Zonne-energie in de winter
Het zijn de kortste dagen van het jaar. In de ochtend is het nog donker en rond 16 uur begint het al weer te schemeren. Niet echt handig als je zonnepanelen hebt.
Lage zonstand
De dagen zijn kort en dat geeft weinig zonne-energie, maar ook de lage stand van de zon is niet goed voor de opbrengst. Op 21 december staat de zon elk jaar op zijn laagste punt. Slechts 14,3 graden boven de horizon. Zonnepanelen leveren het meeste op als de zon loodrecht op het zonnepaneel staat. Om een zonnepaneel op de korste dag optimaal te laten functioneren zou deze dus een helling van 75 moeten hebben. Dat is bijna verticaal. In Nederland zijn de steile daken ongeveer 55 graden en zelfs die staan niet optimaal.
Lage opbrengst
Er zijn vier redenen waarom de zonne-energie opbrengst in de winter erg laag is.
- De zon staat kort aan de hemel en het is maar kort licht. De tijd die de zon heeft om zonne-energie op de zonnepanelen te laten komen is kort.
- De helling van vrijwel alle zonnepanelen is niet ideaal.
- De lage stand van de zon zorgt snel voor schaduw.
- En dan is ook nog eens het weer vaak slecht in de winter.
Deze vier factoren zorgen ervoor dat de zonne-energie die geoogst kan worden in de winter minimaal is. De hele maand december is goed voor slechts 1 á 2 % van de jaarlijkse opbrengst.
Ontwerp en schaduw
Zelfs als de maanden december en januari niets opleveren, merk je het eigenlijk niet op de jaaropbrengst. In het ontwerp van je systeem hoef je dus geen rekening te houden met de wintermaanden. De zon staat zo laag dat er heel snel schaduw op het dak valt. Dit is niet te voorkomen en wordt meestal meegenomen in de opbrengstcalculaties.
Sterker nog als je een systeem ontwerpt dan kan je het beste rekening houden met het zonneseizoen. Dit seizoen loopt van 21 maart tot 21 september. Deze zes maanden (lente+zomer) zijn goed voor drie kwart van de totaal opbrengst.