Terugleversubsidie zonnepanelen vervangt salderen in 2020

Terugleversubsidie zonnepanelen in het kort:

  • De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt in 2020 vervangen door een terugleversubsidie
  • Terugverdientijd zonnepanelen blijft 7 jaar
  • Voor iedereen die al zonnepanelen heeft komt er een soepele overgangsregeling.

Nieuwe terugleversubsidie voor zonnepaneel eigenaren en kopers

Minister Wiebes heeft in een brief de kamer geïnformeerd wat de plannen zijn om de salderingsregeling te vervangen door een terugleversubsidie. Over deze overgang wordt al een tijd gesproken en nu zijn de eerste details bekend gemaakt.

Het belangrijkste punt is dat het voor iedereen aantrekkelijk moet blijven om zonnepanelen te kopen. En dat is belangrijk want daarmee erkent de Minister de rol van particuliere huishoudens in de overgang naar meer duurzame energie.

Klik op de brief om de volledige brief van Minister Wiebes aan de 2e Kamer te lezen

 

Hoe werkt dat? Minister Wiebes in de brief aan de 2e Kamer

Hieronder geef ik in grote lijnen weer hoe ik de terugleversubsidie wil vormgegeven.

  • De nieuwe subsidieregeling start in 2020 en zal jaarlijks worden opengesteld voor nieuwe aanvragen zolang de terugverdientijd voor zonnepanelen zonder stimulering nog ruim boven de zeven jaar ligt.
  • De subsidieregeling staat open voor burgers en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die zelf geproduceerde hernieuwbare elektriciteit invoeden op het elektriciteitsnet. De regeling geldt dus ook voor andere hernieuwbare energiebronnen dan zonne-energie, bijvoorbeeld windenergie.
  • De terugleversubsidie geldt vanaf 2020 ook voor burgers en bedrijven die al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen en nu gebruikmaken van de salderingsregeling. Voor deze groep kan een soepele overgang worden vormgegeven.
  • De terugleversubsidie geldt uitsluitend voor de op het elektriciteitsnet ingevoede hernieuwbare elektriciteit en dus niet op het directe eigen verbruik achter de aansluiting. Over de zelf opgewekte hernieuwbare elektriciteit die burgers en bedrijven zelf direct verbruiken of opslaan achter de aansluiting, betalen kleinverbruikers ook na 2020 geen energiebelasting en ODE.
  • Bij het vaststellen van de hoogte van de subsidie ga ik uit van een terugverdientijd van gemiddeld circa zeven jaar voor een representatieve referentiecasus en de meest kostenefficiënte zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het kabinet stelt de hoogte van de subsidie vast na consultatie met de markt.
  • Jaarlijks wordt van tevoren een subsidieplafond vastgesteld en van dekking voorzien binnen de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hierbij wil het kabinet de regeling kosteneffectief inrichten om overstimulering te voorkomen.
  • Uitgangspunt voor de uitvoering van de terugleversubsidie is om consumenten optimaal te faciliteren. Dat betekent dat er één loket komt bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO.nl) waar kleinverbruikers een beschikking voor een terugleversubsidie kunnen aanvragen. De uitbetaling van de terugleversubsidie vindt plaats door de energieleveranciers via de energienota om de verrekening zo eenvoudig mogelijk te maken voor consumenten.

Wat vind jij van de nieuwe terugleversubsidie? Laat hieronder een reactie achter.

Fritts is benieuwd wat jij van de terugleversubsidie vind. Ook als je vragen hebt kan je die hieronder stellen.

 

(Update 16-6-2018. Later meer.)