Waarom slaan we 'overbodige' energie (nog) niet op?
De zon schijnt natuurlijk niet de hele dag. Althans, hij gaat onder als het nacht wordt en dan zien wij hem niet meer. Logischerwijs leveren zonnepanelen ’s avonds en ’s nachts niets op, maar ook op die momenten verbruik je energie.
Hoe mooi zou het zijn als je ’s avonds laat gebruik kunt maken van de energie die je overdag hebt opgewekt? Een accu lijkt de ideale manier om dit waar te maken en met zonne-accu’s is die mogelijkheid er al een tijdje. Toch heeft nog bijna niemand een zonne-accu in huis. Daar zou echter zomaar verandering in kunnen gaan komen.
Waarom zijn zonneaccu’s nog niet in trek?
In Nederland kennen we de salderingsregeling. Salderen wil eigenlijk zeggen dat je door jou opgewekte energie teruggeeft aan ‘het net‘. Energie die jij opwekt, maar niet gebruikt mag je wegstrepen tegenover energie die je gebruikt op het moment dat de zonnepanelen niets opleveren. Op die manier hoef je dus minder aan je energieleverancier te betalen. Met wat fantasie zou je kunnen zeggen dat salderen een soort accu is.
Helemaal super, niets meer aan doen, zou je zeggen. Toch wordt er al een tijdje gemorreld aan de wet. Salderen kost de overheid namelijk geld en ook steeds meer geld. Zoals we vaak schrijven, groeit de zonne-energiemarkt heel hard. Hoe meer mensen zonnepanelen nemen, hoe meer er wordt gesaldeerd en hoe meer geld de staatskas misloopt. Het is dus niet ondenkbaar dat salderen wordt afgeschaft, maar dat is voorlopig koffiedik kijken. In 2017 gaat de overheid meer bekend maken over de toekomst van salderen.
Salderen weg, zonne-accu’s in de plaats
Het schrappen van de salderingsregeling zal ingrijpende gevolgen hebben voor de zonne-energiebranche. Gelukkig is al bekend dat de regeling niet cold turkey verdwijnt. Er zal vanaf 2020 een langzame versobering plaatsvinden.
Toch is de verwachting dat zeker in eerste instantie de vraag naar zonnepanelen af zal nemen. Als de regeling verdwijnt, of wordt versoberd, is het immers financieel minder aantrekkelijk om een zonnestroomsysteem aan te schaffen. En geld is voor de meesten nou eenmaal de belangrijkste trigger, hoe goed ze het ook voor hebben met het milieu.
Voor zonne-accu’s is het wijzigen van de salderingsregeling echter een geschenk uit de hemel. Zoals we hierboven schreven kan salderen worden gezien als een soort fictieve accu. Wanneer die er niet meer is, is er eigenlijk maar één alternatief: een echte accu. Opgewekte energie die je niet gebruikt sla je op en gebruik je wanneer je het nodig hebt. Eigenlijk is dat natuurlijk nog mooier dan salderen.
Op dit moment is er alleen nog een kleine kink in de kabel. Zonne-accu’s zijn nog bijzonder duur. De verwachting is echter dat de prijzen de komende jaren heel hard zullen dalen, zodat ze over een aantal jaar voor iedereen goed betaalbaar zijn.
Eigenlijk passen zonne-accu’s heel mooi binnen de gedachte achter zonne-energie. Onafhankelijkheid is een belangrijke drijfveer en zolang salderen bestaat zal nooit iedereen onafhankelijk zijn van zijn energieleverancier. Met een zonne-accu in huis ben je wel geheel zelfvoorzienend, hoe mooi is dat?