Zonnedakpannen op jouw dak?
24 december 2015 
1 min. leestijd

Zonnedakpannen op jouw dak?

‘Eerste Zeeuwse woning met zonnedakpannen‘ kopte Omroep Zeeland onlangs. In het Zeeuwse plaatsje Yerseke is er sinds kort een woning die geen traditionele zonnepanelen heeft, maar dakpannen waarin zonnecellen zijn geïntegreerd. Het bericht ging viral op social media en ook landelijke media namen het over. Volgens de installateur in het artikel en bijbehorende filmpje regent het inmiddels aanvragen. Al twintig offerte-aanvragen heeft hij liggen. Zijn zonnedakpannen de toekomst?

Voor een behoorlijk grote groep mensen is het gebrek aan schoonheid bij zonnepanelen een drempel. De panelen zijn vaak inderdaad een – al dan niet negatieve – eyecatcher op een dak, al worden ze steeds mooier. De dakpannen met geïntegreerde collectoren zijn zonder twijfel een veel esthetischere oplossing om toch zonne-energie te hebben.

Het is goed om te beseffen dat de dakpannen allesbehalve een nieuwe uitvinding zijn. Al enkele jaren is het voor consumenten mogelijk om zonnedakpannen te kopen. Ideaal, zou je zeggen. Toch vinden ze maar heel mondjesmaat aftrek.

Wel vraag, weinig verkoop

Het is niet dat er geen vraag is. Veel mensen die zich net aan het oriënteren zijn op zonne-energie willen graag zonnedakpannen hebben. Het is immers een erg mooie oplossing. Bij het gros van deze mensen liggen er een aantal maanden later uiteindelijk toch gewoon zonnepanelen op hun dak. De reden? Hoe kan het ook anders: geld.

Zoals we al vaak hebben geschreven kost het vandaag de dag ongeveer €6000 om over te gaan op zonne-energie. Om een dak volledig te voorzien van zonnedakpannen moet je iets dieper in de buidel tasten. Bij een gemiddelde rijtjeswoning kost dit al snel enkele duizenden euro’s extra. Het is dan ook vaak even schrikken als een offerte voor zonnedakpannen op de mat valt.

Hoewel wij elke stap richting zonne-energie toejuichen en de installateur het beste gunnen, is het de vraag hoeveel van de twintig offertes een deal op zullen leveren. Want hoe mooi de zonnedakpannen ook zijn, voor de meeste mensen gaat geld – begrijpelijk – boven schoonheid.

In 2010 al zonnedakpannen in Nederland

Lex Schiebaan, de oprichter van Fritts, is al jaren groot fan van zonnedakpannen. Zo plaatste hij al in 2010 als één van de eersten zonnedakpannen in Nederland. Vrijwel onzichtbaar verwerkt in het dak van de receptie en het restaurant van Camping de Mijnden in Loosdrecht.

SAMSUNG CSC

Helaas hebben fabrikanten vijf jaar later nog steeds geen manier gevonden om de dakpannen zo goedkoop te maken dat deze ook echt voor iedereen toegankelijk zijn. Dat neemt niet weg dat het er fantastisch uitziet.

Over de schrijver
R. Zijlma
Door

R. Zijlma

op 08 Jan 2016

Gaarne wat meer info over zonnedakpannen.

Dakdienst Nederland
Door

Dakdienst Nederland

op 08 Nov 2016

Beste Tim, net zoals de heer/mevrouw Zijlma al heeft gereageerd zou ik ook graag meer informatie willen lezen over deze pannen en de ontwikkeling hiervan. Ik plaats deze dakpannen maar weinig maar dit heeft denk ik met rendement te maken, weet jij iets meer over de ontwikkelingen hiervan? Groet Freek van Dakdienst Nederland

Reactie plaatsen