Zonnepanelen tijdens een stroomstoring

Het gebeurt gelukkig niet vaak in Nederland. Maar als er een stroomstoring is, zoals in Amsterdam laatst, dan is het het handig dat je met je eigen zonne-energie verder kan. Het zou zo mooi zijn. De hele straat, wijk, dorp of stad heeft geen stroom door een stroomstoring.

Maar jij hebt zonnepanelen op je dak dus jij hebt geen probleem. Internet werkt gewoon, het licht brandt, de CV (die heeft naast gas ook stroom nodig) geeft warmte en een lekker warme douche én de koelkast zorgt voor een koud biertje. Maar is dat wel zo.

Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval?

In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net. En de reden is heel logisch. Bij een stroomstoring moeten de monteurs van de netbeheerder op zoek gaan naar het probleem en dat op kunnen lossen. Als een graafmachine bijvoorbeeld een kabel heeft beschadigd ligt een deel van de wijk plat.

De monteurs gaan het probleem opsporen en schakelen per deel van de wijk de stroom weer in. Op de plek waar de storing zal de reparatie plaatsvinden. Als jouw zonnepanelen nog vrolijk werken zouden de monteurs onder spanning komen te staan. Zeer gevaarlijk dus.

Om dit te voorkomen moet elke omvormer binnen 0,2 seconden na spanningsuitval uitschakelen. De omvormer kijkt als het ware continu of er geen stroomstoring is. De meeste omvormers schakelen zelfs binnen 50 miliseconden af.

In principe niet, maar het kan wel.

Zoals ik als zei werken de zonnepanelen in principe niet tijdens een strromstoring. Maar technisch kan het natuurlijk wel. Hier zijn 2 dingen voor nodig:

  1. Het interne netwerk moet worden afgeschakeld van het openbare net.
  2. Er moet een buffer aanwezig zijn. Vaak in de vorm van batterijen.

In april 2012 heb ik 1 van de eerste zogenaamde back-up systemen van Nederland geplaatst. Hierbij is er in de meterkast een speciale schakelkast geplaatst die bij stroomstoring binnen enkele milliseconden omschakelt naar de interne energie voorziening van de batterijen.

In de meterkast wordt een aparte schakelbox geplaatst.

Hier worden 2 groepen onderbroken door de schakelbox. In het geval van stroomuitval schakelt de box deze 2 groepen over. Op deze groepen zit bijvoorbeeld het licht, de koelkast en de CV. Zware gebruikers zoals de wasmachine zit er juist niet op om zo lang mogelijk met de energie uit de accu’s te kunnen werken.

De aparte omvormer voor de batterijen houdt deze continu geladen en zorgt ervoor dat de zonnepanelen de accu’s kunnen blijven laden tijdens een stroomstoring.

De 26 zonnepanelen kunnen zelfs in de winter genoeg energie leveren om normaal de hele dag elektriciteit te hebben.

Voordelen en nadelen

Het voordeel is natuurlijk duidelijk. Altijd elektriciteit in je eigen huis. Onafhankelijk en wat er ook gebeurt. Helaas heeft het ook wat nadelen:

  1. Het is een extra investering die je niet 1-2 terug verdient.
  2. De hele buurt komt tijdens een stroomstoring bij je op bezoek voor een kopje koffie of een koud biertje.

Wat vind jij van zulke oplossingen?

Is dit de toekomst of is het elektriciteitsnetwerk in Nederland zo betrouwbaar dat het niet nodig is? Laat hieronder eenvoudig een reactie achter.