Hollandse zonnepanelen in komeetlander Philae
Vandaag is de Philae, de verkenner van komeet verkenner Rosseta, succesvol geland op de komeet 67P/Churyumov/Gerasimenko. Met jawel Nederlandse zonnepanelen gemaakt in Leiden. De Rossetta is al 10 jaar geleden de ruimte in geschoten. De zonnepanelen zijn toen gemaakt door Dutch Space Agency (nu Airbus Defence and Space) en het is dus een hele prestatie dat de zonnepanelen het hebben volgehouden en genoeg energie leveren. De komeet zweeft namelijk op 800 miljoen kilometer terwijl de aarde op “slechts” 150 miljoen kilometer van de zon staat.
De zonnecellen op de Rosseta zijn bevestigd op 2 vleugels van 14 meter lang en 2 meter breed. En hebben een vermogen van 8700 watt. en is dus vergelijkbaar met het vermogen van circa 2 huizen. Het leuke is dat de zonnepanelen een rendement hebben van circa 15% En dat is wat we nu standaard op het dak leggen.
De zonnepanelen hebben hun werk dus goed gedaan want ze werken nog steeds perfect. Opvallend is dat de instaling van de zon op die afstand zo laag is dat de zonnepanelen slechts 400 watt leveren. Zelfs op een bewolkte dag in Nederland zouden ze nog meer op leveren.
De zonnepanelen die Airbus Defence and Space nu maken hebben een rendement van circa 30%. De ontwikkeling van het rendement gaat dus gestaag maar is niet spectaculair. We kunnen tenslotte al standaard zonnepanelen kopen met een rendement van 21%. De zonnecellen worden niet door Airbus zelf gemaakt. Zij maken de zonnepanelen die aan de hoogste eisen moeten voldoen. Waar de uitdaging in zit is het gewicht per watt. Hoe minder gewicht hoe goedkoper het is om de zonnepanelen in de ruimte te krijgen.
Airbus Defence and Space is een echt Nederlands bedrijf en onderdeel van Airbus. Het bedrijf is geen onbekende in de ruimte want meer dan 65% van alle Europese staleiten is uitgevoerd met de Nederlandse zonnepanelen. Goed bezig!
Meer info: http://blogs.esa.int/rosetta/ , http://www.airbusdefenceandspacenetherlands.nl/