Oost, west, thuis best!

Heeft u een plat dak en denkt u aan zonnepanelen. Denk dan eens aan een symmetrische (oost/west) opstelling. Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen het zuiden gericht moeten worden.

Dat is ook beter als je kijkt naar opbrengst per vierkante meter zonnepaneel. Vol op het zuiden en een helling van 36 graden is ideaal. Maar door de lage zonnepaneel prijzen is dit voor een plat dak anders geworden.

Prijzen

Vroeger waren de zonnepaneel prijzen erg hoog en wilde je zoveel mogelijk energie per wattpiek opwekken. Het zonnepaneel koste op het totaal bedrag meer dan 75%. Elk zonnepaneel extra zou dus een aanzienlijke invloed hebben op de totaalprijs. Zou dat extra zonnepaneel niet veel opleveren dan zou je beter kunnen kiezen deze weg te laten.

Opbrengst

Ja kan natuurlijk kijken naar de opbrengst per wattpiek van een zonnepaneel maar logischer is misschien te kijken naar de maximale opbrengst per vierkante meter dak.

Dat een symmetrisch systeem soms voordelig is blijkt uit een berekening. Wanneer u een verbruik heeft van 3500 kWh en een plat dak van 6 bij 9 meter (8m oost west) dan kan u normaal gesproken 8
zonnepanelen plaatsen. Deze kosten rond de 4000 euro en besparen per jaar bijna 400 euro. De terugverdientijd is circa 10 jaar.

Als u kiest voor de symmetrische oplossing dan kan u wel 16 zonnepanelen plaatsen. Omdat niet alle zonnepanelen ideaal opgesteld zijn is de gemiddelde opbrengst per zonnepaneel wat lager maar de
totaal opbrengst veel hoger. Deze set kost zon 6500 euro en bespaart per jaar circa 750 euro. En is in 8,5 jaar terug verdiend. En misschien nog wel mooier het is voldoende energie om het hele elektragebruik te compenseren. Dat is 20-30 jaar zorgeloze echte groene energie.

Lage hoek is hoge opbrengst

Zonnepanelen in een symmetrisch systeem worden onder een lage hoek van 10 graden geplaatst. Onder deze hoek maakt het niet heel veel uit in welke richting de zonnepanelen geplaatst worden. Richting oost of west levert zon 90% van het maximale op en zelfs op het noorden gericht nog 80 procent.

Dit kan omdat de zonnepanelen heel veel energie opvangen als het bewolkt is. En als het zomer is komt de zon op in het noord oosten en gaat onder in het noord westen. En in de middag staat de zon hoog aan de hemel.

Het maakt dus niet veel in welke richting de zonnepanelen geplaatst worden. Bij een noord zuid opstelling werken de zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn 100% en op het noorden 80%. Gemiddeld 90%. Bij een oost west opstelling werken de zonnepanelen op het westen en oosten 90%. Gemiddeld 90%.

Een opstelling in de oost west heeft een lichte voorkeur omdat de energieverdeling over de dag beter is. Daarmee kan een iets kleinere omvormer gekozen worden omdat nooit alle zonnepanelen voor 100% tegelijkertijd werken. En de grafiek van de energie opbrengt is breder. Het eigen verbruik zal daardoor groter worden.

Door de lage hoek en de symmetrische opstelling heeft de wind minder invloed op de zonnepanelen. Daarnaast is het eigen gewicht per vierkantte meter hoger (want er zijn meer panelen). Er hoeft dus geen of weinig ballast in de systemen.

Deze lage hoek van 10 graden is het laagste wat mogelijk is in verband met het vies worden van het zonnepaneel. Onder deze hoek zorgt de regen ervoor dat het schoon spoelt. Door de lage hoek is er wel meer kans dat de zonnepanelen vies worden. Het is dan ook belangrijk deze regelmatig te controleren en minimaal eenmaal per jaar schoon te maken.

Een symmetrisch systeem op een plat dak heeft dus vele voordelen. Het haalt de hoogste energie opbrengt per vierkante meter dak, het heeft een lage opstelling wat mooi is om te zien en vanaf de straat nauwelijks zichtbaar is. Nadeel is dat de zonnepanelen sneller vies kunnen worden.

Heeft u vragen over het symmetrisch systeem? Dan kan u hieronder reageren.