De grote zonnepanelen projecten komen er aan.

Wat ik nooit had gedacht gaat echt gebeuren. De grote projecten komen ook in Nederland. En groot is soms ook echt groot! Op het congres The Solar Future (27 mei 2015, Rotterdam) kwamen de experts aan het woord. Doe ziet de toekomst er voor Nederland uit. Conclusie: zonnig!

Komende tijd schrijf ik een aantal blogs over de trends in zonne-energie land. Waaronder:

  • Zonne-energie in nieuwbouw
  • Crowdfunding
  • Zonne-energie over tientallen jaren. De goedkoopste vorm van energie.
  • Zonne-energie en mode?
  • En vandaag het artikel over grote projecten in NL

Eerder schreef ik al dat er een unieke kans was ontstaan in Nederland. De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+) was opeens interessant geworden voor zonne-energie (https://fritts.nl/interessant-subsidie-grote-installaties/) En dat hebben ze geweten bij RVO Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Er kwamen maar liefst 3715 aanvragen binnen met een totaal budget van ruim 2 miljard.

Omdat wind op zee opeens uit de subsidie begroting werd geschrapt is er nu een aanzienlijk bedrag van ruim 1,3 miljard euro toegewezen aan 2.973 zonne-energie projecten.

zonnepanelen dan voor wind op land. Wat een feestje. " target="_blank">4x zoveel subsidie voor zonnepanelen dan voor wind op land. Wat een feestje.

Wat betekent dat?

Er zijn projecten toegewezen van 15 kilowatt (+/- 60 zonnepanelen) tot en met 30 Megawatt (+/- 120.000 zonnepanelen). En dat is groot, echt groot. Voor 30 Megawatt heb je 60 voetbalvelden nodig.

De kans is groot dat je de komende jaren een hoop zonnepanelen gaat zien. Misschien gaan we nog een beetje op Duitsland lijken 😉

Gaan zo ook echt allemaal door?

De kans is klein dat alle projecten door gaan. Het aanvragen van de subsidie is relatief simpel. De meeste projecten zijn gewoon aangevraagd en daarna ziet men wel. Zijn er vergunningen nodig? Is er een financiering te krijgen? Enzovoort.

De verwachtingen van hoeveel er door gaan loopt uiteen van 30 – 80 %. De echte kenners gokken op 60 – 70%. En dat is ook al heel mooi!

Leuke financiering

Voor een beetje project is geld nodig, veel geld. Een megawatt kost ongeveer een miljoen. Reken maar uit wat de grote projecten kosten.

Omdat banken niet alles kunnen financieren ontstaan er allerlei nieuwe manieren van financieren. De echte trend die gaat komen is het samen doen. Ideologische banken zoals de ASN en Triodos financieren samen met de grote banken én jij en ik via crowdfunding (hierover later meer).