Zonnepanelen en bliksem
Zonnepanelen geven geen grotere kans op blikseminslag. Bliksem slaat normaal gesproken in op het hoogste punt en dat geldt ook voor zonnepanelen. Op een schuin dak is het in principe nooit een probleem. Op platte daken kunnen de zonnepanelen natuurlijk het hoogste punt zijn en dan zijn mogelijk extra maatregelen noodzakelijk.
Inductielus
Het is erg belangrijk te voorkomen dat er een grote inductielus ontstaat in de DC bekabeling (de bekabeling op het dak). Een inductielus is de ruimte tussen de plus en de min kabel. Het is belangrijk dat de plus en de min kabel zo dicht bij elkaar lopen. Er ontstaan natuurlijk altijd inductielusjes omdat het niet mogelijk overal de min en plus bij elkaar te houden maar dit is geen probleem.
Wat is inductie?
Inductie kennen we allemaal van bijvoorbeeld de kookplaten. Om te begrijpen wat het met zonnepanelen te maken heeft is het makkelijker om de elektrische tandenborstel als voorbeeld te nemen. De elektrische tandenborstel wordt opgeladen met inductie. De lader heeft een spoel en door daar energie door te laten lopen ontstaat een elektromagnetisch veld. In de tandenborstel zit ook een spoel die het elektromagnetisch veld weer omzet in elektriciteit. Een vorm van draadloos opladen dus.
Wat is het probleem van een grote inductie lus?
Een groot oppervlak tussen de min en plus vormt als het ware een spoel. Deze spoel is vergelijkbaar met de spoel van een tandenborstel. Wanneer we een groot elektromagnetisch veld in de buurt hebben kan hier dus een grote stroom gaan lopen. En dat is precies wat er gebeurt als er een blikseminslag in de buurt is. De blikseminslag geeft een groot magnetisch veld die een erg hoge spanning in de DC kabels kan veroorzaken. Een hoge spanning kan ervoor zorgen dat het systeem kapot gaat en zelfs in brand vliegt.
Waarom gebeurt het dan niet altijd?
Heel simpel. Het is meer werk en het het kost meer materiaal (kabel, goten, pijp etc). Een goede installateur zou hier altijd rekening mee houden en doet dit gewoon.