Mono- of polykristallijne zonnepanelen?
05 mei 2013 
2 min. leestijd

Mono- of polykristallijne zonnepanelen?

Als je besluit om zonnepanelen te kopen, moet je een keuze maken tussen zonnepanelen van monokristallijn of polykristallijn. Maar wat is het verschil tussen monokristallijn of polykristallijn? Ik zet de verschillen en overeenkomsten op een rijtje.

Update 11 maart 2016: bekijk ook de video van Lex Schiebaan over de verschillen tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen.

Sillicum

Er bestaan zonnepanelen in alle soorten en maten. Flexibel, in het raam verwerkt en zelfs in dakpannen. Maar meer dan 95% van de zonnepanelen zijn standaard zonnepanelen zoals iedereen die kent. Hoe worden deze zonnepanelen gemaakt? In de ‘standaard’ zonnepanelen zitten bijna altijd zonnecellen gemaakt van silicium. Silicium is één van de meest voorkomende elementen op aarde en zit met name in zand.

De zonnecellen van een zonnepaneel vormen de energiebron van het systeem. Zij zetten namelijk de energie in het licht om in elektrische energie. De cellen worden gemaakt van silicium. Het silicium wordt gezuiverd en gesmolten.

In de silicium zonnecellen zijn 2 soorten te onderscheiden. Polykristallijn en monokristallijn. Zoals de woorden het al aangeven gaat het om de kristallen in het silicium. Door de manier van het productieproces liggen de kristallen bij monokristallijn netjes in lijn met elkaar en bij polykristallijn kris kras door elkaar.

Polykristallijne zonnecellen

Om het verschil te snappen is het handig te weten hoe het verschil veroorzaakt wordt. Dit komt door het fabricage proces. Polykristallijn is het simpelste. Het silicium wordt gesmolten tot een temperatuur van 1500 graden en in bakken afgekoeld. Het silicium gaat natuurlijke kristallen vormen zoals we die bijvoorbeeld kennen van ijskristallen. Vervolgens worden een soort grote blokken silicium gemaakt van circa 15 bij 15 centimeter en een meter lang. Uit de blokken worden de cellen gezaagd.

Monokristallijne zonnecellen

Monokristallijne zonnecellen worden  gemaakt volgens het Czochralski proces. Het silicium wordt gesmolten in een speciale oven. Wanneer het heet genoeg is, wordt er een speciaal stokje ingehangen. Op dit stokje zit een stukje silicium waarop het gesmolten silicium zich gaat hechten. Het silicium gaat een structuur vormen en groeien. Door het stokje langzaam draaiend uit het silicium bad te trekken ontstaat er een grote ronde staaf van silicium. Door het productieproces staan alle kristallen in dezelfde lijn en vormen homogeen geheel.

In tegenstelling tot poly zonnecellen worden mono cellen uit een ronde silicium staaf gezaagd. Om optimaal van de staaf gebruik te maken hebben fabrikanten het optimale oppervlak berekend. Dit komt erop neer dat van de ronde schijf 4 stukjes afgezaagd worden zodat er een vierkant overblijft met kleine ronde hoekjes. En dat is gelijk één van de punten waar de monokristallijne cellen aan herkend kunnen worden.

De zonnecel heeft dan zijn vorm maar nog niet de mogelijkheid om energie te produceren. Hiervoor wordt deze eerst behandeld zodat er een positieve en negatieve laag op komt. Vervolgens worden er hele dunne lijntjes metaal op de zonnecellen geprint. Deze dunne lijntjes metaal zorgen voor de energie overdracht en deze worden weer aangesloten op dikkere metalen draden. De zonnecel heeft nu een positieve en negatieve kant. Onder invloed van het zonlicht gaat er een stroompje lopen en dit is de energie die we nodig hebben.

Verschillen mono en poly zonnepanelen

  1. De kleur. Monokristallijne zonnepanelen hebben een vrij donkere kleur, tegen het zwarte aan. Polykristallijn zonnepanelen hebben een meer blauw-paarse kleur. De kleur is ook afhankelijk van de manier van behandelen en kan dus per paneel verschillen.
  2. De structuur. Monokristallijne zonnepanelen hebben een meer effen structuur en zien er dus egaler uit. Polykristallijne panelen hebben een gevarieerder structuur.
  3. Het rendement. Normaliter hebben monokristallijnen zonnecellen meer rendement dan polykristallijnen cellen. Echter, omdat er meer polykristallijne cellen gemaakt worden en het productieproces goedkoper is, hebben de fabrikanten dit proces erg kunnen verbeteren. Het verschil is tegenwoordig minimaal.
  4. Gevoeligheid voor licht. Door de structuur zijn monokristallijne zonnepanelen meer gevoelig voor direct zonlicht en poly meer voor diffuus licht.
  5. Vorm zonnecel. Polykristallijne zonnecellen zijn vierkant, monokristallijne cellen hebben meestal afgeronde hoeken. Monokristalijne zonnepanelen hebben daardoor vaak van die witte puntjes in het paneel. Tegenwoordig zijn er ook volledig vierkante monokristallijne zonnecellen.

Wat is nu beter?

Uit verschillende testen blijkt dat er niet echt een specifiek verschil is. De rendementen en opbrengsten verschillen niet veel en wat dat betreft is het dus om het even. Het grootste verschil zit hem in het uiterlijk. Monokristallijne zonnecellen in een zwart zonnepaneel vormen een mooi egaal geheel en worden dus vaak mooier gevonden. Polykristallijn is over het algemeen nog iets goedkoper.

Heb je hulp nodig bij de keuze? Download het e-book of maak gebruik van de Fritts Gids.

Over de schrijver
Martijn W
Door

Martijn W

op 16 Dec 2013

Beste Lex, Ook ik ben aangestoken door het zonnepanelen virus. Behalve zaken als rendement, terugverdientijd vind ik een stukje groen denken en esthetica minstens zo belangrijk. Een aantal weken geleden kwam ik via via uit op de site van een Japanse maker van zogenaamde volledig zwarte CIS panelen. Deze panelen zijn - zeker voor mij - een prima alternatief voor de 'standaard' mono of poly panelen, mede omdat mijn dak op het westen staat en de panelen qua afmeting beter passen. Het mindere aantal Wattpieks (170) neem ik voor lief. Hoe zijn jouw ervaringen met deze panelen? Zijn er nog speciale zaken waar ik op moet letten (en dan bedoel ik vooral installatie-technisch). Alvast bedankt!

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 17 Dec 2013

Hallo Martijn, Dunnefilm is uiteraard ook een goede mogelijkheid. Enige echte nadeel is het lagere rendement. Maar als het beter uit komt dan valt dat verschil al weer weg. Zie ook http://zonneenergie.eu/dunne-film-is-de-toekomst/ Wat betreft de installatie zijn er 3 dingen (mogelijk) anders dan bij kristallijnen zonnepanelen: 1. Veel dunnefilm zonnepanelen (niet alle) hebben aarding nodig op 1 van de polen (+ of -). Wanneer dit niet óf niet juist gedaan worden kan dit leiden tot minder opbrengst en zelfs tot ernstige schade. 2. Veel dunnefilm zonnepanelen hebben een omvormer met transformator nodig. Check dit dus even. 3. Dunnefilm zonnepanelen hebben een hogere spanning. Daarom wordt vaak gekozen om een aantal strings parallel te zetten. Dit is natuurlijk afhankelijk van de spanning van het paneel en de omvormer. Bereken dit dus goed. Succes! Groeten, Lex

Hans Dr.
Door

Hans Dr.

op 25 Jan 2014

Beste Lex, ik ben ook van plan om binnenkort de knoop door te hakken en zonnepanelen te plaatsen op een schuin dak van 25 graden gericht op het zuiden. Dit is een schuur dus ik hoef geen Mono Pv panelen te nemen voor het mooiere aanzicht. Ik verbruik rond de 8600kwh per jaar en ben van plan 35 panelen te plaatsen. Nu kan ik kiezen uit een Yingly 250 wp poly of een 10 euro meer betalen voor 260 wp mono paneel van sunrise solartech. Ik vroeg naar het verschil tussen de panelen buiten dat die 260 wp meer opleveren en kreeg het volgende antwoord: opbrengst - Mono 8500 kWh- Poly 8100 kWh De ervaringen ( eigen ) met de mono-panelen zijn er positief qua opbrengst etc, verder zijn deze monokristal en minder kans op haarscheuren ( met blote oog vaak niet zien ). Mijn voorkeur zou dan toch uitgaan naar de ( ietwat ) duurdere monokristal panelen. Waarbij deze ook nog eens erg mooi zijn. Nu kan ik dat laatste argument van die haarscheurtje nergens terugvinden, klopt dit wel? gr Hans

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 02 Feb 2014

Beste Hans, Dit argument is mij niet bekend. Haarscheurtjes ontstaan voornamelijk in het productieproces, tijdens transport en installatie. Zowel bij poly als mono panelen. Succes met de zonnepanelen. Groeten, Lex

Bert
Door

Bert

op 16 May 2014

Hallo Lex, ik heb de indruk dat poly-, mono- én CIS-panelen qua financieel rendement steeds dichter naar elkaar kruipen. Dat maakt dat andere motieven wellicht de doorslag gaan geven bij de keuze. Een belangrijk aspect is daarbij de milieu-impact, met name van het productieproces. CIS scoort daarin beter, is aanzienlijk 'schoner', althans dat beweert oa Solar Frontier. Kun jij hier als onafhankelijk deskundige meer over zeggen? Bedankt alvast! Bert

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 07 Aug 2014

Hallo Bert, Voor CIS is minder warmte en chemicaliën nodig dus dat klopt wel. Maar er zit nog wel 15-50% verschil in rendement wat toch aanzienlijk is. Groeten, Lex

Frank Faber
Door

Frank Faber

op 01 Jul 2014

Kunt u mij zeggen wat de waarde is van de photon zonnepanelentest. Ik overweeg een paneel die op plaats 111 staat. Dat klink niet verstandig maar is het ok onverstandig?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jul 2014

Hallo Frank, Tsja dat is een goede vraag. Ik zou zeggen niet heel veel. Photon is in principe een goede test maar het is niet heilig. Plek 111 zou ook kunnen betekenen dat de ligging net niet lekker is of andere factoren. Het veld ligt overigens op de Nederlandse grens bij Aachen dus je zou er zo kunnen kijken. Wel merk en type paneel is het dan kijk ik even mee in de test (plaats varieert namelijk per maand). Groeten, Lex

C
Door

C

op 13 Jan 2015

Beste Lex, Ik en mijn andere twee groepsleden houden on profielwerkstuk over de invloed van fluorescentie en fosforescentie op zonnecellen, dat wil zeggen dat we achter een zonnecel een plaatje met fosforescerende verf (glow-in-the-dark verf) achter een zonnecel willen plaatsten (later ook met fluorescerende verf (uv-verf)). Onze verwachtingen waren dat een zonnecel een deel van het licht wat niet in de zonnecel wordt opgenomen er doorheen gaat maar we hebben nergens kunnen vinden of dit echt zo is. Weet u of er door een silicium zonnecel licht kan gaan (en zo ja, is dat bij monokristallijn of polykristallijn)? Groetjes

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 13 Jan 2015

Hallo Cas, Klinkt leuk. Veruit de meeste zonne-energie wordt door de zonnecel omgezet in warmte. Maar er kan inderdaad een klein beetje energie door heen vallen. Een normale zonnecel die standaard gebruikt wordt heeft een achterlaag van zilverpasta waardoor ze nooit licht door zullen geven. LG gebruikt het principe wel en heeft er aparte techniek voor genaamd NEON. Zie

vanaf +/- 2 min. Voor jullie idee is het wellicht handig te kijken naar dunnefilm panelen/cellen. Er zijn veel producten te krijgen die deels licht door laten en een beetje bruin kleuren. Succes en mocht het lukken dan horen we dat uiteraard graag. Groeten, Lex

jacqueline Ringens
Door

jacqueline Ringens

op 12 Feb 2015

Beste Lex Wij hebben twee offertes laten maken voor het plaatsen van panelen op ons dak. De eerste offerte ging uit van 8 monoblack panelen van 260 WP . Wij hebben echter weinig ruimte op het dak waardoor 2 panelen ongeveer 20 cm boven de nok vh dak zouden uitsteken. Het rendement zou 1700 KWh zijn. De tweede offerte kent 6 panelen 310 WP die dus op het dak passen, maar dit zijn poly panelen. De verwachte opbrengst zou ongeveer 1500 KWH zijn. Bij beide offertes is elk paneel voorzien van een optimizer Vraag van ons is nu wat is wijsheid: kiezen voor 8 panelen of voor 6 panelen?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 02 Mar 2015

Beste Jacqueline, Boven de nok??? Lijkt me niet verstandig. 6 is dus logisch. Succes. Groeten, Lex

Daan
Door

Daan

op 13 Apr 2015

Beste Lex, Wij zijn ons aan het oriënteren of het voor ons zin heeft om zonnepanelen op ons dak te plaatsen, We hebben een offerte van Green Choice onze energieleverancier, t.w. 14 panelen van JA Solar type JAM 6 60-265 SI met een Growatt-3600MLT omvormer, buren hebben een offerte van Hareon panelen met een Solaredge omvormer en power optimizers. Zit er veel kwaliteits verschil in de panelen en omvormer Wat is het voordeel om optimizers toe te passen We blijven nog ca. 10-12 jaar in onze huidige woning wonen, heeft het dan nog zin om een investering van ca. 6500/7000 euro te doen?

Lex
Door

Lex

op 13 May 2015

Hallo Daan, Uiteraard zit er verschil in de producten. Beide zonnepanelen merken zijn grotere Chinese fabrikanten. Als ik moet kiezen tussen deze merken zou ik de voorkeur geven aan JA en dan met name omdat ze er financieel ook sterk voor staan. Tussen de omvormers zit naast kwaliteits verschil vooral een functioneel verschil. Zie daarvoor mijn nieuwe blog: http://zonneenergie.eu/zonnepanelen-serie-of-parallel/ En of het zin heeft kan ik natuurlijk niet bepalen. Maarrr. Je geld zal je terug hebben, het huis is waarschijnlijk meer waard en je bent lekker duurzaam bezig. Dus waarom eigenlijk niet. Groeten, Lex

Herman Noback
Door

Herman Noback

op 16 Jun 2015

Beste Lex Mijn huis heeft een dak met helling (40 graden t.o.v. plat dak) op het noord-oosten, kompasrichting 60. Hoeveel opbrengst mag ik verwachten t.o.v. oriëntatie zuid? Is poly (veel) beter dan mono in dit geval?

Lex
Door

Lex

op 16 Jun 2015

Hallo Herbert, Reken op ongeveer 30-35% minder opbrengst dan op het zuiden. En dat is ideaal vergeleken met ideaal. Dus zonder schaduw o.i.d. Mono panelen zijn in principe gevoeliger voor direct licht. En dat zal je weinig hebben op het noord oosten. Maar het zal geen giga verschil zijn. Succes! Groeten, Lex Schiebaan

Jenny
Door

Jenny

op 19 Jun 2015

Ik ga 24 zonnepanelen nemen op korte termijn. Mijn schuine dak heeft grijze pannen en de offerte is voor die blauwe panelen, maar ik en bang dat dat niet zo mooi staat op het dak. Hij heeft gezegd dat ik dan ook zwarte kan krijgen, maar in het verleden zei hij dat die blauwe hier in Zuid-Italie beter zouden presteren en de zwarte beter in Noord-Europa. Daar zou ik graag een goed advies over krijgen.Ze krijgen eenoptimizer (Solaredge) en Komen grootdeels aan de voorkant die pal op het zuiden ligt en een kleiner deel aan de kant waar de zon op komt en idem waar de zon onder gaat. Goede raad is zeer welkom!

Lex
Door

Lex

op 03 Jul 2015

Hallo Jenny, Wat leuk dat de blog ook in Zuid Italië gelezen wordt. Grappig dat de installateur verteld dat zwart beter werkt in het noorden en blauw in het zuiden. In de theorie zijn mono cellen (zwart) juist gevoeligere voor direct licht zoals in Zuid Italië. Precies andersom dus. Maar in de praktijk scheelt het allemaal weinig. Ik zou dus lekker voor de zwarte gaan. Succes en mochten ze er op liggen dan hoor ik het graag. Groeten, Lex Schiebaan

Jan Stekelenburg
Door

Jan Stekelenburg

op 11 Aug 2015

Hallo Lex, Ik heb een mooi plat dak en daarop kunnen 24 stuks Shinetime Solar 260 WP ,opbrengst ca. 5400 kw of 30 stuks Solar Frontier CIS 170 WP opbrengst ca. 5620 kw. Ze worden geplaatst schuin tegen elkaar op oost/west. We hebben nagenoeg geen probleem met schaduw inval van anderen. Solar frontier zijn wat duurder en niet Chinees. Shinetime wel. Wat lijkt in ons geval de beste oplossing? Dank.

Lex
Door

Lex

op 12 Aug 2015

Hallo Jan, Van Shinetime word ik niet vrolijk. Ik heb laatst met ze zitten mailen en dat was echt hilarisch. Panelen die in de haven stonden, mail afkomstig van Shinetime maar niet onder het merk Shinetime of zoiets. Wel lekker goedkoop trouwens. Maar als je dan dit leest (http://zonneenergie.eu/zonnepanelen-test/#comment-2465) dan weet je ook waarom. Solar Frontier heeft daar allemaal geen last van en is een gedegen bedrijf. Maar of het ook de beste oplossing voor jouw is? Zie: http://zonneenergie.eu/dunnefilm-zonnepanelen-vs-gewone-zonnepanelen/ Succes! Groeten, Lex Schiebaan

ludo
Door

ludo

op 27 Aug 2015

beste Lex wij hebben polycristal zonnepanelen liggen van Canadian Solar nu zijn erbij waar lichtblauwe vlekken opzitten is dit wel vaker dat dit voorkomt en heeft dat gevolgen voor de opbrengst ? bedankt voor u antwoord

Lex
Door

Lex

op 02 Sep 2015

Hallo Ludo, Ik kan me niet precies voorstellen wat je bedoelt. Ik krijg wel vaker dit soort vragen waarbij een foto handiger is. Ik heb daarom even een formuliertje gemaakt. Hier kan je kort omschrijven wat je vraag is en een foto uploaden. Dat kan je hier doen: https://zonneenergie.typeform.com/to/dODtC1 Dan kom ik er hier onder de blog op terug. Ben benieuwd of het lukt. Groeten, Lex

Koen
Door

Koen

op 22 Sep 2015

Beste Lex, enkele voorstellen ontvangen, slecht 10 panelen, of JA Solar 260 Monoblack met SAJ omvormer of Sunpower E-serie met SMA omvormer of Bisol premium of Sunmodule ook beiden met SMA omvormer, er zit wel wat prijsverschil tussen deze verschillende panelen, alsook opbrengst. zoals iedereen wil ook ik het beste, wat zou u aanraden?

Lex
Door

Lex

op 20 Oct 2015

Hallo Koen, Ik had je reactie nog niet gezien. Heb je inmiddels al gekozen? Groeten, Lex

Linda
Door

Linda

op 26 Sep 2015

Hallo Lex, Door het bedrijf Zonnis (www.zonnis.nl) heb ik mij laten informeren over het plaatsen van zonnepanelen. Zij bieden een financieringsconstructie, wat neer komt op een lening, die in 10 jaar afbetaald wordt. Verder beweren zij goede kwaliteit mono panelen en omvormer te plaatsen. Is dit bedrijf bekend bij jou en wat is jouw mening over dit bedrijf en het product?

Lex
Door

Lex

op 20 Oct 2015

Hallo Linda, Ik had je reactie nog niet gezien. Ik ken ze niet. Heb even de website bekeken maar die lijkt wat gedateerd. Dus ik kan er weinig over zeggen. Groeten, Lex

liandel
Door

liandel

op 02 Jun 2016

hallo Lex wij hebben de keuze uit de JA solar 270wp SE of de AEG AS/P603 Polykristallijne 260WP de prijs ligt nagenoeg bij elkaar maar welke is nu beter?

Lex Schiebaan
Nico
Door

Nico

op 06 Jul 2016

Hallo Lex, Ik heb verschillende offertes gekregen van zonnepanelen! Mijn dak is zuid-oost gericht (woon in België) en zit met 2 offertes waarover ik twijfel. Mijn panelen zouden mijn verbruik van 4000kwh moeten dekken. Aleo 14 panelen mono type S19 high efficiency Vermogen 290wp Omvormer SMA 3600tl21 Klein beetje schaduw op 1 of 2 panelen Garantie: volledige waarborg van 25j op panelen Of Conergy Mpe 265 ps60 Poly, 15 panelen Omvormer Sb3000tl21 Garantie: 10 jaar omvormer en 10j op panelen Wat zou jij kiezen? Aleo offerte is 500€ duurder dan de Conergy offerte. Alvast bedankt voor je reactie.

Lex Schiebaan
Dennis
Door

Dennis

op 20 May 2017

Goedendag, Ik kan relatief goedkoop aan shinetime panelen komen. Type xtm6-60BK mono's Dit in afweging tot 300wp zou het zo'n 50 euro opbrengst per jaar schelen en in het beste geval 10 jaar duren om even uit te komen. Met bv JA solar 300wp 165x99 Maar de 260 poly kwam niet zo goed uit de test. Over de mono is weinig te vinden. Rendement 15,98% Ik ga een SE3500 met Optimizers gebruiken. Totaal 11 panelen. Hoop dat u een doorslag kunt geven. Mvg Dennis

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 22 May 2017

Hallo Dennis, Wat bedoel je met relatief goedkoop? Een aanbieder die het goedkoop aanbiedt of een partijtje ergens vandaan. Ik zeg altijd goedkoop is duurkoop en dat geldt zeker voor zonnepanelen. Groeten, Lex

Olga
Door

Olga

op 17 Jun 2018

Hallo Lex, Ik heb een appartement in een appartementencomplex. We gaan met z'n allen monokristallijne panelen aanschaffen en hebben een offerte gekregen van een plaatselijke leverancier...tot zo ver prima, maar het probleem ligt hem in de plaatsing: bijna iedereen heeft een plat dak met zon nog. z.zw alleen 2 eigenaren, waaronder ik) hebben gedeeltelijk schuine daken op n.w., dus late middag- en avondzon. Nu zijn de daken van een appartementencomplex van iedereen, maar door de ALV is beslist dat iedereen op "eigen dak" moet plaatsen. Wij zijn dus erg gedupeerd (en nu komt de vraag) ik krijg geen antwoord op de vraag aan de leverancier hoeveel het ons in rendement scheelt t.o.v. de anderen met een plat dak. Onze dakhelling bedraagt ong. 50%, pannendak (3 hoog). Voor alle panelen van deelnemers is een optimizer gerekend (dus ook de panelen die vrijwel niet in de schaduw liggen), is dit logisch?

Henk van der Laan
Door

Henk van der Laan

op 24 Mar 2019

Zeker als een gedeelte wel en een ander gedeelte niet in de schaduw ligt moet je juist voor de hele installatie bij "ongelijke" panelen kiezen voor optimizers.

Steven Vos
Door

Steven Vos

op 23 Dec 2018

Hallo Dennis, ik woon opmijin schip en verbruik -2 KW per dag met een 1200 W boiler I wil een zonnepaneel die dit aankan en liefst met een stekker en een app. Kan je mij adviseren

Henk van der Laan
Door

Henk van der Laan

op 24 Mar 2019

Hmm, klopt dit wel. Je geeft een laag stroomverbruik. (ik neem aan dat je bedoelt 2kWh per dag), maar je hebt wel een stroomvreter, de 1200 W boiler. Klopt deze combinatie van laag stroomverbruik met stroomvreter wel? Kun je dit eerst nog even goed nakijken?

Jeroen
Door

Jeroen

op 25 Jan 2019

Zit er nog een verschil in footprint/energetische terugverdientijd tussen poly en mono?

Reactie plaatsen