SDE+ Subsidie

De SDE+ subsidie is een aantrekkelijke subsidie voor bedrijven die willen investeren in zonnepanelen. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energie en is het middel van de overheid om duurzame energie in het algemeen te stimuleren.

Hoe werkt het?

De SDE subsidie garandeert een bepaalt bedrag per kWh gedurende 15 jaar. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het jaar en in welke fase het wordt ingediend. Het is vooral bedoelt om een investering zeker en redelijk aantrekkelijk te maken zodat je als bedrijf zekerheid hebt.

De SDE subsidie is breed opgezet en geldt voor alle vormen van duurzame energie mits opgenomen in de regeling. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Windmolens op land
  • Waterkracht
  • Biomassa

Voor elke specifieke techniek gelden andere regels. Ook is er een vrij groep waar zonne-energie onder valt. De subsidie geldt alleen voor grootverbruikers.

Voorbeeld:

Je hebt een boerderij met voldoende daken en je bent grootverbruiker. Tijdens de subsidie ronde schrijf je in op een subsidie met een gegarandeerd kWh prijs van 10 cent (fictief bedrag, kan enorm verschillen per jaar en fase van inschrijving).

De subsidie belooft dat een kWh jou altijd 10 cent oplevert. Echter zit in dit bedrag ook de standaard kWh prijs. Daarom wordt van de gegarandeerde prijs een basisbedrag afgehaald. Het basis bedrag wordt elk jaar opnieuw bepaalt op basis van gemiddeld elektriciteitsprijzen. Als dit basis bedrag bijvoorbeeld 4 cent is wordt er dus 6 cent subsidie gegeven.

Stel dat je verbruik 100.000 kWh is en je wilt dit volledig compenseren met zonnestroom. Een dergelijke installatie kost circa 100.000 euro. Normaal gesproken kost het kopen van de 100.000 kWh bij de energiemaatschappij zo'n 5.000 euro. Als de zonnestroom dit ook oplevert is de terugverdientijd 20 jaar.

Met de SDE subsidie heb je 2 voordelen.
  • Het bedrag is zeker (wat er ook met de elektriciteitsprijs gebeurt)
  • De subsidie loopt 15 jaar.

  • In het voorbeeld van de boer en met een fictief bedrag van 10 cent komt de terugverdientijd op 10 jaar (100.000 euro gedeeld door 10.000 euro opbrengsten). Een leuke investering en zeker omdat de volgende 5 jaar gegarandeerd nogmaals 50.000 oplevert.

    Wat zijn grote installaties:

    De SDE+ is er alleen voor grote installaties. Maar groot is natuurlijk relatief. Er zijn eigenlijk maar 2 eisen:
    • De installatie is groter dan 15 kWp (15.000 Wp)
    • De installatie wordt aangesloten op een aansluiting van meer dan 3x80A

    • 15 kWp is op zich niet groot. 60 Zonnepanelen of 100 m2. De eis van minimaal 3 x 80 A is dus eigenlijk de bepalende eis. Let wel op. Groter dan 3 x 80A betekent dat de zonnepanelen niet onder de salderingswet vallen. Er moet een inkoop contract geregeld worden met een energiemaatschappij. Wat deze betaald is afhankelijk van de markt. De daadwerkelijke opbrengst per kWh kan dus anders uitpakken dan de SDE aangeeft.

      SDE subsidie aanvragen

      De SDE wordt verstrekt door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.) Aanvragen kan op het Eloket middels eHerkenning of DigiD. Voor installaties kleiner dan 500kWp worden geen bijzondere eisen gesteld. Indien groter dan 500kWp dan is een exploitatieberekening / berekening van het projectrendement en onderbouwing van het eigen vermogen en financiering noodzakelijk. Meer informatie vind je op de website van de RVO.
Reactie plaatsen