Wordt alle zonne-energie ook gebruikt?

Helaas is het niet mogelijk alle zonne-energie op te vangen. Er zijn namelijk een aantal oorzaken die zorgen dat er rendement verloren gaat. Dit is meestal niet erg omdat dit nou eenmaal de gevolgen zijn van omstandigheden zoals reflectie en de omgevingstemperatuur. Echter er zijn een aantal factoren waar wel op gelet moet worden.

Reflectie

Ondanks dat er voor zonnepanelen speciaal glas gebruikt wordt met zelfs speciale antireflectie coatings gaat helaas een hoop energie verloren omdat deze simpelweg wordt weerkaatst. Hierdoor gaat zo’n 3% verloren

Temperatuur

Een zonnepaneel gaat minder goed werken naarmate het warm wordt. Dit is een natuurlijk verschijnsel wat erg jammer is want hoe meer de zon schijnt hoe warmer het wordt. Per graden gaat het rendement van de meeste zonnepanelen met ⅓ % naar beneden. Omdat zonnepanelen bij zonnig weer zo’n 30 graden warmer zijn dan de omgevingstemperatuur is dit al 10%. “Gelukkig” is het niet altijd zonnig in Nederland en is het gemiddeld over een jaar maar 8%.

Rendement omvormer

De omvormer zet de energie die hij krijgt van de zonnepanelen om van gelijkstroom naar wisselstroom.  De omvormer doet zijn uiterste best dit met een zo hoog mogelijk rendement te doen. De omvormer fabrikanten werken er aan om de omvormers zo efficiënt mogelijk te maken.

De meeste omvormers hebben in de praktijk een rendement van 92-98%. Het hoogste rendement is natuurlijk mooi maar er moet ook gekeken worden naar de situatie en de inzetbaarheid van de omvormer. De omvormers hebben gemiddeld een verlies van 5%.

Kabels en connectoren

De kabels en de verbindingen van de kabels (de connectoren) hebben een weerstand wat leid tot verliezen. Er wordt meestal een onderscheidt gemaakt met verliezen in het DC gedeelte (van omvormer tot en met de zonnepanelen) en het AC gedeelte (van de omvormer tot aan de meterkast).

Voor beide kanten geld dat de verliezen beperkt moeten worden tot maximaal 1%. Is het verlies hoger dan gaat er veel energie verloren in warmte en kunnen er ook gevaarlijke situaties ontstaan. In dat geval kunnen er eenvoudig dikkere kabels gebruikt worden. De verliezen in de kabel en de connecties is dus circa 2%.

Schaduw

Grote verliezen door schaduw moet absoluut vermeden worden. Een beetje schaduw in de winter is echter niet heel erg want dan is de energie van de zon toch vrij laag door de kortere dagen en het mindere mooie weer. Het is niet altijd te voorkomen dat bijvoorbeeld een huis van de overburen schaduw geeft op de panelen. De verliezen door schaduw zijn moeilijk te bepalen maar. Voor de berekening gaan we uit van 2%. In de praktijk kan dit natuurlijk oplopen.