Zonne-energie en de slimme meter

Wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn vraagt de netbeheerder vaak of u een slimme meter wilt. Het komt voor dat de huidige meter niet geschikt is. Om te voorkomen dat de zonne-energie niet verrekend wordt is het verstandig op tijd contact op te nemen met de netbeheerder.

Er zijn 3 veel voorkomende situaties:

1. Draaistroom meter

Een draaistroommeter komt veel voor in Nederland en is eigenlijk de ouderwetse manier van meten. Een draaistroommeter herkend u aan het schijfje wat ronddraait.

Het voordeel van een draaistroom meter is dat deze (in de meest gevallen) terug kan draaien. Hierdoor wordt het energieverbruik en de terug geleverde zonne-energie al automatisch met elkaar gesaldeerd en heeft u dus geen discussie over credit nota’s.

 

 

 

2. Analoge meter

De analoge meter is de opvolger van de draaistroom meter en is eigenlijk maar een korte tijd gebruikt (vanaf +/- 1990 tot medio 2005). De analoge meter kenmerkt zich door 2 tellertje zonder draaischijf. Deze meters zijn vrijwel altijd NIET geschikt voor terug leveren en moeten dus altijd vervangen worden door een slimme meter.

 

 

 

 

3. Slimme meter

De slimme meter is een digitale meter die de meterstanden digitaal door stuurt naar uw netbeheerder. Dit gebeurt om de 2 maanden en 1x per jaar voor de eindnota.

De slimme meter heeft 4 telwerken. 2 voor het verbruik dag en nacht(+weekend) en 2 meters voor de opgewekte en terug geleverde zonne-energie  dag en nacht (dus weekend). De standen van de meters verschijnen meestal om en om op het display van de meter. De meeste meters hebben ook een drukknop waarmee door de meterstanden gebladerd kan worden.

Er zijn heel veel verschillende (slimme-) meters en elke meter heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. De meeste slimme meters hanteren de volgende standen/meters:

1.8.1 Verbruik Dal (nacht en weekend)

1.8.2 Verbruik Piek (overdag doordeweeks)

2.8.1 Teruglevering zonne-energie (weekend)

2.8.2 Teruglevering zonne-energie Piek (doordeweeks)

 

Wat moet ik nu doen?

Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur. Veel mensen willen hun draaistroom meter houden en zijn bang voor gerommel met de slimme meter. Andere zien juist weer de voordelen van een slimme meter. Een slimme meter geeft meer inzicht in het energieverbruik en kan dus ook helpen met het besparen op energie.

Een draaistroommeter vervangen voor een slimme meter is niet verplicht maar wordt door de netbeheerders wel geprefereerd. De netbeheerder zal dus wel aandringen op vervanging. Dit geeft hun namelijk het voordeel dat ze beter zicht krijgen op de zonne-energie productie in Nederland en daar ook hun netwerk op kunnen aanpassen.