Zonnepaneel datasheet

Elk zonnepaneel heeft een zogenaamde datasheet. Op een datasheet staan alle technische gegevens van het zonnepaneel aangevuld met extra informatie. Maar wat staat er allemaal op zo’n datasheet en wat kan je ermee.

Een datasheet bestaat meestal uit 2 kantjes. De voorkant geeft over het algemeen informatie over wat uniek is bij het zonnepaneel, keurmerken die zijn behaald en vaak informatie over garanties. De achterkant of 2e bladzijde geeft de technische informatie.

Merk en type zonnepaneel

Hier staat het merk, welk type het is en welke range. In dit geval de range van 250-260 wattpiek range.

  Unieke/bijzondere factoren

Elke fabrikant geef in een aantal highlights of stukken tekst aan wat bijzonder is aan het zonnepaneel. Over het algemeen zijn dit ook standaard functies. Waarom zal het ene zonnepaneel makkelijker te installeren zijn dan de andere bijvoorbeeld.

Keurmerken en certificaten

Fabrikanten zijn trots op hun keurmerken en laten dit duidelijk zien. IEC 61215 en 61730 zijn de TÜV keurmerken en dit is wel het minimale wat een zonnepaneel nodig heeft. De ISO keurmerk 9001 geeft een beeld van de kwaliteit van de productie. ISO 14001 is een milieuzorgsysteem.

Garanties

De garanties van fabrikanten zijn redelijk gelijk. Vrijwel alle fabrikanten geven 10 jaar garanties op het product en 25 jaar vermogensgarantie. De vermogensgarantie geeft aan dat het zonnepaneel na 25 jaar nog minimaal 80% vermogen heeft van het beginvermogen. Een zonnepaneel van 250 wattpiek moet na 25 jaar dus minimaal 200 wattpiek aan vermogen hebben. De manier van vermogensgarantie varieert licht bij de verschillende fabrikanten. Wel een groot verschil is lineaire of geblokte garantie. Bij geblokte garantie gaat de garantie in 2 stappen omlaag. Het eerder genoemde zonnepaneel van 250 wattpiek hoeft dan nog maar 200 wattpiek na 11 jaar te hebben. Met lineaire garantie neemt dit geleidelijk af.

Technische details

Op de achterkant van de datasheet staan de technische details van het zonnepaneel.

Afmetingen en gewicht

Met name belangrijk om het ontwerp te berekenen en het totale gewicht wat op het dak geplaatst word.

Elektrische gegevens

Op elke datasheet staan een aantal elektrische gegevens. Voor een leek misschien lastig maar het geeft wel een aantal belangrijke gegevens. Als we naar deze gegevens kijken zien we meestal 7 getallen.

Vermogen/power/Pmax

Dit is hoeveel vermogen het zonnepaneel heeft onder standaard testcondities (STC)

Tolerantie / Power Tolerance

wat is de tolerantie of wat is de afwijking in de praktijk ten opzichte van het vermelde vermogen. Dit is tegenwoordig bijna altijd -0 / +5 watt. Een 250 wattpiek zonnepaneel is dus minimaal 250 wattpiek en maximaal 255 wattpiek. Dit blijkt uit de flashtestdata.

Module efficiëntie

Hoeveel energie van al het zonlicht (instraling bij standaard test condities 1000 watt/m2) kan het zonnepaneel omzetten in elektrische energie. Dit is het vermogen gedeeld door het oppervlakte en dat gedeeld door de instraling. In dit geval met een 250 wattpiek module: 250 wp / 1,63m2 / 1000 = 15,3%.

Maximale spanning   / Maximum Power Voltage / Voltage at Pmax / Vmpp

Dit is het voltage wat het zonnepaneel geeft op het maximum power point (mpp). Dit ligt dicht bij de spanning van het zonnepaneel wanneer het in gebruik is.

Maximale stroom  / Maximum Power Current / Current at Pmax / Impp

De stroom die loopt op het maximum power point.

Deze 2 voorgaande getallen geven eigenlijk het maximale vermogen van het zonnepaneel. Wanneer we kijken naar de stroom en spanning bij het maximale vermogen van het 250 wattpiek paneel en deze vermenigvuldigen dan komt daar 250,1 Watt uit. Afgerond klopt dit dus precies.

Open klemspanning / Open Circuit voltage / Voc

Dit is de spanning die wordt gemeten als de stekkers van het paneel niet verbonden zijn. Hierdoor kan er geen stroom lopen en is de spanning maximaal.

Kortsluitstroom / Short Circuit Current / Isc

Dit is de stroom die loopt wanneer de stekkers van het zonnepaneel met elkaar verbonden worden. Dan is de stroom maximaal.

Fillfactor

Met de laatste 2 getallen kunnen we het theoretische maximale rendement van het zonnepaneel berekenen. Dit is theoretisch omdat deze waarde in de praktijk niet haalbaar zijn. Wanneer we kijken naar het 250 wattpiek zonnepaneel dan is dit 332 Watt. Met dit getal en het maximale vermogen kunnen we de vulfactor of fillfactor berekenen. En deze geeft een idee van de kwaliteit van het zonnepaneel. In dit geval ruim 75% wat een prima getal is.

Temperatuursinvloeden

Zonnepanelen hebben één vervelende eigenschap. Ze gaan het slechter doen naarmate het warmer wordt. En over het algemeen wordt het warmer als de zon schijnt. Dat komt dus niet zo goed uit. Hoeveel minder een zonnepaneel minder gaat presteren wordt weergegeven met de temperatuur karakteristieken.

Dit zonnepaneel gaat per graden 0,39% minder presteren. Een zonnepaneel wordt getest op 25 graden en een zonnepaneel is meestal 30 graden warmer dan de omgevingstemperatuur. Dus wanneer het 25 graden is dan presteert dit zonnepaneel 30*0,39% = 11,7% minder dan maximaal.

Over het algemeen ligt dit getal zeer dicht bij elkaar. Meestal tussen 0,38% en 0,46%. Alleen bij dunne film zonnepanelen is dit meestal lager. Omdat het in Nederland niet zo vaak echt warm is dit niet echt een groot punt om rekening mee te houden. De verliezen worden normaliter meegerekend in de opbrengstcalculatie.

Overige informatie

Een datasheet bevat nog veel ander informatie zoals het aantal stuks per pallet, type glas, type junction box en het type connectoren. Deze informatie is over het algemeen vrijwel hetzelfde. De meeste zonnepanelen hebben speciaal glas met weinig ijzer (low iron glass). Dit is veel helderder dan standaard glas en laat dus meer zonne-energie door.

De junction box is afhankelijk van de fabrikant. Deze heeft meestal 3 By-pass diodes en is uiteraard goed waterdicht. De connectoren willen nog wel eens verschillend zijn maar 90% van de zonnepanelen heeft tegenwoordig MC4

Kortom. Er is genoeg te zien op een datasheet. Heeft u nog vragen dan hoor ik dat graag. Hieronder kan u direct reageren.