Zonnepanelen. Een mooi rendement.

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw spaargeld.

Het is crisis. Banken geven lage rentes op uw spaargeld. En hoe zeker is uw geld bij de bank. U kan het natuurlijk in een ouwe sok stoppen maar daar verdient u helemaal niets mee. Sterker nog het wordt minder waard door de inflatie.

Wat moet u nu doen. Beleggen met veel risico. Toch maar die 1 á 2 procent rente op de bank pakken. Het uitgeven aan leuke dingen. Of dik 10% rendement maken op uw eigen huis.

1.     Terugverdientijd

Je kan op verschillende manieren rekenen. Meestal wordt gekeken naar terugverdientijd. Dat is een logische gedachte want bij een investering wil je zo snel mogelijk je geld terug hebben. En als je het geld op de bank zet dan behoud je (als het goed gaat) in ieder geval je inleg.

Een redelijke installatie van 16 zonnepanelen kost tegenwoordig nog zo’n 6.000 Euro. Dit wekt zo’n 3.600 kWh op wat genoeg is voor een gemiddeld gezin. Bij een prijs van 22 cent per kWh zijn de verdienste 800 Euro per jaar. Zonder rekening te houden met stijgende elektriciteitsprijzen is de terugverdientijd 7,5 jaar.

2.     Prijs per kilowattuur.

De prijs van een kilowattuur (kWh) die aan de energiemaatschappij betaald wordt is ook te vergelijken met de prijs van zonnestroom. Hiervoor is de levensduur van de installatie belangrijk. Zonnepanelen gaan makkelijk 25 jaar mee en waarschijnlijk nog wel langer. Voor het rekenvoorbeeld houden we rekening met 20 jaar. Omdat de zonnepanelen na 20 jaar iets minder produceren rekenen we op een gemiddelde van 90%. Totaal wekt de installatie dus 65.000 kWh op in 20 jaar. Als we naast de aanschafprijs van 6.000 Euro nog 1.000 euro voor reparties en onderhoud rekenen dan kom je op een kWh prijs van nog geen 11 cent. Ofwel minder dan de helft!

3.     Rendement

Een rendement is altijd lastig. Je kan het op verschillende manieren berekenen en daar kan je altijd over discussiëren. De beste vergelijking is dan toch met de bankrekening met een bepaalde rente. Hoeveel rente moet je bijvoorbeeld hebben om van 6.000 euro naar 12.000 euro te gaan in 20 jaar tijd. Dit is te berekenen met de formule IRR (Internal Rate of Return / effectief rendement. Hiermee komt het rendement op 12%. En dat is een stuk hoger dan de 1-2% bij de bank dat met een investering die je op je eigen dak hebt.

Bijkomend belastingvoordeel

Wanneer u het geld aan een zonne-energie systeem heeft besteed staat het niet meer bij uw spaargeld en valt het dus niet meer onder box 3. Hierover betaald u normaliter 1,2 %. Een klein extra voordeeltje dus.