Vragen over zonne-energie zijn altijd welkom!

Ik krijg regelmatig emails van lezers van fritts.nl. Dat vind ik erg leuk want dat geeft mij inzicht in wat er speelt bij de aanschaf van zonne-energie systemen. Hierbij een voorbeeld van een mailwisseling die ik had met Sytse over het aanschaffen van zonnepanelen en de kwaliteit en prijsverschillen.

Hallo Lex Schiebaan,

Ik ben van plan zonnepanelen aan te schaffen, 300 WP.

Ik vind het echter moeilijk de kwaliteit van zonnepanelen te achterhalen

Eigenlijk nergens een vergelijkingssite o.i.d.

Hebt U suggesties?

Op dit moment offertes in huis waarin Suntech, ZN Shine, Technea, Simax en ZM zonnepanelen aangeboden worden. Verder heb ik ook niet een duidelijke uitleg van het verschil in kwaliteit tussen poly- en monokristallijn gevonden.

Groet,

Sytse

Beste Sytse,

 

Goed om te horen dat u met zonne-energie bezig bent. Ik snap uw verwarring over de verschillende panelen. Het is heel lastig te achterhalen welke panelen goed zijn en welke minder.

 

Internationaal staat het blad Photon als meest objectieve instantie bekend om de testen die ze doen met zonnepanelen. Ze kijken naar de kwaliteit maar testen de panelen ook in de praktijk. De 300 wattpiek panelen worden niet vaak getest omdat vaak gekozen word voor de standaard van +/- 245 Wp om te testen. Ik heb gekeken in de laatste resultaten (t/m juli 2012) die ik heb voor uw merken:

Suntech 89,4 (205 Wp paneel)

ZN Shine 90,1 (250 Wp paneel)

Technea Niet getest

Simax Niet getest

ZM Niet getest

U ziet dus dat Suntech en ZN shine dicht bij elkaar zitten. Dit zijn ook bekendere merken. De beste panelen in de test scoren 93.4 maar er zijn ook panelen die 85 of lager scoren. Omdat het meestal om de periode gaat van ruim een half jaar is de score op lange termijn natuurlijk nog onbekend.

In Nederland gaat de Universiteit Utrecht de komende tijd zonnepanelen testen. Hier zijn echter nog geen resultaten van bekend.

Wat betreft de kwaliteit kan u kijken naar een aantal punten:

Hoe ziet de datasheet eruit. Op de datasheet staat essentiële informatie over de zonnepanelen. Vaak geld dat hoe beter, duidelijker en mooier de datasheet dat de kwaliteit van de panelen ook beter zijn. De kleinere fabrikanten hebben vaak knullige datasheets. Geen garantie maar wel een goede raadgever. Hoe ziet de website van de fabrikant er uit. Zelfde idee als de datasheet.

Dan zijn de kwaliteitskeurmerken belangrijk. TUV keuring is standaard maar worden de panelen bijvoorbeeld nog meer getest of wordt de output 100% door een externe partij gekeurd? En kijk of de fabriek zelf ISO gecertificeerd is.

Heeft u de mogelijkheid om het paneel te zien? Kijk dan of het paneel netjes is afgewerkt. Zit er bijvoorbeeld kit her en der op het glas.

Meer informatie over deze punten is ook te vinden in mijn Ebook: Handboek Zonne-energie.

 

Het is niet makkelijk van een offerte te beoordelen wat de beste kwaliteit is. Vraag daarom bijvoorbeeld ook aan de aanbieder waarom dat paneel aan geboden wordt.

Het verschil tussen mono- en poly kristallijn is niet eenvoudig uit te leggen. Ik zal hier dan ook een blog over schrijven. De kern is dat vroeger mono meer rendement had en ook duurder was. Tegenwoordig is het verschil eigenlijk niet meer te zien in het rendement en de prijs. Er wordt wel eens gezegd dat mono kristallijn meer opbrengst geeft bij direct licht en poly kristallijn bij indirect licht. Ik heb hier eigenlijk nog nooit een echte test van gezien die dit aan toont. Dan blijft alleen nog over het verschil in uiterlijk. Mono heeft vaak een strakker en zwarter uiterlijk maar heeft vaak afgeronde hoekjes waardoor er witte “stippen” op het paneel te zien zijn. Bij volledig zwarte zonnepanelen is dit anders. Poly was vroeger echt paars en de kristallen waren goed te zien. Tegenwoordig zijn ze echter meer donker effen blauw.
(Update: bekijk het blog Mono- of polykristallijne zonnepanelen?)

Ik hoop u hiermee iets op weg geholpen te hebben. Mocht u vragen hebben dan hoor ik dat graag. Vind u het goed dat ik uw vragen met de antwoorden op het blog zet? Wellicht helpt het weer andere mensen met soortgelijke vragen.

Met vriendelijke groet,

 

Lex Schiebaan

Onderstaand de vervolgmail. Antwoorden zijn cursief weergegeven.

Hallo Lex Schiebaan,

Dank voor de info.

Ik heb Uw Handboek Zonne-energie gedownload. Geeft wel veel extra info, maar eigenlijk niet een concreet antwoord op mijn vragen.

Het handboek zonne-energie geeft veel achtergrond informatie over zonnepanelen en het aanschaffen daarvan. Helaas is het niet zo compleet dat alles behandeld wordt. Maar hoe meer input ik krijg hoe meer ik het kan uitbreidden. Ik verwacht in het voorjaar een update van het ebook met daarin nog meer informatie.

De volgens Photon hoog scorende zonnepanelen per 1/7 hebt U benoemd: Suntech en Znshine

Echter de(aanmerkelijk) goedkopere aanbiedingen per Wp heb ik van de ander merknamen, zou een indicatie kunnen zijn. De leveranciers van de andere merken moeten mij maar duidelijk maken dat hun panelen vergelijkbaar in kwaliteit zijn. Overigens, ZM panelen schijnen door JA Solar geproduceerd te worden.

Bij veel lagere prijs dan de bekende merken kan u inderdaad uw vraagtekens zetten. Het hoeft niet te betekenen dat deze panelen veel slechter zijn maar denk bijvoorbeeld aan de garantie. Afgelopen jaar zijn 170 van de 624 Chinese zonnepaneel fabrikanten gestopt, overgenomen of failliet gegaan. De verwachting is dat er nog vele bedrijven het niet lang meer volhouden omdat de marges erg laag zijn en er vaak veel verlies wordt geleden.

Uit u verhandeling over het verschil tussen poly- en monokristallijn concludeer ik voor mezelf dat er weinig reden is om de meerprijs van ca. € 0.06 a 0.07 per WP voor monokristallijn te betalen.

Uit offertes komt wel naar voren dat meer WP per installatie een lagere WP prijs oplevert en ook dat grotere panelen(300Wp) een lagere Wp prijs oplevert.

Het prijsverschil in poly en monokristalijn is inderdaad vaak +/- 5-10 cent. Daarbij geld wel dat het vermogen van de mono zonnepanelen vaak iets hoger is. Hoe hoger het vermogen van het paneel hoe hoger de prijs per wattpiek is. Het verschil tussen een 240 en een 250 wattpiek poly kristallijn zonnepaneel is bijvoorbeeld ook al 4-5 cent. Er geldt inderdaad dat hoe groter de installatie hoe minder de prijs. Omdat de prijs voor de installatie en omvormer relatief lager is en dus per wattpiek minder betaald hoeft te worden.

De omvormer speelt een rol in het rendement qua Kwh. Een goedkoper merk omvormer kan volgens mijn  ook  behoorlijk van invloed zijn op het rendement van je investering. Prijzen kunnen € 500 variëren.

Dit kan een verschil geven tot ca.  €0.20/Wp. Als ik het goed begrepen heb worden omvormers berekend op een max. DC vermogen van 90% van het maximale aantal geïnstalleerde Wp’s.

Het kan m.i. ook  lonend zijn om bv. een installatie met iets minder Wp’s  te nemen als je daarmee met een aanmerkelijk lichtere en daardoor vaak goedkopere omvormer toekunt.

Bovengenoemde scheelt gauw een jaar terugverdientijd of soms nog meer; moeten de betere, duurdere omvormers en omvormers met hogere capaciteit(overcapaciteit) en van goeden huize komen om dat terug te verdienen.

Dat klopt. Omdat prijzen van zonnepanelen dalen en van omvormers bijna niet, wordt dit een steeds belangrijker deel in de totale prijs. Dit is al een kwart tot een derde van de totaalprijs. Het is voor zonnepaneel aanbieders dan ook reden om hier kritisch naar te kijken. Maar ook hier geldt wat is een de juiste prijs/kwaliteit en rendement verhouding.

Wanneer u gaat voor een korte terugverdien tijd kan het aantrekkelijker zijn te gaan voor een goedkopere omvormer. De meesten hebben standaard 5 jaar garantie dus wanneer u bijvoorbeeld gaat verhuizen of uitbreidingsplannen heeft in de toekomst kan dit het overwegen waart zijn. Ik zou altijd gaan voor een goede kwaliteit omdat dit ook effect geeft op de totaal opbrengsten. De duurdere omvormers hebben bijvoorbeeld betere software om ook met schaduw goed te werken. En het rendement is over het algemeen beter.

Ik ben leek op dit terrein, maar ben toch zo vrij geweest enkele  bevindingen in de zoektocht naar de voor ons( met z’n vieren als buren) beste optie qua rendement en prijs hieronder kort op te schrijven. De zoektocht heeft zich grotendeels op het worldwide web afgespeeld, we hebben er echter bewust voor gekozen ook een aantal leveranciers uit de regio waar wij wonen in de zoektocht mee te nemen. We zijn er nog niet voor 100 % uit, maar er is een grote kans dat de leverancier uit onze woonregio komt, kan ook handig zijn bij de zelfmontage waarvoor wij gekozen hebben.

Heel verstandig. Een leverancier uit uw buurt is erg handig met adviezen en eventuele aanpassingen in de bestelling. Daarnaast is hij altijd in de buurt mocht er iets niet werken of indien er in de toekomst storingen optreden.

Ben overigens wel nieuwsgierig naar de bevindingen van Photon; nog maar even zoeken op het web.

Het is lastig de testen van Photon te vinden op het web. Het is een vakblad voor de zonne-energie branche en de testen kunnen niet zomaar gepubliceerd worden. Maar er staan wel een aantal testen op het web dus zoeken loont.