Zonnepanelen aarden

Altijd een leuk discussie punt. Moeten zonnepanelen geaard worden? De een zegt van niet, de ander zegt dat het verplicht is en weer andere zeggen dat indien mogelijk.

Het aarden is precies hetzelfde als gedaan wordt met de waterleiding of bijvoorbeeld een metalen badkuip. Het voorkomt dat er spanning op het metaal kan komen te staan en indien het gebeurt wordt dit gesignaleerd en kan het veilig opgelost worden.

Waarom zal je zonnepanelen aarden?

De belangrijkste reden is eigenlijk een hele suffe reden. De zonnepanelen en het montagesysteem kunnen een potentiaal verschil hebben. Dit betekend dat er een (kleine) spanning staat tussen de zonnepanelen en de aarde. Dit kan een schok(je) veroorzaken. Dit kennen we wel van bijvoorbeeld de auto (daarom hangen er soms van die rubber stripjes onder auto’s, in het rubber zitten een metalen draadje en dit doet precies hetzelfde als een aardedraad en zorgt ervoor dat je geen schok meer krijgt). Vaak is deze spanning niet gevaarlijk. Het vervelende op een dak is echter dat je kan vallen. Stel je bijvoorbeeld voor dat een glazenwasser op en ladder staat en zo schrikt dat hij valt.

Is het aarden van zonnepanelen verplicht?

Ja. Het aarden van het frame is sinds 1-1-2016 verplicht. De zonnepanelen zijn dubbel geïsoleerd (klasse 2) en hoeven niet geaard te worden. Dit is opgenomen in de vernieuwde NEN 1010. Zie voor meer informatie:

Manier van aarden

Als er geaard worden moet dit natuurlijk wel goed gebeuren. Soms zijn de frames geanodiseerd. Hierdoor is een laagje ontstaan op het aluminium wat als isolatie functioneert. Er zijn speciale boutjes en moertjes maar ook speciale clips op de markt die in het aluminium vreten en zo een langdurige goede verbinding verzorgen.

Kabel

De aardingskabel moet minimaal 6mm2 zijn. De kabel moet worden aangesloten op een goed aardingspunt. Vaak wordt de aardingskabel aangesloten op de omvormer. De omvormer is natuurlijk ook geaard maar omdat de aardingskabel van de omvormer naar de hoofdaarde vaak slechts 2,5mm2 is heeft dit weinig zin.

Werkt de aarde niet als bliksemafleider en trekt dit dus juist bliksem aan?

Dit is niet waar. Als de bliksem inslaat (dit is heel zeldzaam en zonnepanelen geven geen extra kans op inslag zie:https://fritts.nl/zonnepanelen-bliksem/ ) zal deze toch een weg zoeken. Wanneer de zonnepanelen geaard zijn zal de stroom dus eerder door de aardekabel lopen dan door de DC kabels. De stroom loopt dus niet door de omvormer en zal dus minder schade veroorzaken.

Zonnepanelen aarden of niet?

Het aarden van zonnepanelen is niet verplicht maar het frame (montagesysteem) wel. De reden van de kans op schrikken door potentiaal vereffening zou je ook kunnen oplossen door een bordje op te hangen en de zonnepanelen, indien ze aangeraakt gaan worden, even te ontladen. Op locaties waar de zonnepanelen makkelijk aangeraakt kunnen worden is aarden noodzakelijk. En ga je de zonnepanelen aarden doe het dan goed!