Interessant: subsidie grote installaties!
18 september 2014 
2 min. leestijd

Interessant: subsidie grote installaties!

Nederland heeft al jaren een subsidie systeem voor duurzame energie. De zogenoemde Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) was er vroeger (2008-2011) ook voor particulieren. De opvolger SDE+ is er alleen voor bedrijven/grote installaties.

De SDE is al die jaren niet of nauwelijks interessant geweest. De vergoeding was te laag en het potje (van een paar miljard) was zo op.

Waarom was het SDE potje zo snel op?

De SDE+ pot wordt elk jaar groter en steeds specifieker. De eerste jaren ging er veel subsidie naar duurzame energie technieken die al vrijwel zonder subsidie kunnen draaien zoals wind op land en biomassa. Dat de categorie biomassa zo hard ging is in feite door het mee stoken van plantaardig materiaal (wat u en ik allemaal massaal inzamelen) in de afvalverbrandingsinstallaties (wat al massaal gedaan werd). Dit is grotendeels aan banden gelegd waardoor de echte duurzame biomassa zoals het vergisten van mest door boeren nu gesubsidieerd wordt.

Ook bij wind land ging het snel. Wellicht kent u nog het windmolen park voor de kust bij Urk. Dit park is vlak voor het verstrijken van de subsidie in 2009 er werkelijk doorheen gedrukt vanaf hogerhand. Zo is 916 miljoen subsidie (van de 1,5 miljard die totaal beschikbaar was) uit de SDE pot toegezegd aan dit park. http://nl.wikipedia.org/wiki/Windpark_Noordoostpolder Op zich niet verkeerd natuurlijk want wind is tenslotte ook duurzaam maar het potje ging zo wel erg snel op.

Waarom is de SDE+ nu opeens interessant?

Door strengere eisen en een grotere pot gaat de subsidie niet zo snel op. De SDE is opgebouwd in 6 fases. Bij elke fase kan iedereen subsidie aanvragen tegen het dan geldende tarief. Dit tarief word in elke fase hoger en zodoende steeds interessanter. Echter je loopt ook het risico dat het potje leeg is. En zo geschiedde de afgelopen jaren. Voor zonne-energie heb je in de meeste gevallen minimaal 10 cent/kWh nodig om rendabel te zijn. Echter de pot was steeds eerder op.

Nu staat het tarief echter al op 11 cent. In veel situaties al interessant. Maar op 29 september stijgt het naar 13 cent en op 3 november naar 14,7 cent (als het potje nog niet op is natuurlijk). Iets om in de gaten te houden.

Wat houdt de SDE subsidie in? (voorbeeld)

De SDE is eigenlijk bedoeld om het onrendabele deel te subsidiëren. Stel je bent een melkveehouder en verbruikt 100.000 kWh per jaar. Dan betaal je zo’n 8 cent per kWh (inclusief energiebelasting). Een zonnepaneel kost 1 euro per wattpiek  (all inn prijs voor grote installatie). In 15 jaar levert deze wattpiek 13 kWh. In 15 jaar tijd levert dit 1,04 euro op. Het is dus al winstgevend echter als je de gemiste rente, onderhoud en risico’s mee rekent dan is het niet interessant voor de boer om te investeren. Met de huidige SDE fase is hij verzekert dat 11 cent per kWh uur krijgt. Dit betekend 1,43 euro in 15 jaar. Een stuk interessante maar met een bescheiden rendement.

Met fase 5 en 6 wordt het helemaal interessant. Met fase 6 ontvangt de boer 1,90 euro (0,147 * 13). Bijna een verdubbeling van zijn geld in 15 jaar met een duurzame en zekere investering.

Over de schrijver
Reactie plaatsen