kleine omvormers meer. En wat ik me ervan herinner waren het nou ook niet de meest mooie omvormers. Maar wel Duits.

Ik geef zelf de voorkeur Europese merken met een bewezen staat van dienst. Steca is super maar helaas beperkt inzetbaar.

Zie ook: http://zonneenergie.eu/mpp-tracker-van-de-omvormer en http://zonneenergie.eu/zonnepanelen-oost-west-plat-dak/

Succes.

Groeten,

Lex


Door Zakar op 12 mei 2015

Beste Lex,
Mijn dank ook voor de uitgebreide informatie over zonne-energie op deze site.Graag wil ik je de volgende vraag stellen.
Bij bestaande installatie (woonhuis met zonnepanelen, de installatie is dmv aparte groep gezekerd), wat moet je doen als je de algemene groepen kast wil vervangen, want de net spanning valt een paar uur weg, moet de omvormer eerst uitschakelen of is er een beveiliging die er voor zorgt dat de omvormer in stand-by stand gaat en later weer automatische er bij komt?
En hoe heurt de omvormer zekering aangesloten te woorden voor of na de aardlekschakelaar?
BVD.


Door Lex op 13 mei 2015

Hallo Zakar,

Leuk om te horen!

Eerst de omvormer uitschakelen. DC Schakelaar uitzetten, eventueel werkschakelaar uitschakelen en bestaande groep uitzetten. Spanning meten en dan kan je veilig werken.

De omvormer krijgt een aparte groep en afhankelijk van de omvormer een eigen aardlekschakelaar (of aardlekautomaat). Meestal wordt deze niet op de normale aardlekschakelaar gezet.

Dan de omgekeerde volgorde alles weer aan en de omvormer zal zelf opstarten. Dus AC automaat, DC Schakelaar.

Succes en werk veilig.

Groeten,

Lex


Door Werner op 6 mei 2015

Beste Lex,

Allereerst vriendelijk dank voor de uitgebreide informatie over zonne-energie welke te vinden is op deze site.
Graag wil ik je de volgende vraag voorleggen, uiteraard ben ik erg benieuwd naar het advies aangezien de meeste aanbieders van PV installaties tegenstrijdige antwoorden geven.
Ik ben van plan om 6x HR panelen (voorkeur momenteel JA Solar 285wp) aan te sluiten op een SolarEdge SE2200 omvormer, dit niet zozeer vanwege de schaduw maar meer vanwege de
uitwerpselen van de vele rondvliegende meeuwen, jawel..! Echter, de één zegt dat SolarEdge slechts vanaf 8 panelen werkt, de ander zegt dat het zonder problemen kan en een derde
zegt weer dat het wel kan mits de juiste optimizer (P405) wordt gebruikt, weer iemand anders zegt dat het alleen mogelijk is met dunne film panelen. Afijn, genoeg smaken dus 😉

Met vriendelijke groet,
Werner


Door Lex op 6 mei 2015

Hallo Werner,

Heel goed idee. Ik was laatst aan de kust en zag een dak met veel meeuwen erop. Dan kan je maar beter optimizers hebben.

Het is inderdaad niet zonder meer mogelijk. Dat heeft te maken met dat de spanning van de omvormer altijd +/- 350 volt is. De zonnepanelen geven een spanning van +/- 33 volt. Bij 6 panelen komt dit dan op 166 volt. Hier moeten de optimizers dus aan het werk. De standaard optimizers zijn niet in staat de spanning ruim te verdubbelen. Daarbij is het minimum 8 panelen. De P405 lukt het echter wel. Dat is dus de enige en juiste oplossing.

Succes!

Groeten,

Lex

Ps. Met de overgang op de nieuwe website was je reactie weg gevallen. Ik heb deze dus even opnieuw geplaatst.


Door HereIsTom op 4 mei 2015

Hallo Lex,

Na het lezen van dit artikel twijfel ik.
Ik heb een klein balkon en en kan dus maar een paar panelen plaatsen.
Nu zag ik onderstaande set en daar wil ik dan, i.v.m. formaat, andere panelen bij nemen.
Nu lees ik de StecaGrid 300 is uitgerust met een dynamische MPP tracker waardoor
altijd een extreem hoog rendement bereikt wordt?
Verder vraag ik me af of die panelen genoeg spanning leveren voor de Stecagrid?
De leverancier zei het volgende daarover;
“de steca begint te werken bij een min spanning van 45 volt.
het voltage bij 3 panelen in de schaduw is ong. 50 tot 55 volt.”
Klopt dat?

Bij voorbaat vriendelijk dank,
Tom


Door Lex op 4 mei 2015

Hallo Tom,

De spanning van de zonnepanelen is extreem afhankelijk van de situatie met de schaduw. Daar kan ik zo niets over zeggen. Standaard hebben ze max spanning tijdens gebruik (geen schaduw) van 18 volt. Maal 3 is 54 volt. Afhankelijk van de schaduw kan dit dus lager liggen. Verder zie ik niet of er een Bypass diode in zit.

Het MPP spanningbereik van de Steca is vanaf 45 volt dus normaliter moet het goed gaan. Maar schrik niet als je geen opbrengst hebt bij een klein beetje schaduw.

Succes!

Groeten,

Lex


Door HereIsTom op 9 mei 2015

Hallo Lex,
Inmiddels liggen de 4 panelen van 80 Wp op mijn balkon en lijkt het goed te draaien. De Stecagrid 300 doet het dus goed, zelfs vandaag met zo weinig zon had ik nog een piek van 275 Watt.
Met gisteren hebben de 4 panelen nu precies 1kWh opgeleverd 😉
Leuk om zelfs met dit vermogen de meter te zien teruglopen.
Nu ben ik alleen nog op zoek naar een goedkope, maar goede opbrengstmeter?

Bedankt voor deze handige site en je hulp!
Vriendelijke groeten,
Tom


Door Lex op 13 mei 2015

Super Tom!

Wat voor opbrengst meter zoek je? Misschien heb ik wel een tip.

Groeten,

Lex


Door Lex op 3 mei 2015

Hallo Kuster,

Direct alles uitzetten! Dit is zeer gevaarlijk en je blaast de omvormers op.

Voor plaatsing en aansluiting moet er een berekening gemaakt worden in de software van de omvormerfabrikant. Dit is duidelijk niet gedaan.

Dus de omvormers uitschakelen en DC kabels afkoppelen (let op de procedure). Morgen even overleggen met de leverancier want dit is prutswerk.

Groeten,

Lex


Door kuster op 3 mei 2015

Hallo,
Ik heb een systeem van 20 panelen geinstaleerd van 255wp.
Nu geven beide omvormers Omnik 3k de storing dat de pv spanning te hoog is fault15.
De gemeten spanning op de string is dan ook 560v.
Volgens de beschrijving mag dit max 500v zijn.
Wanneer ik 1 paneel omlus met een kabel draait het wel.
Zijn de geleverde omvormers dan te licht?


Door Lex op 2 mei 2015

Hallo Peter,

Dat het vermogen niet boven de 3000 watt komt dat klopt inderdaad. De SunnyBoy 3000 heeft een maximaal vermogen zoals je zal verwachten 3000 watt. Het gedeelte daarboven kan hij niets mee en hij zal dus aftoppen.

Het aftoppen zie je voornamelijk in deze tijd (lente). Dan zijn de dagen nog relatief koud. In de zomer worden de panelen warm en gaan dan minder presteren per uur (gemiddeld +/- 85%).

De panelen kunnen inderdaad de 4000 watt aantikken echter de omvormer geeft de beperking. Dit noemen ze onder dimensioneren. In jouw geval is het echter wel ver onder gedimensioneerd. Dit is in principe niet erg en het verlies (de top) op jaarbasis zal beperkt zijn.

Het is echter een vreemde keuze. De aanbieder had namelijk ook een 3600 kunnen nemen en die is maar een paar tientjes duurder en zal dus logischer zijn geweest.

Ik ben nu bezig met een onderzoek op het gebied van onderdimensioneren. Binnenkort vind je hier een aantal artikelen over op de blog als je hierin geïnteresseerd bent.

Groeten,

Lex


Door Peter Evenhuis op 2 mei 2015

Hallo.
ik heb hier op mn schuurtje 16 zonnepanelen liggen icm een SMA sb3000 tl omvormer.
wat mij nu opvalt is dat de maximale wattage die de omvormer opbrengt nooit hoger is dan 3000 watt… Klopt dit wel?
Met 16 panelen mag je toch rustig pieken zien die de 4000 aantikken?


Door Albert Fien op 30 april 2015

Vorige maand geïnstalleerd;
Panelen; totaal 2700 Wp (Astronergy, Christalline CHSM6610P), pal zuid, op plat dak van ons appartementengebouw met geen enkele schaduw, panelen onder 15 graden (Sunbeam universal).
Omvormer; Zeversolar Eversol 2000-20, output 2000W.
Prestaties; afvlakking in april op heldere dagen op 2050 W gedurende drie uur, dat zal de komende maanden meer worden.

Vraag is een onder dimensionering op 74 % niet (veel) te laag?

Overigens het prive installeren op een VvE dak is een juridisch verhaal apart, wanneer je dat interesseert kan ik je dat beschrijven.

Groet van Albert Fien.


Door Lex op 2 mei 2015

Hallo Albert,

Mooi dat je dat voor elkaar hebt gekregen om als privé persoon op een VvE gebouw te installeren. Ben benieuwd hoe je dit voor elkaar hebt gekregen.

Peter (reactie hieronder) heeft ongeveer dezelfde vraag waarop ik gereageerd heb.

Het is in principe niet erg maar de keuze is vooral vreemd. Een iets zwaardere omvormer kost namelijk niet veel meer en levert je iets meer op.

Het gedeelte wat je mist is overigens redelijk beperkt. Het is vooral het gevoel dat je iets mist maar als je het uitreikend op jaarbasis valt het reuze mee.

Groeten,

Lex


Door Albert Fien op 3 mei 2015

Privé zonnepanelen op het VvE dak.
Als technische commissie van de VvE hebben we eerst de mogelijkheid van het plaatsen van panelen door de VvE uitgezocht. Uiteindelijk werd dit vanwege de investering door de leden (velen zijn op leeftijd) afgewezen.
Daarna besloot de ledenvergadering om het dak in vier percelen te delen en kon ieder lid een verzoek indienen om op een van de percelen panelen te plaatsen.
Drie leden melden zich.
Maar toen begon het ingewikkelde juridisch proces. De advocaat van de VvE adviseerde om gebruiksovereenkomsten te sluiten tussen de betreffende bewoners en de VvE. Een model voor zo een overeenkomst was niet te vinden, om kosten te besparen stelden we de overeenkomsten zelf op. Het volgende werd erin geregeld; maximaal aantal panelen per perceel, de afstand tot de dakrand, van de panelen, de deelnemers moeten een verklaring van een constructeur overleggen dat de draagkracht van het dak voldoende is, de dakbedekking moet vooraf worden geïnspecteerd, de panelen moeten door de eigenaren worden verzekerd (WA) bij de verzekeraar van de opstal, nieuwe dakdoorvoeren mogen niet gemaakt worden, de panelen moeten op eerste aanzegging (tijdelijk) verwijdersd worden in geval van dakonderhoud en een kettingbeding naar opvolgende eigenaren. Toen we daaruit waren moest de toestemming verkregen worden van vier vergaderingen. Dit is nogal merkwardig geregeld bij ons; drie aparte verenigingen van drie gebouwen vormen samen een koepel vereniging. Een van de drie verenigingen had problemen, maar kreeg geen meerderheid in de vergadering van de koepel.
Een lang en ingewikkeld traject, maar op drie percelen staan nu 3 x 10 panelen en een perceel is nog vrij.
Albert Fien.


Door Lex op 4 mei 2015

Hallo Albert,

Wat een verhaal. Maar super om te horen dat het gelukt is. Ik denk dat dit veel mensen kan helpen / inspireren om ook een dergelijke constructie voor een VvE te onderzoeken.

In de praktijk zie ik helaas dat collectief zonnepanelen aanschaffen door de VvE vaak strand i.v.m. de meerderheid in de vergadering. Helaas zorgt dit ervoor dat veel enthousiaste van zonne-energie voorstanders daardoor strand.

Bedankt!

Groeten,

Lex


Door Leo op 29 april 2015

Goedemorgen,
Ik overweeg de aanschaf van 10 panelen, 2600 Wp met SolarEdge omvormer en optimizers. Huis ligt op zuid-westen / westen (-60 graden) en dak heeft een hellingshoek van ca. 50 graden). Welk type SE omvormer ( de 2200 of 3000) zou u aanbevelen? De 2200 is misschien te ondergedimensioneerd. De 3000 is duidelijk overgedimensioneerd.
Groet,
Leo


Door Lex op 4 mei 2015

Hallo Leo,

Beide kunnen prima. Als je de software van SolarEdge gebruikt zal het weinig uit maken. De 2200 zal misschien af en toe aftoppen maar dat verlies is beperkt. De 3000 is weer duurder.

Succes.

Groeten,

Lex


Door William op 25 april 2015

Hoi Lex,
Ik ben van plan om 12 stuks LG 300 WP Monox NeoN op mijn dak te plaatsen ik lig pal op het zuiden zonder schaduw. Nu is mijn vraag welke omvormer zou ik er het beste bij kunnen nemen. Is dat de Sunny boy 3000TL -21 of de Solar edge 3500 met de Solaredge power optimizers P300/60.
is de solar edge de meer kosten waard of kan ik toch beter voor de sunny boy gaan.
Vrg, William


Door Lex op 6 mei 2015

Hallo William,

Ik heb trainingen gehad van SolarEdge en SMA. En daarnaast heb ik mijn achtergrond in de elektrotechniek.

Ja, SolarEdge heeft voordelen. Je ziet of een paneel kapot is. En verschillen in de panelen door vervuiling, veroudering of schaduw heeft geen invloed op de panelen onderling. En je hebt meer garantie.

Nee, ik denk niet dat je meer investering het waard is. De zonnepanelen moeten het werk doen en als die goed zijn zal SolarEdge weinig doen. Het systeem kan niet zorgen voor meer opbrengst want het kan niet de zon instraling beïnvloeden.

Ik adviseer dan ook altijd een string omvormer zoals SMA. Dan heb je geen elektronica op het dak want dat is en blijft gevoelig.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Remco op 21 april 2015

Beste Lex,
Bedankt voor je antwoord.
Ik heb de 9 panelen in 1 string gezet en aangesloten op de DC A. Wanneer morgen de zon weer schijnt zal ik kijken wat het resultaat is.

Groeten,
Remco


Door Lex op 22 april 2015

Hallo Remco,

Goed om te horen. Ben benieuwd.

Groeten,

Lex


Door Remco op 4 mei 2015

Beste Lex,
Inmiddels staat string DC A met 9 panelen op ongeveer 288 volt en DC B met 12 panelen op 346 volt. De opbrengst conform de omvormer lijkt ongeveer gelijk met andere dagen. De gemiddelde temperatuur van de omvormer is tijdens pieken zo’n 5 graden lager als normaal. Het lijkt dus niet erg te verschillen (behalve het voltage op DC A dan). Zou mijn omvormer toch ook op DC A de combo van een set van 4 en een set van 5 panelen aankunnen?

Groet,
Remco


Door Lex op 4 mei 2015

Hallo Remco,

Dat is goed om te horen!

De omvormer vormt wel om maar nooit optimaal omdat de strings niet gelijk zijn. Kan een hoop opbrengst schelen op jaarbasis.

Groeten,

Lex


Door Remco op 20 april 2015

Beste Lex,
Ik heb een technische vraag:
Voor welk aansluiting van mijn panelen op mijn omvormer moet ik kiezen?

Ik ben in het bezit van : SMA Sunny Boy 5000 TL21 met hierop aangesloten 9 panelen op het oosten en 12 panelen op het westen.

De 9 panelen zijn verdeeld in een setje van 5 en 4 panelen die apart op de DC A aangesloten zijn (volgens de installateurs vanwege de dakkapel die er tussen zit). De set van 12 panelen zit op de DC B aansluiting.

Mijn vraag richt zich op de 9 panelen. De DC spanning bedraagt zo’n 125 volt. (op een zonnige dag 1800wat/125 volt/14 ampere). Is deze spanning niet veel te laag? Levert de omvormer dan wel terug aan het net? In de instellingen van de Sunny Boy staat namelijk dat hij pas vanaf 150volt teruglevert.

(als ik de 9 panelen in serie zet verdubbelt het voltage naar ongeveer 280 volt)

Gr Remco


Door Lex op 20 april 2015

Hallo Remco,

Dat gaat niet goed. Stuur de installateur maar op cursus want als je dit niet begrijpt weet je echt niet wat je doet.

Ten eerste kan het niet dat er een string van 4 en 5 panelen parallel aan elkaar staan. De omvormer zou nooit het MPP punt kunnen vinden en de ombrengst zal dan dramatisch dalen.

Als 2e klopt het precies wat je zegt. De spanning is niet hoog genoeg en de omvormer zal dus niet of nauwelijks werken.

De oplossing is in dit geval om de 4 en 5 panelen in een string te zetten. Wat de gevolgen zijn van de schaduw kan ik zo niet beoordelen.

Als je dit had geweten had je mogelijk beter minder panelen kunnen nemen of power optimizers kunnen gebruiken. Tip voor de andere die het lezen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door chris weldam op 2 april 2015

Hallo Lex,

We zijn bezig met de aanschaf van een set met 12 panelen, nu hebben we al meerdere offertes binnen, maar worden er een beetje kriegel van.
De eerste keus is een set van 12 panelen suntech stp 275 wp met een omniksol 3.0 tl omvormer, deze set leverd na omrekening 2970 kw op, prijs 5430 euro met iets korting. garantie is 10 jaar op omvormer.
De tweede keus is een gelijke set van 12 yinko 260wp poly met een zevensolar 3000tl opbrengst 2770 kw en kost 4983 euro garantie 5 jaar
Zevensolar is een dochter van sma, maar over sma lezen we slechte reviews en berichten uit duitsland.
We willen eigenlijk meer zekerheid en garantie maar wat is nu slim, garantie kan een probleem worden dat weten we. maar een product uit europa zou beter moeten zijn…
Beide sets worden gesplits op 2 platte daken gebouwd , alles op het zuiden, prijzen zijn met opstelling in consoles.
Ben ook al aan het zoeken naar de startspanning van diverse omvormers, daar zit verschil in en dus ook in de opbrengst.
Btw gaat van beide nog af.

misschien heb je een andere oplossing of tip, we willen maximaal 5500 euro kwijt incl. btw
Met vriendelijke groet,
Chris Weldam


Door Jeroen op 7 april 2015

Hallo lex,

Een vraag wij willen graag panelen leggen op ons huis voor en achter.
Dit is voor oost en achter west.
Nu hoor ik dat we dan beter 2 omvormers kunnen nemen klopt dit?
Hoor graag van je

Groeten,

Jeroen


Door Lex op 20 april 2015

Hallo Jeroen,

Dit is niet noodzakelijk. Het kan prima op een omvormer met 2 MPP trackers. Dat is vaak ook nog goedkoper ook.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Lex op 6 mei 2015

Hallo Chris,

Dat hoor ik vaker. Daarom blog ik ook zoveel mogelijk zodat iedereen beter geinformeerd is. Afgelopen maand was even druk omdat we over gingen op een nieuw systeem. Nu dat lekker draait ben ik weer de reacties aan het nalopen.

ZeverSolar is een dochter van SMA maar dan ook echt een dochter. Het is een zelfstandig draaiend Chinees bedrijf wat voor SMA de mogelijkheid heeft gegeven om ook in de Chinese markt (grootste markt ter wereld met 12GW geplaatst vermogen in 2014).

Technisch heeft het dus helemaal niets met elkaar te maken.

Lees je veel slechte dingen over SMA? Het gaat financieel niet zo goed bij SMA en ze zijn flink aan het reorganiseren. Maar ze zijn nog steeds de grootste en wat betreft producten en service zijn er denk ik niet veel beter producten.

Ik ben benieuwd of je al gekozen hebt. Ik hoor graag of ik je nog kan helpen in de jungle van de zonne-energie.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 27 maart 2015

Hallo Bert,

De Steca is één van mijn favoriete omvormers. Een heel simpele omvormer met een opvallend hoog rendement. Delta is ook goed maar haalt niet het rendement. Bedrijven zijn een beetje vergelijkbaar en prijsniveau is ook vergelijkbaar.

Over de opstartspanning hoef je je niet druk te maken want met 12 panelen in een string zit je daar al aan zodra het een beetje licht wordt.

Groeten,

Lex


Door Bert Bolhuis op 24 maart 2015

Hoi,

Ik heb 12 zonnepanelen op het dak liggen. Yingli Panda 275 wp, dit met een Steca 3000 omvormer.

Er zou eigenlijk een Delta Solvia 3.0 omvormer worden geplaatst. Is de Steca een goede vervanger?
Ik zie dat de Delta wel een lagere opstartspanning heeft, maar wel een lagere opbrengst in %.
Hoor graag van u
Bedankt
gr
Bert Bolhuis


Door Ron op 19 maart 2015

Lex,

In aanvulling op het bovenstaande hebben wij ook de StecaGrid 3600 Coolcept omvormer in overweging.

Vr.groet,
Ron


Door Ron op 18 maart 2015

Wij overwegen de aanschaf van 13 zonnepanelen (LG MonoX NeoN 300Wp of Benq Sunforte 330Wp).
Het dak waar deze op moeten komen te liggen, heeft een oost/west ligging, en een helling van ca. 30 graden
Aan de achterzijde (oostkant) 6 panelen en aan de voorzijde (westkant) 7 panelen.
We hebben een 3-fase aansluiting in de meterkast.

In de toekomst (binnen 3 tot 5 jaar) zijn we waarschijnlijk van plan om nog 5 extra panelen op het schuine dak van een garage achter onze woning te leggen. Dit dak is op het zuiden gericht.

Indien we uitgaan van 330Wp per paneel, dan geeft dit voor de 13 panelen max. 4290Wp.
Daar zou dus in de toekomst met 5 panelen nog 1650Wp bij kunnen komen.

Welke omvormer zou u ons adviseren?
Een 1-fase of 3-fase?

Welk vermogen van de omvormer?
We hebben begrepen dat door een oost-west opstelling voor een kleinere omvormer kan worden gekozen, omdat nooit alle panelen 100% werken bij een oost-west systeem.

Of misschien nu 1 omvormer en in de toekomst een kleinere omvormer erbij voor die 5 panelen (die wel op het zuiden zijn gericht)?

We zaten zelf te denken aan een Solaredge omvormer met power optimizers.
Of is in dit geval de SMA de betere keuze?

Graag uw advies.

Alvast bedankt.

Vr.groet,
Ron


Door Lex Schiebaan op 23 maart 2015

Beste Ron,

1 of 3 fase ligt aan de situatie. Zie het artikel hierboven waar het in staat beschreven.

Indien u gaat uitbreiden is een 3 fase omvormer sowieso aan te raden omdat je snel boven de 3680 watt komt. De omvormer kan inderdaad redelijk onder gedimensioneerd worden.

Vanwege de eventuele uitbreiding is een SolarEdge systeem handiger. Over 5 jaar zijn de zelfde panelen zeer waarschijnlijk niet meer te krijgen en de huidige ook al iets verouderd. Om dat op dezelfde omvormer te zetten is niet handig. Met SolarEdge breidt je eenvoudig uit zonder dat de zonnepanelen of oriëntatie invloed heeft op de andere panelen.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Kees op 16 maart 2015

Hallo Lex,

Ik kan 16 panelen kwijt op mijn dak (regio Zwolle, ligging OZO, helling 45 graden, geen schaduw). Ik heb 2 offertes ontvangen en twijfel welke te kiezen.

Optie A: 15x LG MonoX neon 300 Wp met Zeversolar TL3680 omvormer.

Optie B: 16x Trina 260 Wp met Zeversolar TL3680 omvormer.

Op basis van de info die ik op jouw site heb gelezen heb ik een voorkeur voor de LG-panelen (betere kwaliteit, hogere opbrengst, maar ook duurder).

Over de Zeversolar omvormer kan ik eigenlijk weinig vinden. Zeversolar is volgens mij een dochteronderneming van SMA. Wat weet jij van de kwaliteit? En ben je het met mij eens dat de omvormer wel erg ver ondergedimensioneerd is? Zou ik niet beter kunnen kiezen voor bijvoorbeeld de SMA SB 4000 TL-21 (duurder, maar mogelijk kwalitatief beter en meer passend)?

m.vr.gr, Kees


Door Lex Schiebaan op 23 maart 2015

Hallo Kees,

Jij hebt goed gelezen. Zou inderdaad voor LG gaan.

ZeverSolar is inderdaad een dochter van SMA maar dat is vooral strategisch. Op die manier heeft SMA toegang tot de Chinese markt die veruit de grootste is in de wereld. Verder is het een zelfstandig bedrijf met ieder zijn eigen omvormers.

Ik denk dat de keuze voor de onder dimensionering van de omvormer te maken heeft met de aansluiting.

Er is ook een trend gaande om omvormers steeds verder onder te dimensioneren. Dit ben ik nu aan het onderzoeken. Maar 82% is inderdaad laag maar kan wel. Indien je de keuze heb zou ik zelf voor SMA gaan.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Joop op 26 februari 2015

Hoi Lex,

Het worden 16 of 17 panelen met Solaredge optimizers: totaal 4240Wp of 4505wp.
Ik heb een 3fase aansluiting in meterkast.
Wat is je advies: SE4000 of SE5000 in 1 fase of de kleinste 3fase SE 5000.
Uiteraard ben ik geïnteresseerd in eigen gebruik ivm toekomstige wijzigingen in salderen.

Alvast hartelijk dank,
Joop


Door Lex Schiebaan op 6 maart 2015

Hallo Joop,

Dat ligt geheel aan de aansluiting. Daar kies je de omvormer op. Zie blog bovenaan.

Groeten,

Lex


Door Hans op 16 februari 2015

Poging twee (geen reacties op mijn vraag van 2 januari) 😉

Inmiddels al wel weer wat verder ge-grasduind in zonne-energie-land.
En dan komen er steeds meer vragen en alternatieven 🙁
Inmiddels toch wel een tikkie twijfel over zin/onzin van het gebruik van optimizers.
Mede gevoed door enthousiaste verhalen op Tweakers over de Steca/Solar Frontier combi.

Ik kan 24, 28 of (met 2 panelen op een plat dak, wat ik liever niet doe….) 30 SF panelen kwijt.
– 24 panelen – vrijwel geen schaduw
– 2 panelen – geen schaduw
– 4 panelen, geheel in de schaduw vanaf het eind van de middag (nu om half 4)

Verder doe ik er waarschijnlijk wel verstandig aan om een 3-fase omvormer te kiezen. Ik heb een 3*25A hoofdaansluiting.

Solar Edge claimt wel dat ze een eenvoudiger/goedkopere omvormer hebben, maar echt goedkoper is-ie niet.
Ze claimen wel dat de omvormers efficient zijn, maar ze blijven echt een stukje achter bij de Steca’s.
En de optimizers zelf gebruiken natuurlijk ook wat.
En tenslotte komen de omvormers (m.i.) voor mij niet echt lekker uit qua capaciteit.
Bij 4.760 Pw (bij 28 panelen) is de SE4000 aan de krappe kant en de SE5000 aan de ruime kant 🙁

Ergo, ineens de aandacht verschoven naar SF/Steca combi. En dan rijst de vraag : hoe zit het met m’n 4 “schaduw”-panelen???
Steca claimt een “Optimiertes Schattenmanagement durch globales MPP-Tracking” . Klinkt veelbelovend, maar ik heb nergens (zelfs niet op Duitse fora) kunnen vinden hoe het nu precies werkt. Feit blijft dat er maar 1 tracker op zit….
Gaat het goed met m’n 4 “schaduw” panelen erbij, of kan ik maar beter “gedoe” uit de weg gaan en simpelweg 24 “zon” panelen installeren??
Kleine complicatie is dat de standaard 3-fase sets met Steca 24 of 30 SF panelen hebben.
Verplicht 30 panelen of kan ik toch voor verschillende stringlengtes kiezen?
Nog een overweging om voor een Steca 3-fase omvormer te kiezen is het feit dat deze voorbereid zijn op koppeling aan een accu-systeem.
En aan accu-systemen zal m.i. niet te ontkomen zijn als de huidige (riante) saldering ophoudt.

Wat is wijsheid?

Ik verbruik overigens iets van 7.000 Kwh per jaar (warmtepomp).

grateful for your expert views. Bij voorbaat dank 🙂


Door Lex Schiebaan op 4 maart 2015

Hallo Hans,

Ik zie nu je eerdere vraag. Zoals je wellicht begrijpt komen er dagelijks tientallen mails binnen en heel veel reacties. Ik probeer alles te beantwoorden maar afhankelijk van de drukte kan dit wel even duren.

Wat betreft deze vraag. De Steca omvormers zijn inderdaad fantastisch. Ze hebben een hoog rendement en zijn zo simpel dat het net speelgoed lijkt.

Ik adviseer ook altijd alleen maar SolarEdge als het echt meerwaarde oplevert (meer rendement t.o.v. meer kosten) of omdat je het gewoon leuk vind. De capaciteit maakt niet heel veel uit. 4760 Wp of een 5 kilowatt 3 fase omvormer is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Normaal gesproken dus geen schaduw of verschillende dakoppervlakken dan geen SolarEdge.

De Steca heeft wel zijn beperkingen. Grootste “probleem” is dat ze 1 ingang met 1 MPP tracker hebben. Dat is gelijk ook de reden waarom ze 24 (4 strings van 6 panelen) of 30 (5 strings van 6 panelen) zonnepanelen adviseren.

Een klein beetje schaduw is geen probleem voor de Steca en Solar Frontier maar je mist natuurlijk altijd opbrengst. Een combi van verschillende daken zou ik niet maken op 1 string want dat kan de opbrengst aardig naar beneden halen.

Dus allebei mooie omvormers met allebei zijn eigen pluspunten.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Hans op 5 maart 2015

Lex,
dank voor de info/reactie. En de lovende woorden over de Steca’s. Gevoelsmatig ben ik fan van de Steca’s :
– weegt een kilo of 10, vergelijkbare andere 3-fase omvormers hebben al gauw iets van 30 kilo materiaal nodig. Ik stam nog uit de tijd dat je hifi apparatuur het best “per kilo” kon kopen, maar dat is niet meer 😉 “Minder = beter” denk ik inmiddels in dit soort gevallen.
– super-efficient, produceert zelf nauwelijks warmte
– lange geschatte levensduur (minder = beter) en het ontbreken van condensatoren in de 3-fase varianten
– eventueel later een accu-systeem op aansluiten

Ook vwb de Optimizers ben ik het met je eens : alleen doen als je er echt behoefte aan hebt, zoals bij verschillende dak-orientatie of vervelende schaduw.
Men claimt dat ze zelfs bij schaduw-vrije opstelling de opbrengst nog aanzienlijk verhogen…
Zal best, maar het zijn ook weer dingen die kapot kunnen. Bekabeling is wat ingewikkelder. En 25 jaar garantie? Leuk, maar bestaat Solar Edge dan nog? En hoe houden die dingen en kabels zich tig-jaar in weer en wind? Nope. Minder = beter 😉

Maar mijn dilemma is nog niet echt opgelost. Wat gebeurt er met mijn installatie als er op het laatste uur van de (zonne)dag 4 van de 28 panelen in de schaduw liggen?
Overgrote deel van de dag heb ik in het geheel geen schaduw op 28 panelen.
Ergo,
– geen probleem, gewoon 28 panelen (4 strings van 7) op een 4803, de 4 panelen mis ik uiteraard een uurtje, maar de rest blijft wel doorpruttelen (????)
– doe maar niet moeilijk en schakel terug naar 24 panelen (geen enkele schaduw) en de 4003 omvormer
– 28 panelen met een omvormer die 2 mpp trackers heeft. Zijn er niet zo heel veel in 3-fase uitvoering van rond de 5K, en dan alleen apparaten van een kilo of 30.
Gezien mijn pleidooi voor de Steca’s, is dit niet mijn voorkeurs-scenario 😉

Al eerder zoiets bij de hand gehad? Lijkt me een wel vaker voorkomend scenario (schaduw op een deel(tje) van de panelen bij laagstaande zon.

dank, groeten, Hans.


Door Lex Schiebaan op 6 maart 2015

Hallo Hans,

Dit is een vrij standaard situatie waar het altijd zoeken is naar de juiste oplossing. Voor een echt goede keuze zou je een schaduw analyse moeten maken. Dit is speciale software die het verlies kan berekenen. Dan kan je echt een keuze maken. Sommige installateurs kunnen dit.

Groeten,

Lex


Door Eric Verkuijlen op 31 januari 2015

Beste Lex,
Ik heb een Kaco 5002 omvormer met 3 strings, waarvan er 2 gebruikt worden. Door 2X 9 zonnepanelen van 235 Wp. Is het nu voor de levensduur van de omvormer beter om regelmatig (om de 2 of 3 jaar bv.) een rij zonnepanelen te verplaatsen naar een andere string, zodat alle 3 de strings evenveel belast worden?


Door Lex Schiebaan op 4 februari 2015

Beste Eric,

Goeie vraag. Als je kijkt naar het elementen die het meeste slijten in de omvormer dan kan je daar de levensduur 50% mee verlengen. Maar of het in de praktijk echt zo is weet ik niet.

Leuke vraag om bij Kaco te stellen.

Groeten,

Lex


Door Arie v. kleef op 26 januari 2015

Dag Lex.
Komplimenten voor je website vol met waardevolle informatie ook je handboek zonne-energie met veel
aandacht gelezen.
Toch vind ik het lastig om de juiste omvormer bij een set zonnepanelen tekiezen. Ik heb een offerte van 10
JA Solar type JAM6-265-BK zonnepanelen i.c.m. een omvormer Stecagrid 2300. Mijn huis staat op het zuidoosten geen schaduw. De te verwachte opbrengst is 2518 kh.
Voor mijn idee is de omvormer te krap bemeten.


Door Lex Schiebaan op 4 februari 2015

Beste Arie,

Normaliter wordt de omvormer gekozen op 90% van het zonnepaneel vermogen. De Steca (mooie omvormer trouwens) is dus iets aan de lage kant maar dat zal je een paar kWh schelen. Daarnaast is het rendement super hoog wat weer een paar kWh oplevert. Dus prima keuze.

Groeten,

Lex


Door Jan op 21 januari 2015

Beste Lex,
Deze week is bij ons een PV installatie geplaatst. 12 Sunrise SR-M66260 panelen met een Solar Edge SE3000 omvormer. De panelen zijn voorzien van P300 optimizers. Totaal 3,12 kWp.
Met de Energielink van Homewizard lees ik de slimme meter uit. Nu zie ik dat het energieverbruik overdag wat gemiddeld rond de 300 Watt is na ingebruikname van de zonnepanelen gestegen is naar rond de 700 Watt. ‘S avonds zakt het verbruik weer naar normaal. Klopt het dat de omvormer energie verbruikt om 12 volt om te zetten naar 220?
Groet, Jan


Door Lex Schiebaan op 4 maart 2015

Hallo Jan,

Ik denk dat de Energy Link niet helemaal goed is ingesteld. Het verbruik moet natuurlijk dalen. Is deze aangesloten op een slimme meter of een draaistroom meter? En hoe is deze aangesloten op de omvormer?

De omvormer verbruikt zelf natuurlijk energie maar dat is verrekend in het rendement en max 5% van de opbrengst. Werkt de omvormer niet dan verbruikt deze ook vrijwel niets.

Ik hoor het graag.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 13 januari 2015

Hallo Ed,

Met 2440 Wattpiek en die oriëntatie moet dat normaal gesproken geen enkel probleem zijn.

De opbrengst ligt aan de prijs die je nu per kWh betaald. Stel je rekent met 22 cent dan is de opbrengst in euro’s zo’n 440 euro.

LG is super. Kwaliteit is goed, dit paneel heeft een hoog rendement en met de garanties zit het ook wel goed.

Indien je zeker de mogelijkheid wil om uit te breiden is het handig om hier rekening mee te houden met het kiezen van de omvormer. Goede omvormers zijn er genoeg. Met zicht op uitbreiding kan je kiezen voor 2 MPP trackers (let wel op minimale ingangsspanning met 4 zonnepanelen) of power optimizers.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Ed op 6 januari 2015

Hallo Lex. ik ben van plan om 8 LG x mono kristal 295-305 2440 wp op mijn dak te gaan leggen
Met wat verlies denk ik aan 1900/2000 wp over te houden dak 15/20 graden zuid west geen schaduw.
Is dit haalbaar? misschien leg ik later nog 4/5 panelen op een ander dak. 15/20 graden zuid west.
En wat is ongeveer de opbrengst euro per jaar? en wat is een goede omvormer? en hoe denk je over het merk LG mono kristal.
Mvg Ed.


Door Hans op 5 januari 2015

Zo goed als besloten voor 28 panelen SolarFrontier SF-170 met 14 Solar Edge optimizers.

Totale WP = 28 * 170 = 4.760.
Ligging = zuid
Dakhelling = 45 graden
Nauwelijks schaduw
ZW Nederland, 25 km van de kust

Nog twee serieuze aanbieders over met vrijwel dezelfde prijs/goede indruk.

Edoch, de een adviseert de SE4000 omvormer, de ander de SE5000.
De SE4000 wordt geadviseerd door de Solar Edge Site designer (prachtig tool overigens).
Zelfs bij 30 panelen komt de Site designer nog met de SE4000, pas daarna komt de SE5000 in beeld.

De SE4000 lijkt me aan de krappe kant :
– de SF panelen leveren iets meer op dan nominaal (tolerantie van 0-5)
– zouden nog wat meer op moeten leveren na een dag of 20 vanwege het “light soaking”effect
– lichtinval schijnt toch redelijk vaak boven de 1.000KwH/m2 te liggen
– de SF panelen zijn minder gevoelig voor hogere temperatuur dan de standaard mono of poly panelen

Cruciale vraag blijft natuurlijk : hoe vaak/hoe lang gaan de panelen boven de 4.000 Watt produceren? Ik kan het nergens vinden. Wat je tegenkomt zijn metingen betreffende het jaarlijks aantal Kwh’s (bij goede ligging ruim boven de Kwh per Wp).

Grateful for your expert views 😉


Door Lex Schiebaan op 9 maart 2015

Hallo Hans,

Ik doe nu een onderzoek voor een bedrijf naar het max. vermogen in Nederland. Komen leuke dingen uit.

Verlies is enkele kWh’s en is dus heel beperkt. Mede omdat door de hoge temperaturen het vermogen in de zomer vrijwel nooit boven de 85% komt.

Groeten,

Lex


Door Leo op 15 november 2014

Mijn dak ligt op zuid-west/west, helling 50 graden (zon rond 11:00 over de nok). Hoge berk in tuin van achtyerburen geeft vanaf eind september ca. 1 1/2 uur overtrekkende schaduw. Gezien deze allesbehalve optimale lichtomstandigheden overweeg ik de aanschaf van SolarFrontier panelen (12 of 15, 170Wp=2040 of 2550 Wp). Sommige aanbieders bieden daarbij een complete set aan incl een SolarFrontier omvormer(=vermomde Steca 3000). Zo’n set zou dan optimaal ingeregeld zijn. en goed eoverweg kunnen met schaduw. Anderen adviseren SolareEdge SE2200 of 3000 omvormer met optimizers (evt. 1 per twee panelen om de kosten te beperken). Wat is de beste oplossing?


Door Lex Schiebaan op 16 november 2014

Hallo Leo,

In uw situatie zou ik adviseren om een schaduw analyse te maken. De Steca kan namelijk redelijk overweg met schaduw en vanaf eind september is geen grote ramp. Zie ook: http://zonneenergie.eu/het-seizoen-voor-zonne-energie-het-zonneseizoen/

De Steca is overigens wel een super omvormer met hoog rendement. Maar is er schaduw dan is SolarEdge weer super.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 4 november 2014

Hallo Marcel,

Dank je! Leuk om te horen.

In principe zou deze gewoon functioneren. Maar Omnik heeft soms een beetje vreemde specificaties .

Welke zonnepanelen ga je plaatsen? LG neon?

Groeten,

Lex


Door Marcel M op 24 oktober 2014

Hallo, zonneenergie.eu is top, en ik heb er veel aan gehad.

Nu zit ik met een vraag,
eigenlijk wilde ik 16 panelen van 300Wp (4800Wp) incl.een omnik 4.0TL aanschaffen en deze in een oost/west situatie plaatsen op een plat dak.
naarmate ik verder ging kijken blijken 18 panelen (5400Wp) met een omnik 5.0TL niet veel duurder te zijn.
Nu mag ik de 2 extra panelen op het dak van mijn buren plaatsen (op mijn dak is geen plaats)
maar als de buren ooit verhuizen zal ik ze waarschijnlijk dus moeten verwijderen, en houd ik de twee voor reserve of plaats ze ergens anders met een kleine omvormer.

Nu is mijn vraag of de omnik 5.0TL ook met 16 panelen zal functioneren als het zover zal zijn. of dat ik er beter een 4.0TL bij kan nemen die misschien nu dan meer rendement geeft met 18 panelen.
Als ik de datasheet van omnik bekijk zie ik maar weinig verschil tussen de twee omvormers, alleen aan de AC zijde is er verschil en verder is het hele verhaal hetzelfde.
wat is de betere keus in dit verhaal gezien de oost/west opstelling (15 graden).


Door Margreta op 20 oktober 2014

Halo Lex,

Ik heb aanbod gekregen van 15 stuks BYD 260 Wp poly
En Zeversolar Evershine TL3680 omvormer.
Opbrengst 3255 kWh p/jaar
– Oriëntatie ten opzichte van het zuiden: 66°
– Hellingshoek van de zonnepanelen: ± 20°
– Rendement omvormer: 96.20%
Is dit aan te raden of niet?

Extra garantie voor omvormer raden ze af….maar ik heb mijn twijfels over…
Alvast bedankt


Door Cor van Houtum op 12 oktober 2014

hallo Lex
ik lees meerdere keren in jouw reacties dat het eigen verbruik fase afhankelijk zou zijn wanneer op single fase wordt teruggeleverd.
u suggereert hiermee dat een stroommeter uit 3 apparte meters zou bestaan .
dus stel ik lever 6000 watt op fase 1
en ik verbruik 6000 watt verdeeld over 3 fasen
Uiteraard staan de meters nu stil
Ra Ra pindakaas
Waar blijft nu uw opmerking over eigen gebruik

groetjes
Cor


Door cor van houtum op 12 oktober 2014

waarbij ik natuurlijk ook wel snap dat je energie aan het ruilen bent
maar voor de meterstanden maakt het niks uit
dit wordt niet per fase berekend

groetjes
Cor


Door Wim op 3 oktober 2014

Beste,

Ik wil zelf zonnepanelen leggen op mijn plat dak. Hellingshoek 15°.
Ik heb al een omvormer SB3000TL-21.
Ik heb ook al 14 panelen van Solar World type SW255 poly.
Wegens reden van mogelijk schaduw op de achterste rij panelen, zou ik deze 5 panelen op een aparte string willen aansluiten. Is dit aan te raden of niet?
Alvast bedankt voor een interessante reactie.


Door Lex Schiebaan op 4 oktober 2014

Beste Wim,

Leuk setje. In principe moet het kunnen maar je zit met 5 panelen wel net op het randje van de ingangsspanning. Dus ik zou aanraden om het even in Sunny Design van SMA te configureren met exact het type paneel wat je hebt. http://www.sunnydesignweb.com/

En in de praktijk kan je altijd de strings bij de omvormer nog doorkoppelen.

Succes en kijk uit met installeren.

Groeten,

Lex


Door Gert-Jan Merkus op 30 september 2014

Hallo Lex,

Als eerste mijn complimenten voor de website. Zeer informatief.

Ik ben bezig met de voorbereidingen om een systeem aan te schaffen welke bestaat uit 18 panelen van 260W en uiteraard een omvormer. Doordat een dakdoorvoer van mijn gashaard (Diam=180 mm, Hoog=800 mm) vanaf 15:30 uur een kleine streep schaduw op 1 zonnepaneel gaat vormen wil ik graag dat de omvormer van mij keuze hier mee om kan gaan. Nu kan ik kiezen uit de SMA Sunny Boy 4000TL-21 of de Omniksol 4.0K TL-2. Beiden hebben 2 MMP-trackers en beiden claimen schaduwmanagement te hebben echter is het prijsverschil behoorlijk.
Van SMA weet ik dat de 4000TL-21 Optitrack Global Peak dus schaduwmanagement heeft.
Van Omniksol kan ik geen informatie over schaduwmanagement vinden dit terwijl Omniksol mijn vraag wel sumier beantwoord heeft met “ja, er zit in de 4.0K TL-2 schaduwmanagement”.
Juist omdat ik geen informatie over Omniksol schaduwmanagement kan vinden trek ik hun antwoord enigszins in twijfel.
Je voelt mijn vraag al aankomen. Kan jij of de forumleden bevestigen dat in de Omniksol 4.0K TL-2 schaduwmanagement zit en dat dit naar behoren werkt. Graag hoor ik ervaringen.

Ik hoor graag jou maar ook ieder ander zijn antwoord. Alvast bedank voor de moeite.

Gert-Jan Merkus


Door Lex Schiebaan op 4 oktober 2014

Hallo Gert-Jan,

Dank u wel. Leuk om te horen.

Ik ben geen Omnik fan. Ik vraag me altijd af waarom waarom er van de 15.500 omvormers op de Omnik portal wereldwijd er 14.500 in Nederland staan?? Waarschijnlijk omdat het niets mag kosten in Nederland. Mijn schatting is dat Omnik sinds ze bestaan een totaal omzet heeft gedraaid van 10 miljoen euro. En dat is wat SMA in 3 dagen doet. Zoek de verschillen.

Een beetje schaduw na 15.30 is geen grote ramp dus daar zou ik me niet zo zorgen over maken maar SMA heeft net als vele andere merken daar perfecte software voor. Omnik zegt het ook te hebben maar hoe goed dit werkt in de praktijk weet ik niet. Misschien is er iemand die dit uit de praktijk kan vertellen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Henny Aalbers op 29 september 2014

Beste Lex
Ik wil 16 panelen Amerisolar AS -6m30 monoblack plaatsen (4160 kWh )
Ik heb de keuze tussen de 3 fase omvormer Kostal Piko 4.2 ( duits fabrikaat )
En de SMA 5000 tl (SMA heeft geen kleinere 3 fase aansluiting )
De Kostal Piko 4.2 is voldoende maar voor mij een onbekend merk.
De SMA 5000tl is zwaarder en misschien te zwaar.
Wil je helpen een keuze te maken.
Mngr Henny


Door Lex Schiebaan op 4 oktober 2014

Hallo Henny,

Kostal is een bekend merk waar een groot bedrijf achter zit dus daar zou ik mij niet zo zorgen over maken. Op 16 panelen is deze prima. Een gewone 1 fase omvormer kan normaal gesproken ook prima met 16 panelen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Ron op 26 september 2014

Lex ik heb even een vraag.
Als ik 10panelen kan plaatsen van 250wp en ik heb 3 fase in huis.
Moet ik dan een 3 fase omvormer nemen of mag het ook over 1 fase of is 3 toch beter?

Als ik 3 fase zou doen zal het waarschijnlijk met micro omvormers moeten aangezien er geen kleine 3 fase omvormers zijn

Ben benieuwd wat jou idee is


Door Lex Schiebaan op 4 oktober 2014

Hallo Ron,

Het hoeft niet. Tot 16 zonnepanelen kan je prima werken met een 1 fase omvormer. Er zijn wel 3 fase omvormers vanaf 3000 watt.

Gewoon 1 fase is dus het goedkoopste en makkelijkste.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 7 augustus 2014

Hallo Ed,

Dat klopt inderdaad. Wat de impact is en of optimizers echt een voordeel zijn ligt aan de situatie. 10 graden van het zuiden af kan al een groot verschil betekenen. En hoe dicht liggen ze op de dakkapel.

Ik zie in de praktijk dat dit soort situaties circa 10% minder opbrengst geven. Heb je met Power Optimizers 2-3% verlies dan kan je uiterekenen of het zin heeft.

Maar voor een exacte calculatie zou je hier een 3D analyse van moeten maken.

Groeten,

Lex


Door ed op 7 augustus 2014

beste Lex, ik ga op het zuiden schuin pannendak zonnepanelen leggen.
maar op het dak grenzend aan mijn dak staat een dakkapel.
Ik was zelf al overtuigd van optimizers maar dan wordt de terugverdientijd toch wel een stuk langer.
Op zoek naar een alternatief werd me een systeem aangeboden dat gebruik maakt van schaduw managment (sma optitrac global peak) en een omvormer van omnik zou een soortgelijk systeem bevatten, beide met 2 strings(ivm 11a12 panelen.
ik heb een video op youtube gezien van sma en daar wordt je wel enthousiast van. http://youtu.be/5AIrc_mB9vk
Wat is jou visie hierop ,heb jij of iemand op het forum hier ervaring mee?,ik ben bang dat het mooier lijkt dan het is.
het betreft een tijdelijke driehoekige schaduw die vanzelf wegdraaid en na ongeveer 12:00 weg is.

mvg. ed


Door Harrie Biesterbos op 30 juli 2014

Dag Lex,

Ik heb een offerte laten maken via ZONIQ (via de vereniging eigen huis)

Ik heb een discussie met hen over 1 of 2 omvormers. kiu je daar eens in meedenken.

de installatie ziet er als volgt uit

16 panelen ZNShine ZX6-60 250 zwart
vermogen (wattpiek) 4.080
max lab opbrengst 3.974
jaarlijkse opbrengst 3.345,6 kWh

zij willen in deze installatie 2 omvormers installeren de Samil Solar River 2300 TL
Volgens hen mag er niet gewerkt worden met 1 omvormer maar moeten er twee in.
In de (recentelijk geheel vernieuwde meterkast) zitten drie installatie automaten 25C.
Zelf wil ik er graag een SMA sunny boy 3600 TL in laten zetten. Volgens hen mag dit echter niet en voldoet het niet aan de netcode??

Kun jij mij daar in adviseren

Harrie Biesterbos


Door R ter Heide op 20 oktober 2014

ik ben erg benieuwd naar jouw reacties en oplossing.
Ik zit met exact dezelfde vraag met dezelfde leverancier.

gr
R ter Heide


Door Lex Schiebaan op 20 oktober 2014

Hallo Harrie en R. ter Heide,

Bijzonder verhaal. Sowieso hanteert ZonIQ vreemde voorwaarden. Reden is dat ze een verkoop partij zijn en snel moeten werken om geld te verdienen. Ik heb een hoop verhalen gehoord maar deze is wel bijzonder.

Ik gok het er op dat de Samil 3680 niet of slecht leverbaar is en dat ze daarom maar overgaan op 2 omvormers. SMA leveren ze volgens mij niet.

Heb de netcode aardig bestudeerd en zou niet weten wat dit met deze situatie te maken heeft. De omvormer moet aangesloten zijn op een automaat die selectief is aan de hoofdzekering dus 16A is geen probleem. Zie voor het ingewikkelde verhaal: http://zonneenergie.eu/selectiviteit-zonnepanelen/

Wellicht heb ik het mis maar ik denk dat een specialist je beter kan helpen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Het Zonnetje in Huis op 19 juli 2014

Hier lijken (eindelijk gevonden) een paar mensen te zitten die deze vraagstukken reëel technisch benaderen.
Schouwen Duiveland, Zeeland, pal zuid 40 graden dak, slechts vroege ochtendschaduw over een of twee panelen door de schoorsteen. De rest van de dag geen schaduwwerking tot na 20 uur en Zeeland is de zonnigste provincie. Ik wil 10 of 11 panelen plaatsen, bij 11 hebben er zeker twee last van de schoorsteen.
Dus eventueel 10, dat is ons huidige jaarverbruik al. All black, 260Wp panelen worden het dan.
Nu is de keuze tussen 2000 Zeversolar of 2500W SMA. De leverancier adviseert Zeversolar. SMA is ruim 500 euro duurder en heeft een iets hogere opstartspanning, maar wel 2 strings mogelijk. Volgens mij beperkt de 2000W Zeversolar in onze zonnige provincie de opbrengst teveel, ondanks de opstartspanning die veel lager ligt, en op 1 string Bij een 80% opbrengst van de panelen regelt de Zeversolar ook al terug tot max 2000W afgifte aan het net. Toch blijft de leverancier volhouden dat de kleine omvormer het betere rendement gaat geven. Krijgen ze meer marge op dat ding of zie ik iets verkeerd in de verhouding opstarten en maximale productie?


Door Lex Schiebaan op 7 augustus 2014

Hallo Zonnetje in Huis,

Tsja dat is een discussie die je vaak hoort. Ik hou er niet zo van om omvormer ver onder te dimensioneren. 85% vind ik wel minimaal.

Opstartspanning is vaak helemaal geen probleem. Panelen geven heel snel veel spanning bij een beetje licht en de omvormer zal dus snel opstarten.

Met 10 panelen red je het vaak overigens niet om 2 MPP te gebruiken (te lage spanning).

De inkoopsprijs van de omvormer scheelt inderdaad 450 euro.

Succes.

Groeten,

Lex


Door W op 16 juli 2014

Ik zoek een geschikte omvormer voor maar 4 panelen 185wp per stuk monokristal 100% op het zuiden in een hoek van 35 graden naar de zon? Is de Steca 500 omvormer prima qua dimensioneren of treed er te veel verlies op?


Door Lex Schiebaan op 7 augustus 2014

Hallo W,

Een Steca 500 is prima voor de 4 paneeltjes. Een Mastervolt Soladin is misschien nog beter want die heeft iets meer vermogen.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Rob,

Dat zijn mooie oude paneeltjes. Komen ze uit +/- 2002?

De spanning van van de panelen bij MPP is 17.5 volt., De spanning van de 2 panelen zal dus 35 volt zijn. Dit is te laag voor de minimum spannning van de omvormer.

1 paneel erbij zal dus al voldoende zijn. 2 kan ook maar let wel op de maximum spanning van de omvormer. Uit mijn hoofd is deze 100 volt dus moet dat wel lukken.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Rob van Eeden op 2 juli 2014

Sinds enkele jaren had ik (bij ons oude huis) twee zonnepanelen (in serie) met een kleine omvormer die terug leverde aan het net. Maar door veel schaduw leverde dat bitter weinig op.

In ons nieuwe huis heb ik de panelen (specificaties, zie onder) op een veel gunstiger positie kunnen plaatsen, waardoor de opbrengst hoger werd, maar ik merkte ook dat de omvormer (van NKF OK4E-C100. 24-50VDC/output 100W) wel heel erg heet werd.

Omdat het om twee 12V in serie geschakelde panelen gaat van 140W ben ik op zoek gegaan naar een meer passende omvormer. Inmiddels heb ik een Stecagrid 300 geïnstalleerd.
Maar… die doet het niet, want hij blijft knipperen, de groene led brandt niet continu, wat volgens de gebruiksaanwijzing nodig is. Ook niet bij volle zon die (nu) op beide panelen valt.

Als ik de specificaties van de Stecagrid goed begrijp, dan is een ingangsspanning nodig van 40V. Kom ik daar wel aan met twee in serie geschakelde 12V panelen van 140W? Het moge duidelijk zijn dat ik enthousiast ben voor zonne-energie, maar weinig verstand heb van stroom.

De panelen zijn met specificaties als volgt:
Nominaal vermogen 140 Wp
Kortsluitstroom 9.04 A
Stroom bij maximaal vermogen 8.01 A
Spanning bij maximaal vermogen 17.5 V
Openklemspanning 21.6 V
Gemiddelde Dagopbrengst (GDO) Tooltip 560 Wh
Gemiddelde Weekopbrengst (GWO) Tooltip 3920 Wh
Keurmerken CE; ISO900

Wat moet ik doen? Nog één of twee panelen in de serie opnemen? Of…

Met vriendelijke groet,

Rob van Eeden​


Door Lex Schiebaan op 5 juni 2014

Hallo Johan,

Normaliter is dat helemaal goed. Ik reken meestal met 90% onder dimensioneren dus dat is exact.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Johan op 5 juni 2014

Hallo Lex.

Ik ben bezig met een zonne instalatie van 3900 WP
In mijn offerte staat de omvormer Solar Edge 3500.
Mijn vraag:is dit voldoende of adviseert u mij de Solar Edge 4000

Groet.Johan.


Door Martijn op 21 mei 2014

Goedeavond Lex,

Ik sta op het punt om 8 ZNshine 250Wp Black aan te schaffen. 4 op dak, 2 op dakkapel. Daarbij komt een Omnik1500 omvormer. Nu ben ben ik van het motto “help elkaar koop Nederlandse waar” daar waar mogelijk. Hoe sta je tegenover een Nederlandse mastervolt soladin 1500 omvormer? Is dat vergelijkbaar met de SMA’s?


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Martijn,

Dat is een top omvormer. Goede ontwikkeling en productie in Nederland.

Wat betreft de kleine omvormers vind ik die beter dan de SMA. Vooral door nieuwe techniek.

Misschien een klein beetje duurder maar dat verdient zich wel terug.

Groeten,

Lex


Door arjan op 19 mei 2014

de sma 3600tl21 heeft 2 trackers maar is het ook mogelijk om alle 16 panelen maar op 1 ingang te zetten omdat dan het verlies op 45 meter dc kleiner is ? max ingang volt is 750 en 15 amp


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Arjan,

Ja dat is geen probleem en inderdaad aan te raden in jouw situatie.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 11 mei 2014

Hallo Gijs,

Meestal is het een kwestie van prijs. Een grotere omvormer is meestal duurder en de overcapaciteit is vaak overbodig. Maar het kan vaak wel.

Je kan het beste even rekenen in het calculatie programma van de omvormer fabrikant. Het heeft namelijk ook te maken met de ingangsspanningen e.d. Als de omvormer goed kan draaien is het in principe geen probleem.

Groeten,

Lex


Door Gijs ten Velde op 11 mei 2014

Hoi Lex,

Je praat in je verhaal veel over onderdimensioneren omvormer. Maar hoe zit het met overdimensioneren??? Ik wil 39 x 260Wp gaan leggen en kan voor een gunstige prijs een omvormer voor 16000 krijgen, deze is me veel goedkoper dan een omvormer voor 10000

Ben benieuwd naar je reactie

Grz,

Gijs


Door Lex Schiebaan op 9 mei 2014

Beste Corry,

Elk huis in Nederland heeft een 3 fase of een 1 fase aansluiting. 2 fase lijkt soms zo maar dat zijn dan 2x 1 fase groepen voor bijvoorbeeld een kookplaat.

Als u dit zeker wilt weten kan u het beste even bellen met de netbeheerder (dat vaak de enige manier op groepenkast open maken en doormeten na).

Liander 0900 263 26 30 (0,10 € per minuut) Optie 2 – Optie 2

Stedin 088-8963963 (Optie 1 Consument / Kleinzakelijk – Optie 4 Techniek – Optie 5 Overig techniek)

Enexis http://www.enexis.nl/consument/klantenservice/contact/contactformulier Onderwerp Gas en elektra / Het klantnummer is niet verplicht om in te vullen / U stelt de vraag: Ik wil graag weten wat de aansluitwaarde op het ingevulde adres is.

Groeten,

Lex


Door Corry op 8 mei 2014

Beste Lex,
Je schrijft dat bij het toepassen van een 3 fase omvormer het eigen verbruik toeneemt omdat het eigen verbruik ook in 3 fases verdeeld is. Klopt dit wel wij leveren toch energie aan het net waardoor de meter terugloopt? Zoals jij het beschrijft lijkt het alsof het toenemen van het eigen verbruik betekent dat je hiervoor moet betalen. Dat is toch niet zo mag ik hopen>
Met vriendelijke groet,
Corry


Door Lex Schiebaan op 9 mei 2014

Beste Corry,

Het eigen verbruik is het gedeelte wat niet langs de meter loopt. Dit is de energie die direct van de omvormer naar de verbruikers in het huis gaat.

Stel je hebt een 1 fase omvormer en 3 fase aansluiting. Dan zit 33% van de verbruikers op die ene fase. Het eigen verbruik is dus bij voorbaat lager.

Eigen verbruik is niet op de meter zichtbaar en hoeft dus niet betaald of gesaldeerd te worden.

Groeten,

Lex


Door Corry op 9 mei 2014

Best Lex,
Bedankt voor de info. Hoe is de situatie als ik een 3 fasen omvormer heb met een speciale groep in de meterkast en ik zelf gewone 2 fase stroom verbruik in huis?
Met vriendelijke Groet,
Corry


Door Derk op 20 april 2014

Hallo Lex

Ik wil 17 zonnepanelen aanschaffen nu heb ik 2 offertes lopen, een van J A Solar met een omvormer van Growatt 3600TL en een van E T Solar met een omvormer van Samil 3600 wat is wijsheid in deze situatie?

Groet Derk


Door Lex Schiebaan op 11 april 2014

Beste Vincent,

Ik ken uw situatie niet dus daar kan ik weinig over zeggen. Persoonlijk zou ik geen van beide nemen.

Succes met de keuze.

Groeten,

Lex


Door vincent op 9 april 2014

We hebben verschillende offertes gekregen waarvan de ene met de omvormer SAJ Sununo-TL4KB en de andere met de Omnik 4.0.
Kunt u mij adviseren welke een betere keuze zou zijn.
Ze worden gekoppeld aan 14 zonnepanelen 14 DelSolar Poly 250 Wp panelen.


Door Jeroen op 7 april 2014

Wij willen zonnepanelen aan gaan schaffen, we hebben een plat dat waar we 16 panelen (ET solar 250W) in landscape op kwijt kunnen onder een hoek van 15 graded. Orientatie is vrijwel op zuid (8 graden ri zw)
Nu hebben we een offerte binnen met een SMA 3600 tl-21 maar volgens sunnydesign van SMA zou de SMA 3000 tl-21 een betere keuze hebben.
De omvrmer is dan maar 80% (3200 / 4000) is dat niet ver onder gedimensioneerd?
Rekening houdend met het feit dat het rendement van de panelen in de tijd afneemt is dit misschien juist wel ok.


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Beste Jeroen,

SunnyDesign pakt hem inderdaad vrij ruim tegenwoordig. Ik ben hier niet zo’n voorstander van. Meestal met een zuidelijk gelegen dak reken ik met circa 90%.

Dan past een 3600 dus beter en voor het geld hoef je ook niet voor de 3000 te gaan want dat scheelt niet veel.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Sidney op 3 april 2014

Volgende week worden er 10 panelen van 250wp op mijn dak gelegd. Nu hoorde ik vandaag van de leverancier dat de Trannergy 2700 niet meer voorradig was en dat een alternatief de Goodwe 3000-SS zou zijn. Dit zou een betere omvormer zijn volgens de leverancier.

Nu is mijn kennis van deze producten niet heel erg groot, maar ik had wel gelezen dat overdimensioneren niet goed zou zijn. De 3000 kan een vermogen aan van max. 3200W dit ligt ver boven het vermogen wat mijn panelen straks kunnen leveren. Zou het beter zijn om te kiezen voor de Goodwe 2000-SS deze kan een max. spanning aan van 2300Watt. Dit ligt veel dichtbij bij de specs van de panelen.

Als ik naar de inschakel voltages kijk van de verschillende omvormers dan is deze wel gelijk, kan het zijn dat het dan niet uitmaakt voor hoeveel % je hem belast?


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Hallo Sidney,

Ze zullen er ondertussen op liggen.

Maar over dimensioneren van een omvormer hoeft geen probleem te zijn. Wat belangrijk is zijn de opstartspanningen e.d. maar daar is waarschijnlijk wel naar gekeken.

Ik zou liever een 3000 dan een 2000 plaatsen in jou geval. Een 3000 is gewoon wat duurder.

Groeten,

Lex


Door Bart op 3 april 2014

beste Lex,

wat is momenteel het hoogste rendement per ZP dat op de markt is ?
Wat is te verwachten in de toekomst ?


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Beste Bart,

Dat is 345 Watt piek van de fabrikant Sunpower. Dit zijn prachtige zonnepanelen maar het heeft ook zijn prijs.

Ik verwacht dat het vermogen langzaam maar zeker toe neemt. Dus circa 5% meer rendement per jaar. Zo zie je dat zonnepanelen vorig jaar gemiddeld 250 Wp waren en ze nu rond de 260 zitten.

Groeten,

Lex


Door Frank op 20 maart 2014

Beste Lex, ik heb een dilemma en kom er niet uit met mijn leveancier. Er zijn 14 panelen geplaatst met elk 260Wp, gemonteerd in 2 strings. Ik had in de eerste instantie alleen stroom via string 1. Gisteren is de monteur geweest en heeft een connector vervangen en de strings anders aangesloten op de omvormer. Nu kan ik de 2 strings wel uitlezen, maar…String 2 levert echter maar volgens de Growatt Server, 50% van string 1. De panelen liggen gewoon hetzelfde op het dak naast elkaar, zonder schaduw. Wat zou hier mis kunnen zijn?

Op een wolkenloze dag, (mijn dak is zuidwaards gericht met een hellingshoek van 50 graden) zou ik toch met een Wp van 3640, minimaa; 85% van het max vermogen moeten kunnen halen?


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2014

Beste Frank,

Wat vreemd. Zijn de strings 7 om 7 zonnepanelen verdeelt?

Wat is het maximale vermogen die u bijvoorbeeld op 20 maart heeft gehaald?

Groeten,

Lex


Door Henk op 15 maart 2014

Hallo Lex, in ben bezig met de berekeningen van 20 tot 24 panelen van 255 kw
Nu kom ik doordat ik 3 verschillende hellingshoeken heb uit op solaredge.
Waarvan 1 dak op ZW met 2 hellingshoeken (dakkapel+dak) zw.
en 1 dak op schuur op zzo met weer andere hellinghoek.
Dakkapel laten vervallen is geen optie ivm schaduw.
Nu heb ik een berekening gemaakt via het programma solaredge.
panelen 8 st. op schuur, 6 op dak zw, 6 op dakkapel hierbij krijg ik de s5k van solaredge
panelen 9 st. op schuur, 9 op dak zw, 6 op dakkapel hierbij krijg ik de s7k van solaredge.
Ik heb een 3 fase afgezekerd op 25 amp. aansluiting.
Inmiddels al gelezen dat alle panelen 0p 1 string (bij 3 fase omv. minimaal 16, max. 25) geen probleem geeft.
Is dit de beste oplossing en voor welke kan ik het beste kiezen?
Grt. Henk


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2014

Beste Henk,

Dat is inderdaad een goede oplossing.

Hoe de exacte situatie is weet ik niet dus daar kan ik u moeilijk mee helpen. Wat betreft de keuze voor de omvormer kan u het beste het advies van de software overnemen.

Succes.

Groeten,

Lex Schiebaan


Door Peter Schoenmakers op 14 maart 2014

Beste Lex,

Ik ga op het platte dak van mijn huis 16 Yingli zonnepanelen plaatsen.
8 x Panda YL265-30b en 8 x YL270-30b, samen goed voor 4280Wp max.
In combinatie met een omvormer GW3600DS Goodwe. Is deze combinatie OK?
De montagehoek is 20 gr…..is dit in orde?
Hartelijk dank voor de reactie,

Mvrgrt Peter Schoenmakers


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2014

Beste Peter,

Het kan als de string 8 om 8 zonnepanelen verdeeld worden. Ze kunnen ook gemixt worden maar dan zullen de 265 Wp zonnepanelen de 270 Wp beperken in de stroom en dus minder op leveren.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 25 februari 2014

Beste Peter,

Dat klinkt als een goede oplossing.

Bij de zonne-energie Tools (http://zonneenergie.eu/zonne-energie-tools/) kan je dit zelf uitrekken. Ik heb het gedaan op basis van jou en algemene gegevens (voor de zekerheid kan je het beter even checken met de datasheet van de zonnepanelen) en het jaarverlies komt op 0,36% en het maximale verlies op 0,81%. Geen enkel probleem dus.

In principe is een DC kabel dubbel geïsoleerd en moet dus behandeld worden zoals normale kabel. Dat kan dus in pijp.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Patrick op 24 februari 2014

Beste Lex,

Complimenten voor je handige site en goede adviezen/tips.

Ik overweeg om 5 panelen van ieder 250Wp op het dak te (laten) plaatsen (ZW, geen schaduw). De omvormer wil ik in de meterkast hangen omdat;
– in de meterkast staat een (wifi) router, dus altijd een goed netwerk(signaal);
– er is geen loze leiding van zolder naar de meterkast beschikbaar. Het idee is om de DC-kabel vanaf de panelen via de nok van het dak, onder de dakpannen door achter de regenpijp langs te leggen tot aan eerste etage. Daar wordt een gat geboord door de gevel die (toevallig) direct uitkomt bij een lasdoos in de slaapkamer met een loze leiding naar de meterkast. Afstand van de panelen tot aan meterkast (via dak, regenpijp en loze leiding) is maximaal 15 meter. Kan ik hiervoor 2 x 4 mm2 kabel gebruiken en mogen deze twee DC-kabels (volgens de NEN-norm) in een loze leiding gelegd worden)?

Bedankt voor je reactie.

Groet,
Peter


Door Lex Schiebaan op 24 februari 2014

Beste Henk,

De markt wordt in Nederland inderdaad overspoelt met goedkope Chinese omvormers. Het merk Omnik doet het in Nederland erg goed omdat het goedkoop is,. Maar dat is dan ook het enige land in de wereld waar ze het goed doen. Meer dan 90% !!! van al hun omvormers wordt in Nederland verkocht. Daardoor lijkt het in Nederland een aardig groot merk maar dat is dus fictie.

Als je Omnik met SMA vergelijkt stelt het echt 3x niets voor. Dit geldt ook voor verschillende andere Chinese merken. Als je gaat bedenken wat dit voor ontwikkeling betekend dan begrijp je wel welk merk het meeste en beste ontwikkeld. Een klein team in de formule 1 kan een prima auto bouwen die heel snel gaat maar zal nooit een overwinning behalen.

Persoonlijk zou ik altijd voor de SMA gaan. Op de lange termijn levert dat meer op.

Groeten,

Lex


Door Henk op 22 februari 2014

Ik wil 18 panelen à 255Wp aanschaffen, die alle op hetzelfde dakvlak moeten komen te liggen (gericht naar het zuiden)
Schaduw is er eigenlijk ook ’s winters niet.
Nu zit ik met het dilemma om ofwel een Omnik 4.oK-tl aan te schaffen ofwel een SMA3600SB TL. De SMA is ca € 400,- duurder, maar als daar een beter opbrengst tegenover staat is dat misschien toch niet zo gek.
Wat raadt je me aan?

groet,

HEenk


Door Peter op 16 februari 2014

Vraagje, ben van plan systeem aan te schaffen namelijk 7 zn shine 250 mono met de daarbij behorende omvormer, namelijk sma , growatt of omnik.
Nu zijn er grote prijsverschillen ontstaan door type omvormer.
Is er iets te zeggen over de kwaliteit van de omnik of growatt omvormers?

Alvast bedankt voor de reactie.


Door Lex Schiebaan op 16 februari 2014

Beste Peter,

Dat klopt inderdaad.

Er is genoeg te zeggen over het verschil in kwaliteit in omvormers. Ik zal niet zeggen dat de Chinese omvormers slecht zijn maar ik zou ze zelf niet nemen.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 3 februari 2014

Hallo Henk,

Goed te horen dat u zonnepanelen overweegt. Ik kan niet de omvormer voor u kiezen zonder de situatie te hebben gezien dus dat zal u echt zelf moeten kiezen.

De 3 zonnepanelen verschil ligt geheel aan de omvormer en is zeker geen vaste regel. Het kan zijn dat een bepaalde omvormer in uw situatie zo geconfigureerd wordt maar er zijn omvormers die op 1 string 5 zonnepanelen kunnen hebben en op de andere 16 zonnepanelen.

Groeten,

Lex


Door Henk op 3 februari 2014

Goedemorgen Lex,

Het dak van ons huis is op het zuiden gericht met in het midden een dakkapel. Ik overweeg 16panelen (a 200 wp) te plaatsen, 6 op de dakkapel en 5 aan beide zijden. Als ik de panelen enigszins creatief neerleg zal het met de schaduw van de dakkapel wel meevallen. Ik heb verschillende aanbiedingen gekregen die goed vergelijkbaar zijn, het enige punt is de omvormer. Ik twijfel tussen de AEG PV 4600 en de panelen in 3 strings aan te sluiten of een Growatt en hierop 2 strings, 1 x 6 (dakkapel) en 1 x 10. Een van de aanbieders zei overigens dat er niet meer dan 3 panelen verschil mocht zijn tussen de strings. Klopt dat? Graag een reactie.

Groeten


Door Henk op 3 februari 2014

16 x 250 wp moest dat zijn


Door Lex Schiebaan op 2 februari 2014

Beste Joost,

Toevallig heeft Lucas Slot 2 reacties hierboven hetzelfde probleem.

Ook jou adviseer ik toch een SB3600. Het scheelt niet veel volgens SMA maar toch elke kWh is mooi meegenomen toch!

Succes.

Groeten,

Lex


Door Joost op 29 januari 2014

Beste Lex, Ik heb sinds oktober 2013 16 zwarte monokristal panelen 260 wp laten plaatsen. Tuin is op het zuiden. In de offerte stond een sma Sunny boy 3600 tl-21 omvormer. Nu heb ik er laatst zelf een webconnect kastje opgezet. Zie ik dat er een SMA Sunny boy 3000 tl-21 omvormer geplaatst is. Heb de installateur daarop aangesproken. Hij had het ook niet gezien. Na contact met SMA geven zij aan dat na berekening het voordeel – zij zeer bescheiden – uit zou moeten vallen op de 3000 tl-21. Dit i.v.m. lichtinval en de hoek van het dak.
Op verschillende site lees ik dat onderdimensioneren verder dan 80% niet slim is. 16 panelen x260Wp = 4160
3000/4160 = 72 procent, ruim onder de 80%. Zag gisteren 28-01-2014 dat de installatie een paar uur lang boven de 3000 had kunnen draaien. Wat adviseer jij in deze. Installateur zegt dat als aan het einde van het jaar blijkt dat de omvormer constant tegen de max van 3000 aan zit deze wil vervangen als ik dat zou wensen.
Is het verstandig om dat nu al om te ruilen tegen een 3600 ? Bij voorbaat dank voor een antwoord.


Door Lex Schiebaan op 29 januari 2014

Beste Rob,

Dat is heel erg afhankelijk van de situatie en kan ik niet zo even snel zeggen.

Zoals u heeft kunnen lezen in deze blog zijn een aantal factoren die invloed hebben op de keuze van de omvormer. Hoe efficient de omvormer is in de hogere vermogens ligt aan de omvormer. Hier is software voor nodig om dit op jaarbasis te bekijken. Daarnaast is de opstart en MPP spanning belangrijk. Ik heb heel snel gekeken en volgens mij liggen die zo goed als gelijk. Waarom zal de 5000 dan niet werken in de winter?

Ik raad u dus ook aan om met uw leverancier naar uw situatie te kijken. Daarbij kan het handig zijn om software te gebruiken.Hierbij kan u de gegevens van uw situatie invoeren en kijken wat de verschillen zijn.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Rob Bouwmeester op 28 januari 2014

Beste Lex,
Ik wil overgaan tot het laten plaatsen van zonnepanelen. Mijn keus is gevallen op 20 zonnepanelen ZNShine Solar 250 Wp. In totaal 5.000 Wp. Het jaarlijks elektriciteitsverbruik is tot op heden 4.500 kWh. Schuin dak met een helling van 19 graden, gesitueerd op het Z.Z.O. Geen schaduwwerking, de gehele dag een volle zon, indien deze schijnt.
Voor de omvormer is de keus: de Growatt 4400Tl of de Growatt 5000 Mtl. Ondanks dat ik het nodige over de capaciteit van omvormers en dimensionering heb gelezen ben ik er nog niet uit. In mijn naaste omgeving wordt de 4400Tl afgeraden omdat het risico aanwezig zou van eerdere vervanging door het regelmatig te warm worden. Anderen stellen dat juist een omvormer meer rendement oplevert indien deze hard werkt. De 5000 Mtl zou een jaarlijks rendementsverlies van 8-10% hebben t.o. van de 4400 Tl, i.v.m. de omstandigheid dat de 5000Mtl in de winterperiode niet of nauwelijks zou werken. Bovendien zou de 4400Tl sneller aanslaan dan de 5000Mtl.
De prijs van de omvormers speelt geen rol. De 5000Mtl wordt namelijk voor dezelfde prijs aangeboden als de 4400 Tl.
Graag een advies, met de voor- en nadelen, welke omvormer het meest geschikt is, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Bij voorbaat dank voor een antwoord.


Door Lucas Slot op 27 januari 2014

Beste Lex,
Ik heb vorig jaar in januari16 Yingli mono black panelen van 255Wp laten plaatsen en de installateur heeft hier een SMA SB3000 TL-21 omvormer bij geplaatst. Nu is mij inde zomer opgevallen dat het rendement nooit boven de 3000wp uit terwijl de installatie meer kan leveren op mooie dagen. De installateur zegt dat ik maar eens goed moet kijken op een mooie dag en dat ik dan zeker wel waarden van 3600 zal zien. Dit is echter nog nooit gebeurd en ik overweeg te reclameren.
Mijn vraag is: is deze omvormer teveel ondergedimensioneerd en zou er eigenlijk een SMA SB3600 geplaatst moeten zijn? Is dit voldoende het geval dat ik dit ook hard kan maken naar de installateur of is zijn keuze voldoende verdedigbaar?


Door Lex Schiebaan op 2 februari 2014

Beste Lucas,

Vreemd verhaal.

De SB3000 omvormer zal nooit meer dan 3000 watt produceren.

Ik heb het even nagekeken en volgens SMA is het verschil klein namelijk 10 kWh. Ik zou toch voor de 3600 gaan. Want onder de 80% is wel heel laag.

Ik hoop dat het lukt. En anders is het geen groot verschil.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 18 januari 2014

Beste Johan,

Bedankt voor de aanvulling.

Uw systeem voldoet nu niet aan de verschillende regels. Voor de achtergrond kan u het best dit artikel lezen: http://zonneenergie.eu/selectiviteit-zonnepanelen/

Hierin staat:
De netcode is onderdeel van de electriciteitswet en dus moeten we daaraan voldoen. In de netcode staat letterlijk:

De beveiligingen zijn selectief ten opzichte van de beveiligingen in het net van de netbeheerder. De netbeheerder kan verlangen dat hiervan een berekening wordt gemaakt.

Op zich voldoet u hier wel aan. Maar:

Verder zegt de netcode dat de netbeheerder het maximale vermogen bepaalt. Sommige netbeheerders gaan bijvoorbeeld tot 8kVA bij een hoofdzekering van 35A wat neer komt op 34,8A. Dit is het te verwachte gelijktijdig vermogen.

En hierbij gaat het mis.

Daarbij moet ik u waarschuwen dat het niet de bedoeling is dat u de hoofdzekering zelf vervangt. De hoofdzekering is letterlijk van de netbeheerder en ook al kan u erbij dan nog mag u er niet aan zitten. Daar staan hoge boetes op. Sterker nog als de netbeheerder komt controleren bij bv een meteropname en de hoofdzekering is niet verzegeld dan kan u al een boete krijgen (gelukkig gebeurt dit weinig).

U bent zelf verantwoordelijk voor wat u terug het net op stuurt. Het is dus niet verboden meer op te wekken maar u maag nog meer dan +/- 17.250 Watt op het net sturen. In uw geval gaat dit er makkelijk overeen. Het is dus zaak dit goed te regelen dat dit niet gebeurt.

Gelukkig zijn de SMA omvormer makkelijk in te stellen. Wellicht is het handig een webbox aan te schaffen zodat dit centraal ingesteld kan worden. Dit kost wel wat maar kan er ook voor zorgen dat u nooit problemen krijgt.

Ik zal u adviseren contact op te nemen met uw leverancier. Zij hebben u echt verkeerd voorgelicht. Dus mogen ze ook best met een oplossing komen.

Succes! En mocht er een oplossing zijn dan hoor ik het graag.

Groeten,

Lex


Door Johan Nutma op 16 januari 2014

Beste Lex,

Heb een hoofdzekering van 3x 25 ampere (D) .
Dat deze installatie niet volgens de inkomende stroomvoorziening is afgezekerd is wel duidelijk.
Alle omvormers zijn afgezekerd met 16 ampere, dit totaal ligt hoger dan de hoofdzekering.
Mijn grootste zorg is dat ik niet helemaal goed kan inschatten of het risico van te veel belasting alleen resulteert in een hoofdzekering die er omgekeerd uitgaat, of dat er nog andere risico’s zijn?
De hoofdzekering is niet verzegeld en kan ik zelf weer terugplaatsen, na het uitschakelen uiteraard van drie omvormers.
Heb een Sunny Beam die aangeeft hoeveel stroom er per 10 minuten wordt opgewekt.
Op een volledige zonnige dag in bijvoorbeeld juni draait deze installatie binnen het bereik van de
hoofdzekering.
Alleen in mei worden de piekstromen gehaald en dan alleen kortstondig, als de panelen langer door de zon worden beschenen wordt het vermogen afgevlakt doordat de panelen opwarmen.
Wat er daadwerkelijk door de hoofdzekering terugvloeit en wanneer moet worden gecorrigeerd met het eigen verbruik, hiervan zijn geen waardes bekend.
De bedrading van de meterkast tussen de zekeringen is wel bestand tegen deze hoge amperage.
Hopelijk kunt u een advies geven over wat te doen (keuring aanvragen, vermogen afbouwen, of misschien niks).

Met vr. gr. Johan Nutma


Door Lex Schiebaan op 16 januari 2014

Beste Johan,

Is de hoofdzekering echt 3x25A?

Zoals u het verhaal beschrijft klopt het niet helemaal met de technische voorwaarden.

Ik hoor het graag.

Groeten,

Lex


Door Johan Nutma op 14 januari 2014

Beste Lex,
Heb in 2012 op mijn bedrijfspand 96 panelen gemonteerd (yingly panda 265 wp).
Orientatie 48 oost en 48 west op een dakhelling van 15 graden.
Het geheel is aangesloten op 6 omvormers van sma 4000tl.
Hebben op advies van het installatiebedrijf proefondervindelijk bekeken of de hoofdzekering
3 x 25 ampere (D) bestand is tegen deze hoge amperages.
In de meterkast is hiervoor op elke fase een amperemeter geplaats.
Tijdens piekmomenten leveren de zonnepanelen tezamen 102 ampere (34 amper per fase)
Waar liggen de risico’s voor overbelasting (brand) of gaat alleen de hoofdzekering er omgekeerd uit.


Door Lex Schiebaan op 13 januari 2014

Beste Charles,

Het is ook niet altijd even duidelijk.

Pac betekend Power (vermogen) AC (230 volt), Dus het vermogen wat geleverd wordt naar de meterkast ofwel het opgewekte verkomen. Meestal weergegeven in Watt op kilowatt (1000 watt).

Meestal kan u in het menu op de omvormer bladeren. Hier ziet u dan vaak E-day (Energie dag) en E-total (totale energie) staan.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Charles Lugt op 10 februari 2014

Beste Lex,
Bedankt voor je reactie. Nog even een reactie:
1. Wat kun je afleiden uit het staafdiagram onder Contrast?
2. Wat moet ik met „Adjusting the LCD Contrast”?
3. Hoe zie ik dat alle panelen het doen?
5. Kan ik ook terugvinden welke de opbrengst in kWh gisteren was en de dagen daarvoor?
Ik vind dat AEG een toegankelijker uitleg zou moeten kunnen geven. Want dit boekje is toch meer bestemd voor de installateur, lijkt mij zo. AEG zou een verklarende gebruiksaanwijzing moeten maken.
Veel dank voor je aandacht. Charles


Door Lex Schiebaan op 11 februari 2014

Hallo Charles,

Ik ken de AEG niet zo goed maar ik zal mijn best doen 😉
1. Onder contrast staat volgens mij Pac. Pac staat voor vermogen aan de AC kant. Dat is de kant van de wisselspanning dus het vermogen wat daadwerkelijk het huis in gaat.
2. Ik denk dat contrast staat voor de helderheid van het display.
3. Dit kan u het beste zien aan de spanning op het moment dat de omvormer geen stroom aan het net levert. De zonnepanelen hebben een openklemspanning. Deze is af te lezen in de datasheet. Zie http://zonneenergie.eu/zonnepaneel-datasheet/ Als u de spanning kan aflezen op de omvormer en dit deelt door het aantal zonnepanelen dat weet u de openklemspanning per zonnepaneel. De openklemspanning ligt in de praktijk meestal iets lager (met name afhankelijk van het weer). Wanneer de openklemspanning overeenkomt met de datasheet dan weet u vrijwel zeker dat alle zonnepanelen het doen.
5. Ik heb zelf geen ervaring met de AEG en weet dat niet. Wellicht kan u dit checken bij uw installateur of bij AEG zelf. Daar kan ik helaas niets aan doen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Charles Lugt op 14 februari 2014

Beste Lex,
Zeer bedankt voor uw uitvoerig antwoord.
U hebt mij een stuk op weg geholpen!
Hartelijke groet,
Charles


Door Charles Lugt op 7 januari 2014

Kortgeleden zijn 14 panelen geplaatst plus een AEG PV 4600 omvormer. Ik begrijp niets van de handleiding. Wat betekent Pac? en hoe zie ik wat de dagelijkse en de gesommeerde opbrengst in kWh is? Al vast dan voor een reactie.


Door Lex Schiebaan op 3 januari 2014

Beste Pieter,

Als de hoofdzekering ook een installatieautomaat is dan is deze inderdaad selectief.

Een 3600 watt omvormer is inderdaad aan de lage kant maar het kan wel. Alleen op momenten dat de zonnepanelen hun maximale vermogen halen zou dit tot verlies lijden. En dat is niet zo vaak en zeker niet in de zomer. Zie ook: http://zonneenergie.eu/vermogen-van-zonnepanelen/

Succes!

Groeten,

Lex Schiebaan


Door Lex Schiebaan op 2 januari 2014

Beste Pieter,

Dat is inderdaad zo. De installatieautomaat moet selectief zijn aan de hoofdzekering. Dit is per situatie anders. Zie http://zonneenergie.eu/selectiviteit-zonnepanelen/

De maximale stroom is overigens 17.4 A.

Uw installateur kan dit controleren.

Groeten,

Lex


Door Pieter H. op 3 januari 2014

Dag Lex,

Bedankt voor je antwoord.

Klopt mijn conclusie dat een installatieautomaat van 20A met B-karakteristiek selectief is is aan de hoofdzekering van 25A met C-karakteristiek?

Is het in mijn geval (18x250Wp=4500Wp)) mogelijk om aan te sluiten op een SMA SB3600TL met een maximaal DC-vermogen van 3800W, of ben ik dan teveel ondergedimensioneerd. Het voordeel van deze omvormer zou zijn dat deze volgens het specificatieblad een maximale AC-uitgangsstroom heeft van 16A en ik dus een installatieautomaat van 16A met B-karakteristiek kan toepassen welke meer selectief is aan de hoofdzekering.

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,
Pieter Huijser


Door Pieter H. op 2 januari 2014

Dag Lex,
Ik ben voornemens een systeem aan te schaffen van 18 stuks 250Wp (=4500Wp) en een SMA SunnyBoy 4000TL-21 op mijn 3x25A-meterkast. Door bovenstaande informatie ga ik twijfelen of dit wel een goede keus is, omdat systemen van meer dan 16 panelen in het ‘grijze gebied’ vallen. De uitgangsstroom van een 4000TL-21 wordt volgens specificaties toch nooit groter dan 22A ?
Ben benieuwd, bij voorbaat dank!
Met vriendelijke groet,
Pieter H.Door Gert-Jan van Tol op 27 december 2013

Ik overweeg de aanschaf van 12 Solar Frontier SF170-S panelen in combinatie met een Omniksol 2.0k-TL omvormer.
Nu zie ik bij de NOCT van dit paneel een open circuitvoltage van 102W. Bij andere panelen zie ik hier meestal ca. 30 Volt. Heeft dit gevolgen voor het benodigde bereik van de omvormer? (voor Omniksol 2.0k 120–450V)


Door Joop op 23 november 2013

Hallo Lex
ik wil op mijn carport dak zonnepanelen leggen.
ik kan hier 6 panelen van 300 WP kwijt ,in oost-west opstelling.
de oost panelen hebben geen schaduw, 1 west paneel begint zomers rond 1800 uur schaduw te krijgen.
het dak ligt 5 graden gedraaid naar ZO.
welke omvormer zou ik hier het beste voor kunnen gebruiken.
groeten
Joop


Door Lex Schiebaan op 23 november 2013

Beste Joop,

Ik neem aan dat er 3 zonnepanelen op het oosten en 3 op het westen liggen. Dat is het werken met een normale string omvormer niet mogelijk. Deze zou 2 MPP trackers moeten hebben en de kleinste daarmee is 2500 watt. Daarnaast is de spanning van 3 panelen vrij laag dus moet de omvormer hier mee kunnen werken.

De mogelijkheden in uw situatie heeft u 3 mogelijkheden.

1. Micro omvormers
2. Power optimizers
3. 2 kleine omvormers

Het is dan ook een beetje een prijs kwestie en wat het beste past.

Succes met uw keuze!

Groeten,

Lex


Door harrie op 21 november 2013

Hallo Lex,

Even een vraag; op dit moment worden er 14 panelen van 250 wp op mijn dak gelegd aan een 3kw omvormer met 2 string ingangen. Nu hebben ze alle panelen op 1 string aangelegd ipv 2 strings van 7 panelen. Er treedt nergens schaduwwerking op. Is dit een probleem of kan ik beter hier een opmerking over geven?

groeten,
Harrie


Door Lex Schiebaan op 23 november 2013

Beste Harrie,

Dat is natuurlijk afhankelijk van de situatie.

In principe kies je voor 1 string. Dit betekend hogere spanningen dus minder verlies op de kabels en sneller op de opstartspanning. Dit zijn echter kleine voordelen.

Voordelen voor 2 strings zijn dat je ze kan vergelijken en indien er verschillen optreden door bijvoorbeeld schaduw op 1 string dit geen effect geeft op de andere string.

Dus het lijkt goed maar dat kan ik zo niet beoordelen.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 28 oktober 2013

Beste Ridder,

Over dimensionering is vaak niet heel erg dus dat is het probleem niet. Dit kan gecontroleerd worden in de software van de fabrikant van de omvormer.

Aan de 2 MPP trackers zal u waarschijnlijk weinig hebben omdat vaak minimaal 6 zonnepanelen per ingang / MPP tracker nodig zijn. Dit heeft te maken met de minimale ingangsspanning / opstartspanning. Zie meer info over MPP op: http://zonneenergie.eu/mpp-tracker-omvormer

Je hebt ook niet perse 2 MPP’s nodig voor schaduw management. Het voordeel van meerdere MPP trackers is dat je een deel kan maken met schaduw en een deel met geen of minder schaduw. Of bijvoorbeeld met een dakkapel in de loop van de dag links in de schaduw en vervolgens rechts. Schaduwmanagement is software in de omvormer welke zorgt voor de maximale opbrengst. Het lijkt mij sterk dat de Growatt geen schaduw management heeft. Hoe goed deze is weet ik niet.

Het is dus erg afhankelijk van de situatie. Let ook op dat schaduw in de winter niet desastreus is voor de opbrengst: http://zonneenergie.eu/het-seizoen-voor-zonne-energie-het-zonneseizoen/

Succes!

Groeten,

Lex


Door Ridder op 27 oktober 2013

Ik ben bezig een systeempje samen te stellen voor op het dak.
Tot nu toe heb ik dit op het oog:
– 10x JA Solar 255Wp Black panelen
– Growatt omvormer.

Ik ben er nog niet helemaal uit welke omvormer: bij lage zonnestand kan ik voor een korte periode een klein beetje schaduw krijgen.
Is het dan verstandig om een SMA met schaduwmanagement (OptiTrac Global Peak) te kiezen?
Of een Growatt 3600 MTL (2 MPP’s)?
Ik neem aan dat je meerdere MPP’s nodig hebt voor schaduwmanagement.
Ik heb 2 offerte binnengekregen: 10x 250 Wp met SMA 2000
en 10x 255 Wp met Growatt 3000.
De een is ondergedimesioneerd met schaduwmanagement en de ander overgedimensioneerd zonder schaduwmanagement.
Er is ook een prijsverschil van 400 euro…..
Weegt de onderdimensionering+schaduwmanagement+400 euro meerkosten op tegen overdimensionering?Door Lex Schiebaan op 6 oktober 2013

Beste Johan,

Dat kan je het beste even zelf controleren. Op de website van Mastervolt kan je een excel programma downloaden. Hiermee kan je het vrij simpel berekenen.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Johan van Houten op 7 oktober 2013

Bedankt voor je snelle reactie Lex.
Volgens de Calculator van Mastervolt moet het kunnen.Hier ben ik heel blij mee.
Nu heb ik nog een andere vraag.
Om de afstand te overbruggen tussen de panelen en de meterkast heb ik 50 meter kabel nodig.Wat kan ik nu het beste doen,de omvormer vlak bij de panelen en dan met 50 meter ymvk naar de meterkast,of die 50 meter overbruggen met solarkabel en de omvormer vlak bij de meterkast hangen?
Het laatste heeft mijn voorkeur,maar wat is nou het beste en welke kabel kan ik dan het beste gebruiken?

groetjes, Johan


Door Johan van Houten op 6 oktober 2013

Hallo Lex,
Een tijdje geleden heb ik op een veiling 6 zonnepanelen en een omvormer gekocht,welke ik op een solartracker wil gaan bouwen.De panelen zijn van Solarpower.Ze zijn 220Wp met een impp van 7,87Amp en een vmpp van 27,96Volt.
De omvormer is een Mastervolt type Sunmaster XS2000 SW. Input 100-450Vdc en Mpp 145-360Vdc.
Nu is mijn vraag,is deze omvormer geschikt voor deze 6 panelen,of is hij eigenlijk te zwaar?
met vriendelijke groet,

Johan van Houten


Door Erik op 24 september 2013

Ik ben bezig met om een installatie aan te schaffen, uitdaging in mijn situatie is dat ik het op 3 verschillende plekken moet doen, 1x zuidzijde dak, 1x Oostzijde dak, 1 x platdak oost/west plaatsing. Totaal 18x ZM Solar M-300 (3×6). Ik wil werken met 3x mpp trackers voor max rendament.

Welke omvormer kan ik het best gebruiken? Ik zag de AEG Protect PV 4600 omvormer, maar twijfel omdat deze 3 fase omvormer ‘maar’ ongeveer 1000 euro kost tov een SMA 5000 voor 2000 euro.

Graag advies, bij voorbaat dank

  |  Nieuwere reacties →

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.