Hoe zijn mijn zonnepanelen eigenlijk gefabriceerd?
Zonnepanelen neem je natuurlijk onder meer omdat het goed is voor het milieu. Dat het een slok op een borrel scheelt in de portemonnee is ook mooi, maar jouw voetafdruk verkleinen moet ook een fijn gevoel geven. Dat is goed voor zowel de natuur als de mensen die in die natuur leven.
Als een zonnepaneel eenmaal op een dak ligt, is het één en al duurzaamheid. Helaas is het niet zo dat de panelen zomaar uit de lucht komen vallen. Ze moeten immers eerst worden gemaakt, waarbij ook uitstoot plaatsvindt en mensen aan het werk zijn. Het is daarom helemaal niet gek om je af te vragen hoe jouw zonnepanelen zijn gefabriceerd. Toch jammer als je denkt goed te zijn voor het milieu, maar later blijkt dat de fabricage van jouw panelen ontzettend slecht voor de natuur was. Of dat de werknemers van de leverancier slecht worden behandeld.
Om de kwaliteit van de zonnepanelenmarkt in kaart te brengen heeft de Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC) de Solar Scorecard bedacht. Hierop worden verschillende grote fabrikanten onder de loep genomen op zeer uiteenlopende punten. Variërend van transparantie over milieubelasting tot de arbeidsomstandigheden waarin werknemers moeten leven. Deze punten hebben allemaal een bepaalde waarde op een totale schaal van honderd.
De uitslag
Wanneer we de Solar Scorecard bekijken, zien we dat slechts drie van de 32 onderzochte fabrikanten uitmuntend scoren. In onderstaande afbeelding kun je zien dat SunPower de kampioen is. Van de honderd te behalen punten mist de Amerikaanse fabrikant er drie. Kort gezegd is SunPower open over zijn uitstoot, goed voor zijn medewerkers en doet het bedrijf er alles aan om zo duurzaam mogelijk te werken.
Aan de andere kant van het spectrum staan fabrikanten die het minder nauw nemen met de regeltjes of geen duidelijkheid verschaffen over hun manier van werken. NBSolar uit China doet het beduidend minder dan SunPower en scoort maar vijftien punten.
Er zit dus nogal een verschil in de wijze van fabriceren. Vanzelfsprekend zijn er logische redenen te bedenken waarom het Amerikaanse SunPower beter scoort dan een Chinese fabrikant. In het Verre Oosten is de controle op arbeidsomstandigheden en milieubelasting een stuk minder groot dan in de westerse wereld. Een blik werpen op de Solar Scorecard voordat je besluit om zonnepanelen van een bepaald merk te kopen, kan echter nooit kwaad.