Welk montagesysteem is goed voor zonnepanelen?

De kwaliteit van een zonne-energie valt of staat met het montagesysteem en de wijze van uitvoering. De keuze voor een montagesysteem is niet eenvoudig.

Er zijn namelijk honderden verschillende systemen die elk weer hun eigen voor en nadelen hebben. Voor elk type dak bestaan er systemen. Het grootste verschil is natuurlijk tussen plat en schuin dak.

Plat dak systemen lijken redelijk veel op elkaar. Een schuin dak bestaat meestal uit dakpannen maar kan ook bestaan uit lij, riet, golfplaten, damwandprofiel (of steeldeck), bitumen en ga zo maar door. Het gaat met name om de montage beugels. Hoe wordt het systeem aan het dak bevestigd. De opbouw is vaak vergelijkbaar.

Veel montagesystemen komen uit Duitsland. Omdat de bouw van huizen in Duitsland wezenlijk anders is dan in Nederland is het niet altijd verstandig deze systemen te gebruiken. Het is namelijk vaak niet goed mogelijk ze op de juiste manier vast te maken.

Voor pannen daken zijn Nederlandse systemen erg geschikt. Juist omdat het in Nederland ontwikkeld is heeft het ook de eigenschappen die bij Nederlandse huizen past. Het maakt namelijk niet gebruik van grote schroeven en bouten om het systeem vast te maken (wat vaak niet goed lukt bij Duitse systemen). Het maakt gebruik van een haak die over de dakpan heen gaat en vasthaakt achter de panlat. Het lijkt een fragiele oplossing maar door de vele haken ontstaat een mooi een stevig geheel. Het gewicht van de vastgehaakte dakpannen zorgt er tevens voor dat het geheel goed blijft vast zitten. Zelfs met stormen van windkracht 12!

Het minste waar het montagesysteem aan moet voldoen is een TÜV certificaat. Dit certificaat is het resultaat van de uitgebreide TÜV keuring. Tijdens de keuring wordt gekeken of het systeem ook voldoet bij extreme stormen. Het moet tegen een stootje kunnen. En het liefst iets meer dan dat.

Het belangrijkste bij alle montage systemen is de installatie. Het materiaal kan nog zo stevig zijn en goed getest maar wanneer het niet goed is vastgemaakt maakt help dit natuurlijk niet. Het systeem is zo zwak als de zwakste schakel.