Salderen

Salderen staat voor het verrekenen van de door jouw opgewekte zonnestroom met de door jou afgenomen stroom van de energiemaatschappij voor dezelfde prijs.

Het financiële voordeel van de salderingsregeling is dat je eigenlijk een gegarandeerde prijs per kWh betaald krijgt. Door de salderingsregeling loopt de overheid energiebelasting en BTW mis en zo kan het eigenlijk gezien worden als een subsidie.

Financieel voordeel

Het voordeel van salderen valt het beste uit te leggen in een scenario zonder salderen. Stel je hebt een huis met zonnepanelen. Je verbruik is 3.500 kWh en de zonnepanelen wekken per jaar 3.000 kWh op.
  • De prijs per kale kWh (zonder energiebelasting en BTW) is 6,5 cent.
  • Energiebelasting is 10 cent (Bron: Belastingsdienst)
  • De BTW is 21% en wordt gerekend over de kale kWh prijs en energiebelasting (21% x (5+10) = 3,5 cent)
  • De prijs per kWh is 20 cent (inclusief energiebelasting en BTW).

We kijken eerst naar een scenario zonder salderen:


  • Van de opgewekte zonnestroom wordt 1/3 direct in huis gebruikt. Deze 1000 kWh hoef je niet te kopen bij de energiemaatschappij en geeft een direct voordeel van 200 euro.
  • De overige zonnestroom wordt aan het elektriciteitsnetwerk verkocht voor de kale kWh prijs van 6,5 cent (Dit per energiemaatschappij verschillend). Deze 2000 kWh geeft een opbrengst van 130 euro.
  • De zonnestroom geeft een opbrengst van 330 euro.
  • De energiemaatschappij levert de overige 2500 kWh die je verbruikt (3.500 - 1.000 kWh zonnestroom) voor 20 cent per kWh. Deze kosten zijn: 500 euro
  • Uiteindelijk betaal je aan de energiemaatschappij het verschil tussen de afgenomen elektriciteit (500 euro) en terug geleverde elektriciteit (130 euro). De elektriciteitsrekening bedraagt: 370 euro.

Nu kijken we naar hetzelfde scenario met salderen:


De getallen zijn hetzelfde. Enige verschil is dat de elektriciteit die wordt terug geleverd nu hetzelfde oplevert als dat je het zou kopen. Geen 6,5 cent maar 20 cent.
  • (Idem) Van de opgewekte zonnestroom wordt 1/3 direct in huis gebruikt. Deze 1000 kWh hoef je niet te kopen bij de energiemaatschappij en geeft een direct voordeel van 200 euro.
  • (Anders) De overige zonnestroom wordt aan het elektriciteitsnetwerk verkocht voor de normale kWh prijs van 20 cent (Dit per energiemaatschappij verschillend). Deze 2000 kWh geeft een opbrengst van 400 euro.
  • (Anders) De zonnestroom geeft een opbrengst van 600 euro.
  • (Idem) De energiemaatschappij levert de overige 2500 kWh die je verbruikt (3.500 - 1.000 kWh zonnestroom) voor 20 cent per kWh. Deze kosten zijn: 500 euro
  • (Anders) Uiteindelijk betaal je aan de energiemaatschappij het verschil tussen de afgenomen elektriciteit (500 euro) en terug geleverde elektriciteit (400 euro). De elektriciteitsrekening bedraagt: 100 euro.

Zoals je ziet geeft het salderen een groot voordeel en dat maakt het kopen van zonnepanelen erg interessant. Het netwerk speelt hierbij als het ware als een batterij. Een gratis opslagmogelijkheid. Voor de investering die je doet wil je natuurlijk wel weten hoe lang de salderingsregeling blijft bestaan.

Salderen tot tenminste 2020 zeker

Salderen geeft jou als consument een voordeel (in het voorbeeld hierboven 270 euro). Dit is het geld wat de overheid mist aan belastinginkomsten. De huidige salderingsregeling staat in de elektriciteitswet en kan dus niet zo maar afgeschaft worden. Met het succes van zonnepanelen is het dan ook wachten op het punt dat de salderingsregeling afgeschaft of minimaal versobert wordt. Tot en met 2020 is de salderingsregeling echter gegarandeerd en daarna ligt een overgangsregeling voor de hand.

Henk Kamp, De Minister van Economische Zaken, heeft dit onlangs tijdens de behandeling van de nieuwe STROOM wet nogmaals bevestigd.

"De salderingsregeling zal in 2017 worden geëvalueerd en tot ten minste 2020 blijven bestaan. Als er daarna veranderingen worden doorgevoerd, ligt een overgangsregeling voor de hand om de investeringszekerheid van burgers en bedrijven met zonnepanelen te waarborgen."

Bron: Regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet) (pagina 16)

Salderen of niet. Zonnepanelen zijn interessant

Zonnepanelen zijn en blijven een interessante investering. Wat er ook gebeurt voor, in of na 2020 met de salderingsregeling. De techniek gaat namelijk zo hard dat de verwachting is dat het elektriciteitsverbruik gigantisch gaat stijgen in huishoudens. Dit komt met name door het gebruik van elektrische auto's en warmtepompen. Juist deze technieken gecombineerd met thuisaccu's gaan er voor zorgen dat het eigen elektriciteitsverbruik in huis enorm toeneemt en er steeds minder aan het elektriciteitsnetwerk wordt terug geleverd.

Salderen of niet. Het maakt jou straks niet meer uit want je gebruikt toch je schone eigen zonnestroom zelf. En dat pakken e je nooit meer af.
Reactie plaatsen