Zonne-energie opslag en onderzoek Universiteit Utrecht

Zonne-energie is natuurlijk fantastisch. Ik ken eigenlijk maar 1 nadeel : je kan het niet makkelijk en goedkoop opslaan. Want wat is nou leuker dan je eigen energie opslaan en gebruiken op het moment dat je het wilt.

De Universiteit Utrecht voert op dit moment een onderzoek uit naar de wensen en behoefte van de Nederlandse (zonne) consument. Aangezien opslag de toekomst is doe ik een oproep aan iedereen om mee te doen aan het onderzoek (onderaan dit artikel staat meer informatie over het onderzoek). Meedoen kan hier: https://www.surveymonkey.com/s/W6MSXC7

Ontwikkelingen in zonne-energie opslag

Gelukkig gaat de ontwikkeling op het gebied van elektrische opslag ontzettend hard. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de ontwikkelingen van elektrische auto’s maar ook op het gebied van smartphones en tablet. De spurt die zonne-energie door heeft gemaakt en dan met name de prijsdaling zie je nu ook op het gebied van energie opslag.

De techniek om zonne-energie op te slaan is vaak exact hetzelfde. Het zijn namelijk accu’s. Hoe een accu er uit ziet en waar hij aan moet voldoen is echter compleet anders. Een accu in een elektrsiche auto moet bijvoorbeeld licht zijn, snel opladen en  veel capaciteit per kubieke centimeter hebben Om zonne-energie is dat allemaal niet noodzakelijk. Een accu mag best zwaar zijn, langzaam op te laden en de te gebruiken ruimte is ook niet heel belangrijk.

Er is dus nog een hoop te doen. En de vraag is moet je wel gebruik maken van bestaande accu technieken. Je kan namelijk ook op andere manieren energie opslaan en gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een elektrische boiler.

Duitsland loopt voorop

In Duitsland is het aandeel duurzame energie al gigantisch en zijn de pieken op het net zo groot dat er zo langzamerhand problemen op het net gaan ontstaan. De problemen hebben we in Nederland nog lang niet maar er moet wel rekening mee gehouden worden. Om de duurzame energie pieken op te vangen is opslag ideaal. Duitsland zet dus al een aantal jaren groots in op opslag van met name zonne-energie. Zo is Duitse omvormer fabrikant en wereldmarktleider SMA al jaren vrijwel alleen maar aan het ontwikkelen op het gebied van opslag en energie gebruik in huis.

 

Opslag bestaat al lang

Een huis volledig op duurzame energie is niet nieuw. Al in 1989 was Evert Sjoerdsma de eerste Nederlander die volledig op zonnestroom leeft en niet eens een aansluiting op het net heeft. Het kan dus al lang. In Rotterdam ligt nu de Autark. Een volledig zelfstandig draaiende woonboot. Maar niet zo maar een boot maar eigenlijk een drijvend huis. Met alles er op en eraan. En volledig zelfstandig.

Eind vorig jaar was ik op bezoek bij de Autark. Hier een foto impressie van dit prachtige initiatief.

 

Onderzoek opslag Universiteit Utrecht:

  https://www.surveymonkey.com/s/W6MSXC7

Achtergrond
Huishoudens met zonnepanelen kunnen momenteel elektriciteit  “salderen”. Dit betekent dat je voor aan het net geleverde
elektriciteit dezelfde prijs krijgt als de prijs die je betaalt voor  elektriciteit die je van het net neemt. Omdat deze regeling kostbaar
is zal salderen (in zijn huidige vorm) op de lange termijn verdwijnen.

In dat geval krijg je voor teruggeleverde elektriciteit (dus niet op de elektriciteit die je in huis gebruikt) de marktprijs  welke rond de 7 eurocent per kWh ligt. Een verlies van 15 eurocent.

De meeste elektriciteit wordt geproduceerd in de middag. Dat is  precies het moment dat je gebruik laag is. Je overschot lever je aan
het net waar je nu dus 22 cent voor krijgt maar wanneer salderen wordt  afgeschaft slechts 7 cent. Dit zou voor een gemiddeld huishouden  neerkomen op een verlies van ongeveer €300,- op jaarbasis. Het zou  voordelig kunnen zijn om deze elektriciteit op te slaan voor eigen  gebruik ’s avonds.

Een projectgroep namens Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de  mogelijkheid van een product of dienst op het gebied van energieopslag  in een woning of buurt. Een deel hiervan betreft de preferenties van  consumenten met betrekking tot een dergelijk product.