We willen wel, maar weten niets over duurzame energie
Hoe denken Nederlanders over duurzame energie? Dat was de vraag die het Ministerie van Economische Zaken graag beantwoord wilde zien en liet onderzoeken. Het resultaat is een pagina’s dik rapport, dat voor (bijna) niemand leuk is om te lezen. De kern van het onderzoek is zowel positief als zorgwekkend.
Hoeveel procent van de energie is duurzaam?
Fritts probeert zoveel mogelijk te informeren over duurzame energie. Vandaar ook onze blog. Uit het onderzoek blijkt dat er op het gebied van informatievoorziening nog veel ruimte voor verbetering is.
De 2054 ondervraagden kregen de vraag hoeveel procent van de energie in Nederland het label ‘duurzame energie’ heeft. Een positieve blik kan de respondenten niet worden ontzegt, want gemiddeld dachten ze dat 40 procent van de energie duurzaam is. Helaas ligt dit percentage in werkelijkheid een stuk lager, namelijk op 5,6 procent.
Men wil wel duurzamer
Er kwam zoals gezegd ook positief nieuws naar voren uit het onderzoek. Want Nederlanders weten misschien weinig van duurzaamheid, maar dat wil niet zeggen dat we het niet willen.
Maar liefst 77 procent van de ondervraagden gaf aan positief te staan tegenover het stimuleren van duurzame energie. Bijna de helft van deze mensen is zelfs zeer positief. De groep met negatievelingen is beduidend kleiner. Slechts 2 procent ziet extra aandacht voor duurzame energie helemaal niet zitten.
Wil men ook zonnepanelen?
Wanneer we specifiek naar de wil tot het plaatsen van zonnepanelen kijken, blijkt dat 40 procent onder de noemer ‘potentials‘ valt. Dit zijn mensen die graag panelen willen, maar die op dit moment om wat voor reden dan ook niet hebben. Wanneer aan deze mensen gevraagd wordt wáárom ze nog geen zonnepanelen hebben gekocht, blijkt dat voor meer dan een derde de ‘te hoge‘ prijs de belangrijkste drempel is.
De prijs is ook de grootste drempel voor de zogenoemde ‘niet-bereidwilligen‘, oftewel de zonne-energiehaters. Van deze kleine groep (slechts 8 procent van de ondervraagden) geeft bijna de helft aan zonnepanelen nog te duur te vinden. 29 procent vindt zonnepanelen op zijn dak simpelweg te lelijk om het ook maar te overwegen. Of is bang dat zijn huis in waarde daalt, wat overigens onzin is.
Geen haast
Dat willen en doen ver uit elkaar kunnen liggen, blijkt ook uit het rapport. Want hoewel ruim driekwart van de mensen meer duurzame energie wil, staat het onderwerp niet erg hoog op het prioriteitenlijstje. Onderwerpen als onderwijs en zorg scoren beduidend beter. Bij het overgrote deel van de mensen die meededen aan het onderzoek stonden duurzaamheid gerelateerde onderwerpen niet eens in hun top 5 van dingen die aangepakt moeten worden.
Het onderzoek van Motivaction is natuurlijk een van de vele onderzoeken, dus enige nuance is op zijn plaats. Dat neemt niet weg dat goed informeren over duurzame energie nog wel nodig is en daar draagt Fritts graag zijn steentje aan bij. De wil om te verduurzamen is er aan de andere kant klaarblijkelijk wel en dat is een stuk belangrijker.