Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Hoeveel zonne-energie produceren de zonnepanelen op mijn dak?

article content

Hoeveel zonne-energie produceren de zonnepanelen op mijn dak?

Zonne-energie is een zeer stabiele en zekere investering. Tenslotte schijnt de zon altijd. Zelfs in Nederland. De energie van de zon is over alle jaren vrijwel het zelfde. Per jaar is de afwijking maximaal 10%.

Door verschillende instanties zoals het KNMI, Nasa en het Joint Research Centre van de Europese unie wordt al tientallen jaren gemeten hoeveel de energie op de aarde terecht komt. Aan de hand van deze gemiddelde waarde is het mogelijk de verwachte opbrengst te meten.

Hoe gunstig is het dak?

De opbrengst van uw zonne-energie installatie is afhankelijk van de ligging ten opzichten van het zuiden en de hoek van het dak. Hoeveel het potentieel is kan u handmatig berekenen maar ook op internet. De meest gebruiksvriendelijke en onafhankelijke database is van de Europese Commissie en bevat zonne-energie data van 1998 tot en met 2011.

Voor het gebruik van de databse heb ik een klein e-book (Download het e-boek “Opbrengst Zonne-energie berekenen). Hierin is te vinden hoe je eenvoudig en snel de opbrengst op uw dak is te berekenen.

Vermindering van zonnepanelen door de jaren heen (degressie)

Zonnepanelen gaan naarmate de jaren vorderen steeds minder energie genereren. Hoeveel dit mindert ligt natuurlijk aan de kwaliteit van de panelen maar over het algemeen wordt uitgegaan van 0,4% minder per jaar. De garantie van de meeste panelen is dat het paneel na 25 jaar nog minimaal 80% van de begin opbrengst oplevert. In de praktijk is dit dus ongeveer 90%. De opbrengst van de zonnepanelen neemt dus elk jaar iets af.

De  zonne-energie opbrengst meten

Als u zonne-energie heeft aangeschaft wilt u natuurlijk ook dat u de opbrengst heeft die u verwacht. Op dit te meten is het verstandig de installatie te monitoren. De monitoring kan heel eenvoudig met een simpele kilowattuurmeter of met uitgebreide grafieken. Wanneer u constateert dat de installatie niet naar verwachting presteert kan  dit verschillende oorzaken hebben. Omdat de omvormer het meest kwetsbare onderdeel van het systeem is kan hier vaak de oorzaak gevonden worden.

Zorgeloos plezier

Normaal gesproken heeft u tientallen jaren plezier van uw zonnepanelen. Omdat u heel nauwkeurig de opbrengst van het systeem kan berekenen kan u ook de financiële cijfers berekenen. De geproduceerde kilowatturen zijn tenslotte geld waard.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen.Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

0 reacties op “Hoeveel zonne-energie produceren de zonnepanelen op mijn dak?

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.