Uitverkoop Nuon en Essent
Vind u het ook zo jammer en erg dat Nuon en Essent zomaar aan buitenlandse partijen wordt verkocht. Ons Holland glorie?? En die prachtige bedrijven die in deze tijd nog kolencentrales willen gaan bouwen in respectievelijk Groningen en op de Maasvlakte.
Nee, laten we met zijn alle blij zijn dat deze nutteloze nutsbedrijven in de uitverkoop zijn gedaan. Het centrale elektriciteitsnet met kolencentrales en atoomenergie is namelijk niet meer van deze tijd. De toekomst is namelijk dat we gaan naar een decentraal elektriciteitsnetwerk. Het elektriciteitsnetwerk wat er nu ligt is natuurlijk wel heel belangrijk(de kabels). Dit net gaat in het decentrale elektriciteitsnetwerk namelijk dienen om de door jouw opgewekte (zonne-) energie aan je buurman te leveren of misschien wel aan de straatverlichting. En wanneer je energie nodig hebt vraag je dat weer terug. Een soort batterij dus. En deze batterij(het netwerk) is onlangs verplicht afgesplitst van de opwekker/leverancier. Zo is Essent in 2008 opgesplitst in Essent en Enexis(Essent netwerk). En Enexis blijft gewoon in Nederlandse handen.
Het heeft dus alleen maar voordelen. Wij zijn af van de ouderwetse logge organisaties als Esssent en Nuon. We hebben alleen nog de minst slechte van de 3 over en dat is Eneco. Dat is wel handig voor een stukje kennis en omdat Eneco grote delen van Econcern overneemt en dat is weer een bedrijf van de toekomst. Wat vele Nederlanders misschien niet weten is dat Econcern één van de grootste bedrijven in Europa was op het gebiedt van duurzame energie. Grote kans dat indien u langs een windmolenpark rijdt deze gerealiseerd is door Econcern. En de veelbesproken windmolenparken op zee worden ook door hun gemaakt. Helaas is Econcern onlangs failliet verklaart als gevolg van de economische recessie en te grote investeringen. Gelukkig kan Eneco grote delen hiervan doorzetten en laten we hopen dat ze dat dan ook doen. En niet zoals Shell dat heeft gedaan. 10 jaar geleden wou Shell de grootste speler op zonne-energie worden. Hiervoor hebben ze vele kleine bedrijfjes gekocht met veel belovende kennis en techniek en hebben ze fabrieken opgezet. Ze waren ook wel één van de grootste maar in 2009 heeft Shell besloten dat ze alle activiteiten stopzetten. Waarom? Ze snappen het niet. Het zit niet in hun mogelijkheid dit te snappen. Het is een fossiel brandstof bedrijf en dat zal het blijven. Jammer voor Shell en voor Nederland.
Ik neem u even mee in de tijd. In 2030 gaat het slecht met Shell. Tot 2020 is het aardig gegaan met Shell maar omdat iedereen in Elektrische auto’s ging rijden die ze tijd opladen met hun eigen zonne-energie. Hierdoor wordt het voor Shell steeds moeilijker hun fossiele brandstoffen te slijten. Het enige waar ze nog geld op verdienen is de winning van olie voor het produceren van duurzaam plastic waar de vraag in 2030 verdriedubbeld is. Eneco is erg blij dat ze in 2009 delen van het failliete Econcern hebben kunnen kopen. Hierdoor hebbben ze de beslissinde voorsprong genomen in Europa. Hun conncurenten Nuon en Essent zijn destijds overgenomen door RWE en het Zweedse Vattenfal. Inmiddels is RWE failliet omdat Duitsland inmiddels voor 70% op zonne-energie draait en de rest wordt gehaald uit wind en water. Slechts 10 % komt nog van fossiele brandstoffen voor de zekerheidgarantie. Duitsland zoekt nog naar een oplossing voor dit gigantische probleem. Vattenfal heeft alle buitenlandse activiteiten afgestoten. Het terugverkopen van hun klanten had geen waarde meer waardoor Eneco dit voor 1 euro heeft kunnen kopen. Opallend is tevens de rol van Amsterdam. Deze stad heeft destijds al hun geld van de verkoop van Nuon aandelen(1 miljard euro) geinvesteerd in duurzame energie en is zo de eerste CO2 neutrale Europese hoofdstad geworden.