Zonnepanelen schoonmaken

Voor de meeste zonne-energie en een goede werking is het belangrijk dat de zonnepanelen voldoende schoon zijn. Zonnepanelen werken op zonlicht en vuil en aanslag zorgen ervoor dat er minder energie op de zonnecellen komt. De hoeveelheid verlies licht aan de vervuiling en de vervuiling ligt weer aan de situatie en de omgeving.

Zonnepanelen kan je goed schoonmaken maar je moet niet zo maar alles gebruiken.

In de handige checklist staan alle do’s en don’ts.

Schuin dak

Op een schuin dak met een beetje helling (>30 graden) is de regen een gratis glazenwasser. Aanslag en vuil spoelen soepel van het paneel af. Vogelpoep wordt door de zon verbrand en valt er vanzelf af. Af en toe schoon maken is altijd aan te raden maar het is niet noodzakelijk voor de opbrengst.

Plat dak

Op een plat dak worden de zonnepanelen vaak met een lage helling geplaatst. Vroeger was dit 30 graden maar tegenwoordig is dit standaard 15 graden en zelfs minder. Heel goed voor de windbelasting en de opbrengst per vierkante meter. Iets minder is het voor de bevuiling van het paneel. Onder in het paneel ontstaat snel aanslag. Dit moet minimaal elk jaar schoongemaakt worden.

Bomen

Bomen zijn eigenlijk maar vervelende dingen. Ze geven schaduw, trekken vogels die op de zonnepanelen poepen en ze zorgen ook nog eens voor aanslag. Ook al staan de bomen niet direct in de buurt van de zonnepanelen dan zorgen ze vaak nog voor extra aanslag door de pollen en deeltjes die in de lucht komt. De aanslag verzamelt zich uiteindelijk onderin en dit vormt een broedplaats voor allerlei soorten algen.

Checklist zonnepanelen schoonmaken

  1. Controleer regelmatig hoe de zonnepanelen er uit zien
  2. Maak schoon met weinig licht dus bij bewolkt weer (veel licht geeft hoge voltages en kan gevaarlijk zijn bij het onderhoud)
  3. Maak schoon als de zonnepanelen op een normale temperatuur zijn (zonnepanelen kunnen wel 80 graden worden)
  4. Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit
  5. Kom niet aan de bekabeling en kijk uit voor de kabels en connectoren
  6. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen en lees de handleiding van de zonnepanelen wat je wel mag gebruiken. Met name de antireflectie coating op het glas is gevoelig voor verkeerde middelen
  7. Maak de zonnepanelen niet droog schoon (dit kan schuren en krassen veroorzaken)
  8. Schoonmaken in principe met (gedemineraliseerd) water met een maximaal temperatuurverschil van 10 graden met het paneel
  9. Leun niet op de zonnepanelen en stoot niet op het glas(bijvoorbeeld met een steel)
  10. Werk veilig. Zijn de zonnepanelen lastig bereikbaar? Laat dan een professionele schoonmaakservice komen. Vaak kunnen glazenwassers dat prima. Check wel even ze bekend zijn met alle onderstaande punten.

Wel gebruiken

  • Water
  • Zachte spons of doek

Gebruiken indien toegestaan (check altijd de handleiding)

  • Ethanol
  • Glasreiniger
  • Micro-fiber doekje

Niet gebruiken

  • Hoge druk
  • Agressief schoonmaakmiddel
  • Schurend schoonmaakmiddel
  • Ammoniak
  • Schurende hulpmiddelen zoals schuursponsjes en borstels

Zonnepanelen schoonmaken > Download dit artikel als pdf

Heb je tips of een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter.