Zonnepanelen App. Inzicht in de opbrengst

Gelukkig worden de meeste zonnestroomsystemen tegenwoordig aangesloten op het internet. Hiermee heb je de mogelijkheid om de opbrengst te zien van de zonnepanelen. En uit ervaring kan ik vertellen: dat is heel verslavend.

Stel je voor: Je bent lekker een paar weken op vakantie in het buitenland. Eigenlijk ben je dan benieuwd naar het weer in Nederland. En stiekem hoop je natuurlijk dat het weer in Nederland slechter is dan waar je zit. Regent het? En het is altijd een lekker gevoel dat het minder weer is.

Totdat je zonnepanelen hebt. Want mooier weer is meer elektriciteit en meer euro’s. Je eigen energiecentrale is lekker bezig en verdiend geld voor je terwijl jij met een cocktail op het strand ligt.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

De meeste systemen hebben een prachtige app waarin alle informatie te zien is.

Per dag:

Per dag met de opbrengst in euro’s:

Per maand:

En per jaar:

En met deze app zijn zelfs de weersvoorspellingen en de mileuvoordelen te zien:

Voor de freaks is het zelfs mogelijk om de opbrengst per zonnepaneel te zien (speciaal systeem).

Hoe werkt dat?

De installateur plaatst de zonnepanelen en sluit de omvormer aan op het internet. Deze meldt hij aan op de website van de fabrikant of monitoring leverancier zodat jouw data naar de cloud gestuurd wordt. Met de app kan je de gegevens live bekijken.

Elk systeem heeft zijn eigen app met beperkte of onbeperkte mogelijkheden. Naast de app’s van de omvormer fabrikanten zijn er ook onafhankelijke app’s die nog meer zekerheid geven.

Naast dat het leuk is heeft het gebruiken ook het voordeel dat je het systeem een beetje in de gaten kan houden. Werkt het wel en levert het geld op?

Versla de buurman

Het leukste is natuurlijk het vergelijken met de buren. Hoe goed werkt jouw systeem? Ben jij de beste van de straat of zijn er toch betere.

En ik heb al verhalen gehoord van jaloerse buren die stiekem extra zonnepanelen kopen om de buren toch te verslaan 😉

Ben jij al verslaafd aan de app?

Check jij naast de mail, het nieuws, buienrader ook regelmatig de zonnepanelen app? En doe jij ook een wedstrijdje met de buren? Ik ben benieuwd. Laat hieronder een reactie achter.