Zonnepanelen zijn een win-win voor je huis
07 januari 2016 
1 min. leestijd

Zonnepanelen zijn een win-win voor je huis

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen overstappen op zonne-energie is omdat hun huis meer waard wordt. Zonnepanelen zijn hot en naar verwachting zal de vraag de komende jaren alleen maar verder groeien. Maar hoeveel stijgt een woning in waarde als er zonnepanelen op het dak liggen?Het is lastig om de meerwaarde exact te berekenen. Hoeveel iemand biedt op een huis is vanzelfsprekend afhankelijk van veel meer factoren dan de aan- of afwezigheid van zonnepanelen alleen. Ook de smaak van de koper wat betreft het interieur speelt hierin mee. Voor een precieze vergelijking moeten daarom twee volledig identieke woningen worden gebruikt en die zijn er niet.

Hoeveel stijgt mijn huis in waarde?

Er is echter wel degelijk onderzoek gedaan naar de stijging van een woningwaarde na installatie van zonnepanelen. De USP Energie Monitor ondervraagt elk kwartaal consumenten over allerhande energie gerelateerde onderwerpen, waaronder ook zonne-energie. Hieruit bleek onlangs dat woningkopers de waarde van een huis met zonnepanelen bijna 5500 euro hoger inschatten dan wanneer er geen panelen op het dak liggen. Dat is ongeveer net zoveel als de kosten voor het overstappen op zonne-energie. Voor het onderzoek werd overigens alleen de buitenkant van een woning getoond.Schermafbeelding 2016-01-07 om 13.30.13

Sneller verkocht

Minstens zo interessant zijn de cijfers van USP over de voorkeuren van huizenkopers. Uit het onderzoek komt naar voren dat maar liefst een derde van de consumenten de voorkeur geeft aan een woning met zonnepanelen. Een aantal dat de komende jaren hopelijk - en naar verwachting - alleen maar zal stijgen. Vier procent van de respondenten laat weten helemaal geen behoefte te hebben in zonne-energie.Schermafbeelding 2016-01-07 om 13.30.27Dat de installatie van zonnepanelen een positief effect hebben op de verkoop van je huis staat dus buiten kijf. Niet alleen vang je meer, maar als het goed is raak je de woning ook sneller kwijt.
Over de schrijver
Vincent
Door

Vincent

op 12 May 2020

Wij hebben ook zonnepanelen genomen om ons huis in waarde te laten stijgen. Bedankt voor het delen van het overzicht om te schatten wat het ons daadwerkelijk zou kunnen opleveren. lk ga dit artikel ook even doorsturen!

Reactie plaatsen