Tros Opgelicht: Pas op bij aanbetalen van zonnepanelen!

18 November werd een groot deel van de uitzending van Tros opgelicht besteedt aan zonnepanelen oplichtersbende DC Solar. Helaas zijn minimaal 28 mensen slachtoffer geworden met een totale schade van minimaal 97.000 euro.

Betaal NIET of bijna niet aan

Waar het is mis gegaan is dat de klanten van DC Solar vrijwel alles hebben aanbetaald. Ze moesten direct 50% aanbetalen en 40% een paar dagen voor installatie. En er werd natuurlijk niet geïnstalleerd. 

Aanbetalen voor zonnepanelen is heel normaal maar zoveel is absurd. Grote bedrijven kunnen het zich permitteren betaling achteraf te faciliteren. Kleinere bedrijven en eenpitters hebben die mogelijkheid vaak niet omdat ze zelf ook de materialen voor moeten schieten. Maar dan is 10-20% bij opdracht ruim voldoende en 60-70 procent bij levering van de materialen. 90% Volledig vooraf kan echt niet.

Ervaring zegt veel

Dit bedrijf bestond slechts 2 maanden. Ze hebben dus nooit tevreden klanten kunnen hebben. Kijk dus altijd in het Kvk handelsregister na hoe lang het bedrijf bestaat. En vraag naar referenties van klanten waar je langs kan gaan. Een beetje bedrijf heeft tevreden klanten en die zullen je altijd contactgegevens geven.

Verschillende BV ’s en namen

Door verschillende namen en BV’s is het onduidelijk hoe het allemaal zit maar het is zeker dat bij DC Solar (Domotica Comfort Solar) van Rachid El Karouni 97.000 euro heeft binnen gehengeld. Andere namen die voorbij kwamen zijn Greenergy Comfort, Energy Comfort Solar en Top Sales Sollutions.

De mannen gingen voortvarend te werk. Ze kwamen aan potentieel geïnteresseerde door hun gegeven te kopen van bedrijven die deze gegevens verzamelen op internet. Door meer dan 500 leads (NAW gegevens van consumenten die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen) te kopen en met hagel te schieten hebben ze helaas binnen 2 maanden 28 slachtoffers gemaakt.

De klanten geven allemaal aan veel vertrouwen te hebben gehad in de adviseur Jan Teeuw. Deze kwam heel betrouwbaar en vakkundig over. Echter bleek deze ook al een BV te hebben gehad die in 2013 failliet is gegaan genaamd Greenergy Comfort.

BV weg, fluiten naar je geld

De zonnepanelen van de 28 klanten zouden allemaal op 28 augustus geplaatst worden. Heel toevallig want op 22 Augustus is het bedrijf verkocht aan een catvanger. Deze blijkt echter totaal niet te weten waar het over gaat en gebruikt te zijn voor deze ellende.

Jonge markt, kans voor beunhazen en oplichters

De zonnepanelen markt groeit hard maar is nog erg jong. Dat is een perfecte markt voor beunhazen en oplichters. Dit is wel een heel erg voorbeeld maar er gebeurt een hoop. Laat je dus niet leiden door mooie website, klinkende namen en mooie praatjes. Denk goed na want voor 5.000 – 10.000 euro kan je ook leuk op vakantie.

Samenvatting

  • Betaal niet of nauwelijks aan
  • Check het bedrijf in het handelsregister
  • Vraag om echte referenties. Bel en ga langs.

Meer info:

http://www.opgelicht.nl/dossiers/detail/7819/

Update: 1-4-2015

Een 26 jarige man is opgepakt i.v.m. de oplichtingspraktijken.

http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3940609/2015/04/01/Utrechtse-oplichter-zonnepanelen-opgepakt.dhtml

Heb je ook klachten of tips over een bedrijf wat zijn beloftes niet na komt? Laat dan hieronder een reactie achter.