Zonne-energie omvormer

De omvormer (of Inverter) is het hart van het zonne-energie systeem. Het is een apparaat welke de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom van 230 volt.

De omvormer doet zijn uiterste best dit met een zo hoog mogelijk rendement te doen. De omvormer fabrikanten werken er aan om de omvormers zo efficiënt mogelijk te maken. De meeste omvormers hebben in de praktijk een rendement van 92-98%.

Het hoogste rendement is natuurlijk mooi maar er moet ook gekeken worden naar de situatie en de inzetbaarheid van de omvormer. De omvormers hebben gemiddeld een verlies van 5%.

Europese omvormers

In tegenstelling tot de zonnepanelen komen de meeste omvormers uit Europa en dan met name Duitsland. Zoals verwacht mag worden zit het met de Duitse grunlichkeit wel goed. Mocht een omvormer niet uit Europa komen dan kan je jezelf afvragen waarom dat is. De kans is groot dat de komende jaren er meer producten uit China gaan komen maar deze kwaliteit is op dit moment niet het beste.

Let bij de omvormer fabrikant ook op andere punten dan de prijs en het rendement. Vaak wordt tot in de puntjes gekeken wat het rendement van de omvormer is en wordt niet gekeken naar andere factoren. Een omvormer moet namelijk goed reageren om de weersomstandigheden en optimaal omgaan met bijvoorbeeld schaduw. Het is dus goed om te kijken naar jaaropbrengsten. Het rendement zegt alleen iets over een mooie dag. De omvormer moet minimaal een Europees rendement van 94% hebben. Meestal geld hoe groter het systeem hoe groter het rendement.

Meterkastaansluiting

De omvormer moet direct op een eigen groep in de meterkast aangesloten worden. De aansluiting moet uiteraard voldoen aan de algemeen eisen zoals de NEN 1010. Denk er ook bij na dat het aansluiten op een hele oude groepenkast niet altijd wenselijk is. Voldoet uw meterkast wel of is het tijd voor een nieuwe. De groep van de omvormer kan altijd in een apart groepenkastje geplaatst worden als er niet voldoende ruimte is in de bestaande groepenkast.

Dimensionering

Het belangrijkste is dat de omvormer past bij de panelen. Dit betekend dat deze niet te klein is maar ook niet te groot. In een kleine auto doe je ook geen grote motor.

Maximaal rendement met de MPP Tracker

Een omvormer is altijd op zoek naar het maximale vermogen punt (maximum power point  – MPP). Door de schaduw op een deel van het systeem zal de omvormer moeten zoeken naar een nieuw maximaal vermogen. Dit is heel lastig omdat het systeem zich eigenlijk vreemd gedraagt. Langzame schaduw door bijvoorbeeld een dakkapel die veranderd door de stand van de zon is hierbij weer minder erg dan schaduw die snel veranderd. Schaduw van een boom in combinatie met lichte bewolking bijvoorbeeld. Als de wolken snel voor de zon komen en gaan en dat in combinatie met onregelmatige schaduw van de takken van de boom geeft een heel onrustig schaduwbeeld. Dit kan de omvormer natuurlijk moeilijk bij houden.