Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Schuin dak montagesystemen

De keuze voor een montagesysteem is niet eenvoudig. Er zijn namelijk honderden verschillende systemen die elk weer hun eigen voor- en nadelen hebben. Voor elk type dak bestaan er systemen. Een schuin dak bestaat meestal uit dakpannen maar kan ook bestaan uit lij, riet, golfplaten, damwandprofiel (of steeldeck), bitumen en ga zo maar door. Het gaat met name om de montagebeugels. Hoe wordt het systeem aan het dak bevestigd? De opbouw is vaak vergelijkbaar.

Veel montagesystemen komen uit Duitsland. Omdat de bouw van huizen in Duitsland wezenlijk anders is dan in Nederland, is het niet altijd verstandig deze systemen te gebruiken. Het is namelijk vaak niet goed mogelijk ze op de juiste manier vast te maken.

Voor pannendaken zijn Nederlandse systemen erg geschikt. Juist omdat het in Nederland ontwikkeld is, heeft het ook de eigenschappen die bij Nederlandse huizen past.

Er zijn globaal 2 systemen:

Gehaakt:

Dit systeem maakt gebruik van een haak die over de dakpan heen gaat en vast haakt achter de panlat. Het lijkt een fragiele oplossing maar door de vele haken ontstaat een mooi een stevig geheel. Het gewicht van de vastgehaakte dakpannen zorgt er tevens voor dat het geheel goed blijft vast zitten. Van groot belang is wel dat het systeem juist geconfigureerd wordt met de speciale software. Een verkeerde calculatie en/of toepassing kan zeer grote gevolgen hebben.

Geschroefd:

Dit systeem maakt gebruik van een extra panlat (eigenlijk plank) waarom een speciale beugel geschroefd wordt. Ook hierbij geldt dat het geheel het stevig maakt. Bij dit systeem is het van groot belang dat de extra panplank goed stevig op het dak geschroefd wordt. En natuurlijk moet ook hier een juiste calculatie gemaakt worden en de calculatie ook daadwerkelijk toegepast worden.

 

Het belangrijkst bij alle montage systemen is de installatie. Het materiaal kan nog zo stevig zijn en goed getest maar wanneer het niet goed is vastgemaakt helpt dit natuurlijk niet. Het systeem is zo zwak als de zwakste schakel.

Comment Section

6 reacties op “Schuin dak montagesystemen


Door Marie de Jonge op 29 oktober 2021

Goed om te weten dat ik moet letten op het montagesysteem bij het bevestigen van zonnepanelen. Ik ga nog even navraag doen bij de leverancier welk systeem ik het beste kan gebruiken voor mijn dak. Ook ga ik dit artikel even doorsturen naar mijn buren die ook zonnepanelen willen laten leggen.


Door Meijer Herman op 6 oktober 2021

Montage systeem van tuinhout


Door Vincent Rondwijk op 1 juli 2021

Bedankt voor het delen van de verschillende montagesystemen voor een schuin dak. Ik ben benieuwd of het dak dan nog gemakkelijk schoongemaakt kan worden. Een onderhoudscontract afsluiten is dan wellicht een goede optie.


Door Klaas op 24 mei 2020

Ik heb bij het geschroefde systeem gemerkt dat je de panelen makkelijker kan bewegen (van en naar het dak) dan met het gehaakte systeem.
Waar het erg windgevoelig is geeft dat als resultaat dat het wat eerder geluid maakt dan met het haaksysteem.
Bij een aantal haaksystemen kun je alsnog een panlat achter de haak zetten en de haak vast schroeven, dit laatste heeft mijn voorkeur boven het volledig gescroefde systeem met een rvs haak.
Het is maar een bevinding en voor iedereen die een keuze moet maken mischien goed om mee te nemen.


Door Tom op 31 januari 2018

Ik heb een vraag over een geschroefd dak, hoe kan ik de onderste rij verwijderen gezien de schroef onder de bovenliggende pan zit?


Door Lex Schiebaan op 1 februari 2018

Hoi Tom,

Dat gaat niet inderdaad. De pannen waar de rail overheen loopt zitten vaak zo vast dat je daar niets mee kan doen. Enige optie is dat rail los maken. Pan boven de beugel omhoog en losschroeven en dan pas kan je de pan er onder vervangen.

Is de pan gebroken?

Groeten, Lex

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.