Zonneparken op elke breedtegraad
‘Zonnepanelen op je dak instaleren is alleen iets als je in zuid Frankrijk woont’, is een veelgehoorde kreet onder critici. Dat zonnepanelen op iedere breedtegraad rendabel zijn, bewijzen de volgende twee projecten:
Op een steenworp afstand van de poolcirkel…
Ligt Oulu, een stad in het noorden van Finland met 200.000 inwoners. De winters zijn hier erg donker: de dagen bestaan uit slechts drie uur zonlicht. Niet bepaald ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Uitgerekend hier gaat in april de bouw van een zonnepark met 1600 panelen van start. De productie van 420 kilowatt energie gaat een krantendrukkerij voor 10 procent voorzien in zijn behoefte. Hoe?
De strenge winters hebben ook een positieve kant. Waar de zon ’s winters bijna niet opkomt gaat hij in de zomer haast niet onder. Dit zorgt ervoor dat een zonnepaneel in Oulu jaarlijks evenveel opwekt als in het noorden van Duitsland. Op een zomerse dag voorzien de panelen zelfs in 90 procent van de energiebehoefte. Zelfs in het hoge noorden, op een noorderbreedtegraad van 65,3 is zonne-energie nog goedkoper dan reguliere energie. Oulu is de grootste noordelijk gelegen stad in de wereld en wil voorop lopen op het gebied van energietechnologie.
Midden in de Sahara…
Bouwt Marokko aan de grootste zonnecentrale ter wereld. Wie denkt dat Marokko geen modern land is, heeft het mis. De 450 hectare zonnepanelen gaan 1,1 miljoen mensen in 2018 voorzien van 580 megawatt energie.
Het eerste gedeelte van het park is onlangs geopend, maar het Noord-Afrikaanse land heeft ambitieuze plannen. Tegen de tijd dat het jaar 2020 aanbreekt wil het land 42 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen, waaronder zonne-energie. Dit percentage moet in 2030 zelfs uitgebreid zijn tot 52 procent.
Marokko importeert nu zo’n 97 procent van haar energiebehoefte van buiten en de vraag groeit met 7 procent per jaar. Hier wilde de staat verandering in brengen. Met het grootste zonnepark maakt het land zichzelf onafhankelijk en wil het op een gegeven moment ook energie gaan exporteren.
Twee uitersten
De gebieden, in het hoge noorden en halverwege de aarde, contrasteren in ieder opzicht met elkaar. Qua klimaat, continent, samenleving, welvaart, noem maar op. Dat is juist het mooie van deze twee projecten: het laat zien dat de zon de bron is van de toekomst. Dus voor iedereen die zich tussen deze twee uitersten bevindt: er is geen excuus meer.