Het seizoen voor zonne-energie. Het zonneseizoen.

Het seizoen voor het opwekken van zonne-energie is natuurlijk in de zomer. Maar ook het voorjaar en het najaar doen goed mee. Wist u bijvoorbeeld dat de maand mei meestal een beter maand is dan de maanden juli of augustus.

Het echte zonneseizoen loopt van half maart tot half september. In deze maanden wordt normaliter 75% van de energie geproduceerd. Dat is ook logisch want op 21 juni is de langste dag van het jaar. En een lange dag licht betekent veel energie.

Schaduw

Het is belangrijk om rekening te houden met het zonneseizoen voor het bepalen van het zonne-energie systeem. Schaduw in deze maanden moet namelijk zo veel mogelijk vermeden worden. Wanneer het niet mogelijk is de schaduw te vermijden zal dit altijd een nadelig effect geven op de opbrengst. Het is natuurlijk zaak om het verlies zo veel mogelijk te beperken.

Opbrengst in de winter

Schaduw in de winter is natuurlijk jammer maar aangezien de opbrengsten dan beperkt zijn kan dat  voor lief genomen worden. In december wordt slecht 2,5% van de jaaropbrengst geproduceerd. Wanneer er door schaduw bijvoorbeeld 50% minder energie wordt opgewekt gaat het dus om een ruime procent op jaarbasis.

De verschil in opbrengst in de zomer en de winter komt door een aantal factoren.

  1. De dagen in de zomer zijn langer. Dus meer licht en meer zonne-energie.
  2. De zon staat hoger aan de hemel. Door de hoek van de zon op de aarde is er in de zomer minder reflectie in de ozonlaag.
  3. De hoek op de zonnepanelen is beter.

Goede timing

Wanneer uw overweegt zonne-energie aan te schaffen is het natuurlijk logischer dit net voor het zonneseizoen te doen. Wanneer u bijvoorbeeld in april een installatie plaatst heeft u direct het meeste opbrengst en behaald u dat jaar zelfs zo’n 85% van een jaaropbrengst. Betekent natuurlijk niet dat het geen zin heeft om zonne-energie na de zomer te plaatsen want het is tenslotte een lange termijn investering. Maar als u kan kiezen en het komt goed uit dan is het aan te raden voor april of mei de installatie te laten plaatsen.