Teveel zonne-energie van 9 zonnepanelen?

Ik ontving een leuke vraag van Ad. Hij maakt zich zorgen dat zijn systeem teveel gaat produceren. Teveel inderdaad. Uiteraard is dat geen probleem. Maar de reden van de vraag is interessant want ik denk dat veel mensen dit niet helemaal begrijpen.

Het is een perfect en helder voorbeeld voor iedereen die zich af vraagt hoe de wattpieks van de zonnepanelen de energie in kWh produceren per jaar. Leveren de zonnepanelen de energie die ze zouden moeten leveren?

Vraag:

Ik heb sinds 01-11-13 9 panelen van 250 Wp elk op mijn dak liggen. De omvormer is een SMA Sunny Boy 2100TL. Beginstand was 0 Kwh.

Dak heeft een perfecte hoek van 35 graden op het zuiden.De display van mijn omvormer geeft op 10-10-14 een stand aan van 2232 Kwh.
Dat is heel mooi zou je denken. Er kan echter maar 2250 Kwh geproduceerd worden. Met nog 21 dagen in oktober bestaat de mogelijkheid dat ik over de 2250 Kwh ga.

Hoe is dat mogelijk ? Display geeft verkeerde informatie of zijn de panelen misschien wel 265 Wp elk? Vraag neergelegd bij de installateur en ook bij SMA Benelux. Wacht op antwoord.

Met een auto die maximaal 200 km/uur als snelheid kan halen kun je in een uur geen 200 km afleggen. Er zijn een aantal factoren die dat onmogelijk maken. Zo gaat het ook met PV’s.

Zijn er soort gelijke ervaringen of heeft iemand een verklaring ? Mocht de display wel goede info geven dan ben ik daar uiteraard zeer content mee.

Antwoord:

Dit is helemaal zo gek nog niet en gebeurt regelmatig met zonnepanelen.

Een vermogen van 2250 wattpiek betekend niet dat de opbrengst maximaal 2250 kWh kan zijn.

Zoals u het vergelijkt met auto’s zal ik dit ook uitleggen. Het vermogen van het zonnepaneel zegt iets over wat het kan maar niet over wat het doet. Het is zeg maar de topsnelheid maar die bepaalt niet hoe veel je er mee kan rijden. Hiervoor heb je brandstof nodig. Met bijvoorbeeld 100 liter kan mijn auto 2000 kilometer rijden. Toch zal ik dat niet continu op 200 km/u afleggen. Zo is de zon dus de brandstof en dat is per jaar en per locatie verschillend.

Waar het om draait is de verhouding kWh/kWp. Ofwel hoeveel kilowatt uur levert een kilo wattpiek (1000 Wp) per jaar op.

In uw geval is waarschijnlijk een getal van circa 900 kWh/kWp voorgerekend. Dus een opbrengst van 2025 kWh ( 2,25 kWp * 900). Nu schrikt u dat de opbrengst te hoog is maar dat is als gevolg van de instraling van de zon. Deze komt in uw situatie waarschijnlijk boven de 1000 kWh/kWp uit. En dat is helemaal niet raar want er zijn locaties in Nederland waar het makkelijk op 1100 kWh/kWp komt. En hetzelfde systeem als u zal in Zuid Spanje meer dan 2000 kWh/kWp opleveren. Dus 4.500 kWh.

Geen zorgen en vooral blij zijn dat het systeem en de zon goed hun werk doen.