Zonnepanelen omvormer met of zonder aardlekschakelaar?

Er heerst veel verwarring over het toepassen van een aardlekschakelaar in combinatie met zonnepanelen. De één zegt dat het moet en de ander zegt juist van niet. Wat is nu de waarheid? Hoe zit het met zonnepanelen en aardlekschakelaar? Het is goed om eerst te weten wat een aardlekschakelaar is en wat deze doet.

Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een toestel wat meestal in de groepenkast geplaatst wordt. Het controleert of er een verschil in stromen in de fase en nul is. Wanneer er een verschil is betekend dit dat er een lek naar de aarde is en er dus iets niet goed is in de installatie. Dit kan betekenen dat een apparaat onder spanning kan staan en er een gevaarlijke situatie ontstaat. De aardelekschakelaar schakelt direct uit. Het is een extra veiligheidstoestel.

Nederlandse Norm

Een aardlekschakelaar is in principe verplicht voor alle eindgroepen in een woonhuis. Er zijn enkele uitzonderingen.  Een daarvan is omschreven in de NEN 1010 (Nederlandse Elektrotechnische Norm).

Eindgroepen die uitsluitend toestellen voeden die vast zijn aangesloten, dat wil zeggen niet door middel van een wandcontactdoos, behoeven niet te zijn beveiligd door 30 mA-aardlekschakelaars.

Omvormer

Er zijn vele verschillende merken omvormers en al even veel verschillende types. Vele omvormers hebben een interne foutstroombewakingseenheid RCMU (Residual Current Monitoring Unit) welke voldoet aan de NEN 1010:712 (In datasheets meestal weergegeven onder de Duitse norm VDE 0100:712 of Europese Norm IEC60364-7-712). Dit houdt in dat de omvormer continu controleert of alles goed gaat en indien er iets niet goed gaat direct uitschakelt.

Zonnepanelen en aardlekschakelaar

Ondanks dat de omvormer een interne bewaking heeft is het toch niet onverstandig een extra aardlekschakelaar te plaatsen. Dit is altijd veiliger maar dus niet noodzakelijk (mits aan alle voorwaarden is voldaan). In huizen worden normaliter aardlekschakelaars van 30mA gebruikt. Veel omvormers produceren soms een foutstroom die hoger is dan 30mA. Dit is niet erg omdat de omvormer alles controleert en alles veilig blijft. Echter het zal betekenen dat de 30mA aardlekschakelaar uitschakelt. Om deze reden is het verstandig de omvormer achter een aparte aardlekschakelaar van 100mA te plaatsen.