String?

Voor zonnepanelen worden een hoop aparte woorden gebruikt. Het is al heel wat als u de wattpieks begrijpt. En nu begint er weer iemand over strings?

Strings zijn in feite het in serie geschakelde zonnepanelen. Het komt van het Engelse werkwoord rijgen. De zonnepanelen worden om verschillende redenen aan elkaar gekoppeld. Naast technische redenen heeft het ook praktische redenen.

Elk zonnepaneel heeft 2 kabels namelijk een plus en een min.  Als van elk zonnepaneel de 2 kabels naar de omvormer zou moeten gaan dan worden het een wirwar van kabels.

Door zonnepanelen met een string in serie te schakelen stijgt het voltage terwijl de stroom hetzelfde blijft. Omdat het voltage hoger is blijven de verliezen in de kabels beperkt. Dit houdt meestal in dat de standaard kabel van 4 kwadraat (4mm2) voldoende is.

Een zonnepaneel heeft onder invloed van licht een bepaald voltage (de open klemspanning).

Elke zonnecel heeft altijd een zelfde voltage ongeacht de grootte van de cel. Elke silicium cel heeft een voltage van ongeveer 0,6 volt.  Alle cellen in een zonnepaneel worden ook in serie geschakeld. Het is dus een optelsom van de hoeveelheid zonnecellen en vervolgens de zonnepanelen. Een standaard zonnepaneel van 1,65 meter bij een meter heeft altijd 60 cellen en een open klemspanning van circa

Door de zonnepanelen in serie te schakelen loopt de spanning over de leidingen op. Dit is gunstig tegen de spanningsverliezen omdat met meer spanning er minder verlies optreed. Ook kunnen de kabels daardoor langer worden.

Het in serie schakelen van zonnepanelen kan ook nadelen hebben. Schaduw op één van de zonnepanelen kan een nadelig effect geven op de opbrengst van de complete string. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Om de verliezen te beperken is aan te raden om geen van de panelen in de schaduw te hebben gedurende het zonnezeisoen en tussen 10 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags.