Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Zonne-energie aansluiten op de meterkast

article content

Zonne-energie aansluiten op de meterkast

Na plaatsing van de zonnepanelen moet de omvormer op een aparte groep in de meterkast aangesloten worden. Zo kun je veilig gebruikmaken van je eigen opgewekte zonne-energie.

Waarom een aparte groep?

Er wordt heel vaak gevraagd waarom de zonnepanelen op een aparte groep moeten. Dit heeft een vooral te maken met de veiligheid. De Nederlandse norm schrijft voor dat elke omvormer groter dan 600 watt op een aparte groep aangesloten moet worden.

Dat de omvormer op een eigen groep aangesloten moet worden, heeft te maken met de maximale stromen in de (huis-)installatie, zoals de elektra bedrading. Een huisinstallatie is meestal ontworpen op maximaal 16 ampère. Dit is 3680 watt. Wanneer er bijvoorbeeld uitzonderlijke situatie is zoals een wasmachine een droger op 1 groep en er word een omvormer op aangesloten dan kan er bijvoorbeeld wel 26 ampère gaan lopen. En dat is zeer gevaarlijk en kan zelfs leiden tot brand.

Aansluiting omvormer op de meterkast

Wat is het maximale omvormer vermogen?

Het maximale omvormer vermogen wordt bepaald door de hoofdzekering. De waarde van de hoofdzekering (de aansluitcapaciteit) is vaak niet af te lezen. In de meeste gevallen is de hoofdaansluiting uitgevoerd met smeltzekering die achter een dichte kap zitten die verzegeld is. In deze gevallen is het dus niet fysiek te zien hoe groot de aansluitcapaciteit is. Het is dan verstandig contact op te nemen met de netbeheerder. Wie u netbeheerder is kan u terug vinden op www.aansluitingen.nl

Bij nieuwe aansluitingen is vaak een installatieautomaat te zien waarop staat hoeveel ampère de hoofdzekering is.

Het maximale omvormer vermogen is dus afhankelijk van de hoofdzekering. Maar hoeveel is het dan precies? De meeste huizen hebben een aansluiting van 1 x 35 ampère (1 fase) of 3 x 25 ampère (3 fase).

Bij een 1 fase aansluiting van 35 ampère moet er rekening gehouden worden met selectiviteit. Dit is een ingewikkelde term maar in de praktijk komt het er op neer dat een installatieautomaat maximaal 1,6 maal kleiner moet zijn dan de hoofdzekering. Bij een 1 fase aansluiting van 35 ampère is de maximale installatieautomaat dus 20 ampère. Dit komt neer op het maximale omvormer vermogen van 4600 Watt (AC kant). Een installatie van +/- 5000 Wattpiek kan dus eenvoudig om een dergelijke aansluiting.

Bij een 3 fase aansluiting van 3 x 25 ampère kan er per fase een automaat aangesloten worden van 16 ampère. Dit betekent dus dat er 1 omvormer van maximaal 3600 Watt aangesloten kan worden. Maar ook 2 of 3 omvormers van maximaal 3600 watt. Ook is het mogelijk een 3 fase omvormer te gebruiken. Deze kan dan maximaal 10.800 Watt zijn. Dit is vaak een aantrekkelijke optie omdat 1 omvormer vaak goedkoper is dan 3 omvormers.

Meerdere omvormers?

De NEN 1010 schrijft voor dat een gebruikersgroep met een factor 1,6 kleiner moet zijn dan de hoofdzekering. Meestal worden maximaal installatieautomaten (stoppen) gebruikt van 16 ampère. Het is uiteraard wel toegestaan meerdere gebruikersgroepen aan te sluiten.

Hiervoor moet de gelijktijdigheidsfactor berekend worden. Dit is vaak rond de 70%. Het kan dus voorkomen dat in een huis met 3×25 ampère 24 kilowatt aan vermogen geplaatst kan worden. Wanneer alle apparaten tegelijk aan zouden staan zou dus in theorie de hoofdzekering uit kunnen vallen. Dit gebeurt natuurlijk nooit omdat nooit alles tegelijk aan staat.

Als we nu kijken naar zonne-energie dan geldt in feite hetzelfde echter is de gelijktijdigheidsfactor 100%. Want 2 of meer omvormers zullen meestal tegelijkertijd het maximale vermogen produceren. Het maximaal opgestelde maximale omvormer vermogen mag dus nooit meer zijn dan 3 x 25 A x 230 Volt = 17230 Watt. Let wel op dat omvormers niet groter kunnen zijn dan de 3×16 A dus 10.800 Watt. Het is echter wel aan te raden ruim onder de maximale grens van 17230 Watt te blijven om eventuele problemen te voorkomen, bijvoorbeeld 15.000 Watt.

Conclusie

Omvormers werken met flinke constante vermogens. In een normaal huis moeten ze altijd een eigen groep hebben. Dit is voor de veiligheid en voorkomt problemen zoals oververhitting.

Update oktober 2016

In 2016 is de NEN 1010 norm iets aangepast waardoor niet elke omvormer 100% zeker een eigen omvormer nodig heeft. Omvormers tot 2.000 watt mogen nu ook direct op de wasmachine groep aangesloten worden. Zie dit blogartikel voor meer informatie. Of stel je vraag hieronder.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

128 reacties op “Zonne-energie aansluiten op de meterkast


Door RF op 30 juni 2021

Eigenlijk kan/moet het nog veiliger dan alleen een extra eindgroep toevoegen.
Namelijk nog een automaat plaatsen, zie onderstaand ‘schema’;
Van de KWh -meter naar de hoofdschakelaar. Van de hoofdschakelaar naar de automaat voor de zonnepaneelinstallatie (a.l.s. + installatieautomaat) & van de hoofdschakelaar naar de nieuw te plaatsen automaat.. Van de nieuwe automaat naar de bestaande eindgroepen (a.l.s. + installatieautomaten).
Zo kan je alle voeding nemende groepen in 1 handeling scheiden van alle voeding gevende groepen. Is wel zo wel zo veilig bij brand, mocht de brandweer alleen de hoofdschakelaar uit zetten, vergist zich omdat de kast nog voeding krijgt van de panelen. ABB heeft hier een mooi artikel over geschreven – zoek maar eens op


Door Colla op 19 juni 2021

Beste Lex,
(aarlek)Automaten zijn voorzien van het opschrift load en line. Normaliter zit de line kant aan de energieleverancier kant en de load aan de verbruikerskant. Mijns inziens zou dan de omvormer aan de linekant moeten worden aangesloten en het energiebedrijf aan de load kant. Ik kan geen duidelijke voorschriften hierover vinden. Niet goed gezocht en toch ergens te vinden? Wat is jouw opinie?


Door Pietje op 2 mei 2021

Zijn installatieautomaten volledig selectief met een factor 1,6 tussen de automaten? Ik dacht dat automaten nooit selectief zijn.

Factor 1,6 is toch alleen bij de oude smeltzekeringen?


Door Piet du Pantalon op 16 april 2020

Heb je een passieve inverter (omvormer), dus zonder koelfan. Kan het zijn dat hij te warm wordt en zich uitschakeld. Mijn Growatt 3000 is een passieve inverter en hangt in de (te kleine) meterkast. Deze schakeld zich in de zomerhitte ook uit met reconnect in het display van bv. 500sec. Nu heb ik zelf een axiale koelfan eronder geconstrueerd en die slaat aan via kty10 (thermoresistor) voeler met electr.schakeling aan. En nu valt de inverter niet meer uit met die hete zomers van nu.


Door Dennis op 3 maart 2020

Beste Lex,

Wij hebben een ons nieuwe huis grondig moeten verbouwen en daarbij ook de 8 bestaande panelen losgekoppeld van de omvormer (Growatt 2000). Onderling zijn ze nog gekoppeld, Door het opnieuw aanleggen van alle elektra is de AC ook losgekoppeld van de omvormer. Hoe sluit ik de omvormer weer het beste aan op het AC netwerk (en de DC draden weer op de omvormer)? Heb ik een aparte groep nodig, nog een aparte werkschakelaar,…? Mis ik nog iets?

Dank alvast.


Door Guido op 26 januari 2020

Beste Lex,
Bij een aansluiting van 1x 35A wil ik 2 omvormers plaatsen;
1) 3600W achter eigen groep 16A
2) omvormer 4000W eigen groep 20A
Mag dat en moet ik dat nog doorgeven aan instanties?


Door Manodj op 14 augustus 2019

Beste Lex,

Ik wil een zonnepaneel systeem met Enphase micro inverters aansluiten (< 3000 Wp) met de Envoy-S-Metered om de levering van de zonnepanelen en het verbruik vanuit het net te kunnen meten. Nu heb ik slechts een leiding naar zolder lopen waarop de wasmachine/droger is aangesloten. De vraag die ik heb: kan ik (en is het toegestaan) door de bestaande leiding draden van 2.5 mm2 (2p +2n +1aarde) trekken en die in de meterkast aansluiten op een fornuisgroep?
Op zolder wil ik dan op 1p+1n een PV-verdeler aansluiten voor de zonnepanelen. De andere 1p+1n wil ik gebruiken voor de wasmachine/droger.

Bij voorbaat dank.
Em.


Door Ron Hamer. op 28 juli 2019

Wij hebben 9 zonnepanelen Phono Solar PS360 MBB-24/T in totaal dus 3240 Wpof met als omvormer Afore HNS4000tl nu is dit geheel aangesloten op een PV-verdeler Bacia M80n B16 en deze weer met een steker op een groep waar meerdere gebruikers op zitten waaronder de wasmachine, droger,badkamer,gehele beneden verdieping dit alles op één groep, met als hoofdaansluig 3×25 Amp, de installateur beweerd bij hoog en dat dit de goede methode van aansluiten is, inmiddels heeft hij het zo aangesloten en afgeleverd,maar ik heb nog niet betaald en wil eerst zeker weten of het goed zit.
Zie ik het nu verkeerd volgens mij had hij het zo nooit mogen doen.


Door Ben van van Straten op 8 april 2019

Al 6jr heb ik zonnepanelen, elk voorjaar valt de omvormer uit
de omvormer is een sonnyboy 3000. Ik heb een zware kabel aan laten leggen,maakt niets uit,ik heb een 3keer 25amp huisaansluiting. Nu staat de omvormer op plus/min. 2000w en op253v, wat de max is voor Nederland. Het bedrijf die ze geplaatst heeft zegt , ik de stroom niet kwijt kan in het net. Volgens Liander ,die alles doorgemeten heeft,klopt dit niet,en is alles in orde. Ik heb 15 panelen van 245 WP .Wat kan het probleem zijn.In juni wordt de uitstraling van de zon minder,dan gaat het vaak beter.


Door Henri Joosten op 3 juli 2019

Hoi Lex
Hier hetzelfde probleem als bij Ben, bij mij is enexis alles komen doorgemeten en alles was in orde, toch valt de omvormer uit , vooral bij zonnig weer en als de temp. rond de 25gr. is. Weet iemand hier de oplossing voor ?
B.v.d. Henri


Door Piet du Pantalon op 16 april 2020

Heb je een passieve inverter. Dus zonder koelfan. Kan zijn dat hij te warm wordt en zich uitschakelde. Mijn Growatt 3000 is een passieve inverter en hang in de meterkast. Deze schakeld zich in de zomerhitte ook uit met reconnect in bv. 500sec. Nu heb ik zelf een axiale koelfan eronder geconstrueerd en die slaat aan via kt10 (thermoresistor) voeler met schakeling aan. En nu valt de inverter niet meer met die hete zomers van nu uit 😃👍


Door Martin op 26 november 2018

Hoi lex ik heb 10 tractie accu’s van elk 60 AMP met omvormer 10000 watt piekstroom accu’s worden aangesloten op 2 zonnepanelen 105 watt per stuk kan dit mijn huis voorzien van stroom


Door Alex op 20 november 2018

Hallo hr. Schiebaan, Ik wil de zonnepanelen parallel laten aansluiten, mocht er een uitvallen blijven de andere toch werken graag uw reactie.


Door Herman van Kampen op 20 december 2016

Beste Lex,
Ik heb een 3 x 25 A huisaansluiting.
Daarachter zitten 16 A installatieautomaten.
Nu wil ik in mijn tuin 2 aparte zonnecollectorsystemen neerzetten van elk 1650 Wp (6x 275 Wp) op een afstand van circa 40 m.
Dit komt overeen met 7,5 A.
Een optie is om 2 kabels (80 m en 40 m) te trekken voor elk systeem apart met elk een eigen installatieautomaat in de meterkast.
Maar mag ik ook 1 kabel trekken en in de tuin een onderverdeling maken met 2 x 10A installatie automaten.
Of eventueel een groter onderverdeling, bv 4 x 10A voor de 2 zonnesystemen en 2 andere afnemers ?

Met vriendelijke groet
HermanDoor Rob op 12 november 2016

Hallo Lex,
Ik heb een Ginlong solis mini 1000 op een aparte groep. Nu wil ik tussen de omvormer en de meterkast een schakeling (relais) plaatsen, welke ervoor moet zorgen dat wanneer ” zonnestroom” wordt geleverd de schakeling een pomp – welke op een ander groep is aangesloten – aanstuurt. Kan en mag dit?


Door Ron op 11 mei 2018

Heb je hier al.antwoord op? Daar ben ik ook in geïnteresseerd.Door Lex Schiebaan op 17 mei 2018

Hoi Rob,

Had je vraag niet gezien. Ron (hieronder) vroeg er om. Zou op zich wel mogen als je maar weet wat je doet. Ook al is het een kleine omvormer het is nog steeds geen speelgoed.

Groeten, Lex


Door Roland op 19 september 2016

Wanneer ik nieuw begin met zonnepanelen, wat moet ik dan voor type installatie automaat hebben (of eventueel aardlek + installatieautomaat). Moet ik type C hebben voor de installatieautomaat? Of toch B? En hoeveel mA moet ik hebben voor de aardlek? En hoeveel ampere? Ik wil gebruik gaan maken van een Solar Edge SE2200 of SE3000


Door Lex Schiebaan op 21 september 2016

Hallo Ronald,

Een standaard 16A automaat is prima voor die omvormers. De aardlekschakelaar ligt aan het elektriciteitsnetwerk. Type A of B. Soms zelfs helemaal niet. Je installateur kan dit voor jouw situatie beoordelen. Meestal wordt 30mA gebruikt. Dit staat allemaal in de NPR 5310.

Groeten, Lex


Door Wim Schutten op 8 juni 2016

Hallo Lex,
Onze installateur sluit de omvormer vaak aan op de groep waarop alleen een wasmachine zit. Hij wil dat echter niet doen als er op diezelfde groep ook nog verlichting zit. Dat zou tegen de regels zijn. Klopt dat?


Door Lex Schiebaan op 8 juni 2016

Hoi Wim,

Dat klopt zeker. Anders voldoet het systeem niet aan de normen. Blij om te horen dat de installateur dit netjes doet.

Groeten, Lex


Door PjotterM op 27 mei 2016

Beste,
Ik heb een 3x25A aansluiting, kan ik hierop een 3-fase omvormer van 15000Wp aansluiten?(m.a.w. verdeelt de omvormer 5000Wp over iedere fase?)Door Roy op 6 mei 2016

Hallo lez, er is al veel over geschreven maar kab geen antwoord vinden op mijn vraag. De opbouw van mijn installatie is als volgt: hoofdzekering 1x35A, hoofdschakelaar, aardlek 30mA, installatieautomaat 16Ab, 15 meter kabel 2,5kwdrt, wcd met wasmachine. Naast de wasmachine komt een omvormer van solaredge se3000er met 13 panelen van 279wp. Hoe ga ik dit aansluiten?

Gr roy


Door Lex Schiebaan op 31 mei 2016

Hoi Roy,

Waarschijnlijk kom je dan op een onderverdeling. Een klein groepenkastje met 2 groepen. Zoek maar eens op zonverdeler o.i.d.

Succes!

Groeten, Lex


Door abdel op 5 februari 2016

ik heb een 11kwp nodig uit zon in Tunisie voor mijn landbouw om water uit 60 meter grond pompen.ik heb daar geen electicitaeit maar zeer genoeg zon hele jaar.
graag wat heb ik precis nodig en wat kost voor mij ongeveer als nieuwe en tweedehands spullen als kan?
mvg
abdelDoor Mark Wijnen op 27 december 2015

Beste Lex,
Ik overweeg ook om zonnepanelen te leggen 20 stuks 250-270Wp. Ik heb een nieuwbouwwoning waarbij ik ook op zolder een wasmachine en droger aansluiting heb laten maken maar deze beneden staan. De kabels voor deze 2 groepen lopen dus vanuit de zolder naar de meterkast, waarschijnlijk 2,5 mm2. De omvormer(s) zou ik op zolder willen plaatsen.
De 2 groepen zitten nu nog aangesloten bij de wasmachine en droger maar zou ik vrij kunnen maken met weinig moeite.
Wij hebben een 3x25A hoofd aansluiting. Hier zit een 40A 400V (Hager SB440) hoofdschakelaar op. Die is weer verdeelt in 3 stuks 40A (Hager 240G) aardlekschakelaars waar overal steeds 4 groepen opzitten van 16A (Hager MHN516) dus in totaal 12 groepen (waarvan één fornuisgroep). We hebben dus geen krachtgroep en de Hager schakelkast zit vrijwel vol.

Nu zit ik met name met vragen over de omvormer.
Zover ik begrijp kan ik dus niet een één fase omvormer nemen voor 5400Wp klopt dat?

Kan ik met gemak een 3 fase omvormer nemen of moet er dan in de meterkast nog veel geregeld/bijgeplaatst worden omdat ik geen krachtgroep heb? Ik zou eventueel wel andere kabels naar boven kunnen trekken door één van de buizen.

Of is het in mijn geval gewoon makkelijker om 2 omvormers te nemen en die beide op een vrije groep te plaatsen met de bestaande bekabeling en aansluitingen in de meterkast? Is het dan beter de 2 omvormers te verdelen over 2 aardlekschakelaars?
Ik moet nog offertes aan gaan vragen maar wil me zelf graag een beetje technisch verdiepen.


Door Lex Schiebaan op 5 januari 2016

Hallo Mark,

Goed bezig. Je hebt (denk ik a.d.h.v. de omschrijving) inderdaad 2 mogelijkheden:

1. 2 Omvormers 1 fase van +/- 2500 watt
2. 1 Omvormer 3 fase van +/- 5000 watt

Beide hebben voor en nadelen. Indien mogelijk is een 3 fase omvormer meestal logischer, kleiner en goedkoper.

Een extra 3 fase groep bijmaken in de groepenkast is normaliter geen enkel probleem. Als het mogelijk is de kabels door 1 van de pijpen te trekken (wel volledig nieuw doen) dan lijkt dat de beste oplossing.

Succes!

Groeten, Lex


Door Mark Wijnen op 16 maart 2016

Hallo Lex,

Nog bedankt voor je reactie. Inmiddels overgegaan op actie. Heb één wasmachine groep vervangen door 3 fasen en bij de drogergroep heb ik een netwerkkabel bijgetrokken. Voor de omvormer.

Ik kan nu dus mijn zonnepanelen op 3 fase aansluiten en heb mocht ik ooit de wasmachine of droger op zolder willen zetten hiervoor nog een losse groep beschikbaar dus kan altijd één apparaat gelijktijdig aan.

Omvormer wordt een sma met netwerk
Panelen 20x Sunerg Black 275WP

Ik ga ze zelf leggen, ken iemand die het vaker heeft gedaan.


Door Lex Schiebaan op 21 maart 2016

Hallo Mark,

Goed om te horen! Succes met installeren en gelukkig is er iemand bij die het vaker heeft gedaan. Kijk uit voor de hoge spanning en de hoogte!

Succes.

Groeten, Lex


Door H.Winter op 9 februari 2018

Hallo Lex. Ik wil graag even reageren . Ik wil ook 20 panelen gaan installeren. Alleen echter 2 strings. 1 string van 8 panelen van 270 wp op het Oosten, hellingshoek 20°. En 12 panelen 270wp op het zuiden, hellingshoek 30°. Omdat de opbrengst nu minder is dan als alle panelen op het zuiden liggen. Ben ik wel benieuwd of het mogelijk is om in mijn configuratie ( oost-zuid ligging) voor een 1 fase omvormer te gaan. Misschien zit ik in het zogenaamde grijze gebied qua aantal zonnepanelen.Maar ben ontzettend benieuwd naar uw mening. Op mijn energienota staat aansluiting 3×25 A of 1x tot 80 A. In de nieuwe meterkast zie ik 16 A schakelaars (groepen) .Aardlekschakelaars van 40 A. M.vr.gr. H.WinterDoor Bert De Vos op 19 december 2015

Beste Lex,
ik heb reeds enkele jaren zonnepanelen liggen, monofase 4,1WP.
Nu is het net 3x 230V.
De electricien heeft indertijd de omvormer apart op een zekering van 20A en vervolgens bovenaan op de L2/L3 aangesloten van een zekering (20A 3P) voor een 2de verdeelbord. Nu viel me onlangs op dat bij uitschakelen van de laatste zekering nog steeds spanning op het 2de verdeelbord binnenkwam. Onderaan die zekering vertrekken van L1/L2 draden naar de zekering ernaast ( bovenaan) aangesloten op L1/L2. Is dit een normale manier van aansluiten om een verdeling over de verschillende fasen te verkrijgen?
(De leiding naar het 2de verdeelbord staat wel op 300mA afgezekerd maar de spanning kan ik er in principe niet afhalen behalve wanneer ik in het 2de bord de 30mA verliesstroomschakelaar afzet)


Door Lex Schiebaan op 5 januari 2016

Hallo Bert,

Ik probeer je te volgen maar het is lastig als je het niet voor je ziet.

In ieder geval wil ik het volgende melden. Een monofase omvormer MOET op 1 Fase aangesloten worden en absoluut niet op 2 fases. Ik snap niet helemaal hoe dit zit maar het zal wel goed gedaan zijn anders is het nogal gevaarlijk en de omvormer overleefd het niet.

Het 2e bord moet normaal spanningsloos gemaakt kunnen worden (dus niet via de aardlekschakelaar). Dit lijkt niet het geval. Ik zou het dus even na laten kijken door een elektricien want het lijkt niet juist aangesloten.

Succes.

Groeten, Lex


Door Roel op 11 december 2015

Frits,
Een vraag over de werking van een omvormer 1 fase aangesloten op een 3 fase aansluiting.
Ik neem aan dat de 1fase omvormer maar op 1 fase aangesloten kan worden stel op de fase R.
Is het dan zo dat alleen het verbruik op deze fase wordt ondersteund door de zonnepanelen?
Anders gezegd bij een 1fase omvormer wordt het verbruik op de andere 2 fasen ( S en T ) niet ondersteund.
Ik hoor graag van je.

Groet Roel


Door Lex Schiebaan op 12 december 2015

Hallo Roel,

Klopt helemaal. De fases zijn helemaal gescheiden. De energie kan dus niet van de ene naar de andere fase.

Groeten, Lex


Door Roel op 12 december 2015

Lex,
Mijn conclusie is dan dat een 1 fase omvormer aansluiten op een 3 fase installatie niet verstandig is, ook gezien een onbetrouwbare overheid die het vergoeden van saldering af wil bouwen.
Het is dus verstandiger om een 3 fase omvormer te laten plaatsen ondanks dat de installatie ( 12 panelen ) maar 3240 WP is.
Klop dat? ik hoor het graag.

Groet
Roel


Door Lex Schiebaan op 15 december 2015

Hallo Roel,

Is inderdaad mooi. Echter de keuze is heel beperkt in die klasse. Uit mijn hoofd hebben alleen Steca en Fronius omvormers in die klasse.

Ik ben nog niet helemaal uit wat de invloed van een 1 fase omvormer op een 3 fase aansluiting is m.b.t. tot het salderen en de “slimme” meter. Sommige zeggen dat het voor de meter namelijk niet uit maakt. Dit durf echter niet met zekerheid te zeggen.

Groeten, Lex


Door Tonny van den Bergen op 1 september 2015

Beste,
Ik ben met voorbereiding bezig voor de omvormer aan te sluiten in de meterkast.
Ik sluit de omvormer aan op een installatie-automaat (zonder aardlek).
Mijn vraag is:
Moet ik nu vanuit mijn omvormer gerekend de kabel van de omvormer aan de onderkant van de installatie-automaat aansluiten en de bovenkant op de hoofdschakelaar rails. Of andersom , m.a.w. kabel omvormer–> bovenkant instal.-automaat –> onderkant inst-automaat —> naar hoofdschakelaar.
Op internet komen ze allebei voor , ook omdat je soms niet levert !!
Graag een antwoord en bedankt!


Door Lex op 2 september 2015

Hallo Tonny,

Ik heb de NPR5310 er even niet bij maar normaal gesproken is het inderdaad: kabel omvormer–> bovenkant instal.-automaat –> onderkant inst-automaat —> naar hoofdschakelaar.

Voor de werking van de automaat maakt het niet uit hoe de stroom er doorheen loopt. En voor de duidelijkheid in de meterkast sluit je hem op dezelfde manier als de rest aan.

Groeten, Lex


Door N.J.M. konijn op 19 augustus 2015

Beste Lex,
Is er een werkinstructie te begaan over de volgorde van aansluiten ( panelen > omvormers ).
Wij hebben een project met 180 panelen van elk 275 Wp gekoppeld aan 2 omvormers.
Op elke omvormer worden vijf stringen aangesloten met elk 18 panelen.
Zodra een paneel in het licht komt gaat hij energie leveren.
Moet je nu eerst alle panelen in de stringen met elkaar doorkoppelen en dan de kabels aansluiten op de omvormer of sluit je eerst de kabels aan op de omvormers en ga je dan de panelen een voor een op de stringen doorkoppelen ?
Uiteraard is de AC kant van de omvormer nog niet aangesloten.
Een tweede vraag voor een dergelijke installatie:
Voor welke aardlekschakelaar moet ik kiezen, een van 30mA voor elke omvormer of een van 300mA voor elke omvormer ?

ik hoor het graag


Door Lex op 2 september 2015

Hallo N.J.M. Konijn,

De keuze voor eerst panelen of omvormer ligt geheel aan de situatie. Soms is het bijvoorbeeld te slecht weer voor de panelen en worden de omvormers alvast opgehangen. En anderzijds is de omvormer bijvoorbeeld niet leverbaar op het moment van installeren.

Het allerbelangrijkste is dat er veilig gewerkt wordt.De spanningen (zeker bij dit soort installaties) zijn erg hoog en mocht er iets fout gaan dan gaat het ook echt goed fout!

Ze moeten ervoor zorgen dat, indien je de panelen eerst legt, de bekabeling klaar ligt inclusief stekkers. Zo voorkom je dat er onverhoopt stroom ergens kan gaan lopen.

Welke aardlekschakelaar je moet gebruiken ligt aan de omvormer. Normaliter pak je 30mA maar sommige omvormers hebben een foutstroom die hoger kan liggen en voor regelmatige afschakeling zorgen. De meeste omvormer fabrikanten schrijven dit duidelijk voor.

Succes en kijk uit!

Groeten, Lex


Door Willem Bonestroo op 18 september 2015

Hallo meneer Konijn,
Je kan ook kiezen voor Solaredge. Dan pas je per omvormer 2 strengen toe met elk 44 en 46 panelen. Per 2 panelen kies je voor 1 optimizer P600.
Het is wel de vraag of je hoofdzekering deze installatie aan kan. Het gaat immers om 49.500 WP.
Als het niet om een SDE+ situatie gaat, is het (helaas) de vraag, of je investering wel voldoende rendeert. Boven de 10.000 kWh/jaar betaal je immers niet meer dan 10 cent/kWh en boven de 50.000 kWh/jaar niet meer dan 6 cent/kWh (prijzen exclusief BTW).
Zelf adviseer ik klanten die meer dan 40.000 kWh/jaar gebruiken, om eerst te kijken op welke wijze ze hun stroomverbruik kunnen verlagen. Een investering in LED verlichting, heb je in zulke situaties sneller terug verdient, dan een investering in zonnepanelen. En met een verlaagt stroomverbruik wordt vervolgens je investering in zonnepanelen sneller rendabel.
Ik hoop dat je hier nog iets mee kan.


Door Guido op 28 juni 2015

Beste,

Ik heb een 1 fase groepenkast met daarop 2 aardlekschakelaars. Achter 1 van deze aardelekschakelaars zitten 4 16A afgezekerde groepen. Op 1 van deze groepen zit momenteel 1 omvormer van 3500W. De omvormer zit vol met 18 panelen. Nu wil ik uitbreiden met 6 panelen van 300wp dus nog een extra omvormer van 1800 watt b.v.

Vraag 1) Mag deze achter dezelfde aardlekschakelaar naast de bestaande omvormer ook op een eigen groep?
Of zitten ze elkaar in de weg, er zijn dan 3 stroom bronnen die op dezelfde fase zitten, Eneco, omv1 en omv2.

Vraag 2) Wat gebeurt er als Eneco wegvalt, gaan ze dan samen door, normaal zou omv1 uitvallen omdat hij geen 230v ziet, nu ziet hij die wel nl. Van omv1.

Ik vind vraag 1 overigens het belangrijkst(:
Ik hoor graag.


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Guido,

Wat leuk dat je gaat uit breidden.

1. Het kan zijn dat de 2e omvormer storing geeft op de aardlekschakelaar. Elke omvormer geeft een kleine foutstroom en het kan zijn dat je met de 2 omvormers over de 30mA gaat. En dat de aardlekschakelaar dus uit valt. Mogelijk kan je beter kiezen voor een aardlekautomaat. Dat is een automaat en aardlek in één. Kost niet heel veel en werkt vaak perfect. Check wel even de foutstroom van de nieuwe omvormer.

2. Ze schakelen gewoon uit. De omvormer kan precies zien of de netspanning weg valt en schakelt van binnen 50 milliseconden uit.

Succes met de uitbreiding.

Groeten,

Lex


Door Lex op 20 april 2015

Hallo Jan,

Onderdimensioneren doe je met name om kosten efficiënt te werken en vaak werkt de omvormer in het midden gebied beter dan in met de lagere vermogens.

In jou geval is het niet anders. Maar over dimensioneren is vrijwel nooit erg. Het is eigenlijk gewoon een luxe positie.

Geniet van de zonnepanelen straks. Is een mooi setje.

Groeten,

Lex


Door Jan Bakker op 20 april 2015

Hallo Lex,

Na lang zoeken en lezen heb ik drie bedrijven voor offertes gehad.
Ik krijg 17 LG 270wp panelen met het een solar edge systeem.
Aangezien ik al krachtstroom in huis hebben we gekozen voor de kleinste drie fasen omvormer van solar edge, de 5K

Na lees ik dat de omvormer altijd iets ondergedimensioneerd wordt, circa 90% van de paneelcapaciteit.
Dit lijkt in mijn geval niet mogelijk, tenzij ik meer dan 17 panelen plaats (wat ik eigenlijk niet nodig heb)

Is mijn ogenschijnlijk overgedimensioneerd omvormer in dit geval een nadeel?

Met vriendelijke groet,
Jan


Door Willem Bonestroo op 18 september 2015

Hallo Jan, bij 17 panelen van 270WP mag je met behoud van fabrieksgarantie een Solaredge SE3500 (1 fase) plaatsen. Je hebt gekozen voor een Solaredge 5 kW (3 fasen). Dat is op zich geen probleem. De optimizers zorgen voor een constante gelijkstroomspanning naar je omvormer. (350 Volt). Dit komt de levensduur van de omvormer ten goede. Bij Solaredge is de ondergrens 8 panelen met elk 1 optimizer. De 5 KW omvormer mag je tot maximaal 6.750 WP belasten als deze panelen allemaal dezelfde zonorientatie hebben. Anders zou het zelfs nog meer mogen, maar dan wel altijd eerst goedkeuring van Solaredge vragen voor behoud van je fabrieksgarantie. Je kan op je huidige installatie dus nog 2.160 WP extra aansluiten. Dit kan handig zijn, als je in de toekomst besluit om meer stroom te gaan gebruiken, bijvoorbeeld aanschaf elektrische auto of infraroodpanelen voor verwarming, waardoor je gasverbruik daalt. Natuurlijk zijn er ook nog andere mogelijkheden voor meer stroomverbruik te noemen.
Ik hoop dat je hier nog wat mee kan. Ik vraag mensen die mij om een offerte zonnepanelen vragen, altijd wat hun huidig stroomverbruik is, hoe ze dat kunnen verlagen en wat ze in de toekomst denken te gaan gebruiken. Op basis daarvan zoek ik de best bijpassende Solaredge omvormer.


Door Lex Schiebaan op 9 maart 2015

Hallo Ger,

Dat lijkt mij ook. Waarom 3x20A. En waarom een C automaat?

U heeft helemaal gelijk.

Groeten,

Lex


Door ger op 15 januari 2015

Hoi lex.

PäBen bezig met aanschaf zonnepannelen. 20st. 260wp. Dus 5460w. In combinatie met Enphase micro omvormers. Ik heb 3 x 25A hoofdzekering. Volgens instalateur moet er een 3p 1n c20A automaat geplaatst worden. Ik trek dit ernstig in twijfel. Als ik 7pv’s x 260w =1820w dus iets minder dan 8A per fase. Als ik het zelf zou moeten zeggen zou ik voor een 3p 1n b16A gaan. Dit lijkt mij meer dan voldoende en als leek veiliger dan de c20A. Wat is jou mening hier in?

Super wat je op deze pagina doet trouwens.

Mvg Ger.


Door Jacob Jan Bos op 27 november 2014

Beste Lex,

‘Bij een 1 fase aansluiting van 35 Ampère moet er rekening gehouden worden met selectiviteit. Dit is een ingewikkelde term maar in de praktijk komt het er op neer dat een installatieautomaat maximaal 1,6 maal kleiner moet zijn dan de hoofdzekering.’

Selectiviteit is volgens de NEN1010 niet vereist. Echter is selectiviteit uiteraard wel gewenst.
Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een factor 1,6 lager dan de hoofdaansluiting wordt niet de volledige capaciteit benut van de aansluiting.

Met vriendelijke groet,
Jacob Jan Bos


Door Lex Schiebaan op 8 december 2014

Hallo Jacob Jan Bos,

Bedankt voor de aanvulling. Zie ook mijn artikel daarover: http://zonneenergie.eu/selectiviteit-zonnepanelen/

Zoals je daar kan lezen staat selectiviteit in de netcode en is het dus verplicht (wetgeving).

Maar je kan er natuurlijk omheen werken met 2 omvormers of een 3 fase omvormer. Zo kan je de aansluiting toch optimaal gebruiken. Let wel op dat er op 1 fase maximaal 5000 ingevoed mag worden.

Groeten,

Lex


Door kees op 3 mei 2015

maximaal is volgens mij minimaal (kleiner)


Door Lex op 4 mei 2015

Beste Kees,

Het is maximaal 5000 watt op 1 fase. Als dit minimaal zou zijn dan zouden een heel hoop mensen geen zonnepanelen kunnen plaatsen.

Groeten,

Lex


Door Charlie op 20 juli 2014

Hoi Lex,
ik ben al maanden op zoek naar een omvomer voor 6 pan. a 117watt.
Maar het antwoordt dat ik krijg is dat de omvomer moet aangesloten worden op het net.
Aangezien het in de jungle van Suriname is en er geen netspanning daar is , moet ik gewoon
deze zone energie kunnen benutten zonder afhankelijkheid van netspanning.
Nu is mijn vraag , is het mogelijk je omvormer aan te sluiten zonder afhankelijk te zijn
van netspanning, maar dat de omvormer zelf of via tractie batterijen je van stroom kan voor zien.

M.vr. gr.
Charlie.


Door Lex Schiebaan op 7 augustus 2014

Hallo Charlie,

Dat is zeker mogelijk. Zonnepanelen worden vaak gebruikt zonder netspanning. Je hebt wel altijd accu’s nodig om de energie op te kunnen slaan. Een laadregelaar regelt de spanning van de panelen en zorgt dat de accu’s opgeladen worden.

Zoek hiervoor op “stand alone” of “off grid”

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 3 juni 2014

Hallo Maarten,

Een installatieautomaat is niet noodzakelijk. Het kan maar de vraag is natuurlijk of het verstandig is. Maar dat kan je het beste zelf bepalen.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Maarten op 22 mei 2014

Hoi lex,

Ik wil een AEG 2800 omvormer bij kennissen aansluiten op een oudere meterkast. Deze heeft een vrije groep van 16A, maar het zijn nog enkel schroefzekeringen. Kan ik daar op aan sluiten of moet het middels een installatie automaat?

Gr maarten


Door Frans Erich op 18 mei 2014

Beste Lex,
Gezien je verhalen die ik hier lees ben je aardig thuis in de zonnepanelen wereld.
Ik wordt sinds enkele weken geconfronteerd met een buurman die zonnepanelen op zijn dak heeft laten aanbrengen. Op enig moment daarna valt op dat verschillende afstandsbedieningen op 433,92Mhz zeer slecht werken wanneer ze binnen pakweg een meter of 4 van de lichtnetader komen, o.a. mijn garagedeur en mijn auto wanneer deze op straat of in mijn garage staat. De buurman is welwillend om mee te helpen deze storing op te lossen, maar tot heden krabt iedereen een beetje achter de oren, zo van dat is vervelend en lastig maar hoe dat weten we niet. De gebruikte inverter is een Goodwe 200SS, die veel lijkt op het plaatje bovenaan deze site. Goodwe zegt dat deze ontstoord is, de installateur heeft geen apparatuur om storing vast te stellen. Enexis heeft ondertussen een intelligente meter geplaatst, ik heb daar ook vragen over gesteld, tot heden nog geen antwoord. Ik hoop dat je mijn verhaal herkent en dat je zegt: doe dit of dat en het is opgelost………..
Alvast dank voor het lezen!
Met vriendelijke groet,

Frans Erich


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Frans,

Interessant. Dit heb ik nog niet eerder gehoord. Wel dat apparatuur op het lichnet stoort. Bijvoorbeeld een wekker die niet meer op tijd loopt. Waarschijnlijk als gevolg van een niet zuivere sinus van de omvormer.

De 433Mhz is een radio frequentie. Het zou dan echt toeval zijn dat een omvormer daar op stoort. Daarnaast zijn de meeste omvormers EMC afgeschermd.

Een rigoureuze oplossing is om de omvormer te vervangen door een ander merk en dan te kijken of dit werkt. Het is in ieder geval geen algemeen voorkomend probleem.

Ik hoor het graag als er nieuws is.

Groeten,

Lex


Door techniek en meningen op 12 april 2014

Wat als laatste nog van belang is met de meeste omvormers, en daar gaat de nen1010 niet over, geen sinewave omvormers zijn en dus een verstoring opleveren van de sinus (die het toch al moeilijk heeft met al die chinese rommel.
Een goede test is om je oude, toch af te danken senseo eens via je omvormer aan te sluiten als deze in storing of domweg kapot gaat kun je ervan uitgaan dat het geen mooie sinus is…je wasmachine zou het ook absoluut niet fijn vinden (vaak te merken aan de (zwaarder) brommende elektromotor)


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Beste Maarten,

Bedankt voor de aanvulling. De omvormer geeft een redelijk zuivere sinus. Hoe mooi deze sinus is ligt aan de omvormer. Goede omvormers bereiken toch wel een vrijwel zuivere sinus die mooier is dan de rest van je apparaten.

Dus ja kwaliteit is inderdaad belangrijk.

Groeten,

Lex


Door techniek en meningen op 12 april 2014

@Marijn en Lex of de kabelverliezen primair of secundair zijn is niet relevant. als je je werkelijk zorgen maakt over kabelverliezen zou ik gouden kabels kopen (die hebben de beste geleiding) en je panelen naast je meterkast zetten zodat de kabellengte geminimaliseerd is.
BTW, je omvormer heeft ergens tussen de 10 en 20% verlies als deze op maximaal vermogen draait..ga accu’s laden op 100 meter en je rendement is zo 19% hoger.

Die 1% verlies wordt al snel overschreden doordat iedere connector en lasdop al meer weerstand heeft als 100 meter 2.5mm2@<16A


Door techniek en meningen op 12 april 2014

Wat me opvalt is altijd dat als het over techniek gaat zouden er geen meningen moeten zijn alleen feiten, maar omdat het aan kennis ontbreekt worden dingen versimpeld met alle gevolgen van dien.

Het gaat niet over de stroom die er loopt, want of die nu van de omvormer komt of van de stoppenkast het maximale vermogen wat getrokken wordt blijft gelijk, R Hoffman merkte dat meteen goed op
Natuurlijk zou je in theorie meer over de lijn kunnen trekken als de omvormer aanstaat……Je weet dat de automaat eruit springt als je je stofzuiger ook bij die droger inplugt, maar je wacht tot de zon schijnt en probeert het dan nog een keer…lijkt me zeer ongebruikelijk gedrag voor een consument, maar zelfs als deze het doet is de piekbelasting van 2.5mm2 (16A gezekerd)27A dus ook dat gaat eigenlijk nog goed.
Nee, de werkelijke reden dat dit niet mag is dat de omvormer ongezekerd stroom levert, dwz zelfs als normaal de automaat zou moeten afschakelen levert bij volle zon de omvormer gewoon de stroom en krijg je idd brand of blijf je onder stroom staan of iets in die richting.

Jammer dat de schrijver van het artikel niet gesproken heeft met echte kennis van hoe dat nou zit met stroom.
Ik adviseer trouwens iedereen om een secundair net aan te leggen voor verlichting en het opladen van je telefoon of laptop en andere accu dingen als je de mogelijkheid hebt, want zoals het ontwikkelt met de slimme meter wordt je gewoon een sponsor van het energiebedrijf.


Door Henk jan op 17 april 2014

Je schrijft dat een omvormer altijd stroom levert, ongezekerd.

Op het moment dat de zekering eruit gaat. Dit zal bij kortsluiting van de wasmachine gewoon gebeuren, ondanks de stroom die van beide kanten gevoed wordt.
De omvormer levert 16 A, de zekering ook max 16 A. Dus in teorie zoe er dus 32A naar toe kunnen gaan zonder dat de zekering eruit vliegt. Bij kortsluiting gaat er veel meer stroom lopen. Dit betekent dus dat de zekering er gewoon uitklapt als er kortsluiting is in de droger/wasautomaat.
Op het moment dat de zekering eruit gaat, zal de omvormer niet meer leveren.

Dus ja, er zal heel even te veel stroom lopen, maar blijft toch gewoon gezekerd.

Ik ben het er wel mee eens dat de eerste bewering niet klopt, dat er bij normaal gebruik 27 A door de kabels loopt.
De droger/wasautomaat die vraagt zijn 11 A. Waar dit vandaan komt, maakt hem niet uit.
Dus de 16 A van de omvormer, gaat voor 11A naar de droger, en de overige 5 A gaat naar de groepenkast. Of dit het net opgaat, of naar andere gebruikers, is afhankelijk van wat er nog meer aanstaat v.w.b apparaten


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Beste Henk Jan,

Klopt inderdaad. De groep is wel beveiligd maar de leiding van waar de omvormer is aangekoppeld tot aan de wasmachine niet. Deze wordt dan dus overbelast wat gevaarlijk kan zijn. Hoe en wat is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie.

Gelukkig hebben we gewoon normen die duidelijk zijn. Dit artikel is slechts bedoelt om mensen te informeren waarom de omvormer op een aparte groep moet. In de praktijk kom in namelijk veel mensen tegen die dit niet begrijpen.

Bedankt voor de je toevoeding.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 18 april 2014

Beste Maarten,

Lex Schiebaan hier (de schrijver van het artikel heeft een naam). Bedankt voor je aanvulling.

Ben je ervan op de hoogte dat elke omvormer verplicht moet afschakelen zodra de netspanning weg valt. Dit in verband met de veiligheid. De netbeheerder moet namelijk veilig kunnen werken als er ergens storing is. Dit gebeurt binnen enkele milliseconden.

De omvormer moet aan verschillende keuringen voldoen voordat deze in Nederland toegestaan is. Veel van deze keuringen zijn ontwikkeld in Duitsland. En je mag van mij aannemen dat die Duitsers er goed ovber nagedacht hebben.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 2 april 2014

Beste Marijn,

Dank je wel. Leuk om te horen.

Je geeft al heel goed aan wat de afweging is. Ik kom met een 3Kw omvormer en 14 meter op 1.06% maximaal verlies. Op jaarbasis is dit nog geen 0.5%. Dit is zeker niet verkeerd.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Marijn op 26 maart 2014

Hallo Lex,
Leuk artikel. Ik heb net zonnepanelen gekocht en gaan ze volgende week plaatsen 12 stuks 3kWp. Nu zit ik een beetje met de plaatsing van de omvormer. Het liefst plaats ik die in de schuur vanwege koeling en geluid.
Echter de kabel van schuur naar meterkast (ca 14 meter) is 2.5mm2. Qua verlies kom ik dan boven de 1% uit. Ik wil daar liever niet nog een extra kabel van 4mm2 heenleggen maar het alternatief is de omvormer binnenshuis ergens dicht bij / in de meterkast.
Is het, gezien het op vollast draaien van de omvormer, vaak maar een korte tij is, handiger om dat extra verlies te accepteren? of toch maar de verliezen proberen te beperken.

groeten,

Marijn


Door henk op 26 maart 2014

Lex, ik bedoelde eigenlijk kan ik de omvormer rechtstreeks op de oude krachtstroom aansluiting maken, deze is met stoppen 3 x 16 amp. afgezekerd. Inmiddels ondekt dat ik geen aardlek hoef te plaatsen aangezien solaredge conform DIN VDE 126 afschakelt.
Eigenlijk dus 2 vragen kan ik zonder meer krachtstroom stekker(contact) verwijderen en de omvormer op deze 3 stoppen aansluiten? Wat bedoel je met de juiste kabels?

Grt. Henk


Door Lex Schiebaan op 2 april 2014

Beste Henk,

Zoals ik al zei is deze in principe geschikt maar ik ken uw situatie niet dus kan hier niets zeker over zeggen dus u kan het beter laten nakijken door een elektricien. Die kan dan ook gelijk de kabels door rekenen of u kan het zelf doen met behulp van de Tools: http://zonneenergie.eu/zonne-energie-tools/

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 24 maart 2014

Beste Henk,

Dit is een beetje afhankelijk van de situatie. Als de 40 panelen te gelijk vol op het zuiden liggen dan is 5000 aan de lage kan maar het kan in principe gewoon ( de omvormer zal een paar uur per jaar het vermogen aftoppen op 5000 watt). Liggen de panelen bv oost-west o.i.d. dan is de 5000 waarschijnlijk geschikt.

Aan de andere kant is de 7000 ook gewoon geschikt en maar een beetje duurder.

De omvormer kan in principe gewoon op een krachtstroom aansluiting maar laat dat wel even goed nakijken. En hou rekening met de juiste kabels.

Succes.

Groeten,

Lex Schiebaan


Door henk op 20 maart 2014

Wie weet raad, ik wil een 3fase omvormer solaredge SE5K met 40 Cigs a 150 watt verdeeld met 20 x 2 panelen met P405 optimizers aansluiten. 6000 Kw
De SE5K heeft een max DC van 5500 is dit genoeg o fmoet ik naar de SE7K DC 6600.
Ik heb een 3 fase aansluiting in de woning, ivm een krachtstroom aansluiting, deze wordt niet meer gebruikt.
Kan ik de omvormer op de niet gebruikte krachtstroom aansluiten?


Door Lex Schiebaan op 12 maart 2014

Hallo Jack,

Goed om te horen. Geniet van de nieuwe zonnepanelen!

Groeten,

Lex


Door Jack op 11 maart 2014

Hallo Lex

Bedankt voor je antwoord,heb alles nagerekend en het zou gekund hebben,maar de electricien vond het toch beter om er maar een nieuwe groep bij te zetten.

Groet Jack


Door Lex Schiebaan op 21 februari 2014

Beste Jack,

In principe kan dat natuurlijk. Maar het is wel verstandig alles goed na te laten rekenen en een onderverdeling te plaatsen. Het e.e.a. is natuurlijk afhankelijk van de situatie.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Jack la Grand op 18 februari 2014

Hallo Lex,
Ik heb 6 panelen op mijn dak liggen van 240wp met een omvormer 1200 sma,die zijn op een nieuwe groep in de meterkast aangesloten.Nu wil ik nog 5 panelen van 260 wp met een omvormer 1300 sma,dit kan mijn inziens prima op de groep van de andere panelen. Nu is mijn vraag kan ik die andere stroomdraad doorlussen met de andere draad zodat er een draad naar de meterkast loopt? Of heb ik dan teveel stroom verlies?

Groet Jack


Door Rob Bouwmeester op 27 januari 2014

Beste Lex,
Ik wil overgaan tot het laten plaatsen van zonnepanelen. Mijn keus is gevallen op 20 zonnepanelen ZNShine Solar 250 Wp. In totaal 5.000 Wp. Het jaarlijks elektriciteitsverbruik is tot op heden 4.500 kWh.
Voor de omvormer is de keus: de Growatt 4400Tl of de Growatt 5000 Mtl. Ondanks dat ik het nodige over de capaciteit van omvormers en dimensionering heb gelezen ben ik er nog niet uit. In mijn naaste omgeving wordt de 4400Tl afgeraden omdat het risico aanwezig zou van eerdere vervanging door het regelmatig te warm worden. Anderen stellen dat juist een omvormer meer rendement oplevert indien deze hard werkt. Daarentegen zou de 5000 Mtl een jaarlijks rendementsverlies van 8-10% hebben i.v.m. de omstandigheid dat deze in de winterperiode niet of nauwelijks werkt.
De prijs van de omvormers speelt geen rol. De 5000Mtl wordt namelijk voor dezelfde prijs aangeboden als de 4400 Tl.
Graag een advies, met de voor- en nadelen, welke omvormer het meest geschikt is, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Bij voorbaat dank voor een antwoord.


Door Lex Schiebaan op 25 september 2013

Beste Colin,

Goede vraag. Ik heb er even een artikel over geschreven (was er al een tijd mee bezig maar nu afgemaakt).

http://zonneenergie.eu/selectiviteit-zonnepanelen/

Ik denk dat het een hoop duidelijkheid geeft.

Mocht je nog vragen hebben dan kan je die onder dat artikel stellen.

Groeten,

Lex


Door Colin Bink op 25 september 2013

Lex,

Als ik een 1x25A nuts aansluiting heb. mag ik dan wel gewoon een SMA 5000 (max uitg. stroom 22A) op een aparte aardlekautomaat van 25A terugvoeden? of moet ook deze voldoen aan de factor 1.6 selectiviteit?
Niemand kan mij hier echt antwoord op geven of dit verplicht is.
Het lijkt mij dat selectiviteit in deze geen rol speelt omdat dit deel los staat van de rest van de installatie of zie ik dit fout?

Groeten,

Colin.Door hans hagedoorn op 18 september 2013

beste lex

ik krijg 20 panelen van 250 watt
mijn meter kast is 3×25 amp
daar heb ik een automaat in zitten van 20amp B
mijn schuur waar ook de omvormer komt
heb ik een kleine groepen kast zitten
waar van ik een automaar van 16 amp c heb zitten

mag dat en is dat goet zo
zoniet hoe dan wel

bedankt al vast voor je reactie

hans


Door Lex Schiebaan op 28 augustus 2013

Beste Hans,

De factor 1.6 wordt inderdaad vaak gehanteerd maar is ook niet heilig. Ik ben bezig met een uitgebreid artikel over selectiviteit maar deze is helaas nog niet af.

Het is inderdaad mogelijk meerdere groepen te gebruiken met meerdere omvormers maar dit moet wel goed berekend worden. Bij het ontwerp van een normale huisinstallatie wordt dit ook zo berekend. Tenslotte zet niemand tegelijkertijd alle apparaten, licht en airco e.d. aan. Dan zou je wellicht ook boven de 35 ampere komen.

Laat het wel even goed uitrekenen door een vakman.

Groeten,

Lex


Door Hans op 25 augustus 2013

Beste Lex,
Ik heb ergens gelezen dat je maximaal de waarde van de hoofd zekering gedeeld door 1.6 terug mag leveren. Ik neem aan dat men er dan vanuit gaat dat men maar een groep gebruikt. Men mag toch wel twee of zelfs drie groepen gebruiken als het totale vermogen maar onder de 35*230 watt blijft?

Alvast bedankt Hans.


Door Harrie op 21 augustus 2013

hallo Lex,

Wat is verstandiger bij een 9000 wp zonne-installatie op een 3x25A huisinstallatie;
3 x losse omvormer 3000wp-1fase of 1 x een omvormer 9000wp-3fase ?
De drie losse omvormers zijn gezamelijk goedkoper dan 1 x een 3fase omvormer en mocht er 1 kapot gaan hoef ik alleen deze maar om te wisselen. Wellicht zijn er andere motieven om toch voor een 3fase omvormer te gaan ?


Door Lex Schiebaan op 10 september 2013

Beste Harrie,

Dat is een persoonlijke voorkeur.

Meestal is 1 3 fase wel goedkoper dan 3 losse 1 fase omvormers(van hetzelfde merk kost 1x 3fase omvormer ongeveer net zoveel als 2 losse 3000 watt omvormers). U vergelijkt denk ik 2 verschillende merken.

Daarnaast is 1 3 fase omvormer meestal een stuk kleiner dan de 3 losse omvormers en heeft dus ook minder ruimte nodig. Ook aansluiten is een stuk makkelijker en dus goedkoper.

De grotere omvormers hebben over het algemeen een hoger rendement omdat ze efficiënter werken.

Voordeel met 3 kleine omvormers is meer MPP trackers (3 of 6 in plaats van 2 op de grote). En inderdaad als er 1 stuk gaat dan doen de rest het nog wel.

Het is dus waar u de voorkeur aan geeft.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 15 augustus 2013

Hallo Anthony,

Ik bezig met een erg uitgebreid artikel over selectiviteit maar die is helaas nog niet af.

1. De NEN eis is dat de installatieautomaat selectief moet zijn aan de hoofdzekering. Heeft u installateur dit berekend?
2. Ja tot 12 meter is het voldoende.
3. Dit is mogelijk. Dit is ook afhankelijk van de plaatsing.

Ik heb twee vragen:
1. Waarom een 1 fase omvormer en geen 3 fase?
2. Waarom een trage installatieautomaat?

Het plaatsen van een trage automaat heeft geen enkele zin. Dit heeft alleen te maken met hoge kortsluitstromen en aanloopstromen bij bv motoren.

Succes met de installatie!

Groeten,

Lex


Door Anthony op 15 augustus 2013

Dag Lex,

Ik heb een vraag over selectiviteit.

Ik wil vrijdag a.s. 22 panelen ET Solar 250 icm een SMA SB5000TL-21 (1 fase omvormer), in totaal 5500wp laten installeren.

Ik heb een 3x25A hoofdzekering en ongeveer 10-12 meter YMVK kabel 3G4 (4mm2 fase-nul-aarde).

Nu wil mijn installateur dit afzekeren met een 20A traag zekering.

1. Mag 20A traag boven 3x25A hoofdzekering volgens de NEN eis?
2. Is 4mm2 kabel voldoende?
3. Gaat de 20A traag er op zonnige dagen er niet uit springen?

Groetjes en alvast bedankt.

Anthony


Door Anoep op 31 juli 2013

Dag Lex,

Nu ik van plan ben zonnepanelen te gaan plaatsen ben ik op zoek gegaan naar info en zodoende op jouw site met leerzame en bruikbare feiten terechtgekomen.
Ben geen techneut maar wel goed in uitvoering 🙂

Wel nu, mijn installatie gaat als volgt uitzien:
– Panelen totaal 2940 Wp, omvormer SMA 3000TL ST
Voor de aansluiting van de omvormer op het net wil ik gebruik maken van de huidige aansluiting op zolder voor de wasautomaat ivm aparte groep icm een onderverdeler.

Aantal meters van meterkast naar zolder is 8 tot 10 meter, aansluitcapiteit van de woning is 1x35A, huidige dikte elektradraden zijn denk ik 2.5mm2, automaat in meterkast is 16A.

Is dit een goede methode en wat moet ik allemaal wijzigen voor een goede en veilige installatie?

Groetjes en alvast bedankt.
Anoep


Door Lex Schiebaan op 4 juni 2013

Beste Ferry,

Dat klopt inderdaad. In theorie kan de omvormer 4000 watt draaien en moet dus afgezekerd worden om 20 A. Het is niet zo dat het niet zonder meer is toegestaan. Dit is met name afhankelijk van de installatie en de hoofdzekering. Maar ik zou uitgaan van maximaal 16A. Gelukkig zijn er veel omvormers op de markt die hier goed bij passen en deze zitten wat betreft het vermogen ook goed. Het is ook algemeen aan te raden de omvormer iets onder te dimensioneren.

Als ik de kabel uitreken op 3600 watt AC vermogen dan kan een 4mm2 kabel maar ik zou hem dikker nemen. 6mm2 geeft een maximaal verlies van 1,3% en een gemiddeld verlies van 0,6% en dus mooi binnen de grenzen. De omvormer naast de meterkast kan natuurlijk ook maar dit kan u het beste zelf bepalen.

Succes met uw installatie.

Groeten,

Lex


Door Ferry op 4 juni 2013

Hallo Lex,
Ook ik heb een vraagje over selectiviteit (ben erg benieuwd naar je artikel :).
Ik ben van plan zo’n 3800wp op het schuurdak te leggen. Een veel voorkomende geadviseerde omvormer is de omniksol 4.0. Volgens de leveranciers wordt die dan afgezekerd met 20A. Dat lijkt mij logisch.
Maar ik heb slechts een 3×25 aansluiting, dan is een 20A zekering toch niet toegestaan?

Daarnaast over de bekabeling: Ik heb geprobeerd een en ander uit te rekenen voor de beste plaats van de omvormer, maar ben niet helemaal zeker. Afstand van de schuur naar meterkast is ~35 meter. Hier wil ik 4mm^2 voor gebruiken. Ik kan de omvormer op de schuurzolder onder de panelen plaatsen, of in de kelderkast naast de meterkast. Wat is wijs?


Door Ernst op 12 april 2013

Lex,

Met dank.
Ik denk dat ik het goed begrijp en wilde zeker met meerdere omvormers gaan werken maar ook dan is volgens mijn installateur meer dan 11 kWp niet toegestaan, hij schermt met NEN maar kan / wil het niet “laten zien”.


Door Lex Schiebaan op 12 april 2013

Hallo Ernst,

Dat is dan mooi dat je het de installateur nu kan uitleggen. Ik heb de NEN 1010 er nog even op nagekeken. Hoofdstuk 712 gaat over zonnepanelen gaat hierover en zegt er niets over (behalve dat het beveiligd moet worden). Dus we vallen dan terug op de basis regels. En dat is dat elke groep juist beveiligd moet zijn. Hieraan wordt voldaan. Kortom geen probleem mits alles juist geconfigureerd en berekend.

Succes met de uitleg.

Groeten,

Lex


Door Ernst op 12 april 2013

Ik heb nog wel een vraag. Ik lees op deze site (en het ziet er goed verzorgd en betrouwbaar uit) dat op een 3x25A hoofdgroep iets van 15 kWp geplaatst zou kunnen worden . Mijn installateur stelt dat het maximaal 1.6 maal de 3x25A mag zijn en komt dus op maximaal iets van 11 kWp. (ik wil graag 14 kWp plaatsen en niet de 750,- per jaar extra voor 3x35A betalen)Hij verwijst naar NEN normen die ik niet kan vinden. Wat is nu waar / wijsheid en waar kan ik daar zekerheid over vinden?

Ook, soms erg uitgebreide sites van betrouwbare onafhankelijke productleveranciers hebben het over de 1.6 maal … vuistregel. even Googelen op de volgende zin ” U mag maximaal de afzekerwaarde gedeeld door 1.6 terugleveren aan het netbeheerder. Voorbeeld: “geeft b.v. deze informatie.


Door Lex Schiebaan op 12 april 2013

Beste Ernst,

Bedankt voor de complimenten. Daar doen we het voor.

De bijna 11 kWp klopt inderdaad. Zie de alinea boven “Meerdere omvormers” van dit artikel. De 1.6 is inderdaad een makkelijke vuistregel. Dat dit geen heilige vuistregel is zal ik binnenkort uitleggen in een erg uitgebreid artikel waar ik nu aan werk over selectiviteit.

Echter wat ik in dit artikel ook aan kaart is dat je kan kiezen voor meerdere omvormers. Zo lang het bij elkaar maar niet het vermogen van de hoofdzekering over treft. En voor de zekerheid het liefst veel lager.

Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor 2 omvormers van 7kilowatt kan u makkelijk 14 kWp aan zonnepanelen plaatsen. Elke omvormer wordt aangesloten op een eigen 3 fase groep. Beide eigen groepen zijn selectief aan de hoofdzekering. En het totaal vermogen is niet boven de hoofdzekering.

Dat dit misschien lastig te begrijpen is snap ik. Daarom zal ik het omgekeerd uitleggen. In uw meterkast zitten bijvoorbeeld al 8 groepen van 16 Ampere. Totaal (36800 watt) is dit veel te veel voor de hoofdzekeringen (17250 watt). Wanneer u dus elke groep bijna volledig zou belasten (bijvoorbeeld met 8 wasmachines) dan zouden de automaten van de groepenkast niet uitschakelen maar de hoofdzekeringen wel. Omdat dit in de praktijk nooit gebeurt kan dit dus wel.

Met de zonnepanelen is het wel dat de omvormers tegelijkertijd het maximale vermogen geven. Dus moeten we er zeker onder blijven en het liefst zo veel mogelijk. In uw situatie is het echter goed mogelijk met 2 omvormers te werken.

Succes met uw keuze en mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het wel.

Groeten,

Lex


Door R.Botter op 11 april 2013

Hallo Lex,wat een geweldige hulp ben je voor de groene doehetzelvers.
Mijn vraag ; ik schaf 4160Wp aan met een 3600W SMA omvormer. deze levert of is gezekerd met 16A.
Ik heb een 3fase 25A aansluiting. De nwe meterkast heeft naast de 8 groepen 1 fase voor licht en wasm.,droger , etc. en 2groepen 2fasen voor kookplaat en vloerverwarming.
Naar de schuur loopt een 3f+nul kabel welke apart is geaard door aardpen in schuur.Ik gebruik z.n.e.d. de kracht 3fase op hefbrug en heel soms op lasapp. 1fase wordt gebruikt voor licht en 230V stopcontacten.Zowel in de schuur, kleine groepenkast, als in de meterkast is de 3f. kabel gezekerd met 16A . de 40A-30ma aardlek zit in de Hfd. meterkast. De zonnepanelen komen op het schuurdak en ik wil de levering als 4e groep met 16A automaat via(1)een(niet gebruikte)fase retour laten lopen. de vraag is; kan dit en moet er naast die 16A automaat ook een aardlek of ALS geplaatst worden ? De verbruikerkant in de schuur is 16A gezekerd en indien ik de leveringskabel voor de bestaande zekering aansluit,meen ik dat er geen hogere Amp,s dan 16A over die kabel kan gaan ook al gebruik ik de hefbrug of lasapp.
Is dit juist en is dit mogelijk ?

Alvast H.dank voor de reactie.
Roel Botter.


Door Lex Schiebaan op 12 april 2013

Beste Roel,

Het één en ander is moeilijk in te schatten zonder schema’s e.d. Ik snap het niet helemaal dat er een 3f + nul kabel naar de schuur loopt en er een niet gebruikte fase retour loopt. Als je alles netjes afzekerd volgens de normen zou het normaliter goed moeten gaan. Bij twijfel even een elektricien inschakelen.

Wat betreft de aardlekschakelaar heb ik een blog geschreven met meer informatie: http://zonneenergie.eu/zonnepanelen-omvormer-met-of-zonder-aardlekschakelaar/

Succes met de zonnepanelen.

Groeten,

Lex


Door R.Botter op 12 april 2013

Dag Lex , dank voor je reactie.
M.b.t. mijn verhaal en de ongebruikte fase bedoel ik dat indien er geen kracht/3fasen wordt gebruikt er 2 fasen van de 3 ongebruikt zijn. Een(1)van die twee zou ik dan willen gebruiken als retourleiding. Die stroomlevering gaat dan omgekeerd door de bestaande aardlek in de hfdkast , is dat een probleem ?
Of kan dit helemaal niet ?
Indien ik de 3 fasen/ een keer gebruik kan ik de voeding vd. zonnepanelen afschakelen.
Waarom zo moeilijk ; ik kan zo goed als onmogelijk niet meer via de grond (extra kabel) in mijn oude,kleine, meterkast komen om daar de voeding op de kast aan te sluiten.Mijn schuur staat ca 10mtr. los v/h huis

vriendelijke groet,
Roel.


Door Lex Schiebaan op 12 april 2013

Beste Roel,

Begrijp ik het goed dat de omvormer met een soort krachtstroom stekker vast gemaakt wordt? Of op een onderverdeling. De kabel is natuurlijk goed te gebruiken voor het aansluiten van de zonnepanelen(ik publiceer morgen een nieuw artikel over kabels) mits juist berekend.

Wat betreft de bestaande aardlek in de meterkast is geheel afhankelijk van de situatie en het type aardlek. Dat de stroom andersom door de aardlekschakelaar loopt maakt niet uit. Ik hoop dat het artikel hierover duidelijk genoeg is. Anders hoor ik het wel.

Groeten,

Lex


Door Bert Meeusen op 23 maart 2013

Beste lex,

Ik ga binnekort over tot aanleg zonnepanelen, 22 stuks met 3 fase aansluiting, kan nog net in groepenkast erbij geplaatst worden, wat zijn de voorschriften tav aardlekschakelaars, je leest dat er wel en geen geplaast dienen te worden


Door marco op 22 maart 2013

lex,

bedankt voor je snelle reactie.


Door marco op 21 maart 2013

Beste Mike,

Hoever mag je gaan als je de installatie zelf wil aanleggen. Is dit bij één paneel of bv tot twaalf panelen.

Groet,

Marco


Door Lex Schiebaan op 21 maart 2013

Beste Marco,

Er is geen regel voor wat wel en niet door u zelf geplaatst mag worden. Alleen de meterkast moet door de elektricien gebeuren. Bij een micro omvormer systeem is vrijwel alles plug and play. Alle zonnepanelen worden op de connectors van de micro omvormer geklikt en aan de andere kant heeft de micro omvormer een wisselspanning stekker. Deze ziet er iets anders uit dan een normale stekker maar doet hetzelfde.

Let wel op dat overal spanning op kan staan er wellicht ook andere connecties gemaakt moeten worden. Dus voorzichtig en bij twijfel een elektricien inschakelen.

Groeten,

Lex Schiebaan


Door Mike van 't Hof op 8 maart 2013

Goedemiddag Lex,

Ik heb een vraagje over een PV-installatie waarbij de (micro)omvormer (fa. Enphase) buiten onder de panelen komt te liggen met een voedingskabel naar de meterkast. Hier is deze beveiligd door een installatie-automaat ter voorkoming van overbelasting van het net.
Aangezien deze voedingskabel afkomstig is van een niet-bereikbare omvormer, staat er dus altijd spanning op deze kabel.
Mag dit??

Met vriendelijke groet,

Mike


Door Lex Schiebaan op 8 maart 2013

Beste Mike,

Uiteraard mag dit. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld buitenkabels voor lampen e.d.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de kabel netjes is aangelegd volgens de normen. En dat buiten gebruik wordt gemaakt van UV bestendige kabel.

Succes met uw installatie en mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het wel.

Groeten,

Lex


Door Hans Schilder op 8 maart 2013

Opbrengst nog vergeten te melden: 4-3: 23,84kWh en op 5-3 20,29kWh. Helaas op 6-3 maar 6,84kWh en op 7-3 6,40 kWh.

Een zonnetje in het begin van de lente is dus niet alleen meer lekker, maar levert zelfs een meer dan 4 euro per dag op!

Nogmaals dank,

Hans


Door Hans Schilder op 8 maart 2013

Beste Lex,

Niets verontrustends gezien. Op 4 maart een piek van 3556W, bij 14,7A en op 5 maart een piek van 3003W bij 12,7A.

Het zijn natuurlijk ook dagen geweest met hogere temperaturen, waarbij het vermogen ook nog langzaam meer werd. Lijkt me logisch dat de panelen dan opwarmen, en toch wat minder efficient zijn. Ben benieuwd wat het wat verder in het voorjaar gaat worden.

In ieder geval ga in met de installateur overleggen om de zekeringen te laten vervangen. Lijkt me een prima oplossing om zeker te zijn van continue energieproductie.

Ik wil je heel hartelijk bedanken voor je uitleg. Het heeft me zeker geholpen om weer wat meer te begrijpen van een PV-installatie op en in je huis.

Groet,

Hans


Door Lex Schiebaan op 8 maart 2013

Beste Hans,

Goed om te horen. Opbrengsten klinken ook goed.

Geen dank en succes met uw zonnepanelen.

Groeten,

Lex


Door Hans Schilder op 5 maart 2013

Beste Lex,

Vandaag antwoord van Stedin gekregen. Mijn aansluiting is 1x35A. Helpt dat met de berekening?

Nogmaals dank!

Hans


Door Lex Schiebaan op 5 maart 2013

Beste Hans,

Dat is gunstig. Mijn advies zou zijn de installatie automaat in de meterkast waarvan de kabbel loopt naar de onderverdeling te vervangen door een 25A automaat. De automaat van de omvormer in de onderverdeling moet vervangen worden door een 20A (maximaal 4600 Watt).

De kabels zijn aan de dunne kant maar op basis van uw informatie voldoen deze wel.

Omdat ik de situatie niet gezien heb is dit advies geheel vrijblijvend. Gelukkig lijkt het zo wel goed op te lossen. Hoe waren de opbrengsten en piekvermogens van de zonnepanelen de afgelopen prachtige dagen?

Groeten,

Lex


Door Ernst op 3 maart 2013

Met dank voor uw zeer informatieve en laagdrempelige uitleg.

U schrijft Bij het hebben van meerdere omvormers “Het maximaal opgestelde maximale omvormer vermogen mag dus nooit meer zijn dan 3 x 25 A x 230 Volt = 17230 Watt. Let wel op dat omvormers niet groter kunnen zijn dan de 3×16 A dus 10.800 Watt. Het is echter wel aan te raden ruim onder de maximale grens van 17230 Watt te blijven “.
Ik begrijp dit waarschijnlijk toch niet goed, als de omvormers samen niet meer dan 10.800 Watt kunnen zijn, waar komt dan het advies vandaan om onder de 17.230 Watt te blijven”?

Ik heb een 3 X 25 A aansluiting thuis, heb al een 3,5 KWp PV installatie en wil er eigenlijk nog iets van 15 KWp (ongeveer 80 panelen) bijleggen. Ik heb nog een 3 fase groep (voorheen gebruikt om te koken) ongebruikt in de meterkast.

Is nu dus de totaal bij te plaatsten max installatie iets van 11.5 KWp om samen met de huidige 3.5 KWp installatie tot de geadviseerde maximale 15 KWp te komen ?

Alvast dank, Ernst


Door Lex Schiebaan op 5 maart 2013

Beste Ernst,

Bedankt voor de reactie en het compliment.

Ik snap de verwarring. Omdat de afzekering van de omvormer selectief (binnenkort hier veel meer over in een uitgebreid artikel) moet zijn aan de hoofdzekeringen mogen de de omvormers per stuk niet meer dan 3×16 A dus 10.800 Watt zijn. Je kan echter wel meerdere omvormers gebruiker zolang het maar (ruim) onder het totaal vermogen blijft van de hoodzekeringen (17.230 Watt). Totaal 15 kWp zou dus in principe kunnen echter mag de 2e omvormer niet meer zijn dan de 10.800 Watt of indien gebruik gemaakt wordt van 2 extra omvormers mag het totaal nooit de 17.230 overstijgen.

In dit geval zou prima gewerkt kunnen worden met bijvoorbeeld een 10.1 kW omvormer waar 11 of zelfs 11.5 kWp op aangesloten wordt. Laat alles wel even goed doorrekenen door uw elektricien.

Met vriendelijke groet,

Lex Schiebaan


Door Hans Schilder op 27 februari 2013

Het is een Omniksol 4.0k. Ik heb deze gekozen omdat er een WiFi datalogger in zit.

Daarop zitten 16 panelen (Stream) van 260 Wp aangesloten.

Ik heb deze installatie nog maar een paar weken, en hij heeft deze piek 1x laten zien. Koud & zonnig weer…

Je kunt zijn productie zien op: http://www.omnikportal.com/Terminal/TerminalMain.aspx?come=Public&pid=2615

Maar betekent dit dat ik ‘m zwaarder moet laten zekeren? En kan dat met de 2,5mm2 installatiedraden?

Ik leer behoorlijk wat, en heb je boek ook gelezen. Heel leerzaam ook.


Door Lex Schiebaan op 1 maart 2013

Beste Hans,

De Omnik heeft een maximaal vermogen van 4.400 watt en dat is 19 Ampere. Deze zou normaliter dus afgezekerd moeten zijn op 20A. De zonnepanelen leveren onder standaard testcondities een maximale vermogen van 4.160 watt (en mogelijk zelfs meer als ze positieve tolerantie hebben). De 4.341 Watt is dus inderdaad vrij extreem maar dat is mogelijk met koud en zonnig weer. Je ziet dat de grafiek van +/- 1.000 watt naar 4.341 watt schiet. De panelen waren dan waarschijnlijk nog koud (+/- 0 graden) wat kan resulteren in dergelijke vermogens (+ 5-10%). Wat dat betreft alleen maar positief!

De keuze voor de omvormer in combinatie met de installatie automaat is vreemd. Dit kan problemen gaan opleveren (automaat schakelt uit bij langdurig hoog vermogen). Of de bekabeling voldoende is hangt af van de afstand van de kabel naar de meterkast. Weet u het aansluitvermogen van uw hoofdaansluiting? Met de lengte van de kabel en de aansluitcapaciteit kan ik het even voor u narekenen.

Met vriendelijke groet,

Lex Schiebaan


Door Hans Schilder op 1 maart 2013

Beste Lex,

De PVC pijp naar de meterkast is ongeveer 10 meter (schatting), en zeker niet meer dan 12 meter. Hierin ligt 2,5mm2 installatiedraad (fase, nul en aarde).

De meterkast heeft 2x40A zekeringen die ieder 4 groepen hebben: 1x4x16A + 1x3x16A+1x20A. Die laatste is voor de wasdroger/PV combinatie.

Dank!,

Hans


Door Lex Schiebaan op 1 maart 2013

Beste Hans,

De verliezen in de leiding valt mee dit is zo’n 1,25%. Hoewel het boven de gewenste 1% maximaal is valt het wel binnen de elektrotechnische normen. Bij 4mm2 zou dit 0,75% zijn.

De 2x 40A die u opgeeft zijn waarschijnlijk de aarlekschakelaars. Dit zegt niets over de hoofdaansluiting. De aansluitcapaciteit kan u niet zelf aflezen als de hoofdzekering nog geen automaten zijn (dit is meestal bij huizen voor +/- 2000). Hiervoor kan u met Stedin bellen. Stedin 0888963963 (Optie 1 Consument / Kleinzakelijk – Optie 4 Techniek – Optie 5 Overig techniek). Wanneer u vraagt naar de aansluitcapaciteit zullen hun u waarschijnlijk antwoorden 1×35 A of 3×25 A. Dit is van groot belang om een juist advies te kunnen geven.

Met vriendelijke groet,

Lex Schiebaan


Door Hans Schilder op 21 februari 2013

Beste Lex,

Dank voor je snelle antwoord. Heb toch nog een vraag: Ik heb een omvormer met feedback systeem, zodat ik verschillende parameters kan zien.

Zo heeft mijn installatie een piek laten zien van 4340 Watt (installatie is 4200Wp, dus heel netjes!), bij 244V en een stroom van 17,6A. Deze piek heeft ongeveer 10 minuten geduurd, met een stroomsterkte boven 16A. Is deze spanning niet een beetje hoog? En de stroomsterkte? Het geleverd vermogen is natuurlijk heerlijk, maar ik begrijp niet precies hoe dit werkt.

Ik snap dat dit niet direct gevaarlijk hoeft te zijn, maar waarom gaat de zekering er hier niet uit? Die is nl. 16A. Overigens vind ik het fijn dat hij er niet uit klapt, want dat zou me behoorlijk wat opbrengst kosten.

Alweer bedankt!

Hans


Door Lex Schiebaan op 26 februari 2013

Beste Hans,

Het kan goed dat een 16A installatie automaat een tijd stroom toe laat boven de 16A. Ik ben hier nu een uitgebreid artikel over aan het schrijven. Het is alleen niet wenselijk dat de omvormer zoveel vermogen levert in combinatie met deze automaat.

Wat betreft de stroom en de spanning. Het vermogen is de optelsom van de stroom en de spanning in dit geval dus circa 4.300 Watt. Dit is aan de AC(Wisselspanning) kant van de omvormer dus de zonnepanelen zullen nog meer vermogen gegeven hebben (is vermogen zonnepanelen min het rendementsverlies van de omvormer).

De stroom wordt in feite bepaald door de spanning. De spanning is in Nederland normaliter 230 volt. Wanneer er wordt terug geleverd zal de spanning echter stijgen. Hoe ver het stijgt is afhankelijk van het netwerk, de gebruikte bekabeling, de aansluitingen en de omgeving (oftewel de weerstanden in het netwerk). Spanningen van 244 volt zijn hierbij geen uitzondering. De omvormer werkt normaliter tot 250 volt zonder problemen en zelfs tijdelijk tot 260 volt. Dit is wel afhankelijk van de omvormer instellingen.

Het hoge vermogen wat u beschrijft past niet bij een 16A aansluiting. Ik hoor dus graag welke merk en type omvormer u heeft om dit goed te kunnen beoordelen.

Groeten,

Lex


Door Hans Schilder op 20 februari 2013

Beste Lex,

Onze electricien heeft het opgelost door:
1. De automaat in de meterkast te vervangen voor een exemplaar van 20A
2. Deze aansluiting gaat naar een tweede (mini)zekeringenkast op zolder, met 2 16A automaten
3. 1 automaat bedient het stopcontact voor de droger, de ander de PV installatie.

Volgens mij is nu de maximale stroom die zou kunnen lopen 20A (richting zolder). Bijvoorbeeld als de droger aan staat, en de omvormer een kortsluiting heeft. Richting meterkast is hij beperkt tot 16A, door de zekering bij de PV installatie. Richting droger to 16A door de zekering bij de droger.

Op deze wijze is het toch prima en veilig? Dus is het niet nodig om altijd een aparte kabel te leggen. Mits de stroom door elke tak maar beperkt wordt door een zekering. Of denk je daar anders over?


Door Lex Schiebaan op 21 februari 2013

Beste Hans,

In vaktermen heet dit een onderverdeling. Met een onderverdeling is het mogelijk een kabel te gebruiken voor meerdere groepen. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij een garage. Het is wel belangrijk dat de kabel de juiste diameter heeft en alle installatie automaten juist zijn gekozen.

Zoals u de situatie schets is dit juist opgelost. Er kan nooit meer dan 16A van de groepenkast naar zolder lopen als de droger aan staat. Indien de omvormer op vol vermogen draait kan er niet meer dan 16A terug lopen. Wanneer de omvormer op vol vermogen draait en de droger staat aan dan loopt de stroom direct door de onderverdeling naar de droger.

Het is natuurlijk wel afhankelijk van de gebruikte kabel, afstanden e.d. maar ik neem aan dat de elektricien dit juist berekend heeft.

Groeten,

Lex


Door R. Hoffmann op 14 september 2012

Het verhaal van de droger + wasmachine in combinatie klopt m.i. niet. Als je een droger en wasmachine (6000 W / 26 A) op 1 groep aansluit van 16 A gaat het al sowieso fout. Dit staat helemaal los van het aansluiten van een PV systeem. Als je het PV systeem aansluit op de zelfde groep waarop een machine OF droger is aangesloten, wordt de amperage alleen maar kleiner omdat het overschot/tekort naar/van de meterkast gaat. Dus praktisch gezien is er niet aan de hand zolang de omvormer aan AC zijde niet meer dan 16 A / 3680 W levert. Dat het volgens de regels niet mag is wat anders.


Door Lex Schiebaan op 16 september 2012

Beste René,

Bedankt voor je reactie. Als je naar het plaatje kijkt dan zie je dat er 26 ampère loopt naar de wasmachine en droger. Normaal gesproken zou de automaat of stop dus gelijk uitschakelen. In een normale situatie heb je dus gelijk. Wanneer je nu op een mooie dag wel de 3500 watt zonne-energie opwekt en daarna de droger en wasmachine aanzet loopt er bij de automaat slechts 2500 watt en schakelt dus niet uit. Er loopt wel 26 ampère op de kabel naar de wasmachine en droger.

Dit is dus het gevaarlijke en is dan ook de reden dat het volgens de norm niet mag.

De reden dat ik hier over schrijf is dat de norm in de praktijk niet altijd begrepen wordt. Hierdoor wordt er nogal makkelijk over gedacht. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld brand. Dit willen we natuurlijk niet.

Leg dus altijd een aparte kabel aan. Wanneer je hierover twijfelt, of de situatie is lastig, schakel dan een elektricien in. Er zijn namelijk altijd wel oplossingen.


Door Henk jan op 17 april 2014

Klopt dus niet. De stroom die de wasmachine nodig heeft, haalt hij uit de omvormer. Het maakt de wasmachine niet uit waar de stroom vandaan komt. De stromen gaan echt niet tegen elkaar inlopen.


Door RvA op 6 augustus 2014

Beste,
Jullie halen een situatie aan als het in bedrijf is. Maar veiligheid geldt vooral als er een probleem is.
Voor kabel dikte tel alle stromen op.
Gebruik meerdere automaten.
Voor automaat bij de omvormer gebruik datgene wat er vanuit de omvormer geleverd kan worden, incl 100-300mA aardlek. Heb je maar 10A nodig zet er dan geen 16A neer.
Voor de automaat, incl 30mA aardlek, gebruik datgene wat de wasmachiene en droger nodig heeft. Meestal 16A.
Voor automaat in de meterkast zet daar 1stap hoger.
Vanaf meterkast automaat naar beide andere automaten zet hier de dikkere kabel tussen. Op deze manier, als voordeeltje, gaat je wasmaschiene kapot blijft je omvormer werken. Visa versa.
Voorbeeld hier. http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/41342166#41342166
En
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/41419536#41419536

Een (1) automaat is niet veilig bij kortsluiting. Als dat gebeurd levert zowel het net als de omvormer stroom naar het kortsluitpunt.
P.s. De automaat in de meterkast mag dan geen aardlek meer zijn.


Door RvA op 6 augustus 2014

Ik zie net dat In feite dit reeds is afgeschilderd door Hans Schilder zijn posting op 20 feb 2013.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.