Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Zonnepanelen en bliksem

article content

Zonnepanelen en bliksem

Zonnepanelen geven geen grotere kans op blikseminslag. Bliksem slaat normaal gesproken in op het hoogste punt en dat geldt ook voor zonnepanelen. Op een schuin dak is het in principe nooit een probleem. Op platte daken kunnen de zonnepanelen natuurlijk het hoogste punt zijn en dan zijn mogelijk extra maatregelen noodzakelijk.

Inductielus

Het is erg belangrijk te voorkomen dat er een grote inductielus ontstaat in de DC bekabeling (de bekabeling op het dak). Een inductielus is de ruimte tussen de plus en de min kabel. Het is belangrijk dat de plus en de min kabel zo dicht bij elkaar lopen. Er ontstaan natuurlijk altijd inductielusjes omdat het niet mogelijk overal de min en plus bij elkaar te houden maar dit is geen probleem.

Inductielus zonnepanelen bliksem

 

Wat is inductie?

Inductie kennen we allemaal van bijvoorbeeld de kookplaten. Om te begrijpen wat het met zonnepanelen te maken heeft is het makkelijker om de elektrische tandenborstel als voorbeeld te nemen. De elektrische tandenborstel wordt opgeladen met inductie. De lader heeft een spoel en door daar energie door te laten lopen ontstaat een elektromagnetisch veld. In de tandenborstel zit ook een spoel die het elektromagnetisch veld weer omzet in elektriciteit. Een vorm van draadloos opladen dus.

Wat is het probleem van een grote inductie lus?

Een groot oppervlak tussen de min en plus vormt als het ware een spoel. Deze spoel is vergelijkbaar met de spoel van een tandenborstel. Wanneer we een groot elektromagnetisch veld in de buurt hebben kan hier dus een grote stroom gaan lopen. En dat is precies wat er gebeurt als er een blikseminslag in de buurt is. De blikseminslag geeft een groot magnetisch veld die een erg hoge spanning in de DC kabels kan veroorzaken. Een hoge spanning kan ervoor zorgen dat het systeem kapot gaat en zelfs in brand vliegt.

Waarom gebeurt het dan niet altijd?

Heel simpel. Het is meer werk en het het kost meer materiaal (kabel, goten, pijp etc). Een goede installateur zou hier altijd rekening mee houden en doet dit gewoon.

 

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

19 reacties op “Zonnepanelen en bliksem


Door Gert op 20 februari 2021

Heee hoi, bliksem is electro statisch lading en geen elektromagnetische lading. Alleen dit laatste veroorzaakt inductie. Ik betwijfel dus in hoge mate deze stelling. En wanneer de bliksem door deze inductie lus zou gaan heb je wel een ander probleem hoor! Bliksem inslag met alle gevolgen van dien.
Randen van panelen goed aarde is dus veel belangrijker


Door Bob op 18 juni 2020

Voor wat betreft de inductielussen wanneer je de panelen met de junctionbox tegen elkaar legt, en de kabels in het midden samen bindt is het dan wel voldoende veilig of dienen we hier ook beter de retour kabel helemaal rond te leggen? Gaat maar om 6 panelen. https://photos.app.goo.gl/QoGRjVzwnHCSCk9JA


Door Vincent op 6 mei 2020

Goed om te weten dat we extra maatregelen kunnen nemen om onze zonnepanelen veiliger te te maken. Ik ga de opties ook bespreken met mijn installateur. Wellicht is onze huidige constructie veilig genoeg. Ik ga het uitzoeken!


Door Paul op 22 oktober 2019

Wat een leerzaam artikel over bliksem en zonnepanelen!


Door Jos S op 7 oktober 2019

Hoi Lex kan je in een later stadium nog iets doen aan schaduw op je panelen?
er komt van af half september schaduw op de panelen.Groet Jos


Door yigit op 6 juli 2019

Kan je om de inductielussen te minimaliseren ook de panelen met de junctionboxen tegen elkaar leggen? ik heb namelijk zo op een dak 370 panellen. gelegdDoor Pim Veld op 20 april 2019

Sorry, dit slaat op de post van Lex Schiebaan d.d. 20-10-2013


Door Lex Schiebaan op 14 februari 2016

Hallo Boersen,

Heb je mogelijk wat meer toelichting op de link.

Groeten, Lex


Door Jasper Tielen op 13 september 2015

Kan je om de inductielussen te minimaliseren ook de panelen met de junctionboxen tegen elkaar leggen?

Ik ga 4 rijen van 2 leggen en zou dan dus de kabels in het midden kunnen laten lopen en dus op linksboven + en rechtsboven de – naar de omvormer aansluiten?

Dan zou ik minder kabel gebruiken dan in bovenstaande afbeelding en dus ook minder verlies hebben toch?

Bvd,

Jasper


Door Lex op 17 september 2015

Hallo Jasper,

Dat kan inderdaad echter moet je wel de installatie handleiding van de zonnepanelen checken. Sommige merken verbieden dat namelijk.

Groeten, LexDoor Lex op 7 mei 2015

Hoi Stephan,

Bedankt voor je aanvulling en mooie handleiding.

Groeten,

Lex


Door Kraakman op 23 maart 2015

Ik denk dat ze inderdaad niet meer risico geven maar toch is er altijd het risico op blikseminslag. Dit brengt zeker risico op beschadiging met zich mee.


Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014

Hallo Henk,

Dat verschilt per merk. Sommige merken zeggen nadrukkelijk van niet en andere maken er geen punt van. Heeft met name te maken met de junction box en condens wat achter op het paneel ontstaat.

Je kan het beste even de handleiding van het merk controleren.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Henk op 18 mei 2014

Hallo Lex,

Mag je de bovenste rij panelen ondersteboven leggen ?, dat zou ook een oplossing zijn.


Door Henk Heek op 19 oktober 2013

Beste Lex,

Is het verstandig om het montage frame waarin de zonnepanelen gemonteerd worden,te aarden.BV met een aparte aard draad 6mm2 van uit de meterkast.

Vr Gr Henk Heek


Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.