Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Zonnepanelen test. Wat zijn de beste zonnepanelen?

article content

Zonnepanelen test. Wat zijn de beste zonnepanelen?

Wat heb je aan een zonnepanelen test? Wanneer je zonnepanelen wil kopen, wil je ook graag weten of het goede zonnepanelen zijn. Omdat er zoveel zonnepanelenaanbieders zijn en zoveel verschillende panelen zie je al snel de bomen door het bos niet meer. Hoe weet je wat de beste zonnepanelen zijn? Om die vraag te beantwoorden kun je gebruiken maken van een zonnepanelen test.

Zonnepanelen zijn producten die minimaal 20 tot 40 jaar op je dak komen te liggen. En op het dak is het weer vrij extreem. Het wordt er erg heet (een dak is meestal 30 graden heter dan de buitentemperatuur) of juist erg koud, er is neerslag in alle vormen en staat in de nodige wind. Je wilt dus zeker weten wat de echte kwaliteit is.

 

De verschillende zonnepanelen testen

Er bestaan drie soorten zonnepanelentesten:

 1. De standaard test
 2. De praktijktest
 3. De extreme test

1. De standaard zonnepanelen test

Een standaard test om zonnepanelen te beoordelen bestaat uit een flashtest aangevuld met een EL-test. De flashtest geeft het vermogen van het zonnepaneel weer onder STC-waardes. Dit is de waarde waarmee het vermogen van zonnepanelen aangeduid wordt. De EL-test zegt niets over het vermogen, maar vooral iets over de fysieke kwaliteit. Het is een soort röntgenapparaat waarmee breuken en andere gekke dingen in de zonnecel worden gezien. De uitslag van de standaard test is dat je het vermogen van het zonnepaneel weet en ziet of er intern niets kapot is. Dit is standaard het startpunt (meestal getest door de fabrikant) en zegt niets over hoe het paneel zich gedraagt tijdens de levensduur.

Voorbeeld van deze test is de Go Solar California test. Deze test van de overheid van Californië meet middels een flashtest het vermogen voor de “Californische praktijk” omstandigheden.

2. De praktijk zonnepanelen test

Zoals de naam al doet vermoeden worden de zonnepanelen hierbij getest in de omstandigheden waarin ze in het echt moeten presteren. De zonnepanelen worden op een locatie geplaatst (op de grond of op het dak) en de opbrengst wordt gemeten. Voordeel van deze test is dat deze weergeeft wat de zonnepanelen doen onder de echte omstandigheden. Natuurlijk de zonnestraling, maar ook de extreme omstandigheden van regen, hagel, sneeuw, vocht, vorst en hitte.

Het enige minpunt van een praktijktest is dat deze pas iets zegt op lange termijn. De zonnepanelen die jij gaat kopen moeten 25 jaar mee gaan. Dan heeft een jaar testen dus geen zin. Pas na een jaar of vijf zou je iets kunnen zeggen. Alleen heb je er dan niets meer aan, want dan zijn de huidige zonnepanelen al lang niet meer te koop.

Een voorbeeld van deze test is de Photon test. Dit testveld staat precies op de grens van Nederland en Duitsland vlakbij Kerkrade. Dat het testen van zonnepanelen in de praktijk niet makkelijk is, blijkt wel uit het feit dat er sinds 2013 geen zonnepanelen meer aan de test zijn toegevoegd. De zonnepanelen die in deze test staan zijn nergens meer te koop.

Meer informatie over de Photon zonnepanelen test lees je verderop in dit artikel.

3. De extreme zonnepanelen test

Dit is eigenlijk de enige test waar je iets aan hebt. Met een extreme zonnepanelen test wordt eigenlijk de extreme weersomstandigheden in een laboratorium nagebootst, en dan versneld. De zonnepanelen worden blootgesteld aan extreme hitte en extreme kou. De zon wordt nagebootst met speciale UV-lampen. Afhankelijk van de test worden de echte omstandigheden nagebootst in een aantal cycli (warm>koud e.d.). Elke cyclus is vergelijkbaar met een aantal dagen.

De extreme zonnepanelentest is extreem duur en wordt dan ook zelden uitgevoerd.

Een voorbeeld van deze test is de DNVGL-test. Helaas is deze niet volledig openbaar. Wel heeft DNV-GL onlangs een deel openbaar gemaakt als scorekaart. De link naar de scorekaart vind je hier.

Veruit de leukste test die ik ooit heb gezien is de cabrio test. Een verslaggever van Omroep Gelderland test het zonnepaneel eerst met een buks. En…… tsja dat overleefd het paneel niet. Maar vervolgens gaat hij met (ijs) hagel gooien uit een cabrio. Bekijk wat er gebeurt na 1 minuut en 20 sec 😉

Een zonnepaneeltest zegt eigenlijk niets. Waar moet je wel naar kijken.

Als je zonnepanelen koopt, wil je uiteraard de beste zonnepanelen voor de beste prijs. Hierbij kan je niet naar kortetermijntesten kijken die zijn uitgevoerd door niet gerenommeerde keur instanties. Helaas ontbreekt het anno 2016 aan echte goede testen waar je iets aan hebt.  Maar waar moet je dan wel op letten?

Fritts heeft een speciale methode ontwikkeld om zonnepanelen te beoordelen. Hierbij spelen testen uiteraard een rol. Echter een wel heel kleine rol. Fritts kijkt naar het complete plaatje. Welke componenten worden er gebruikt? Welk bedrijf maakt de zonnepanelen en hoe ziet de toekomst van dat bedrijf eruit? Waar moet je zijn voor garanties? Etc. Het gaat om het complete plaatje.

De Fritts Review-methode kijkt in totaal naar dertig punten. Deze methode is gebaseerd op de methodes die gebruikt worden om zonnepanelen voor grote projecten te beoordelen. Zoals je zult begrijpen zal een investeerder in een groot project niet zo maar een paar miljoen neerleggen voor een zonnepanelenpark met zonnepanelen waarvan hij niet weet wat hij ervan kan verwachten.

Welke zonnepanelen testen zijn er?

De kwaliteit van zonnepanelen wordt met name bepaald door de juiste materialen en de manier van assemblage. Zonnepanelen worden vaak getest maar dit is meestal voor algemene keuringen. Dit zijn testen in het laboratorium waarbij diverse onderdelen worden getest op kwaliteit en veiligheid. Vrijwel alle zonnepanelen worden getest door het Duitse keuringsinstituut TÜV.

TÜV

TÜV is de Duitse keuringsinstantie en is te vergelijken met TNO uit Nederland. TNO test niet meer voor keuringen en heeft dat overgedragen aan TÜV. Omdat Duitsland voorloper was op zonne-energie hebben zij eigenlijk de norm voor de wereld gezet. Een TÜV certificaat is niet verplicht maar een fabrikant kan eigenlijk niets verkopen zonder. De keuringen die gedaan worden zijn bepaald in Europese normeringen, namelijk IEC 61215 (Kwaliteit) en IEC 61730 (Veiligheid).

Levensduur zonnepanelen

Bij de TÜV kwaliteitstest wordt met name naar de levensduur gekeken. Hierbij worden de weerinvloeden gesimuleerd van 20-25 jaar. Zoals veel zonlicht gedurende een aantal maanden, extreme regen, hagel, zoute lucht, extreme hitte  etcetera. De veiligheid van het zonnepaneel is ook belangrijk. Het is niet de bedoeling dat deze breekt of onder spanning komt te staan. Wanneer het zonnepaneel geen of weinig schade heeft dan wordt het paneel goedgekeurd en krijgt het een certificaat.

Fabrikanten vragen TÜV certificaat aan

Het is opvallend dat fabrikanten zelf het TÜV certificaat aanvragen. Hiervoor moeten ze slecht 8 zonnepanelen naar TÜV sturen. Ze kunnen dus zelf de beste modules selecteren en opsturen. Of de geproduceerde zonnepanelen die jij koopt ook aan de keuring voldoen is dus de vraag.

TÜV zegt niets over opbrengst

De TÜV keuring zegt ook niets over de energie opbrengst! Het is te vergelijken met een auto in het laboratorium testen en zeggen dat het veilig is om in de rijden en dat hij wel 10 jaar mee zou moeten gaan. Het zegt niets over de rijeigenschappen, benzineverbruik in de praktijk, etcetera. Een goede zonnepanelen test is TÜV dus niet.

Photon test

Bij auto’s zijn er heel veel testen en informatie. De autobladen en tv programma’s testen de auto’s en vertellen of ze hem mooi vinden en of hij lekker rijdt en vergelijken de auto’s in dezelfde klasse met elkaar en geven zo hun oordeel. Er zijn enkele vakbladen die regelmatig zonnepanelen testen. De bekendste is het Duitse blad Photon.

Photon is een internationaal gewaardeerd vakblad. Al jaren testen ze vele producten zoals zonnepanelen, omvormers en montagesystemen. Het Photon laboratorium test de zonnepanelen in de praktijk in Aachen. En dat is vlakbij Nederland dus zeer realistisch.

Wat test Photon?

Photon test met name de opbrengsten van de zonnepanelen in de praktijk. De zonnepanelen komen normaal uit de fabriek en hebben bepaalde waardes. Echter worden deze waardes weergegeven onder standaard test condities (STC) welke in de praktijk vrijwel nooit voorkomen. Om te weten wat de opbrengst in de praktijk is leggen ze een aantal panelen in het veld. Sinds 2005 hebben ze al ruim 170 soorten zonnepanelen getest.

De zonnepanelen liggen in een open veld en worden getest middels een speciale procedure. De opbrengst van de zonnepanelen is onafhankelijk van bijvoorbeeld een omvormer. Elke seconde wordt het maximale power point (MPP) bepaald en de modules draaien voor 99% op vol vermogen. Het is dus een realistische test onder normale weercondities die redelijk vergelijkbaar zijn met Nederland. Door alle zonnepanelen met elkaar te vergelijken krijg je een overzicht van verschil in zonnepanelen.

Het Photon testveld net over de Nederlandse grens bij Aken:

De testresultaten van Photon zijn niet meer openbaar beschikbaar. Maar Fritts heeft ze wel en gebruikt ze onder andere voor de reviews. Bekijk de resultaten hier. 

PV magazine

Een test die goed de kwaliteit weergeeft is de PV + test van het blad PV magazine. De PV +test is uitgebreider dan de TÜV keuring. Naast de standaard testen kijken ze bijvoorbeeld ook hoe een zonnepaneel functioneert in de praktijk en ook bijvoorbeeld als het bewolkt weer is. Waar de test vooral verschilt van de TÜV keuring is dat de zonnepanelen anoniem door PV magazine worden aangekocht.  De fabrikant heeft dus geen invloed op de geselecteerde zonnepanelen.

Wel moet de test door de fabrikant aangevraagd worden en moet deze goedkeuring geven voor publicatie. Helaas hebben nog niet veel fabrikanten hun panelen laten testen of hebben ze de resultaten niet vrij gegeven. De laatste tests zijn uit 2013 dus het is de vraag of dit mooie programma doorgezet wordt.

Nederlandse testen

Ook in Nederland worden er verschillende testen gedaan. Opvallend is dat de kwaliteit van de test enorm verschilt. Sommige testen worden gedaan door gerenommeerde instanties zoals de Universiteit Utrecht. Er zijn ook veel leveranciers en websites die eenvoudige testen uitvoeren.

Universiteit Utrecht

Sinds augustus 2012 worden bij de Universiteit Utrecht verschillende soorten zonnepanelen getest. Hierbij wordt met name gekeken naar de verschil in opbrengsten van verschillende technieken bij het Nederlandse weer. Er worden 24 zonnepanelen met 9 verschillende technieken getest. Dit is met name interessant om te zien of bijvoorbeeld een poly kristallijn zonnepaneel meer oplevert dan een mono kristallijn paneel met het Nederlandse weer.

Zonnepanelen test Universiteit Utrecht

Eind 2015 was ik op bezoek bij de zonnepanelen test locatie van de Universiteit Utrecht. Op slechts 100 meter van ons kantoor staat misschien wel het enige wetenschappelijke zonnepanelen test centrum van Nederland. Je moet niet verwachten dat de Universiteit gaat vertellen welk zonnepaneel het beste is. Want het is niet zo’n test locatie waar even zo maar een opbrengst meting wordt gedaan. Het gaat hier om de gebruikte technieken.

Welk type zonnepaneel is het beste om in Nederland te gebruiken?

Dat is de vraag waar dit onderzoek antwoord op hoopt te geven. Moet je in Nederland niet een ander type zonnepaneel gebruiken dan in Spanje? Het onderzoek richt zich dan ook met name op de verschillende soorten zonnepanelen. Ik werd rond geleid door onderzoeker Atse Louwen. Hij is bezig met zijn promotieonderzoek bij professor en bekende zonne-energie onderzoeker Wilfried van Sark. De testlocatie is in juni 2013 in gebruik genomen en heet officieel: Utrecht Photovoltaic Outdoor Test facility (UPOT)

Testmethode

De zonnepanelen zijn gemonteerd op het dak van Universiteitsgebouw Freudenthal op de Uithof in Utrecht. Dit gebouw is 8 verdiepingen hoog. Voordeel is dat er in de hele omtrek geen andere gebouwen of bomen staan die schaduw kunnen geven.

Elk paneel is apart aangesloten op een kast. In deze kast wordt elke 2 minuten een IV curve gemeten. Een IV curve is een grafiek van de spanning en de stroom van het zonnepaneel. Al deze grafieken (30 per uur / tot 500 per dag) worden vergeleken met de fabriekswaarde en de andere panelen.

Leuk detail. De zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer en leveren gewoon elektriciteit aan het gebouw. Elke 2 minuten worden ze er heel even afgehaald met een speciale schakelkast en vervolgens wordt de IV curve gemeten in 2 seconden. Het is goed dat de zonnepanelen ook gewoon produceren want dan lijkt het op de echte normale omstandigheden.

Tegenvaller tijdens het onderzoek

De testlocatie staat op een hoog gebouw. En ten zuiden van dat gebouw werd een nieuw gebouw geplaatst. Geen probleem want het gebouw is niet hoger dan het gebouw met de zonnepanelen. Maar om het gebouw te bouwen werd een kraan geplaatst. Je raad het al: precies voor de zonnepanelen. Op een Youtube filmpje is de hele bouw terug te zien en zie je inderdaad de schaduw op de zonnepanelen rechtsboven in beeld.

Youtube testfacilititeit

Balen voor het onderzoek want dat betekend gelijk dat de data van ruim een half jaar waardeloos is. Daardoor moet Atse Louwen nu 6 maanden langer werken aan het onderzoek. Oeps.

Wat is er goed aan de test van de Universiteit Utrecht?

Ik kom regelmatig testjes tegen die echt nergens op slaan. Het testen en er ook nog wat over zeggen is een vak apart. Dat blijkt ook wel uit de tijdsduur en de kosten van dit project. Zo maar een paar panelen op een dak leggen met power optimizers erop zegt werkelijk helemaal niets. Dat is net zo betrouwbaar als je oma vragen wat het beste zonnepaneel is.

Maar wat maakt deze test anders?

 • Er is rekening gehouden met de omgeving. De testlocatie staat op een hoog gebouw. Er is geen schaduw op de panelen.
 • Alle zonnepanelen liggen in dezelfde omstandigheden. Het is één veld.
 • Elk zonnepaneel ligt 2 keer in de test op 2 verschillende locaties.
 • De IV curve wordt gemeten.
 • De temperatuur van elk zonnepaneel wordt apart gemeten. Dat is belangrijk voor de opbrengst.
 • De temperatuur van alle zonnepanelen is nagenoeg hetzelfde. Ze liggen vrij en worden allemaal ongeveer evenveel gekoeld door de wind.
 • De (weers-)omstandigheden worden door vele sensoren in de gaten gehouden.

De resultaten?

Er wordt in Nederland heel weinig gedegen praktijk onderzoek gedaan naar zonnepanelen. De Universiteit Utrecht wil met deze test vooral antwoord geven op de vraag of een bepaalde techniek het beste is voor de Nederlandse omstandigheden.

De testresultaten zijn nog niet bekend dus we zijn heel benieuwd. Wel kan je de test live volgen met nog veel meer interessant info. Bekijk de live data hier.

Bron: Universiteit Utrecht – http://upot.nl/data.html

De Consumentenbond

Ook de Consumentenbond heeft een zonnepanelen test gedaan. Helaas hebben ze dit niet zodanig gedaan dat je hier wat aan hebt. Sterker nog. Het lijkt wel of ze niet alles willen vertellen. Meer informatie over deze test vind je in dit uitgebreide artikel over de zonnepanelen test van de Consumentenbond.

Hoe zonnepanelen testen niet moet (de simpele optimizer test)

Het testen van zonnepanelen is echt heel moeilijk. Een goede test is extreem duur en geeft geen resultaat op korte termijn. Op internet kom je veel houtje-touwtje-testen tegen. Een paar zonnepanelen op een dak, optimizers erop om de opbrengst af te lezen en klaar. Ja, als het zo makkelijk was zou bijvoorbeeld TNO of de Consumentenbond ook wel goed testen.

De testen uitgevoerd door niet gerenommeerde instanties zijn echt compleet waardeloos. Dat zit in de volgende punten:

 • De omstandigheden zijn niet gelijk (schaduw, locatie e.d.). Zonnepanelen aan de voorkant of zijkant van een testveld hebben ALTIJD meer opbrengst.
 • Een goede test geeft resultaat over enkele jaren. Een test korter dan vijf jaar in normale weersomstandigheden zegt helemaal niets maar dan ook echt niets over de opbrengst van een zonnepaneel op lange termijn.
 • De meetapparatuur is niet geijkt.
 • Verschillende testen lijken niet objectief te zijn.
 • De testresultaten worden niet onafhankelijk gecontroleerd.

Dat de simpele optimizer test compleet waardeloos is blijkt wel uit het feit dat het zonnepaneel van TSMC (inmiddels niet meer te koop) in de ene test als allerbeste scoort en in een andere test als allerslechtste. Hoe is dat te verklaren? Gewoon heel simpel: het zijn geen officiële testen die aan de normen voldoen.

 

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

191 reacties op “Zonnepanelen test. Wat zijn de beste zonnepanelen?


Door Patrick op 30 december 2020

De meeste zonnepanelen zijn tegenwoordig van een prima kwaliteit. Zeker de grootste zonnepaneel fabrikanten als Jinko Solar, JA Solar, Trina Solar en Longi Solar leveren kwalitatief goede zonnepanelen tegen aantrekkelijke prijzen. Via een goedkope leverancier kun je echt voor een kleine investering een hoge opbrengst halen. http://www.duurzon.nl levert bijv al een complete set van 12 panelen met omvormer en montageset voor 2475,- inclusief BTW. Dat is met een opbrengst van ruim 3500kWh per jaar binnen 3 jaar terug verdiend.


Door Inez op 22 mei 2020

Beste Lex,
Ik zie dat je in 2014 zonnepanelen van Recom afraadt. Is dit nog steeds zo? Wij hebben verschillende offertes:
1. 11 zonnepanelen van Recom 340 WP
2. 11 zonnepanelen van REC 370 WP (maar wel portret geplaatst op een plat dak, wat veel mensen afraden)
3. 11 zonnepanelen van AEG
Kun je ons advies geven?


Door Ed op 4 december 2019

Wat zijn nu de beste zonnepanelen? Niemand die het weet ook hier niet. Iedereen prijst zijn eigen handel aan een waarschijnlijk is de Consumentenbond ook niet helemaal eerlijk. Als je gaat googelen Stap je in een bos van zonnepanelen waar je nooit meeruit komt, aasgierenhandel!


Door Christiaan op 28 december 2017

Hoi Lex
heb 3 offertes laten maken en zit nu een beetje te twijfelen.
offerte 1:
2 opstellingen van 8 op plat dak zonder schaduw
16x trina honey 275 wp mono all black
16x solar edge optimizers p300-5r voor beter rendement en monitoring van de panelen
solar edge hd wave 5000
incl montage €6655 incl btw
offerte 2:
16x trina honey 275 wp mono all black
1x omniksol 4.ok-tl2 incl wifi
incl montage €5445 incl btw
offerte 3:
12x benq mono sunforte 327
solax x1 boost 4.2-2xmpp
incl montage en btw €5760

Gr
Christiaan


Door Ruud Wagner, Oostvoorne op 10 oktober 2017

En nu nog een kwaliteitstest van de omvormers; de hoeveelheid storing voor RadioZendAmateurs neemt hard toe!


Door PA0FRI op 31 mei 2018

een collegazendamateur heeft al ongeveer 8 jaar een SMA Sunnyboy omvormer zonder storing vanh 10 – 160 m, wel storing beneden 100 kHz. Geen HF storing heb ik zelf bij hem vastgesteld.


Door J op 4 augustus 2016

Hier ook weer een twijfel geval……..

Prijs nagenoeg gelijk voor 9 panelen op de zuidzijde van onze woning……

De ene bied AEG panelen aan en de ander JA SOLAR beide zelfde vermogen namelijk 295w per paneel.

Omvormer is bij beide gelijk dus de vraag is: AEG of JA-Solar?

Groet J.


Door Lex Schiebaan op 24 augustus 2016

Hoi J,

Ik zie je bericht nu pas. Is de keuze inmiddels gemaakt? En wat is het geworden?

Groeten, Lex


Door Anoniem op 12 april 2016

Beste Lex
Ik heb een vraag,ik kan kiezen tussen de zonnepanelen van Trinasolar mono black270wp met een omvormer van Kostal Piko 4.2 of de JASolar Black 270wp met een Growatt omvormer 4000TL,en in prijs ongeveer gelijk 6000euro

met vriendelijke groet
Jan Enting


Door Maarten op 21 januari 2016

In verschillende posts schrijf je dat Axitec Chinese panelen zijn. Waar Axitec zich mee onderscheidt is de hogere linaire vermogensgarantie (90% op 15 jaar/ 85% op 25 jaar) en de langer dan gemiddelde productgarantie van 12 jaar. Even los van de precieze productielocatie van de panelen (Axitec zou onder Duitse kwaliteitsnormen worden geproduceerd) zijn dit toch argumenten vóór Axitec? Ik heb twee offertes liggen: 12 panelen JA Solar mono kristallijn 270Wp met ingebouwde optimizers en een Solaredge omvormer versus 12 Axitec mono kristallijn 275Wp met losse optimizers en een Solaredge omvormer. Ik wil tussen deze beide kiezen. Heb jij nog iets toe te voegen? Vast bedankt!


Door Lex Schiebaan op 15 februari 2016

Hallo Maarten,

Axitec profileert zichzelf als German Brand. Dan weet je in ieder geval zeker dat ze niet in Duitsland produceren want anders zouden ze dat wel noemen. Overigens produceerde ze wel een deel in Duitsland maar dat zie ik nu niet meer.

De panelen zijn wat betreft product een beetje vergelijkbaar. Ik heb overigens wel voorkeur voor losse optimizers.

Succes!

Groeten, Lex


Door Roel op 26 november 2015

Hoi Lex,
Ik zoek eigenlijk de beste combinatie tussen panelen en omvormer. Ik wil graag voor kwaliteit gaan en heb nu de keuze uit:
DMECG (270Wp) VS Sunmodule Protect SW 250 Wp
StecaGrid 2500 VS Solar Edge SE 2200

Zit er veel verschil in kwaliteit tussen de merken panelen en de merken omvormers?
Alvast bedankt,

Roel


Door Davy van Overmeeren op 18 november 2015

Hoi,

Ik heb 2 offertes liggen, maar ik kom er niet uit.
1. 14 panelen van LG 300WP All Black met een SMA omvormer. Kosten 7000,00 excl.
2. 12 panelen van Eurener 300 WP All Black met een SMA omvormer. Kosten 5000,00 excl.

Waarin zitten nu de verschillen en wat zou u adviseren.

Gr.

Davy.


Door Peter op 11 oktober 2015

Beste Lex,
Ik heb een offerte liggen voor 10000Wp.
Het betreft 38 panelen van 260 WP van het merk Axitec poly kristal.
De omvormer is van Solaredge SE9k met optimizers.
Het is een plat dak zonder schaduw.
Wat is je ervaring met Axitec en Solaredge?
Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaringen.
Groetjes en bedankt
Peter


Door Michiel op 10 april 2017

Hoe bevallen de Axitec panelen?


Door Wesley op 8 september 2017

Beste Peter,
Heb je uiteindelijk voor de axitec poly panelen gekozen? Ik wil ook axitec panelen aankopen gezien de aantrekkelijke prijs maar zijn ze ook goed? Wat is uw ervaring en oordeel?

Mvg,
WesleyDoor Berry op 9 oktober 2015

Beste Lex,

Wij hebben momenteel 2 offertes liggen voor 12 zonnepanelen.

Er zit bijna €1.000,- verschil (ex BTW) tussen de twee offertes. Offerte 1 heeft iets meer Wattpiek dan offerte 2 plus een andere omvormer. Verder kan ik niet echt terug vinden of er een aanzienlijk kwaliteitsverschil is tussen de twee aangeboden panelen/omvormers dus hopelijk kunt u mij daarmee helpen.

Montage wijze is voor beide offertes hetzelfde: RVS geschroefd.

Offerte 1:
– SOLARWORLD MODULE MONO PLUS 6″ 280 WP ZWART
– Omvormer: SOFAR INVERTER 3680 TLM DUAL TRACKER + WIFI

Garantie: 10 jaar productgarantie

Offerte 2:
– Winaico WSP M6 module, full black, 260 WP
– Omvormer: SMA Sunny Boy 2.5

Omvormer tegen meerprijs voor offerte 2:
– SolarEdge SE2200 (ter vervanging van SMA Sunny Boy 2.5) + Optimiser SOLAREDGE P300-5R RS (48V)

Garantie: 12 jaar productgarantie

Panelen zouden op het Zuid-Westen komen te liggen.

Welke panelen en omvormer zou u adviseren? Alvast bedankt voor uw advies.


Door peter op 29 september 2015

Ik heb een schoorsteen naast mijn dunne film panelen sf170-s panelen staan.
Als daar vonken uit zouden komen, zijn die dan schadelijk voor de dunne film?Gr.Peter

← Oudere reacties  |  

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.