Let op garantie van zonnepanelen. Echt of sprookje?

De markt van zonnepanelen en omvormers wordt momenteel overspoelt met garanties met fantastische termijnen van wel 20 jaar. Maar wat heb je aan garantie als de gene die de garantie moet geven failliet is.

Gelukkig deelt Alexander zijn verhaal en kan iedereen hier van leren. Het sprookjesverhaal wat te mooi bleek om waar te zijn.

Met de winter op komst kan je er op wachten dat het weer faillissementen regent. En dat je leverancier failliet is kan gebeuren maar als die leverancier zijn eigen merk zonnepanelen levert (of die van een groothandel) en jouw vertelt hebt dat er 20 jaar garantie op de omvormer zit terwijl daar niet voor betaald is dan heb je wel erg pech. Toch gebeurt dit nu aan de lopende band en als het zo door gaat zit half Nederland straks met een prachtig mooi zonnepanelen systeem wat niet of nauwelijks werkt zonder enige vorm van garantie.

Hallo Lex,

Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft je garantieverhaal.
Ik ben er helaas wel in gestonken en zit nu mijn leverancier, Energy-Guard, failliet is met de gebakken peren.
Klonk goed 20 jaar garantie en 10 jaar lang een premie van € 0,15 per opgewekte KWh.

2 productiepremies ingediend. En daar zal het bij blijven aangezien doorstartend bedrijf dit niet overneemt.

Ben door faillissement teruggevallen op fabrieksgarantie, i.p.v. 20 jaar.
Geen probleem zou je zeggen met 12 jaar op de panelen en een papier in handen dat de garantie van de omvormer fabrikant is uitgebreid naar 20 jaar.
Leverancier van panelen, GH Solar, is 3 maanden voor Energy-Guard failliet verklaard, dus ook daar duidelijk verhaal van pech.
Navraag gedaan bij leverancier omvormer (SMA), blijkt voor het garantiedocument dat ik heb gekregen, geen premie te zijn afgedragen door Energy-Guard.

Aangezien zekerheid geld kost was mijn totale systeem duurder. Had ik graag over voor 20 jaar soresvrij stroom opwekken.

Voel me nu opgelicht.

Vriendelijke groet,

Alexander

 

Zonnepaneel sprookje

De zonnepanelen van Alexander zijn gemaakt door GH Solar. Een Belgisch bedrijf puur gericht op marketing. Ik heb ze jaren geleden op beurzen gezien waar gladde verkopers met droge ogen stonden te beweren dat de zonnepanelen het beste van het beste waren. Met daarnaast een zonnepaneel waar werkelijk waar de tranen van in je ogen sprongen.

Maar dat zie je als consument natuurlijk niet. Dus kom je uiteindelijk op hun website en het grappige is dat deze op het moment van schrijven nog online is. Enkele hoogtepunten:

Mooie praatjes vullen geen gaatjes. Als dit zo lees denk ik maar 1 ding: WHITELABEL.

Een zonnepaneel wat in een fabriek ergens op de wereld gemaakt wordt met een mooie stikker erop van GH Solar.

Even verder zoeken versterkt dat gevoel nog veel meer. GH SOLAR is een Belgisch bedrijf dat hoogwaardige, fotovoltaïsche zonnepanelen produceert volgens de laatste kwaliteitsstandaarden. 

Hier is fabrikant opeens vervangen door bedrijf. Opvallend is verder dat er 1 plaatje van het bedrijf op de website staat en dat lijkt meer op een kantoor dan op een fabriek.

Omvormer sprookje

Alexander had ook nog eens 20 jaar garantie op de omvormer. Voor deze garantieverlenging rekent de omvormer fabrikant geld. Het is namelijk gewoon een verzekering. En voor ene beetje standaard omvormer kost dit 700 euro! En dat is een hoop geld.

De installateur heeft dan 3 opties.

  1. Zelf de garantie op zich nemen. Met als gevolg dat indien de installateur failliet is er geen garantie is.
  2. De garantie moet binnen de eerste 5 jaar bijgekocht worden. De installateur kan dus ruim 4 jaar wachten.
  3. Gewoon betalen. Maar in een branche waar weinig verdient wordt is dat wel heel verleidelijk om niet te doen.

Opbrengst garantie sprookje

Alexander kreeg zelfs 10 jaar lang een premie van 15 cent. Waarom weet ik niet maar dat is natuurlijk mooi mee genomen: als je het krijgt……

De opbrengst garantie of wat er op lijkt is in op komst. Geen verkeerde ontwikkeling want het dwingt de leverancier de materialen te leveren die doen waar ze voor gemaakt zijn. Namelijk zonne-energie opwekken. Maar vaak zijn dit niet onafhankelijke opbrengst garanties die dus niets voor stellen indien de leverancier failliet is.

Het enige wat hier zekerheid voor geeft is een onafhankelijke verzekering waarvan de premie voor de gehele periode vooraf betaald is.

Leerpunten:

  1. Is de zonnepaneel fabrikant echt een fabriek of slechts een marketing label
  2. Is de garantie van de omvormer door de fabrikant of door de leverancier gegeven? De fabrikant moet hiervoor betaald worden en geeft hier een certificaat van af.
  3. Opbrengst garantie is leuk maar hoe is dit afgedekt?

Dit is een vervolg op eerder artikel over deze vorm van marketing garantie